Լանջանիստի պատմության և մշակույթի անշարժ հուշարձանների ցանկ (Արարատի մարզ)

Վիքիպեդիայից՝ ազատ հանրագիտարանից
Jump to navigation Jump to search

Այս հոդվածը ներկայացնում է Արարատի մարզի Լանջանիստ գյուղի պատմության և մշակույթի հուշարձանների ցանկը, որը 2002 թ․ հաստատվել է ՀՀ կառավարության կողմից[1]։ Ցանկում ներառված է ընդամենը 68 հուշարձան (5 միավոր)։


հուշարձան կառուցված վայր, հասցե կոորդ համարանիշ նշան. հավելյալ նշումներ պատկեր
Գյուղատեղի 9-13 դդ. 3 կմ հվ-ամ 3.46/1 Տ Արարատ-Եղեգնաձոր խճուղու ձախ կողմում, ձորի մեջ բեռնել պատկեր

Գերեզմանոց 9-13 դդ. 3.46/1.1 գյուղատեղիի աե եզրին` հիմնականում հարթ տապանաքարերով բեռնել պատկեր

Խաչքար 9-10 դդ. 3.46/1.1.1 ձախակողմյան մասը ջարդված, արձանագիր բեռնել պատկեր

Գյուղատեղի «Երանոս» 9-16 դդ., 19-20 դդ. 7 կմ հս 3.46/2 նախկին Արարատի շրջ., լքվել է 1930-ական թթ. վերջ բեռնել պատկեր

Գերեզմանոց 9-17 դդ. 3.46/2.1 գյուղատեղիի ամ եզրին, ենթարկվել է գանձախույզների ավերածություններին բեռնել պատկեր

Խաչքար 9-11 դդ. 3.46/2.1.1 թեքությամբ խրված հողի մեջ, հողմնահարված բեռնել պատկեր

Խաչքար 10-11 դդ. 3.46/2.1.2 տեղահանված, ընկած իր նախնական տեղի մոտ բեռնել պատկեր

Խաչքար 10-11 դդ. 3.46/2.1.3 ընկած գետնին, կիսով թաղված հողի մեջ բեռնել պատկեր

Խաչքար 11-12 դդ. 3.46/2.1.4 կիսով խրված հողի մեջ բեռնել պատկեր

Խաչքար 11-12 դդ. 3.46/2.1.5 թեքությամբ խրված հողի մեջ բեռնել պատկեր

Խաչքար 11-12 դդ. 3.46/2.1.6 կիսով խրված հողի մեջ բեռնել պատկեր

Խաչքար 12-13 դդ. 3.46/2.1.7 տեղահանված, ընկած գետնին բեռնել պատկեր

Խաչքար 12-13 դդ. 3.46/2.1.8 տեղահանված, ընկած գետնին, թեթևակի հողմնահարված բեռնել պատկեր

Խաչքար 13-14 դդ. 3.46/2.1.9 կիսով խրված հողի մեջ բեռնել պատկեր

Խաչքար 13-14 դդ. 3.46/2.1.10 ընկած գետնին, մասամբ ծածկված հողով բեռնել պատկեր

Խաչքար 13-14 դդ. 3.46/2.1.11 տեղահանված, վերին աջ անկյունը կոտրված բեռնել պատկեր

Խաչքար 13-14 դդ. 3.46/2.1.12 բեռնել պատկեր

Խաչքար 13-14 դդ. 3.46/2.1.13 տեղահանված, ստորին մասը կոտրված բեռնել պատկեր

Խաչքար 13-14 դդ. 3.46/2.1.14 ընկած գետնին բեռնել պատկեր

Խաչքար 14-15 դդ. 3.46/2.1.15 տեղահանված, ստորին մասը ջարդված բեռնել պատկեր

Խաչքար 14-15 դդ. 3.46/2.1.16 կիսով խրված հողի մեջ, մամռակալված բեռնել պատկեր

Խաչքար 14-15 դդ. 3.46/2.1.17 տեղահանված, ստորին մասը ջարդված բեռնել պատկեր

Խաչքար 14-15 դդ. 3.46/2.1.18 ընկած գետնին, կիսով խրված հողի մեջ բեռնել պատկեր

Խաչքար 15-16 դդ. 3.46/2.1.19 թեքությամբ խրված հողի մեջ, վերին ձախ անկյունը կոտրված բեռնել պատկեր

