Աղջոցի պատմության և մշակույթի անշարժ հուշարձանների ցանկ (Արարատի մարզ)

Վիքիպեդիայից՝ ազատ հանրագիտարանից
Jump to navigation Jump to search

Այս հոդվածը ներկայացնում է Արարատի մարզում՝ պետական սեփականություն հանդիսացող պահուստային ֆոնդի հողերում գտնվող Աղջոց գյուղատեղիի պատմության և մշակույթի հուշարձանների ցանկը, որը 2002 թ․ հաստատվել է ՀՀ կառավարության կողմից[1]։ Ցանկում ներառված է ընդամենը 56 հուշարձան (1 միավոր)։


հուշարձան կառուցված վայր, հասցե կոորդ համարանիշ նշան. հավելյալ նշումներ պատկեր
Գյուղատեղի «Աղջոց» 10-18 դդ. Գառնիից 5- 6 կմ հվ-աե 3.99.1/1 Արտաշատի շրջ. նախկին Գիլանլար փոքրիկ գյուղի մոտ բեռնել պատկեր

Վանական համալիր Աղջոց Սբ. Ստեփանոս 12-13 դդ. 40°06′25″ հս․. լ. 44°48′28″ ավ. ե. / 40.106842° հս․. լ. 44.807755° ավ. ե. / 40.106842; 44.807755 3.99.1/1.1 Գիլանլարից 1 կմ հս Աղջոց վանք 02.jpg բեռնել պատկեր

Եկեղեցի Սբ. Ստեփանոս 13 դ. 3.99.1/1.1.1 պատվիրատու` Զազա իշխանուհի, ավերվել է 1679 թ. երկրաշարժից Սուրբ-Ստեփանոս.JPG բեռնել պատկեր

Խաչքար 1258 թ. 3.99.1/1.1.1.1 եկեղեցու հվ պատի մոտ, արտաքուստ բեռնել պատկեր

Խաչքար 13 դ. 3.99.1/1.1.1.2 ամ ճակատի վերնամասում ագուցված Սուրբ-Ստեփանոս-Խաչքար.JPG բեռնել պատկեր

Խաչքար 13 դ. 3.99.1/1.1.1.3 ամ ճակատի վերնամասում ագուցված բեռնել պատկեր

Խաչքար 13 դ. 3.99.1/1.1.1.4 ամ պատի մոտ Սուրբ-Ստեփանոս-Խաչքարեր.JPG բեռնել պատկեր

Խաչքար 13 դ. 3.99.1/1.1.1.5 ամ ճակատի վերնամասում ագուցված բեռնել պատկեր

Խաչքար 13 դ. 3.99.1/1.1.1.6 ամ ճակատին ագուցված, մուտքից հվ բեռնել պատկեր

Խաչքար 16-17 դդ. 3.99.1/1.1.1.7 ամ պատի մոտ, մուտքից հս, երկատված Սուրբ-Ստեփանոս-խաչքար-երկատված.JPG բեռնել պատկեր

Գավիթ 13 դ. 3.99.1/1.1.2 կից է եկեղեցուն ամ-ից բեռնել պատկեր

Խաչքար 12-13 դդ. 3.99.1/1.1.2.1 ագուցված հվ պատին, ներքուստ բեռնել պատկեր

Խաչքար 12-13 դդ. 3.99.1/1.1.2.2 ագուցված հվ պատին, ներքուստ բեռնել պատկեր

Խաչքար 12-13 դդ. 3.99.1/1.1.2.3 ագուցված աե պատին, խիստ հողմնահարված բեռնել պատկեր

Խաչքար 12-13 դդ. 3.99.1/1.1.2.4 ագուցված աե պատին բեռնել պատկեր

Խաչքար 15 դ. 3.99.1/1.1.2.5 հվ-ամ անկյան մոտ, ստորին մասը ջարդված, տեղահանված բեռնել պատկեր

Տապանաքար 13 դ. 3.99.1/1.1.2.6 գավթում, արձանագիր, հողմնահարված բեռնել պատկեր

Տապանաքար 14-15 դդ. 3.99.1/1.1.2.7 գավթի հս պատի մոտ, արտաքուստ, արձանագիր, թեթևակի հողմնահարված Սուրբ-Ստեփանոս-Տապանաքար.JPG բեռնել պատկեր

Եկեղեցի Սբ. Պողոս-Պետրոս 1270 թ. 3.99.1/1.1.3 կից է Սբ. Ստեփանոս եկեղեցուն, կիսավեր Aghjots Vanq.jpg բեռնել պատկեր

Խաչքար 12-13 դդ. 3.99.1/1.1.3.1 հենած ամ պատին, երկատված բեռնել պատկեր

Խաչքար Կարապետ վարդապետի 1219 թ. 3.99.1/1.1.3.2 ամ պատի դիմաց Ս Ստեփանոս խաչքար.JPG բեռնել պատկեր

Խաչքար 13 դ. 3.99.1/1.1.3.3 ավագ խորանում, տեղահանված բեռնել պատկեր

Խաչքար 14-15 դդ. 3.99.1/1.1.3.4 ամ պատի մոտ, արտաքուստ, երկատված բեռնել պատկեր

Խաչքար 15-16 դդ. 3.99.1/1.1.3.5 ամ պատի դիմաց, երկատված, մամռապատ բեռնել պատկեր

Խաչքար Մարգարի 1555 թ. 3.99.1/1.1.3.6 հենած ամ պատին, վերին ձախ անկյունը և ելուստը ջարդված բեռնել պատկեր

