Ռուսաստանի ամենաբարձր լեռնագագաթների ցանկ

Վիքիպեդիայից՝ ազատ հանրագիտարանից
Jump to navigation Jump to search

Ստորև ներկայացված է Ռուսաստանի ամենաբարձր լեռնագագթների ցանկը։ Ռուսաստանի լեռնային համակարգերի շարքում կարելի է առանձնացնել Մեծ Կովկասը, Ուրալյան լեռները, Ալթայը, Վերխոյանսկի լեռնաշղթան, Արևմտյան Սայանը ու Արևելյան Սայանը, Չերսկյանի լեռնաշղթան ու Սիխոտե-Ալինը։

Ռուսաստանի ամենաբարձր կետը Էլբրուս լեռն է, որ գտնվում է Մեծ Կովկաս (5642 մ) լեռնաշղթայում։

Տվյալ ցանկում նշված են այն լեռները, որոնց բարձրույթյունը գերազանցում է 4000 մետրը։ Դրանք ընդամենը 72-ն են, որոնցից 62-ը պատկանում են Մեծ Կովկասին, 2-ը Ալթային, իսկ երեքը գտնվում են Կամչատկայում։

Լեռնագագաթ Ռուսերեն անվանում Բարձրություն, մ Կոորդինատներ Լեռնահամակարգ ՌԴ սուբյեկտ
Էլբրուս Эльбрус 5642 43°21′11″ հս․ լ. 42°26′13″ ավ. ե. / 43.35306° հս․. լ. 42.43694° ավ. ե. / 43.35306; 42.43694 Մեծ Կովկաս Կաբարդա-Բալկարիա և Կարաչայ-Չերքեզիա
Դիխտաու Дыхтау 5204 43°03′09″ հս․ լ. 43°07′53″ ավ. ե. / 43.05250° հս․. լ. 43.13139° ավ. ե. / 43.05250; 43.13139 Մեծ Կովկաս Կաբարդա-Բալկարիա
Կոշտանտաու Коштантау 5152 43°03′00″ հս․ լ. 43°12′43″ ավ. ե. / 43.05000° հս․. լ. 43.21194° ավ. ե. / 43.05000; 43.21194 Մեծ Կովկաս Կաբարդա-Բալկարիա
Պուշկինի լեռնագագաթ Пик Пушкина 5100 43°00′51″ հս․ լ. 43°04′12″ ավ. ե. / 43.01417° հս․. լ. 43.07000° ավ. ե. / 43.01417; 43.07000 Մեծ Կովկաս Կաբարդա-Բալկարիա
Ջանգիտաու Джангитау 5085 43°01′18″ հս․ լ. 43°03′17″ ավ. ե. / 43.02167° հս․. լ. 43.05472° ավ. ե. / 43.02167; 43.05472 Մեծ Կովկաս Կաբարդա-Բալկարիա
Շխարա Шхара 5068 42°59′58″ հս․ լ. 43°06′42″ ավ. ե. / 42.99944° հս․. լ. 43.11167° ավ. ե. / 42.99944; 43.11167 Մեծ Կովկաս Կաբարդա-Բալկարիա (Ռուսաստան), Սվատենիա (Վրաստան)
Կազբեկ Казбек 5034 42°42′26″ հս․ լ. 44°29′56″ ավ. ե. / 42.70722° հս․. լ. 44.49889° ավ. ե. / 42.70722; 44.49889 Մեծ Կովկաս Հյուսիսային Օսեթիա, Վրաստան
Միժիրգի Мижирги 5025 43°2′40″ հս․ լ. 43°8′55″ ավ. ե. / 43.04444° հս․. լ. 43.14861° ավ. ե. / 43.04444; 43.14861 Մեծ Կովկաս Կաբարդա-Բալկարիա
Կատին-Տաու Катын-Тау 4970 43°02′36″ հս․ լ. 43°03′13″ ավ. ե. / 43.04333° հս․. լ. 43.05361° ավ. ե. / 43.04333; 43.05361 Մեծ Կովկաս Կաբարդա-Բալկարիա