Տապանաքար 15-16 դդ. 3.46/2.1.20 տեղահանված, կողքի վրա ընկած բեռնել պատկեր

Եկեղեցի 12-14 դդ. 3.46/2.2 գյուղատեղիի գերեզմանոցի ամ հատվածում, հիմնավեր բեռնել պատկեր

Գյուղատեղի «Հին գյուղատեղ» 13-19 դդ. 1 կմ հս 3.46/3 բեռնել պատկեր

Գերեզմանոց 13-19 դդ. 3.46/3.1 գյուղատեղիի հս եզրին բեռնել պատկեր

Եկեղեցի 15-16 դդ. 3.46/3.2 գյուղատեղիի հս եզրին, բարձրադիր վայրում, ավերակ բեռնել պատկեր

Մատուռ Սբ. Աստվածածին 17-19 դդ. 3.46/3.3 գյուղատեղիի հս եզրին, ավերակ եկեղեցու աե կողմում, ժայռափոր բեռնել պատկեր

Գյուղատեղի «Ներքին Արմիկ» («Ներքին Արմոք») 10-15 դդ., 19-20 դդ. 7 կմ հս-աե 3.46/4 նախկին Արարատի շրջ., Վեդի գետի աջ վտակ Արմիկ գետակի վերին հոսանքի շրջանում, լքվել է 1949 թ. բեռնել պատկեր

Եկեղեցական համալիր Արմոքի Սբ. Ստեփանոս (Արմոքի վանք) 13-14 դդ. 3.46/4.1 Արմիկ գետակի աջ ափին, գյուղատեղիի տարածքում բեռնել պատկեր

Եկեղեցի Սբ. Ստեփանոս 13-14 դդ. 3.46/4.1.1 կիսավեր, պատերը պահպանվել են 1 մ բարձրությամբ բեռնել պատկեր

Խաչքար Վարդի 1236 թ. 3.46/4.1.1.1 ագուցված ամ ճակատին, արտաքուստ բեռնել պատկեր

Խաչքար 1246 թ. 3.46/4.1.1.2 ագուցված ամ ճակատին, հս անկյան մոտ, արձանագիր, պատվիրատու` Խաչատուր բեռնել պատկեր

Խաչքար 13 դ. 3.46/4.1.1.3 ագուցված ամ ճակատին, արձանագիր, պատվիրատու` ոմն Առյուծ` ի հիշատակ իր մոր բեռնել պատկեր

Մատուռ 13-14 դդ. 3.46/4.1.2 կից է եկեղեցուն հվ-ից բեռնել պատկեր

Խաչքար Վահրամի 13-14 դդ. 3.46/4.1.2.1 մատուռի ներսում բեռնել պատկեր

Գերեզմանոց 10-15 դդ. 3.46/4.1.3 եկեղեցական համալիրի շուրջը բեռնել պատկեր

Խաչքար 10-11 դդ. 3.46/4.1.3.1 եկեղեցու ամ ճակատի դիմաց, եզրամասերը ջարդոտված բեռնել պատկեր

Խաչքար 10-11 դդ. 3.46/4.1.3.2 եկեղեցու մուտքի դիմաց, կանգնեցված, խիստ հողմնահարված բեռնել պատկեր

Խաչքար 10-11 դդ. 3.46/4.1.3.3 եկեղեցուց հս-ամ, ստորին մասը` պոչուկի հետ միասին, ջարդված բեռնել պատկեր

Խաչքար 10-11 դդ. 3.46/4.1.3.4 եկեղեցուց 6 մ աե, ընկած, ջարդված 2 բեկորի բեռնել պատկեր

Խաչքար 11-12 դդ. 3.46/4.1.3.5 եկեղեցու հվ պատի մոտ, ընկած, ստորին աջ կողմը ջարդված, խիստ հողմնահարված բեռնել պատկեր

Խաչքար 11-12 դդ. 3.46/4.1.3.6 եկեղեցու հվ պատի մոտ, ընկած, ստորին մասը ջարդված, խիստ մամռակալած բեռնել պատկեր

Խաչքար 12-13 դդ. 3.46/4.1.3.7 եկեղեցուց 10 մ ամ, երկատված, վերին հատվածը չի պահպանվել, տեղահանված բեռնել պատկեր

