Այգավանի պատմության և մշակույթի անշարժ հուշարձանների ցանկ (Արարատի մարզ)

Վիքիպեդիայից՝ ազատ հանրագիտարանից
Jump to navigation Jump to search

Այս հոդվածը ներկայացնում է Արարատի մարզի Այգավան գյուղի պատմության և մշակույթի հուշարձանների ցանկը, որը 2002 թ․ հաստատվել է ՀՀ կառավարության կողմից[1]։ Ցանկում ներառված է ընդամենը 70 հուշարձան (4 միավոր)։


հուշարձան կառուցված վայր, հասցե կոորդ համարանիշ նշան. հավելյալ նշումներ պատկեր


Բնակատեղի Այգավան մ.թ.ա. 3 հզ հս-ամ եզրին 3.8/1 Հ բեռնել պատկեր

Գյուղատեղի «Կարակոյուն» 9-17 դդ. 32 կմ աե 3.8/2 նախկին Արարատի շրջանում, Վեդի գետի վերնագավառում լեռնալանջի վրա, լքվել է 1945-1952 թթ.` բնակավայրերի խոշորացման հետևանքով բեռնել պատկեր

աղբյուր 12-13 դդ. 3.8/2.1 գյուղատեղիի հս մասում վրկռ.` 19 դ. բեռնել պատկեր

Գերեզմանոց 9-16 դդ. 3.8/2.2 գյուղատեղիի աե եզրին, գյուղատեղիի մեծ գերեզմանոցն է բեռնել պատկեր

Խաչքար 9-10 դդ. 3.8/2.2.1 Khachkar in Karakoyun 1.JPG բեռնել պատկեր

Խաչքար 9-10 դդ. 3.8/2.2.2 Khachkar in Karakoyun 2.JPG բեռնել պատկեր

Խաչքար 9-10 դդ. 3.8/2.2.3 եզրամասերում փոքր կոտրվածքներով Khachkar in Karakoyun 4.jpg բեռնել պատկեր

Խաչքար 10-11 դդ. 3.8/2.2.4 Khachkar in Karakoyun 3.JPG բեռնել պատկեր

Խաչքար 10-11 դդ. 3.8/2.2.5 Khachkar in Karakoyun 4.jpg բեռնել պատկեր

Խաչքար 10-11 դդ. 3.8/2.2.6 Khachkar in Karakoyun 5.jpg բեռնել պատկեր

Խաչքար 10-11 դդ. 3.8/2.2.7 Khachkar in Karakoyun.JPG բեռնել պատկեր

Խաչքար 10-11 դդ. 3.8/2.2.8 բեռնել պատկեր

Խաչքար 10-11 դդ. 3.8/2.2.9 բեռնել պատկեր

Խաչքար 11-12 դդ. 3.8/2.2.10 տեղահանված բեռնել պատկեր

Խաչքար 11-12 դդ. 3.8/2.2.11 բեռնել պատկեր

Խաչքար 11-12 դդ. 3.8/2.2.12 տեղահանված, մասամբ` հողմահարված բեռնել պատկեր

Խաչքար 11-12 դդ. 3.8/2.2.13 թեքված դիրքով, հողմնահարված բեռնել պատկեր

Խաչքար 11-12 դդ. 3.8/2.2.14 տեղահանված, վերնամասը ջարդված բեռնել պատկեր

Խաչքար 11-12 դդ. 3.8/2.2.15 բեռնել պատկեր

Խաչքար 11-12 դդ. 3.8/2.2.16 մասամբ հողմնահարված բեռնել պատկեր

Խաչքար 11-12 դդ. 3.8/2.2.17 տեղահանված, ստորին մասը հողմնահարված բեռնել պատկեր

Խաչքար 11-12 դդ. 3.8/2.2.18 տեղահանված, խիստ հողմնահարված բեռնել պատկեր

Խաչքար 11-12 դդ. 3.8/2.2.19 տեղահանված, եզրամասերը կոտրված, խիստ հողմնահարված բեռնել պատկեր

Խաչքար 12-13 դդ. 3.8/2.2.20 տեղահանված, հողմնահարված բեռնել պատկեր

Խաչքար 12-13 դդ. 3.8/2.2.21 տեղահանված բեռնել պատկեր

Խաչքար 12-13 դդ. 3.8/2.2.22 տեղահանված, հողմնահարված բեռնել պատկեր

Խաչքար 12-13 դդ. 3.8/2.2.23 տեղահանված, մամռակալած բեռնել պատկեր

Խաչքար 12-13 դդ. 3.8/2.2.24 տեղահանված, թեթևակի հողմնահարված բեռնել պատկեր

Խաչքար 12-13 դդ. 3.8/2.2.25 տեղահանված, թեթևակի մամռակալած բեռնել պատկեր

Խաչքար 12-13 դդ. 3.8/2.2.26 հողմնահարված բեռնել պատկեր

Խաչքար 12-13 դդ. 3.8/2.2.27 տեղահանված, վերնամասը կոտրված բեռնել պատկեր

Խաչքար 12-13 դդ. 3.8/2.2.28 տեղահանված, մասամբ հողմնահարված բեռնել պատկեր

Խաչքար 12-13 դդ. 3.8/2.2.29 տեղահանված, հողմնահարված բեռնել պատկեր

Խաչքար 12-13 դդ. 3.8/2.2.30 տեղահանված, խիստ հողմնահարված բեռնել պատկեր

Խաչքար 12-13 դդ. 3.8/2.2.31 տեղահանված, հողմնահարված բեռնել պատկեր

Խաչքար 12-13 դդ. 3.8/2.2.32 տեղահանված, հողմնահարված բեռնել պատկեր

Խաչքար 12-13 դդ. 3.8/2.2.33 տեղահանված, ստորին մասը կոտրված, մասամբ` հողմնահարված բեռնել պատկեր