Շոթա Ռուսթավելի Шота Руставели 4860 43°01′33″ հս․ լ. 43°02′37″ ավ. ե. / 43.02583° հս․. լ. 43.04361° ավ. ե. / 43.02583; 43.04361 Մեծ Կովկաս Կաբարդա-Բալկարիա, Վրաստան
Գեստոլա Гестола 4860 43°02′54″ հս․ լ. 43°01′28″ ավ. ե. / 43.04833° հս․. լ. 43.02444° ավ. ե. / 43.04833; 43.02444 Մեծ Կովկաս Կաբարդա-Բալկարիա
Ջիմարա Джимара 4780 42°43′09″ հս․ լ. 44°24′59″ ավ. ե. / 42.71917° հս․. լ. 44.41639° ավ. ե. / 42.71917; 44.41639 Մեծ Կովկաս Հյուսիսային Օսեթիա
Կլյուչևսկայա Սոպկա Ключевская Сопка 4750 56°04′00″ հս․ լ. 160°38′00″ ավ. ե. / 56.06667° հս․. լ. 160.63333° ավ. ե. / 56.06667; 160.63333 Արևելյան լեռնաշղթա Կամչատկայի երկրամաս
ՈՒիլպլատա Уилпата 4646 42°46′33″ հս․ լ. 43°48′12″ ավ. ե. / 42.77583° հս․. լ. 43.80333° ավ. ե. / 42.77583; 43.80333 Մեծ Կովկաս Հյուսիսային Օսեթիա
Սաուխոխ Саухох 4636 42°44′33″ հս․ լ. 44°24′22″ ավ. ե. / 42.74250° հս․. լ. 44.40611° ավ. ե. / 42.74250; 44.40611 Մեծ Կովկաս Հյուսիսային Օսեթիա
Կուկուրթլի-Կոլբաշի Кукуртли-Колбаши 4624 43°20′12″ հս․ լ. 42°23′24″ ավ. ե. / 43.33667° հս․. լ. 42.39000° ավ. ե. / 43.33667; 42.39000 Մեծ Կովկաս Կարաչայ-Չերքեզիա
Մայլիխոխ Майлихох 4597,8 42°42′31″ հս․ լ. 44°28′41″ ավ. ե. / 42.70861° հս․. լ. 44.47806° ավ. ե. / 42.70861; 44.47806 Խոխյան լեռնաշղթա Հյուսիսային Օսեթիա
Կամեն Камень 4575 56°01′00″ հս․ լ. 160°35′00″ ավ. ե. / 56.01667° հս․. լ. 160.58333° ավ. ե. / 56.01667; 160.58333 Արևելյան լեռնաշղթա Կամչատկայի երկրամաս
Սալինգանտաու Саллыннгантау 4507 43°5′19″ հս․ լ. 43°02′53″ ավ. ե. / 43.08861° հս․. լ. 43.04806° ավ. ե. / 43.08861; 43.04806 Մեծ Կովկաս Կաբարդա-Բալկարիա
Բելուխա Белуха 4506 49°48′25″ հս․ լ. 86°35′23″ ավ. ե. / 49.80694° հս․. լ. 86.58972° ավ. ե. / 49.80694; 86.58972 Ալթայի լեռներ Ալթայ
Տեբուլոսմտա Тебулосмта 4492 42°34′24″ հս․ լ. 45°18′43″ ավ. ե. / 42.57333° հս․. լ. 45.31194° ավ. ե. / 42.57333; 45.31194 Մեծ Կովկաս Չեչնիա, Վրաստան
Սուգան Суган 4489 42°58′27″ հս․ լ. 43°26′37″ ավ. ե. / 42.97417° հս․. լ. 43.44361° ավ. ե. / 42.97417; 43.44361 Մեծ Կովկաս Հյուսիսային Օսեթիա, Կաբարդա-Բալկարիա
Բազարդյուզյու Базардюзю 4466 41°13′16″ հս․ լ. 47°51′29″ ավ. ե. / 41.22111° հս․. լ. 47.85806° ավ. ե. / 41.22111; 47.85806 Մեծ Կովկաս Դաղստան
