Վանաշենի պատմության և մշակույթի անշարժ հուշարձանների ցանկ (Արարատի մարզ)

Վիքիպեդիայից՝ ազատ հանրագիտարանից

Այս հոդվածը ներկայացնում է Արարատի մարզի Վանաշեն գյուղի պատմության և մշակույթի հուշարձանների ցանկը, որը 2002 թ․ հաստատվել է ՀՀ կառավարության կողմից[1]։ Ցանկում ներառված է ընդամենը 1 հուշարձան (1 միավոր)։


հուշարձան կառուցված վայր, հասցե կոորդ համարանիշ նշան. հավելյալ նշումներ պատկեր
Բնակատեղի մ.թ.ա. 2-1 հզ 1,5 կմ հվ-աե 3.87/1 Արարատ-Վեդի ավտոճանապարհի աջ կողմում բեռնել պատկեր

Դամբարանադաշտ մ.թ.ա. 2-1 հզ 1,5 կմ հս-աե 3.87/1.1 բեռնել պատկեր

Գյուղատեղի «Ազիզքենդ» («Ջամուշբասան») մջնդ, 19-20 դդ. 27 կմ աե 3.87/2 գյուղ նախկին Արարատի շրջ., լքվել է 1949 թ բեռնել պատկեր

Գերեզմանոց 13-15 դդ. 3.87/2.1 բեռնել պատկեր

Խաչքար 13 դ. 3.87/2.1.1 բեռնել պատկեր

Խաչքար 14 դ. 3.87/2.1.2 բեռնել պատկեր

Մատուռ 13 դ. 3.87/2.2 բեռնել պատկեր

Գյուղատեղի «Սևահող» («Ղարաթորփախ») 10-14 դդ., 19-20 դդ. 38 կմ աե 3.87/3 նախկին Քյոլանլու (Ջերմանիս) գյուղից հվ-աե, համապատասխանում է պատմական Բնուտ գյուղին, ապաբնակեցվել է 1946-ին բեռնել պատկեր

Գերեզմանոց 12-13 դդ. 3.87/3.1 Վեդի գետի ձախ ափի բարձրադիր բլրալանջին, Ջերմանիս գյուղատեղիից 3-4 կմ հվ-աե, 1986-ին գերեզմանոցը ենթարկվել է խիստ ավերածության` խաչքարերը տեղահանվել են և ջարդվել բեռնել պատկեր

Խաչքար 12-13 դդ. 3.87/3.1.1 մեծ մասով խրված հողի մեջ, ջարդված բեռնել պատկեր

Խաչքար 1270-ական թթ. 3.87/3.1.2 պատվիրատու` Ստեփանոս կրոնավոր, 1986-ին խաչքարը տեղահանվել և ջարդվել է, պահպանվում է 9 բեկորների բաժանված բեռնել պատկեր

Խաչքար 13 դ. 3.87/3.1.3 1986-ին տեղահանված, ընկած, մասամբ հողմնահարված բեռնել պատկեր

Խաչքար 13 դ. 3.87/3.1.4 1986-ին խաչքարը ջարդվել է 2 մասի, վերին մասը տեղահանվել է, ստորինը` իր նախնական տեղում է բեռնել պատկեր

Խաչքար 13 դ. 3.87/3.1.5 ընկած, թերի բեռնել պատկեր

Եկեղեցի Սբ. Աստվածածին 12-13 դդ. 3.87/3.2 նորոգված` 1215-ին բեռնել պատկեր

Խաչքար 11-13 դդ. գ. մ. 3.87/4 գյուղամիջյան գերեզմանոցում, կոտրված 3 մասի բեռնել պատկեր

Խաչքար 13-15 դդ. գ. մ. 3.87/5 գյուղամիջյան գերեզմանոցում բեռնել պատկեր

Խաչքար 14-15 դդ. գ. մ. 3.87/6 գյուղամիջյան գերեզմանոցում երկատված բեռնել պատկեր

Խաչքար 14-16 դդ. գ. մ. 3.87/7 գյուղամիջյան գերեզմանոցում բեռնել պատկեր

Խաչքար 15-17 դդ. գ. մ. 3.87/8 գյուղամիջյան գերեզմանոցում բեռնել պատկեր

Խաչքար 15-17 դդ. գ. մ. 3.87/9 գյուղամիջյան գերեզմանոցում բեռնել պատկեր

Խաչքար 15-17 դդ. գ. մ. 3.87/10 գյուղամիջյան գերեզմանոցում, պահպանված 2/3 մասով բեռնել պատկեր

Խաչքար 15-17 դդ. գ. մ. 3.87/11 գյուղամիջյան գերեզմանոցում բեռնել պատկեր

Տես նաև[խմբագրել | խմբագրել կոդը]

Արտաքին հղում[խմբագրել | խմբագրել կոդը]

Ծանոթագրություններ[խմբագրել | խմբագրել կոդը]