Կանադայում ՅՈւՆԵՍԿՕ-ի Համաշխարհային ժառանգության օբյեկտների ցանկ

Վիքիպեդիայից՝ ազատ հանրագիտարանից
Jump to navigation Jump to search

ՅՈՒՆԵՍԿՕ-ի Համաշխարհային ժառանգության ցանկում Կանադայի օբյեկտները թվով 18-ն են, որը կազմում է ընդհանուր թվի 1,7 %-ը (1073՝ 2017 թվականի դրությամբ)։ 8 օբյեկտներ ընդգրկված են մշակութային չափանիշներով, այդ թվում՝ 1-ը համարվում է մարդկային ստեղծագործական գլուխգործոց (չափանիշ i), մնացած 10-ը՝ բնական չափանիշներով։ Բացի դրանից, 2016 թվականի դրությամբ, ևս 6 օբյեկտ ներկայացված է թեկնածու ցանկում[1]։

Կանադան վավերացրել է Համաշխարհային ժառանգության պաշտպանության կոնվենցիան 1976 թվականի հուլիսի 23-ին[2]։ Կանադայի առաջին օբյեկտն ընդգրկվել է ցանկում 1978 թվականին, Համաշխարհային ժառանգության հանձնաժողովի 2-րդ նիստում։

Ցանկ[խմբագրել | խմբագրել կոդը]

Տվյալ աղյուսակում տեղանքներն ընդգրկված են Համաշխարհային ժառանգության կողմից դասակարգված ձևով։