Չանչախի Чанчахи 4461 42°45′29.00″ հս․ լ. 43°46′47.50″ ավ. ե. / 42.7580556° հս․. լ. 43.7798611° ավ. ե. / 42.7580556; 43.7798611 Մեծ Կովկաս Հյուսիսային Օսեթիա
Դոնգուզորուն-Չեգետ-Կարաբաշի Донгузорун-Чегет-Карабаши 4454 43°11′40.5″ հս․ լ. 42°30′53.5″ ավ. ե. / 43.194583° հս․. լ. 42.514861° ավ. ե. / 43.194583; 42.514861 Մեծ Կովկաս Կաբարդա-Բալկարիա
Շան Шан 4451,8 42°40′33″ հս․ լ. 44°45′27″ ավ. ե. / 42.67583° հս․. լ. 44.75750° ավ. ե. / 42.67583; 44.75750 Մեծ Կովկաս Ինգուշետիա, Վրաստան
Տեպլի Тепли 4431 42°44′02″ հս․ լ. 44°07′47″ ավ. ե. / 42.73389° հս․. լ. 44.12972° ավ. ե. / 42.73389; 44.12972 Մեծ Կովկաս Հյուսիսային Օսեթիա
Չատինտաու [Чатынтау 4411 43°08′16″ հս․ լ. 42°40′50″ ավ. ե. / 43.13778° հս․. լ. 42.68056° ավ. ե. / 43.13778; 42.68056 Մեծ Կովկաս Կարաչայ-Չերքեզիա, Վրաստան
Ադայ-Խոխ Адай-Хох 4408 42°44′50″ հս․ լ. 43°52′01″ ավ. ե. / 42.74722° հս․. լ. 43.86694° ավ. ե. / 42.74722; 43.86694 Մեծ Կովկաս Հյուսիսային Օսեթիա
Սոնգուտի Сонгути 4405 42°47′07″ հս․ լ. 43°48′45″ ավ. ե. / 42.78528° հս․. լ. 43.81250° ավ. ե. / 42.78528; 43.81250 Մեծ Կովկաս Հյուսիսային Օսեթիա
Տյուտյուբաշի Тютюбаши 4404 43°15′03″ հս․ լ. 42°52′06″ ավ. ե. / 43.25083° հս․. լ. 42.86833° ավ. ե. / 43.25083; 42.86833 Մեծ Կովկաս Կաբարդա-Բալկարիա
Վոլոգատա Вологата 4396 42°47′59″ հս․ լ. 43°46′43″ ավ. ե. / 42.79972° հս․. լ. 43.77861° ավ. ե. / 42.79972; 43.77861 Մեծ Կովկաս Հյուսիսային Օսեթիա
Կարաուգոմ Караугом 4364 42°47′00.07″ հս․ լ. 43°41′57.00″ ավ. ե. / 42.7833528° հս․. լ. 43.6991667° ավ. ե. / 42.7833528; 43.6991667 Մեծ Կովկաս Հյուսիսային Օսեթիա, Վրաստան
Ադիրսուբաշի Адырсубаши 4349
Լաբոդա Лабода 4313 42°53′24″ հս․ լ. 43°28′40″ ավ. ե. / 42.89000° հս․. լ. 43.47778° ավ. ե. / 42.89000; 43.47778 Մեծ Կովկաս Հյուսիսային Օսեթիա, Վրաստան
Բաչախի Бачахи 4291
Դիկլոսմտա Диклосмта 4285 42°29′18.02″ հս․ լ. 45°46′35.48″ ավ. ե. / 42.4883389° հս․. լ. 45.7765222° ավ. ե. / 42.4883389; 45.7765222 Մեծ Կովկաս
Կովկասի լեռնագագաթ Пик Кавказа 4280 43°09′52.00″ հս․ լ. 42°40′36.00″ ավ. ե. / 43.1644444° հս․. լ. 42.6766667° ավ. ե. / 43.1644444; 42.6766667 Մեծ Կովկաս
Ջորաշտի Джорашты 4278
Բժեդուխ Бжедух 4271