Խաչքար 12-13 դդ. 3.8/2.2.34 տեղահանված, եզրամասերը կոտրված, մասամբ` հողմնահարված բեռնել պատկեր

Խաչքար 12-13 դդ. 3.8/2.2.35 տեղահանված, խիստ հողմնահարված բեռնել պատկեր

Խաչքար 12-13 դդ. 3.8/2.2.36 բեռնել պատկեր

Խաչքար 12-13 դդ. 3.8/2.2.37 թեք դիրքով բեռնել պատկեր

Խաչքար 12-13 դդ. 3.8/2.2.38 թեք դիրքով բեռնել պատկեր

Խաչքար 12-13 դդ. 3.8/2.2.39 տեղահանված, խիստ հողմնահարված բեռնել պատկեր

Խաչքար 12-13 դդ. 3.8/2.2.40 տեղահանված, ստորին ձախ մասը կոտրված բեռնել պատկեր

Խաչքար 12-13 դդ. 3.8/2.2.41 տեղահանված, խիստ հողմնահարված բեռնել պատկեր

Խաչքար 12-13 դդ. 3.8/2.2.42 տեղահանված, մասամբ հողմնահարված բեռնել պատկեր

Խաչքար 12-13 դդ. 3.8/2.2.43 տեղահանված, ընկած կողքի բեռնել պատկեր

Խաչքար 12-13 դդ. 3.8/2.2.44 տեղահանված բեռնել պատկեր

Խաչքար 12-13 դդ. 3.8/2.2.45 տեղահանված, մամռակալած բեռնել պատկեր

Խաչքար 12-13 դդ. 3.8/2.2.46 տեղահանված, մասամբ հողմնահարված բեռնել պատկեր

Խաչքար 12-13 դդ. 3.8/2.2.47 տեղահանված բեռնել պատկեր

Խաչքար 13 դ. 3.8/2.2.48 տեղահանված բեռնել պատկեր

Խաչքար Խոցադեղի 1205 թ. 3.8/2.2.49 տեղահանված, մասամբ խրված հողի մեջ բեռնել պատկեր

Խաչքար Հայկի և Գազանի 1213 թ. 3.8/2.2.50 տեղահանված, հողմնահարված բեռնել պատկեր

Խաչքար Դելումի 1233 թ. 3.8/2.2.51 տեղահանված բեռնել պատկեր

Խաչքար 13-14 դդ. 3.8/2.2.52 տեղահանված բեռնել պատկեր

Խաչքար 15-16 դդ. 3.8/2.2.53 տեղահանված, 1980-ական թթ. կանգնեցվել է հողի մեջ, քիվը` վնասված բեռնել պատկեր

Խաչքար 15-16 դդ. 3.8/2.2.54 տեղահանված, հողմնահարված բեռնել պատկեր

տապանաքար 14-15 դդ. 3.8/2.2.55 հողմնահարված բեռնել պատկեր

Գերեզմանոց 11-13 դդ. 3.8/2.3 գյուղատեղիի հվ մասում, ավերված բեռնել պատկեր

Խաչքար 11-12 դդ. 3.8/2.3.1 հողմնահարված բեռնել պատկեր

Խաչքար 12-13 դդ. 3.8/2.3.2 տեղահանված, մասամբ` հողմնահարված բեռնել պատկեր

Խաչքար 12-13 դդ. 3.8/2.4 գյուղատեղիի աե մասում բեռնել պատկեր

Խաչքար 12-13 դդ. 3.8/2.5 գյուղատեղիի աե մասում, ավերակ ջրաղացի մոտ բեռնել պատկեր

Խաչքար Մարգարի 14 դ. 3.8/2.6 գյուղատեղիի կնտ-ում բեռնել պատկեր

Խաչքար Խաչատուր եպիսկոպոսի 1525 թ. 3.8/2.7 գյուղատեղիի ամ եզրին, ձորակի ձախ կողմում բեռնել պատկեր

Խաչքար` նվիրված գյուղի նորոգմանը 1551 թ. 3.8/2.8 գյուղատեղիի կնտ-ում, կազմող` Խաչատուր բեռնել պատկեր

Տապանաքար 16 դ. 3.8/2.9 գյուղատեղիի կնտ-ում բեռնել պատկեր

Գերեզմանոց 19-20 դդ. հս եզրին 3.8/3 Տ բեռնել պատկեր

Եկեղեցի 18-19 դդ. կնտ 3.8/4 Տ կիսավեր բեռնել պատկեր

Տես նաև[խմբագրել | խմբագրել կոդը]

Արտաքին հղում[խմբագրել | խմբագրել կոդը]

Ծանոթագրություններ[խմբագրել | խմբագրել կոդը]