Jump to content

Ուրցաձորի պատմության և մշակույթի անշարժ հուշարձանների ցանկ (Արարատի մարզ)

Վիքիպեդիայից՝ ազատ հանրագիտարանից

Այս հոդվածը ներկայացնում է Արարատի մարզի Ուրցաձոր գյուղի պատմության և մշակույթի հուշարձանների ցանկը, որը 2002 թ․ հաստատվել է Հայաստանի կառավարության կողմից[1]։ Ցանկում ներառված է ընդամենը 34 հուշարձան (5 միավոր)։


հուշարձան կառուցված վայր, հասցե կոորդ համարանիշ նշան. հավելյալ նշումներ պատկեր
Ամրոց մ.թ.ա. 2-1 հզ 6 կմ հս-ամ 3.95/1 Հ Լուսանկար վերբեռնել


Ամրոց «Տափի բերդ» («Գևորգ Մարզպետունի») 10-13 դդ. 6 կմ հս-ամ 3.95/2 Հ Լուսանկար վերբեռնել


Եկեղեցի 10-13 դդ. 3.95/2.1 Լուսանկար վերբեռնել


Տապանաքար 12-13 թթ. 3.95/2.1.1 Հ եկեղեցու պատի ստորին շարվածքում, մարդու սխեմատիկ պատկերով Լուսանկար վերբեռնել


Տապանաքար Թաթևոսի 15-16 դդ. 3.95/2.1.2 Հ եկեղեցու հս պատի տակ Լուսանկար վերբեռնել


Օժանդակ շինություններ 10-13 դդ. 3.95/2.2 Լուսանկար վերբեռնել


Գյուղատեղի «Ղարաբաղլար» 10-16 դդ., 19-20 դդ. 5 կմ աե 3.95/3 նախկին Արարատի շրջ., կնտ մասում, Խոսրով գետակի ստորին հոսանքում, ապաբնակեցվել է 1959-1960 թթ Լուսանկար վերբեռնել


Եկեղեցի 5-6 դդ. 3.95/3.1 ավերված, պահպանվել են միայն հիմքերը Լուսանկար վերբեռնել


Եկեղեցի 13-14 դդ. 3.95/3.2 կիսավեր, պահպանվել են աե պատը, հս և հվ պատերը` մասամբ Լուսանկար վերբեռնել


Եկեղեցի 13-15 դդ. 10 կմ հս 3.95/4 Հ Ուրծ քաղաքատեղիից հվ, հիմնավեր Լուսանկար վերբեռնել


Քաղաքատեղի Ուրծ 4-17 դդ. 7 կմ հս-աե 3.95/5 Հ Լուսանկար վերբեռնել


Ամրոց «Ուրծի բերդ» 4-13 դդ. 3.95/5.1 Հ Լուսանկար վերբեռնել


Եկեղեցի 5-6 դդ. 3.95/5.2 Հ քաղաքատեղիի հվ-ամ մասում, Խոսրով գետի աջ ափին, փոքրիկ բլրի գագաթին, հիմնավեր Լուսանկար վերբեռնել


Եկեղեցական համալիր «Վանք» 14-15 դդ. 3.95/5.3 Հ քաղաքատեղիի հս մասում, բարձունքի վրա Լուսանկար վերբեռնել


Եկեղեցի 14 դ. 3.95/5.3.1 փոքր եկեղեցի (անվանում են նաև մատուռ) Լուսանկար վերբեռնել


Եկեղեցի 14 դ. 3.95/5.3.2 մեծ եկեղեցի, կիսավեր Լուսանկար վերբեռնել


Գերեզմանոց 14-17 դդ. 3.95/5.3.3 Լուսանկար վերբեռնել


Եկեղեցական համալիր «Վանք» 15-17 դդ. 3.95/5.4 Հ քաղաքատեղիի աե մասում, կիսավեր Լուսանկար վերբեռնել


Եկեղեցի 15-16 դդ. 3.95/5.4.1 Լուսանկար վերբեռնել


Խաչքար 14 դ. 3.95/5.4.1.1 եկեղեցու ներսում Լուսանկար վերբեռնել


Խաչքար 15-16 դդ. 3.95/5.4.1.2 եկեղեցու ներսում Լուսանկար վերբեռնել


Տապանաքար 16 դ. 3.95/5.4.1.3 եկեղեցու ներսում` կիսաեղծ արձանագրությամբ Լուսանկար վերբեռնել


Գավիթ 15-16 դդ. 3.95/5.4.2 Լուսանկար վերբեռնել


Խաչքար 1526 թ. 3.95/5.4.2.1 գավթի ներսում` կանգնեցված գլխիվայր Լուսանկար վերբեռնել


Գերեզմանոց 12-17 դդ. 3.95/5.4.3 Լուսանկար վերբեռնել


Խաչքար 12-13 դդ. 3.95/5.4.3.1 Լուսանկար վերբեռնել


Խաչքար 13-15 դդ. 3.95/5.4.3.2 Լուսանկար վերբեռնել


Խաչքար 13-15 դդ. 3.95/5.4.3.3 Լուսանկար վերբեռնել


Խաչքար 14-15 դդ. 3.95/5.4.3.4 Լուսանկար վերբեռնել


Խաչքար 15-17 դդ. 3.95/5.4.3.5 Լուսանկար վերբեռնել


Խաչքար 15-17 դդ. 3.95/5.4.3.6 Լուսանկար վերբեռնել


Խաչքար 15-17 դդ. 3.95/5.4.3.7 Լուսանկար վերբեռնել


Տապանաքար 15-17 դդ. 3.95/5.4.3.8 Լուսանկար վերբեռնել


Տապանաքար 15-17 դդ. 3.95/5.4.3.9 Լուսանկար վերբեռնել


Տես նաև[խմբագրել | խմբագրել կոդը]

Ծանոթագրություններ[խմբագրել | խմբագրել կոդը]