Լիտվայի համալսարանների և քոլեջների ցանկ

Վիքիպեդիայից՝ ազատ հանրագիտարանից

Լիտվայի համալսարանների և քոլեջների ցանկում ներառված են Լիտվայի Հանրապետությունում բարձրագույն կրթություն իրականացնող հաստատությունները։

Համալսարաններ[խմբագրել | խմբագրել կոդը]

Լիտվայում կա 23 համալսարան, որոնցից 14-ը պետական է, 8-ը՝ մասնավոր, մեկը լեհական համալսարանի մասնաճյուղ է։

# Հայերեն անվանում Լիտվերեն անվանում Տեսակ Հիմնադրման թվական Գտնվելու վայր Ուսանողներ
(2010 թվականի հոկտեմբերի 1-ի դրությամբ)
1. Վիլնյուսի բիզնեսի և մենեջմենթի ակադեմիա* Verslo ir vadybos akademija (VVA) մասնավոր 2003 Վիլնյուս
2. Ալեքսանդր Ստուլգինսկիսի համալսարան Aleksandro Stulginskio universitetas պետական 1924 Ակադեմիա ավան (Կաունասի շրջան) 6035
3. Եվրոպական հումանիտար համալսարան** Europos Humanitarinis Universitetas (EHU) մասնավոր 2006 Վիլնյուս 1700
4. Բելոստոկսի պետական համալսարանի էկոնոմիկայի և ինֆորմատիկայի ֆակուլտետ***** Balstogės universiteto filialas «Ekonomikos-informatikos fakultetas» մասնավոր 2007 Վիլնյուս
5. Վիլնյուսի համալսարանի բիզնեսի միջազգային դպրոց Tarptautinė verslo mokykla (TVM) մասնավոր 1989 Վիլնյուս 1939
6. ISM մենեջմենթի և էկոնոմիկայի համալսարան* ISM Vadybos ir ekonomikos universitetas մասնավոր 1999 Վիլնյուս / Կաունաս 1695
7. Կաունասի տեխնոլոգիական համալսարան Kauno technologijos universitetas (KTU) պետական 1922 Կաունաս / Պանևեժիս 13 422
8. Կազիմերաս Սիմոնավիչուսի համալսարան Kazimiero Simonavičiaus universitetas մասնավոր 2004 Վիլնյուս 612
9. Կլայպեդայի համալսարան Klaipėdos universitetas (KU) պետական 1991 Կլայպեդա 7520
10. LCC միջազգային համալսարան*** LCC tarptautinis universitetas մասնավոր 1991 Կլայպեդա 614
11. Լիտվայի թատերական և երաժշտական ակադեմիա Lietuvos muzikos ir teatro akademija պետական 1919 Վիլնյուս / Կաունաս 1026
12. Լիտվայի սպորտի համալսարան Lietuvos sporto universitetas (LSU) պետական 1934 Կաունաս 2418
13. Լիտվայի կրթական գիտությունների համալսարան Lietuvos edukologijos universitetas պետական 1935 Վիլնյուս 10 015
14. Լիտվայի բժշկական համալսարան**** Lietuvos sveikatos mokslų universitetas պետական 1922 Կաունաս 6704
15. Միկոլաս Ռյոմերիսի համալսարան Mykolo Romerio universitetas պետական 1990 Վիլնյուս / Կաունաս 19 869
16. Շյաուլյայի համալսարան Šiaulių universitetas (ŠU) պետական 1948 Շյաուլյայ 9069
17. Տելշյայի Վինցեստ Բորիսևիչուսի անվան թեմական դպրոց Telšių Vyskupo Vincento Borisevičiaus kunigų seminarija մասնավոր 1926 Տելշյայ
18. Լիտվայի Յոնաս Ժյամայտիսի անվան ռազմական ակադեմիա Lietuvos karo akademija (LKA) պետական 1992 Վիլնյուս 368
19. Վիլնյուսի գեղարվեստական ակադեմիա Vilniaus dailės akademija (VDA) պետական 1940 Վիլնյուս 1944
20. Վիլնյուսի տեխնիկական համալսարան Vilniaus Gedimino technikos universitetas (VGTU) պետական 1956 Վիլնյուս 14 024
21. Սուրբ Հովսեփի թեմական դպրոց Vilniaus šv. Juozapo kunigų seminarija մասնավոր Վիլնյուս
22. Վիլնյուսի համալսարան Vilniaus universitetas (VU) պետական 1579 Վիլնյուս / Կաունաս 21 728
23. Վիտովտ Մեծի համալսարան* Vytauto Didžiojo universitetas (VDU) պետական 1922 Կաունաս 9167

