Լուսաշողի պատմության և մշակույթի անշարժ հուշարձանների ցանկ (Արարատի մարզ)

Վիքիպեդիայից՝ ազատ հանրագիտարանից
Jump to navigation Jump to search

Այս հոդվածը ներկայացնում է Արարատի մարզի Լուսաշող գյուղի պատմության և մշակույթի հուշարձանների ցանկը, որը 2002 թ․ հաստատվել է ՀՀ կառավարության կողմից[1]։ Ցանկում ներառված է ընդամենը 82 հուշարձան (14 միավոր)։


հուշարձան կառուցված վայր, հասցե կոորդ համարանիշ նշան. հավելյալ նշումներ պատկեր
Գերեզմանոց 12-17 դդ. հս-աե մասում 3.48/1 թեք սարալանջին բեռնել պատկեր

Խաչքար 9-10 դդ. 3.48/1.1 բեռնել պատկեր

Խաչքար 9-10 դդ. 3.48/1.2 բեռնել պատկեր

Խաչքար 9-10 դդ. 3.48/1.3 բեռնել պատկեր

Խաչքար 9-10 դդ. 3.48/1.4 բեռնել պատկեր

Խաչքար 9-10 դդ. 3.48/1.5 բեռնել պատկեր

Խաչքար 9-10 դդ. 3.48/1.6 բեռնել պատկեր

Խաչքար 9-10 դդ. 3.48/1.7 բեռնել պատկեր

Խաչքար 9-10 դդ. 3.48/1.8 բեռնել պատկեր

Խաչքար 9-10 դդ. 3.48/1.9 բեռնել պատկեր

Խաչքար 9-10 դդ. 3.48/1.10 բեռնել պատկեր

Խաչքար 9-10 դդ. 3.48/1.11 բեռնել պատկեր

Խաչքար 9-10 դդ. 3.48/1.12 բեռնել պատկեր

Խաչքար 10-11 դդ. 3.48/1.13 բեռնել պատկեր

Խաչքար 11 դ. 3.48/1.14 բեռնել պատկեր

Խաչքար 11 դ. 3.48/1.15 բեռնել պատկեր

Խաչքար 14 դ. 3.48/1.16 բեռնել պատկեր

Խաչքար 14-15 դդ. 3.48/1.17 բեռնել պատկեր

Խաչքար 14-15 դդ. 3.48/1.18 բեռնել պատկեր

Խաչքար 14-15 դդ. 3.48/1.19 բեռնել պատկեր

Խաչքար 14-16 դդ. 3.48/1.20 բեռնել պատկեր

Խաչքար 15-16 դդ. 3.48/1.21 բեռնել պատկեր

Խաչքար 15-17 դդ. 3.48/1.22 բեռնել պատկեր

Խաչքար 16-17 դդ. 3.48/1.23 բեռնել պատկեր

Խաչքար 16-17 դդ. 3.48/1.24 բեռնել պատկեր

Գերեզմանոց 12-20 դդ. հվ-ամ մասում 3.48/2 Տ բեռնել պատկեր

Խաչքար 12-13 դդ. 3.48/2.1 բեռնել պատկեր

Խաչքար 12-13 դդ. 3.48/2.2 բեռնել պատկեր

Խաչքար 12-13 դդ. 3.48/2.3 բեռնել պատկեր

Խաչքար 12-13 դդ. 3.48/2.4 բեռնել պատկեր

Խաչքար 12-13 դդ. 3.48/2.5 բեռնել պատկեր

Մատուռ 12-13 դդ. 3.48/2.6 հիմնավեր, գերեզմանոցի կնտ-ում բեռնել պատկեր

Գյուղատեղի «Զնջռլու» 13-20 դդ. 6 կմ հվ- ամ 3.48/3 տարածվում է լեռնալանջին բեռնել պատկեր

