Արարատի պատմության և մշակույթի անշարժ հուշարձանների ցանկ (Արարատի մարզ)

Վիքիպեդիայից՝ ազատ հանրագիտարանից
Jump to navigation Jump to search

Այս հոդվածը ներկայացնում է Արարատի մարզի Արարատ գյուղի պատմության և մշակույթի հուշարձանների ցանկը, որը 2002 թ․ հաստատվել է ՀՀ կառավարության կողմից[1]։ Ցանկում ներառված է ընդամենը 26 հուշարձան (6 միավոր)։


հուշարձան կառուցված վայր, հասցե կոորդ համարանիշ նշան. հավելյալ նշումներ պատկեր


Գերեզմանոց 19-20 դդ. հվ-ամ մասում 3.15/1 Տ բեռնել պատկեր

Գյուղատեղի «Խնուտ» 10-17 դդ. 32 կմ աե 3.15/2 նախկին Արարատի շրջ., Վեդի գետի վերին հոսանքի ձախ կողմում, լքվել է 1920-ական թթ. բեռնել պատկեր

Գերեզմանոց 10-17 դդ. 3.15/2.1 գյուղատեղիի հս կողմում բեռնել պատկեր

Խաչքար 9-10 դդ. 3.15/2.1.1 հողմնահարված, եզրերը վնասված բեռնել պատկեր

Խաչքար 14-15 դդ. 3.15/2.1.2 հողմնահարված, եզրերը վնասված բեռնել պատկեր

Տապանաքար 16 դ. 3.15/2.1.3 հողմնահարված, մամռակալած բեռնել պատկեր

Տապանաքար 16 դ. 3.15/2.1.4 հողմնահարված, մամռակալած բեռնել պատկեր

Գյուղատեղի «Ջերմանիս» 10-17 դդ. 35 կմ հս-աե 3.15/3 նախկին Արարատի շրջ. (հետագայում` Քյոլանլու) բեռնել պատկեր

Եկեղեցի 12-13 դդ. 3.15/3.1 գյուղատեղիի կնտ-ում, ցածր թմբի վրա, վրկռ.` հավանաբար 19 -րդ դ., այժմ հիմնավեր բեռնել պատկեր

Խաչքար 13 դ. 3.15/3.1.1 եկեղեցու ներսում, վերնամասը փոքր-ինչ կոտրված բեռնել պատկեր

Տապանաքար 15-16 դդ. 3.15/3.1.2 եկեղեցու ներսում, անկյունը փոքր-ինչ կոտրված բեռնել պատկեր

Գերեզմանոց 10-17 դդ., 20 դ. 3.15/3.2 եկեղեցու շուրջը բեռնել պատկեր

Խաչքար 12-13 դդ. 3.15/3.2.1 ընկած գետնին, մասամբ` հողմնահարված բեռնել պատկեր

Խաչքար 12-13 դդ. 3.15/3.2.2 ընկած գետնին, մասամբ` հողմնահարված, մեջտեղից ճաքած բեռնել պատկեր

Խաչքար 13 դ. 3.15/3.2.3 վերին աջ անկյունը կոտրված բեռնել պատկեր

Խաչքար 13-14 դդ. 3.15/3.2.4 ընկած գետնին, մասամբ հողմնահարված, ստորին մասը չի պահպանվել բեռնել պատկեր

Խաչքար 14-15 դդ. 3.15/3.2.5 տեղահանված, մասամբ հողմնահարված բեռնել պատկեր

Խաչքար 12-13 դդ. 3.15/3.3 գյուղատեղիի հվ եզրին, տեղահանված, ջարդված, պատվանդանն իր կողքին բեռնել պատկեր

Խաչքար 12-13 դդ. 3.15/3.4 ժայռափոր, արձանագիր, գյուղատեղիի հվ մասում, ճանապարհի եզրին բեռնել պատկեր

Խաչքար 12-13 դդ. 3.15/3.5 ժայռափոր, արձանագիր, գյուղատեղիի հվ եզրին բեռնել պատկեր

Եկեղեցի Սուրբ Հակոբ 1866 թ. հվ-աե մասում 3.15/4 Տ Saint Hakob church, Ararat (2).jpg բեռնել պատկեր

Զանգակատուն 1891 թ. 3.15/4.1 Տ բեռնել պատկեր

Հուշահամալիր Արարատի հիմնադրման 150-ամյակին և Երկրորդ աշխարհամարտում զոհվածներին 1976 թ.,

1978 թ.,

գ. մ. 3.15/5 Տ ճարտ.` Լ. Էլոյան, հանդիսավոր բացումը տեղի է ունեցել 1983 թ. մայիսի 9-ին Հուշահամալիր Արարատի հիմնադրման 150-ամյակին և Երկրորդ աշխարհամարտում զոհվածներին.jpg բեռնել պատկեր

Հուշարձան Արարատի հիմնադրման 150-ամյակին 1978 թ. 3.15/5.1 Տ բեռնել պատկեր

Հուշարձան Երկրորդ աշխարհամարտում զոհվածներին 1976 թ. 3.15/5.2 Տ բեռնել պատկեր

Հուշարձան Ստեփան Շահումյանի 1971 թ. կնտ 3.15/6 Տ մշակույթի տան առջև Stepan Shanumyan Monument in Ararat (1).jpg բեռնել պատկեր

Տես նաև[խմբագրել | խմբագրել կոդը]

Արտաքին հղում[խմբագրել | խմբագրել կոդը]

Ծանոթագրություններ[խմբագրել | խմբագրել կոդը]