Գլանի պատմության և մշակույթի անշարժ հուշարձանների ցանկ (Արարատի մարզ)

Վիքիպեդիայից՝ ազատ հանրագիտարանից
Jump to navigation Jump to search

Այս հոդվածը ներկայացնում է Արարատի մարզում՝ Խոսրովի արգելոցում գտնվող Գլան (Գիլանլար) գյուղատեղիի պատմության և մշակույթի հուշարձանների ցանկը, որը 2002 թ․ հաստատվել է ՀՀ կառավարության կողմից[1]։ Ցանկում ներառված է ընդամենը 32 հուշարձան (2 միավոր)։


հուշարձան կառուցված վայր, հասցե կոորդ համարանիշ նշան. հավելյալ նշումներ պատկեր


Գյուղատեղի «Ներքին Գլան» 10-17 դդ. Արտաշատից 28 կմ հս-աե, Բայբուրդից 3 կմ ամ 3.98.7/1 հիշատակվում է որպես Աղջոց վանքի կալվածք բեռնել պատկեր

Խաչքար 9-10 դդ. 3.98.7/1.1 գյուղատեղիի կնտ-ում, հիմնավեր եկեղեցու ավերակների մեջ բեռնել պատկեր

Խաչքար 10-11 դդ. 3.98.7/1.2 գյուղատեղիի ամ կողմում բեռնել պատկեր

Խաչքար 13 դ. 3.98.7/1.3 գյուղատեղիի հս կողմում բեռնել պատկեր

Խաչքար 13 դ. 3.98.7/1.4 գյուղատեղիի կնտ-ում, հիմնավեր, եկեղեցու ավերակների մեջ, վերնամասը չի պահպանվել, տեղահանված բեռնել պատկեր

Խաչքար 14-15 դդ. 3.98.7/1.5 գյուղատեղիի հիմնավեր եկեղեցուց աե, ժայռաբեկորի վրա բեռնել պատկեր

Խաչքար 14-15 դդ. 3.98.7/1.6 գյուղատեղիի ամ կողմում, պահպանվում է 2 կեսով բեռնել պատկեր

Խաչքար 16-17 դդ. 3.98.7/1.7 գյուղատեղիի հս-ամ կողմում, պահպանվում է 2 կեսով բեռնել պատկեր

տապանաքար 12-13 դդ. 3.98.7/1.8 Գյուղատեղիի հիմնավեր եկեղեցուց 5 մ ամ, եզրերը ջարդված, խիստ հողմնահարված և մամռապատ բեռնել պատկեր

Գյուղատեղի «Վերին Գլան» 18-19 դդ. Արտաշատից 28 կմ հս-աե, Աղջոց վանքից 1 կմ հս-աե 3.98.7/2 հիշատակվում է որպես Աղջոց վանքի կալվածք բեռնել պատկեր

Գերեզմանոց 12-16 դդ. 3.98.7/2.1 գյուղատեղիի հվ կողմում բեռնել պատկեր

Խաչքար 12-13 դդ. 3.98.7/2.1.1 պոչուկը ջարդված, մասամբ հողմնահարված բեռնել պատկեր

Խաչքար 12-13 դդ. 3.98.7/2.1.2 բեռնել պատկեր

Խաչքար 12-13 դդ. 3.98.7/2.1.3 երկատված, վերնամասը չի պահպանվել բեռնել պատկեր

Խաչքար Ոսթանես քահանայի 1233 թ. 3.98.7/2.1.4 թեքությամբ խրված հողի մեջ բեռնել պատկեր

Խաչքար 14 դ. 3.98.7/2.1.5 հողմնահարված, մասամբ մամռակալած բեռնել պատկեր

Խաչքար 14-15 դդ. 3.98.7/2.1.6 տեղահանված բեռնել պատկեր

Խաչքար 14-15 դդ. 3.98.7/2.1.7 խիստ հողմնահարված բեռնել պատկեր

Խաչքար Միրիջանի 1451 թ. 3.98.7/2.1.8 խիստ հողմնահարված, մամռակալած, ընկած գետնին բեռնել պատկեր

Խաչքար 15 դ. 3.98.7/2.1.9 բեռնել պատկեր

Խաչքար 15 դ. 3.98.7/2.1.10 բեռնել պատկեր

Խաչքար Միրիջանի 15 դ. 3.98.7/2.1.11 ամրացված պատվանդանին բեռնել պատկեր

Խաչքար 15-16 դդ. 3.98.7/2.1.12 խիստ հողմնահարված և մամռակալած բեռնել պատկեր

Խաչքար 15-16 դդ. 3.98.7/2.1.13 բեռնել պատկեր

Խաչքար 15-16 դդ. 3.98.7/2.1.14 տեղահանված և հողմնահարված բեռնել պատկեր

Խաչքար 16 դ. 3.98.7/2.1.15 մասամբ հողմնահարված բեռնել պատկեր

Տապանաքար 14-15 դդ. 3.98.7/2.1.16 մասամբ հողմնահարված բեռնել պատկեր

Տապանաքար 14-15 դդ. 3.98.7/2.1.17 խիստ հողմնահարված բեռնել պատկեր

Տապանաքար Զալապի 15-16 դդ. 3.98.7/2.1.18 բեռնել պատկեր

Տապանաքար 15-16 դդ. 3.98.7/2.1.19 խիստ հողմնահարված և մամռապատ բեռնել պատկեր

Տապանաքար 15-16 դդ. 3.98.7/2.1.20 բեռնել պատկեր

Տապանաքար 15-16 դդ. 3.98.7/2.1.21 սալի մեջտեղում բացված է անցք բեռնել պատկեր

Տես նաև[խմբագրել | խմբագրել կոդը]

Արտաքին հղում[խմբագրել | խմբագրել կոդը]

Ծանոթագրություններ[խմբագրել | խմբագրել կոդը]