Գերեզմանոց 13-19 դդ. 3.48/3.1 գյուղատեղիի հվ մասում բեռնել պատկեր

Գերեզմանոց 17-19 դդ. 3.48/3.2 գյուղատեղիի հս-աե եզրին բեռնել պատկեր

Խաչքար Ալդունի 1550 թ. 3.48/3.2.1 կազմող` Անտոն վարպետ բեռնել պատկեր

Եկեղեցի 14 դ. 3.48/3.3 Գյուղատեղիի հս-ամ եզրին բեռնել պատկեր

Եկեղեցի Սբ. Սարգիս 19 դ. 3.48/3.4 վրկռ.` 1908 թ. կիսավեր, գյուղատեղիի ամ եզրին բեռնել պատկեր

Մատուռ 19 դ. 3.48/3.5 բեռնել պատկեր

Գյուղատեղի «Հախս» («Դաշնով») 9-17 դդ. 12 կմ հս 3.48/4 նախկին Արարատի շրջ., աե մասում, Արմիկ գետի ձախ ափին, լքվել է 1940-ական թթ.` բնակավայրերի խոշորացման հետևանքով բեռնել պատկեր

Գերեզմանոց 9-17 դդ. 3.48/4.1 գյուղատեղիի հվ եզրին բեռնել պատկեր

Խաչքար 8-9 դդ. 3.48/4.1.1 տեղահանված բեռնել պատկեր

Խաչքար 8-9 դդ. 3.48/4.1.2 բեռնել պատկեր

Խաչքար 9-10 դդ. 3.48/4.1.3 տեղահանված բեռնել պատկեր

Խաչքար 9-10 դդ. 3.48/4.1.4 տեղահանված բեռնել պատկեր

Խաչքար 10-11 դդ. 3.48/4.1.5 խիստ հողմնահարված բեռնել պատկեր

Խաչքար 10-11 դդ. 3.48/4.1.6 տեղահանված, հողմնահարված բեռնել պատկեր

Խաչքար 10-11 դդ. 3.48/4.1.7 տեղահանված, եզրամասերը ջարդված բեռնել պատկեր

Խաչքար 11-12 դդ. 3.48/4.1.8 թեքված դիրքով, քիչ հողմնահարված բեռնել պատկեր

Խաչքար 11-12 դդ. 3.48/4.1.9 մասամբ հողմնահարված բեռնել պատկեր

Խաչքար 11-12 դդ. 3.48/4.1.10 թեքված դիրքով, քիչ հողմնահարված բեռնել պատկեր

Խաչքար 12-13 դդ. 3.48/4.1.11 տեղահանված բեռնել պատկեր

Խաչքար 12-13 դդ. 3.48/4.1.12 վերնամասը թերի, թեքված դիրքով բեռնել պատկեր

Խաչքար 12-13 դդ. 3.48/4.1.13 թեքված դիրքով, վերին աջ անկյունը ջարդված բեռնել պատկեր

Խաչքար 14-15 դդ. 3.48/4.1.14 տեղահանված, երկատված բեռնել պատկեր

Խաչքար 14-15 դդ. 3.48/4.1.15 հողմնահարված, քիչ մամռակալած բեռնել պատկեր

Խաչքար 15-16 դդ. 3.48/4.1.16 տեղահանված, ստորին մասը ջարդված բեռնել պատկեր

Գյուղատեղի «Շամամ» 9-17 դդ. 5 կմ հս 3.48/5 բեռնել պատկեր

Գերեզմանոց 9-17 դդ. 3.48/5.1 գյուղատեղիի ամ եզրին բեռնել պատկեր

Գյուղատեղի «Վերին Արմիկ» («Վերին Արմոք») 17-19 դդ. 10 կմ հս 3.48/6 լքվել է 1949 թ., տարածքում պահպանվել են միայն տնատեղեր բեռնել պատկեր

Եկեղեցի Սբ. Հովհաննես (Զանգակատուն) 17-19 դդ. կնտ 3.48/7 Հ եկեղեցին` հիմնավեր, պահպանվել է միայն զանգակատունը բեռնել պատկեր