ուսուցման լեզուները՝

* — անգլերեն և լիտվերեն
** — բելառուսերեն, ռուսերեն և անգլերեն
*** — անգլերեն
**** — անգլերեն, լիտվերեն և ռուսերեն
***** — լեհերեն

Քոլեջներ[խմբագրել | խմբագրել կոդը]

Լիտվայում կա 24 քոլեջ, որոնցից 13-ը պետական է, 11-ը՝ մասնավոր։

# Հայերեն անվանում Լիտվերեն անվանում Տեսակ Լիտվերեն անվանում Գտնվելու վայր Ուսանողներ
(2010 թվականի հոկտեմբերի 1-ի դրությամբ)
1 Ալիտուսի քոլեջ Alytaus kolegija պետական Ալիտուս 1361
2 Իրավունքի և բիզնեսի միջազգային դպրոց* Tarptautinė teisės ir verslo aukštoji mokykla մասնավոր Վիլնյուս 5415
3 Կաունասի քոլեջ Kauno kolegija պետական Կաունաս / Կեդայնյայ / Մաստայչյայ (Կաունասի շրջան) / Դրուսկինինկայ / Տաուրագե 7941
4 Կաունասի անտառտնտեսության և ինժեներական բնապահպանության քոլեջ Kauno miškų ir aplinkos inžinerijos kolegija պետական Գիրիոնիս (Կաունասի շրջան) 1064
5 Կաունասի տեխնիկական քոլեջ Kauno technikos kolegija պետական Կաունաս 1482
6 Կլայպեդայի բիզնեսի բարձրագույն դպրոց Klaipėdos verslo aukštoji mokykla մասնավոր Կլայպեդա
7 Կլայպեդայի պետական քոլեջ Klaipėdos valstybinė kolegija պետական Կլայպեդա 4380
8 Կոլպինգ քոլեջ Kolpingo kolegija մասնավոր Կաունաս 468
9 Լիտվայի ծովագնացության ակադեմիա Lietuvos aukštoji jūreivystės mokykla պետական Կլայպեդա 1218
10 Մարիամպոլեի քոլեջ Marijampolės kolegija պետական Մարիամպոլե 1539
11 Հյուսիսլիտվական քոլեջ Šiaurės Lietuvos kolegija մասնավոր Շյաուլյայ
12 Պանևեժիսի քոլեջ Panevėžio kolegija պետական Պանևեժիս / Ռոկիշկիս 2266
13 Սոցիալական գիտությունների քոլեջ* Socialinių mokslų kolegija մասնավոր Կլայպեդա / Տելշյայ / Վիլնյուս 1880
14 Սուրբ Իգնատիոս Լոյոլի քոլեջ** Šv. Ignaco Lojolos kolegija մասնավոր Գարլյավաժ (Կաունասի շրջան)
15 Շյաուլյայի պետական քոլեջ Šiaulių valstybinė kolegija պետական Շյաուլյայ 2684
16 Ուտենայի քոլեջ Utenos kolegija պետական Ուտենա 2437
17 Վիլնյուսի բիզնեսի քոլեջ Vilniaus verslo kolegija մասնավոր Վիլնյուս
18 Վիլնյուսի քոլեջ Vilniaus kolegija պետական 2000 Վիլնյուս 8207
19 Վիլնյուսի դիզայնի քոլեջ Vilniaus dizaino kolegija մասնավոր Վիլնյուս
20 Վիլնյուսի տեխնոլոգիայի և դիզայնի քոլեջ Vilniaus technologijų ir dizaino kolegija պետական Վիլնյուս 3327
21 Վիլնյուսի կոոպերատիվային քոլեջ Vilniaus kooperacijos kolegija մասնավոր Վիլնյուս / Կաունաս 1504
22 Վ. Ա. Գրայչունասի անվան մենեջմենթի բարձրագույն դպրոց V. A. Graičiūno aukštoji vadybos mokykla մասնավոր Կաունաս
23 Արևմտալիտվական բիզնեսի քոլեջ Vakarų Lietuvos verslo kolegija մասնավոր Կլայպեդա / Շյաուլյայ
24 Ժեմայտի քոլեջ Žemaitijos kolegija պետական Ռետավաս / Տելշյայ / Մաժեյկյայ 1561

* ուսուցման լեզուները՝ անգլերեն և լիտվերեն,
** ուսուցման լեզուները՝ անգլերեն, լիտվերեն, ռուսերեն և գերմաներեն։

Տես նաև[խմբագրել | խմբագրել կոդը]

Արտաքին հղումներ[խմբագրել | խմբագրել կոդը]