Ցանկությունների իրականացում

Վիքիպեդիայից՝ ազատ հանրագիտարանից
Jump to navigation Jump to search
Picto infobox cinema.png
Ցանկությունների իրականացում
Ցանկությունների իրականացում.jpg
Տեսակմուլտֆիլմ
ՌեժիսորՎալենտինա Բրումբերգ և Զինաիդա Բրումբերգ
ՍցենարիստQ4130855?
ՀնչյունավորումՕլեգ Եֆրեմով, Լիլիա Գրիցենկո, Էրաստ Գարին, Լև Սվերդլին և Գալինա Նովոժիլովա
Բեմադրող նկարիչԼև Միլչին, Լանա Ազարխ և Գրաժինա Բրաշիշկիտե
ԵրաժշտությունՆիկոլայ Սիդելնիկով և Անդրեյ Վոլկոնսկի
ՕպերատորԵլենա Պետրովա
ԵրկիրFlag of the Soviet Union (dark version).svg ԽՍՀՄ
Լեզուռուսերեն
ԸնկերությունՍոյուզմուլտֆիլմ
Թվական1957

«Ցանկությունների իրականացում» (ռուս.՝ «Исполнение желаний»), 1957 թվականի խորհրդային նկարված մուլտֆիլմ[1]: Նկարահանել են Վալենտինա և Զինաիդա Բրումբերգները՝ ըստ Էդուար Ռենե դե Լաբուլեի «Մարդախույս Զերբինոն» հեքիաթի:

Սյուժե[խմբագրել | խմբագրել կոդը]

Փայտագործների մեջ Զերբինոն չուներ ո՛չ բարեկամներ, ո՛չ ընկերներ: Նրան անվանում էին «Մարդախույս Զերբինո»: Մի անգամ նա անտառում օձից փրկում է փերուն և որպես պարգև ստանում իր բոլոր ցանկությունները կատարվելու հնարավորություն: Այժմ և՛ կացինն էր մտնում ծառի մեջ, ինչպես յուղի մեջ, և՛ փայտի կապուկն էր ինքն իրեն անտառից տուն հասնում: Այնպես է ստացվում, որ Զերբինոն ցանկանում է՝ արքայադուստր Ալելին սիրահարվի իրեն ծիծաղեցնող երիտասարդին, և ինքն էլ նրան ծիծաղեցնում է: Բազմաթիվ արկածներից հետո, որոնք նրանք ստիպված էին անցնել միասին, Մարդախույս Զերբինոն վերջապես պատասխանում է իրեն սիրահարված արքայադստեր զգացմունքներին:

Ֆիլմի վրա աշխատել են[խմբագրել | խմբագրել կոդը]

  • Սցենարի հեղինակ – Թամարա Գաբբե՝ ըստ Էդուարդ Լաբուլեի հեքիաթի
  • Ռեժիսորներ – Վալենտինա և Զինաիդա Բրումբերգներ
  • Բեմադրող նկարիչներ – Լանա Ազարխ, Լև Միլչին, Գրաժինա Բրաշիշկիտե
  • Կոմպոզիտորներ – Անդրեյ Վոլկոնսկի, Նիկոլայ Սիդելնիկով
  • Օպերատոր – Ելենա Պետրովա
  • Հնչյունային օպերատոր – Նիկոլայ Պրիլուցկի
  • Նկարիչ-մուլտիպլիկատոներ – Ֆաինա Եպիֆանովա, Նիկոլայ Ֆյոդորով, Լև Պոպով, Բորիս Բուտակով, Ելիզավետա Կոմովա, Մարիա Մոտրուկ, Իգոր Պոդգորսկի, Ելենա Խլուդովա, Վադիմ Դոլգիխ, Վլադիմիր Բալաշով
  • Բեմական նկարիչներ – Օլգա Գեմմերլինգ, Ելենա Տաննենբերգ
  • Դերերը հնչյունավորել են.
Օլեգ Եֆրեմով – փայտագործ Զերբինո
Էրաստ Գարին – թագավոր Մուշամիել
Լիլիա Գրիցենկո – արքայադուստր Ալելի
Լև Սվերդլին – նախարար Միստիգրիս
Գալինա Նովոժիլովա – փերի
Գեորգի Վիցին – աստիճանավոր / պահնորդ (տիտրերում նշված չէ)

Տարբերություններ բնօրինակից[խմբագրել | խմբագրել կոդը]

Ֆիլմի սյուժեն զգալիորեն կրճատվել:

  • Չի ցուցադրվում պալատական օրիորդի չդադարող ծիծաղը և հսկող պահնորդի ձերբակալությունը, բայց դրանց փոխարեն ներկայացված են Միստիգրիսի արկածները ծովի հատակում:
  • Բնօրինակում ջրերի փերին, որ Զերբինոյին կախարդական պարգև է տալիս, նկարագրված է որպես «գեղեցկուհի՝ կարապի փետուրներից զգեստով»: Մուլտֆիլմում նա կանաչ զգեստով, կանաչ գլխադիրով ու թևիկներով փոքրիկ ու նրբագեղ աղջիկ է: Նաև չի հիշատակվում կախարդը, որը բնօրինակում փայտագործի կողմից սպանված օձ է:

Պարգևներ և մրցանակներ[խմբագրել | խմբագրել կոդը]

  • 1960 – Անսիի (Ֆրանսիա) Անիմացիոն ֆիլմերի միջազգային III փառատոնի դիպլոմ:

Վիդեո[խմբագրել | խմբագրել կոդը]

  • 1990-ական թվականների կեսերին մուլտֆիլմը տեսասկավառակներով թողարկվել է Studio PRO Video ստուդիայի՝ խորհրդային լավագույն մուլտֆիլմերի հավաքածուում և «Союз» ստուդիայի՝ «Սոյուզմուլտֆիլմ» կինոստուդիայի մուլտֆիլմերի հավաքածուում:
  • DVDով մուլտֆիլմը բազմիցս թողարկվել է մուլտֆիլմերի հավաքածուներում, օրինակ՝ «Հրաշք ջրաղացը»: Մաս 2, «Սոյուզմուլտֆիլմ» (տարածող՝ «Союз»):

Ծանոթագրություններ[խմբագրել | խմբագրել կոդը]

  1. «Ցանկությունների իրականացում» մուլտֆիլմը «Аниматор.ру» կայքում

Литература[խմբագրել | խմբագրել կոդը]

  • Фильмы-сказки. Сценарии рисованных фильмов. Выпуск 5.. — М.: Искусство, 1958. — 290 с. Т. Габбе «Исполнение желаний» — стр. 103.
  • Иванов-Вано И. П. Советское мультипликационное кино. М.: Знание, 1962.
  • Венжер Н. Мультфильм вчера, сегодня и всегда. М.: Союзинформкино, 1979.
  • Наши мультфильмы. Составители: И. Марголина, Н. Лозинская. М.: Интеррос, 2006.
  • Сергей Капков Энциклопедия отечественной мультипликации. — М.: Алгоритм, 2006. — 816 с. — 3000 экз. — ISBN 5-9265-0319-4

Արտաքին հղումներ[խմբագրել | խմբագրել կոդը]