Խաչքար 16-17 դդ. 3.99.1/1.1.3.7 հենած ամ պատին, ստորին աջ անկյունը ջարդված, հողմնահարված բեռնել պատկեր

Օժանդակ շինություններ 13-14 դդ. 3.99.1/1.1.4 համալիրի հս կողմում, ավերված Օժանդակ շինություններ ս Ստեփանոս.JPG բեռնել պատկեր

Գերեզմանոց 9-17 դդ. 3.99.1/1.1.5 վանքից 150 մ ամ, թեք բլրալանջին բեռնել պատկեր

Խաչքար 9-10 դդ. 3.99.1/1.1.5.1 թեթևակի հողմնահարված, տեղահանված բեռնել պատկեր

Խաչքար 9-10 դդ. 3.99.1/1.1.5.2 խիստ հողմնահարված, տեղահանված բեռնել պատկեր

Խաչքար 9-10 դդ. 3.99.1/1.1.5.3 պոչուկը ջարդված, հողմնահարված, տեղահանված բեռնել պատկեր

Խաչքար 9-10 դդ. 3.99.1/1.1.5.4 ստորին մասը ջարդված, տեղահանված բեռնել պատկեր

Խաչքար 9-10 դդ. 3.99.1/1.1.5.5 հողմնահարված, տեղահանված բեռնել պատկեր

Խաչքար 9-10 դդ. 3.99.1/1.1.5.6 տեղահանված Խաչքարեր ս Ստեփանոս.JPG բեռնել պատկեր

Խաչքար 10-11 դդ. 3.99.1/1.1.5.7 թեթևակի հողմնահարված, տեղահանված բեռնել պատկեր

Խաչքար 10-11 դդ. 3.99.1/1.1.5.8 թեթևակի հողմնահարված, տեղահանված բեռնել պատկեր

Խաչքար 10-11 դդ. 3.99.1/1.1.5.9 տեղահանված բեռնել պատկեր

Խաչքար 11-12 դդ. 3.99.1/1.1.5.10 ելուստը ջարդված, տեղահանված բեռնել պատկեր

Խաչքար 1197 թ. 3.99.1/1.1.5.11 եզրերը թեթևակի ջարդված, արձանագիր (12 տող) բեռնել պատկեր

Խաչքար Վարդանի 1197 թ. 3.99.1/1.1.5.12 տեղահանված բեռնել պատկեր

Խաչքար 12 դ. 3.99.1/1.1.5.13 տեղահանված բեռնել պատկեր

Խաչքար 12-13 դդ. 3.99.1/1.1.5.14 երկատված երկայնքով, աջ կեսը չի պահպանվել, արձանագիր բեռնել պատկեր

Խաչքար 12-13 դդ. 3.99.1/1.1.5.15 ելուստն ու ձախ կողը ջարդված բեռնել պատկեր

Խաչքար 12-13 դդ. 3.99.1/1.1.5.16 երկատված, ստորին կեսը չի պահպանվել բեռնել պատկեր

Խաչքար 12-13 դդ. 3.99.1/1.1.5.17 երկատված, վերին հատվածը չի պահպանվել բեռնել պատկեր

Խաչքար 12-13 դդ. 3.99.1/1.1.5.18 տեղահանված, հողմնահարված բեռնել պատկեր

Խաչքար 12-13 դդ. 3.99.1/1.1.5.19 տեղահանված բեռնել պատկեր

Խաչքար 12-13 դդ. 3.99.1/1.1.5.20 վերին աջ անկյունը ջարդված բեռնել պատկեր

Խաչքար 12-13 դդ. 3.99.1/1.1.5.21 տեղահանված, մամռապատ, արձանագիր, պատվիրատուներ` Դավիթ և Գրիգոր բեռնել պատկեր

Խաչքար 12-13 դդ. 3.99.1/1.1.5.22 տեղահանված, արձանագիր, պատվիրատուներ Մաթեոս և Գերսամբ քահանաներ բեռնել պատկեր

Խաչքար 12-13 դդ. 3.99.1/1.1.5.23 տեղահանված բեռնել պատկեր

Խաչքար Շիրկանի 1213 թ. 3.99.1/1.1.5.24 տեղահանված բեռնել պատկեր

Խաչքար Մխիթար քահանայի 1213 թ. 3.99.1/1.1.5.25 տեղահանված բեռնել պատկեր

Խաչքար Պետրոսի 1215 թ. 3.99.1/1.1.5.26 բեռնել պատկեր

Խաչքար 13 դ. 3.99.1/1.1.5.27 տեղահանված բեռնել պատկեր

Խաչքար 15-16 դդ. 3.99.1/1.1.5.28 արձանագիր, երկատված, տեղահանված բեռնել պատկեր

Տես նաև[խմբագրել | խմբագրել կոդը]

Արտաքին հղում[խմբագրել | խմբագրել կոդը]

Ծանոթագրություններ[խմբագրել | խմբագրել կոդը]