# Պատկեր Անվանում Տեղադրություն Ստեղծման տարեթիվ Ցանկում ընդգրկվելու տարեթիվ Չափանիշներ
1 L'Anse aux Meadows, recreated long house.jpg Լ'Անս-օ-Մեդոուս պատմա-հնագիտական հուշարձան
(անգլ.՝ L’Anse aux Meadows National Historic Site)
(ֆր.՝ Lieu historique national de L’Anse aux Meadows)
Նահանգ՝ Նյուֆաունդլենդ և Լաբրադոր 11-րդ դար 1978 4 vi
2 Nahanni - VirginiaFalls.jpg Նահաննի ազգային պարկ
(անգլ.՝ Nahanni National Park Reserve)
(ֆր.՝ Réserve de parc national de Nahanni)
Մոտակա բնակավայր՝ Ֆորթ-Սիմպսոն
Տարածք՝ Հյուսիսարևմտյան տարածքներ
- 1978 24 vii, viii
3 DinosaurProvincialParkHoodoo.jpg Դինոզավրերի նահանգային պարկ
(անգլ.՝ Dinosaur Provincial Park)
(ֆր.՝ Parc provincial Dinosaur)
Մոտակա բնակավայր՝ Բրուքս
Նահանգ՝ Ալբերտա
- 1979 71 vii, viii
4 Kathleen Lake, Kluane National Park, Yukon, Canada.jpg Կլուենի, Ռանգել Սենտ Էլայասի, Գլեյշեր Բեյի և Թաթշենշինի Ալսեկի պարկ
(անգլ.՝ Kluane / Wrangell – St. Elias / Glacier Bay / Tatshenshini-Alsek)
(ֆր.՝ Kluane / Wrangell - Saint-Élie / Glacier Bay / Tatshenshini-Alsek)
Տարածք՝ Յուկոն
Նահանգ՝ Բրիտանական Կոլումբիա
(Flag of the United States.svg ԱՄՆ-ի հետ համատեղ)
- 1979 72 vii, viii, ix, x
5 Haida villagesite.jpg Գուաի ազգային պարկի արգելոց և Հայդա պատմական տեղամաս
(անգլ.՝ SGang Gwaay Llnaagay)
(ֆր.՝ SGang Gwaay Llnaagay)
Նահանգ՝ Բրիտանական Կոլումբիա 19-րդ դար 1981 157 iii
6 Head-Smashed-In Buffalo Jump-27527-2.jpg Հեդ-Սմեշթ-Ին Բուֆֆալո Ջամփ
(անգլ.՝ Head-Smashed-In Buffalo Jump)
(ֆր.՝ Précipice à bisons Head-Smashed-In)
Մոտակա բնակավայր՝ Ֆորթ Մաքլաուդ
Նահանգ՝ Ալբերտա
- 1981 158 vi
7 Wood-Buffalo-NP Waldbison 98-07-02.jpg Վուդ Բաֆֆալո ազգային պարկ
(անգլ.՝ Wood Buffalo National Park)
(ֆր.՝ Parc national Wood Buffalo)
Մոտակա բնակավայր՝ Ֆորթ-Սմիթ
Տարածք՝ Հյուսիսարևմտյան տարածքներ
Նահանգ՝ Ալբերտա
- 1983 256 vii, ix, x
8 Moraine Lake 17092005.jpg Կանադական ժայռոտ լեռների պարկեր
(անգլ.՝ Canadian Rocky Mountain Parks)
(ֆր.՝ Parcs des montagnes Rocheuses canadiennes)
Նահանգներ՝ Ալբերտա, Բրիտանական Կոլումբիա 1984
Ընդլայնվել է 1990
304 vii, viii
9 Château Frontenac.jpg Հին Քվեբեկ
(անգլ.՝ Historic District of Old Québec)
(ֆր.՝ Arrondissement historique du Vieux-Québec)
Քաղաք՝ Քվեբեկ
Նահանգ՝ Քվեբեկ
18-19-րդ դարեր 1985 300 iv, vi
10 NLW GrosMorne4 tango7174.jpg Գրոս Մորն ազգային պարկ
(անգլ.՝ Gros Morne National Park)
(ֆր.՝ Parc national du Gros-Morne)
Մոտակա քաղաք՝ Քորներ Բրուք
Նահանգ՝ Նյուֆաունդլենդ և Լաբրադոր
- 1987 419 vii, ix
11 Lunenburg Aerial.jpg Լունենբերգ պատմական քաղաք
(անգլ.՝ Old Town Lunenburg)
(ֆր.՝ Le Vieux Lunenbourg)
Նահանգ՝ Նոր Շոտլանդիա 18-րդ դարից սկսած 1995 741 iv, v
12 Watertonlake.jpg Ուոթերթոն Լեյքս և Գլեյշեր ազգային պարկեր
(անգլ.՝ Waterton-Glacier International Peace Park)
(ֆր.՝ Parc international de la paix Waterton-Glacier)
Նահանգ՝ Ալբերտա
(Flag of the United States.svg ԱՄՆ-ի հետ համատեղ)
- 1995 354 vii, ix
13 Miguasha panorama 1.jpg Միգուաշա ազգային պարկ
(անգլ.՝ Miguasha National Park)
(ֆր.՝ Parc national de Miguasha)
Մոտակա քաղաք՝ Քամբելլթոն
Նահանգ՝ Քվեբեկ
- 1997 686 viii
14 Rideau Canal.jpg Րիդո ջրանցք
(անգլ.՝ Rideau Canal)
(ֆր.՝ Canal Rideau)
Քաղաքներ՝ Օտտավա, Քինգստոն
Նահանգ՝ Օնտարիո
1832 2007 1221 i, iv
15 Joggins Fossil Cliffs on the Bay of Fundy at Joggins, NS - 08734.JPG Ջոգգինսի լեռներ
(անգլ.՝ Joggins Fossil Cliffs)
(ֆր.՝ Falaises fossilifères de Joggins)
Նահանգ՝ Նոր Շոտլանդիա - 2008 1285 viii
16 Grand Pré.JPG Գրան Պրե լանդշաֆտ
(անգլ.՝ Landscape of Grand Pré)
(ֆր.՝ Le Paysage de Gran Pré)
Նահանգ՝ Նոր Շոտլանդիա 18-րդ դարից սկսած 2012 1404 v, vi
17 RedBay-Labrador.jpg Րեդ Բեյ կետորսության կենտրոն
(անգլ.՝ Red Bay Basque Whaling Station)
(ֆր.՝ Station baleinière basque de Red Bay)
Նահանգ՝ Նյուֆաունդլենդ և Լաբրադոր 16-17-րդ դարեր 2013 1412 iii, iv
18 Ediacaran fossils Mistaken Point Newfoundland.jpg Միսթեյքն Փոինթ
(անգլ.՝ Mistaken Point)
(ֆր.՝ Mistaken Point)
Նահանգ՝ Նյուֆաունդլենդ և Լաբրադոր - 2016 1497 viii

Օբյեկտների աշխարհագրական դասավորվածություն[խմբագրել | խմբագրել կոդը]