Խաչքար 9-10 դդ. 3.48/7.1 հենած զանգակատան պատին, արտաքուստ բեռնել պատկեր

Խաչքար 14-15 դդ. 3.48/7.2 ներքուստ ագուցված բեռնել պատկեր

Խաչքար 14-15 դդ. 3.48/7.3 ներքուստ ագուցված բեռնել պատկեր

Գերեզմանոց 9-17 դդ. 3.48/7.4 եկեղեցու շուրջը բեռնել պատկեր

Խաչքար 15-16 դդ. 2 կմ հվ- ամ 3.48/8 Հ Զնջռլու տանող ճանապարհից աջ Khachkar near Znjrlu village.JPG բեռնել պատկեր

Խաչքար 15-16 դդ. 2 կմ հվ- ամ 3.48/9 Հ Զնջռլու տանող ճանապարհից աջ Khachkar near Znjrlu village 1.JPG բեռնել պատկեր

Խաչքար 15-16 դդ. 2 կմ հվ- ամ 3.48/10 Հ Զնջռլու տանող ճանապարհից աջ Khachkar near Znjrlu village 2.JPG բեռնել պատկեր

Խաչքար 1930-1940-ական թթ. բռնության զոհերին 1991 թ. ամ եզրին 3.48/11 Հ պատվիրատուներ` բռնության զոհ Աթան Մարգարյանի որդիներ բեռնել պատկեր

Խաչքար «Սահմանախաչ» 13-14 դդ. 0,5 կմ հվ 3.48/12 Լուսաշող-Լանջառ ճանապարհից ձախ կանգնեցված պատվանդանին` գյուղի կոլտնտեսության նախագահ Ս. Զաքարյանի կողմից` 1991-ին Խաչքար «Սահմանախաչ», Լուսաշող.jpg բեռնել պատկեր

Հուշաղբյուր Երկրորդ աշխարհամարտում զոհվածներին 1961 թ. գ. մ. 3.48/13 Հուշաղբյուր Երկրորդ աշխարհամարտում զոհվածներին, Լուսաշող (1).jpg բեռնել պատկեր

Վանական համալիր Հովհաննու Սբ. Կարապետ (Զնջռլուի Սբ. Կարապետ) 14 դ. 3.48/14 Հ «Զնջռլու» գյուղատեղից 1 կմ հս-աե ՀՈՎՀԱՆՆՈՒ Ս. ԿԱՐԱՊԵՏ 22.jpg բեռնել պատկեր

Եկեղեցի Սբ. Աստվածածին (Սպիտակավոր) 1301 թ. 3.48/14.1 Հ պատվիրատու` Զաքարե Իվանյանի դուստր Գոնցա, ճարտ.` Բուտ, հարթաքանդակները` Սարգիս վարդապետի ՀՈՎՀԱՆՆՈՒ Ս. ԿԱՐԱՊԵՏ 13.jpg բեռնել պատկեր

Զանգակատուն 14 դ. 3.48/14.2 ՀՈՎՀԱՆՆՈՒ Ս. ԿԱՐԱՊԵՏ 15.jpg բեռնել պատկեր

Դամբանատուն 14 դ. 3.48/14.3 ՀՈՎՀԱՆՆՈՒ Ս. ԿԱՐԱՊԵՏ 12.jpg բեռնել պատկեր

Բնակելի շինություններ 1896 թ. 3.48/14.4 համալիրի ամ կողմում բեռնել պատկեր

Տնտեսական շինություններ 1898 թ. 3.48/14.5 համալիրի հվ կողմում բեռնել պատկեր

Գերեզմանոց 14-19 դդ. 3.48/14.6 համալիրի շուրջը բեռնել պատկեր

Խաչքար 15-16 դդ. 3.48/14.6.1 բեռնել պատկեր

Խաչքար 15-16 դդ. 3.48/14.6.2 բեռնել պատկեր

Խաչքար 15-16 դդ. 3.48/14.6.3 բեռնել պատկեր

Պարիսպ 1897 թ. 3.48/14.7 բեռնել պատկեր

Տես նաև[խմբագրել | խմբագրել կոդը]

Արտաքին հղում[խմբագրել | խմբագրել կոդը]

Ծանոթագրություններ[խմբագրել | խմբագրել կոդը]