Խաչքար 15 դ. 3.46/4.1.3.8 եկեղեցու ամ պատի տակ, իր նախնական տեղում բեռնել պատկեր

Կոթող 1348 թ. 3.46/4.1.3.9 արձանագիր` արևմտահայաց և հարավահայաց կողերին (20 տող) բեռնել պատկեր

Եկեղեցի 11-12 դդ. 3.46/4.2 Գյուղատեղիի տարածքում բարձրացող լեռան ամ լանջին, հիմնավեր, ծածկված փլատակներով բեռնել պատկեր

Գերեզմանոց 12-13 դդ. 3.46/4.3 գյուղատեղիի տարածքում բարձրացող լեռան հվ լանջին, Արմոքի վանքից 0,5 կմ հս-ամ բեռնել պատկեր

Խաչքար 13 դ. 3.46/4.3.1 պատվանդանից ընկած, վերնամասը և պոչուկը ջարդված բեռնել պատկեր

Խաչքար 13 դ. 3.46/4.3.2 գեր-ոցի ստորին հատվածում, ջարդված միջնամասից, պահպանվել է վերին բեկորը բեռնել պատկեր

Խաչքար 13 դ. 3.46/4.3.3 ընկած, մամռակալված բեռնել պատկեր

Խաչքար 13-14 դդ. 3.46/4.3.4 երկատված, մամռակալված, պահպանվել է ստորին մասը բեռնել պատկեր

Խաչքար 14-15 դդ. 3.46/4.3.5 գեր-ոցի ստորին հատվածում, պոչուկը և եզրամասերը ջարդված բեռնել պատկեր

Խաչքար 14-15 դդ. 3.46/4.3.6 ընկած, եզրերը ջարդված բեռնել պատկեր

Տապանաքար 12-13 դդ. 3.46/4.3.7 բեկորված 3 մասի բեռնել պատկեր

Տապանաքար 12-13 դդ. 3.46/4.3.8 տեղահանված բեռնել պատկեր

Խաչքար 11-12 դդ. 3.46/4.4 Ազիզքենդ և Արմոք գյուղատեղիների միջև, Վեդի գետի ձախ վտակից աջ, տեղահանված, հողմնահարված, մասամբ` մամռակալած բեռնել պատկեր

Խաչքար 11-12 դդ. 3.46/4.5 գյուղատեղիի ավերակների մեջ, Վեդի գետի ձախ ափին, վերին մասը չի պահպանվել բեռնել պատկեր

Խաչքար 12-13 դդ. 3.46/4.6 Ազիզքենդ և Արմոք գյուղատեղիների միջև, Վեդի գետի ձախ վտակից աջ, տեղահանված, ընկած բեռնել պատկեր

Խաչքար 12-13 դդ. 3.46/4.7 Ազիզքենդ և Արմոք գյուղատեղիների միջև, Վեդի գետի ձախ վտակից աջ, տեղահանված, երկատված, գրեթե ողջ ձախ կեսը չի պահպանվել բեռնել պատկեր

Խաչքար 12-13 դդ. 3.46/4.8 Ազիզքենդ և Արմոք գյուղատեղիների միջև, Վեդի գետի ձախ վտակից աջ, տեղահանված, եռատված, պահպանվել է մասնատված բեռնել պատկեր

Խաչքար տիկնանց տիկին Զազայի 1274 թ. 3.46/4.9 գյուղատեղիից 1 կմ հս, եռատված բեռնել պատկեր

Գյուղատեղի «Սպիտակ վանք» («Աղքիլիսա)» 13-17 դդ. 1,5 կմ հս-ամ 3.46/5 ձորի մեջ բեռնել պատկեր

Եկեղեցի «Սպիտակ վանք» 1301 թ. 3.46/5.1 ավերակ, պայթեցվել է գանձախույզների կողմից բեռնել պատկեր

Գերեզմանոց 13-17 դդ. 3.46/5.1.1 եկեղեցու շուրջը բեռնել պատկեր

Օժանդակ շինություններ 14-17 դդ. 3.46/5.1.2 4-5 սենյակների համալիր, ավերակ բեռնել պատկեր

Տես նաև[խմբագրել | խմբագրել կոդը]

Արտաքին հղում[խմբագրել | խմբագրել կոդը]

Ծանոթագրություններ[խմբագրել | խմբագրել կոդը]