##Կանադայում ՅՈւՆԵՍԿՕ-ի Համաշխարհային ժառանգության օբյեկտների ցանկ (Կանադա)
Red pog.png
Դինոզավրերի նահանգային պարկ
Red pog.png
Թաթշենշինի Ալսեկ
Red pog.png
Գուաի ազգային պարկ
Red pog.png
Հեդ-Սմեշթ-Ին Բուֆֆալո Ջամփ
Red pog.png
Լունենբերգ
Red pog.png
Միգուաշա ազգային պարկ
Red pog.png
Րիդո ջրանցք
Red pog.png
Ջոգգինս
Red pog.png
Րեդ Բեյ
Red pog.png
Միսթեյքն Փոինթ
Կանադայում ՅՈւՆԵՍԿՕ-ի Համաշխարհային ժառանգության օբյեկտներ

Թեկնածու օբյեկտների ցանկ[խմբագրել | խմբագրել կոդը]

Այս ցանկում այն վայրերն են, որոնք ներկայացված են Կանադայի կառավարության կողմից՝ որպես թեկնածու օբյեկտներ։

# Պատկեր Անվանում Տեղադրություն Ստեղծման տարեթիվ Ցանկում ընդգրկվելու տարեթիվ Չափանիշներ
1 Dwwos3.jpg Րայթինգ-օն-Սթոուն նահանգային այգի
(անգլ.՝ Writing-on-Stone Provincial Park)
(ֆր.՝ Parc provincial de Writing-on-Stone)
Մոտակա քաղաք՝ Լեթբրիջ
Նահանգ՝ Ալբերտա
- 2004 1935 i, iii, iv
2 PoplarRiverManitobaDuringIceMelt.jpg Փիմաչիովին Ակի արգելոց և ազգային պարկ
(անգլ.՝ Atikaki / Woodland Caribou / Accord First Nations (Pimachiowin Aki))
(ֆր.՝ Atikaki / Woodland Caribou / Premières nations visées par l'accord (Pimachiowin Aki))
Նահանգներ՝ Օնտարիո, Մանիտոբա - 2004 1936 v, vii, ix, x
3 Haida Heritage Centre.jpg Գուաի ազգային պարկի արգելոց և Հայդա պատմական տեղամաս
(անգլ.՝ Gwaii Haanas National Park Reserve and Haida Heritage Site)
(ֆր.՝ Réserve de parc national et site du patrimoine haïda Gwaii Haanas)
Նահանգ՝ Բրիտանական Կոլումբիա - 2004 1938 iii, v, vi, vii, ix, x
4 Sun Over Inuvik.jpgVontut National Park.jpgHerschel Island Yukon Pauline Cove.jpg Իվվավիկ, Վունտուտ ազգային պարկեր և Հերշել կղզի
(անգլ.՝ Ivvavik National Park/Vuntut National Park/Herschel Island)
(ֆր.՝ Parc national Ivvavik/Parc national Vuntut/L'île Herschel)
Տարածք՝ Յուկոն - 2004 1939 iv, v, vii, viii, x
5 Hunker Creek Valley.JPG Քլոնդայք շրջան
(անգլ.՝ Klondike)
(ֆր.՝ Klondike)
Տարածք՝ Յուկոն - 2004 1941 iv, v
6 Quttinirtaaq 1 1997-08-05.jpg Կուտտինիրպաակ ազգային պարկ
(անգլ.՝ Quttinirpaaq National Park)
(ֆր.՝ Parc national Quttinirpaaq)
Տարածք՝ Նունավուտ - 2004 1943 iii,vii, viii, x

Օբյեկտների աշխարհագրական դասավորվածություն[խմբագրել | խմբագրել կոդը]

##Կանադայում ՅՈւՆԵՍԿՕ-ի Համաշխարհային ժառանգության օբյեկտների ցանկ (Կանադա)
Red pog.png
Րայթինգ-օն-Սթոուն
Red pog.png
Փիմաչիովին Ակի
Red pog.png
Գուաի ազգային պարկ
Red pog.png
Քլոնդայք
Թեկնածու օբյեկտների տեղակայում

Ծանոթագրություններ[խմբագրել | խմբագրել կոդը]

  1. «Tentative» (անգլերեն)։ UNESCO World Heritage Centre։ Արխիվացված է օրիգինալից 2011-08-27-ին 
  2. «The States Parties — Canada»։ Արխիվացված է օրիգինալից 2011-08-27-ին 

Արտաքին հղումներ[խմբագրել | խմբագրել կոդը]