Սլովենիայի քաղաքների ցանկ

Վիքիպեդիայից՝ ազատ հանրագիտարանից
Jump to navigation Jump to search
Slovenia-CIA WFB Map.png

Սլովենիայում քաղաքի կարգավիճակ ունեն 67 բնակավայրեր[1]։ Սլովենաիայի Հանրապետության տեղական ինքնակառավարման մասին օրենքի համաձայն՝ քաղաք են համարվում 3.000ի-ից ավելի բնակչություն ունեցող այն բնակավայրերը, որ մյուսներից տարբերվում են իրենց տարածքով մեծությամբ, բնակչության խտությամբ, տնտեսական կառուցվածքով ու պատմական զարգացմամբ։ Բնակավայրը քաղաքի կարգավիճակ կարող է ստանալ երկրի կառավարության որոշմամբ[2]։

Խոշոր քաղաքները[խմբագրել | խմբագրել կոդը]

Սլովենիայում խոշոր են համարվում 10.000 -ից ավելի բնակչություն ունեցող բնակավայրերը։ 2014 թվականի տվյալներով՝ երկրի 16 բնակավայրերում ապրում է 10.000-ից ավելի մարդ[3]։

Անվանում Սլովեներեն անվանում Զինանշան Բնակչությունը (2011 թ.) Բնակչությունը (2014 թ.) Շրջան Պատկեր
1 Լյուբլյանա Ljubljana Blason ville si Ljubljana (Slovénie).svg 272 220 277 554 Լյուբլյանա Ljubljana from the Castle.JPG
2 Մարիբոր Maribor 95 171 95 586 Մարիբորի շրջան Maribor (109) (5496692867).jpg
3 Ցելե Celje 37 520 37 628 Սավինսկա Celje, vista.JPG
4 Կրան Kranj 36 874 37 223 Գորենսկա Kranj 19.jpg
5 Կոպեր Koper 24 996 25 775 Օբալնո-Կրաշկա Koper Adriatic.JPG
6 Վելենյե Velenje 25 456 25 329 Սավինսկա Velenje - cerkev sv. Martina.jpg
7 Նովո Մեստո Nôvo mésto 23 341 23 275 Հարավային Սլովենիա Novo mesto - letalski posnetek.jpg
8 Պտույ Ptuj Ptuj-grb.png 18 164 17 870 Պոդրավսկա Ptuj from the castle.JPG
9 Տրբովլե Trbovlje Trbovlje.png 15 163 14 302 Զասավսկա Trbovlje - ulica Sallaumines, stanovanjski bloki.jpg
10 Կամնիկ Kamnik 13 644 13 685 Միջին Սլովենիա Kamnik 002 (6805804681).jpg
11 Եսենիցե Jesenice 13 440 13 217 Գորենսկա
12 Նովա Գորիցա Nova Gorica 13 178 12 986 Գորիշկա Nova Gorica 0720069 71.jpg
13 Դոմժալե Domžale 12 406 12 668 Միջին Սլովենիա Domžale - Menačenkova domačija.jpg
14 Շկոֆյա Լոկա Škofja Loka 11 969 11 822 Գորենսկա SkofjaLoka.JPG
15 Մուրսկա Սոբոտա Murska Sobota 11 614 11 347 Պոմուրսկա 17 Murska Sobota (4493399743).jpg
16 Իզոլա Izola 11 223 11 209 Օբալնո Կրաշկա Izola (15126838767).jpg

Ծանոթագրություններ[խմբագրել | խմբագրել կոդը]

  1. «Upravna in druge členitve ozemlja RS» [Administrative and Other Territorial Breakdowns of the Republic of Slovenia]։ Statistični letopis Republike Slovenije [Statistical Yearbook of the Republic of Slovenia] (Slovene, English)։ Statistical Office of the Republic of Slovenia։ 2011։ ISSN 1318-5403 
  2. Žagar Katarina (October 2007)։ Lokalna samouprava: organizacija in funkcija [Local Self-Government: Organisation and Function] (Slovenian) (5th ed.)։ Administration Academy, Ministry of Public Administration։ էջ 28 
  3. «Slovenia: Major Cities» 

Արտաքին հղումներ[խմբագրել | խմբագրել կոդը]

2002 թվականի մարդահամարի վիճակագրական տվյալները