Կոմիտա Комито 4261 42°31′56.07″ հս․ լ. 45°35′57.00″ ավ. ե. / 42.5322417° հս․. լ. 45.5991667° ավ. ե. / 42.5322417; 45.5991667 Մեծ Կովկաս Չեչնիա
Սուլուկոլբաշի Суллуколбаши 4251
Կայարտիբաշի Каяартыбаши 4250
Բաշիլտաու Башилтау 4248
Զեյգալանխոխ Зейгаланхох 4244 42°44′18″ հս․ լ. 44°22′53″ ավ. ե. / 42.73833° հս․. լ. 44.38139° ավ. ե. / 42.73833; 44.38139 Մեծ Կովկաս Հյուսիսային Օսեթիա
Զարոմագ Заромаг 4203 42°44′12″ հս․ լ. 43°50′36″ ավ. ե. / 42.73667° հս․. լ. 43.84333° ավ. ե. / 42.73667; 43.84333 Մեծ Կովկաս Հյուսիսային Օսեթիա
Դոնչենտիխոխ Дончентыхох 4192 42°45′04″ հս․ լ. 44°19′07″ ավ. ե. / 42.75111° հս․. լ. 44.31861° ավ. ե. / 42.75111; 44.31861 Մեծ Կովկաս Հյուսիսային Օսեթիա
Կալոտա Калота 4182 42°44′56″ հս․ լ. 44°08′54″ ավ. ե. / 42.74889° հս․. լ. 44.14833° ավ. ե. / 42.74889; 44.14833 Մեծ Կովկաս Հյուսիսային Օսեթիա
Դոնոսմտա Доносмта 4179 42°30′16″ հս․ լ. 45°41′13″ ավ. ե. / 42.50444° հս․. լ. 45.68694° ավ. ե. / 42.50444; 45.68694 Մեծ Կովկաս Չեչնիա, Վրաստան
Ադալա-Շուխգելմեեր Адалла-Шухгельмеэр 4151 42°19′58″ հս․ լ. 46°14′35″ ավ. ե. / 42.33278° հս․. լ. 46.24306° ավ. ե. / 42.33278; 46.24306 Մեծ Կովկաս Դաղստան
Չկալովի լեռնագագաթ Пик Чкалова (Анчобала-анда) 4150 Մեծ Կովկաս Դաղստան
Պուխգարտի-Կոմ Пухгарти-Ком 4149
Սիրխիբարզոնդ Сырхибарзонд 4148 42°44′55″ հս․ լ. 44°16′38″ ավ. ե. / 42.74861° հս․. լ. 44.27722° ավ. ե. / 42.74861; 44.27722 Մեծ Կովկաս Հյուսիսային Օսեթիա
Շալբուզդագ Шалбуздаг 4142 41°19′42″ հս․ լ. 47°47′57″ ավ. ե. / 41.32833° հս․. լ. 47.79917° ավ. ե. / 41.32833; 47.79917 Մեծ Կովկաս Դաղստան
Ցեյախոխ Цеяхох 4139,9 42°48′32″ հս․ լ. 43°51′30″ ավ. ե. / 42.80889° հս․. լ. 43.85833° ավ. ե. / 42.80889; 43.85833 Մեծ Կովկաս Հյուսիսային Օսեթիա
Ֆիտնարգին Фытнаргин 4134 42°56′49″ հս․ լ. 43°15′07″ ավ. ե. / 42.94694° հս․. լ. 43.25194° ավ. ե. / 42.94694; 43.25194 Մեծ Կովկաս Կաբարդա-Բալկարիա
Դյուլտիդագ Дюльтыдаг 4127 41°57′34″ հս․ լ. 46°55′18″ ավ. ե. / 41.95944° հս․. լ. 46.92167° ավ. ե. / 41.95944; 46.92167 Մեծ Կովկաս Դաղստան
Ցմիակոմխոխ Цмиакомхох 4117 42°44′52″ հս․ լ. 44°2′41″ ավ. ե. / 42.74778° հս․. լ. 44.04472° ավ. ե. / 42.74778; 44.04472 Մեծ Կովկաս Հյուսիսային Օսեթիա
Բոչեկ Бочек 4116 Մեծ Կովկաս Դաղստան
Մուսոստաու [Мусостау 4110 43°5′0″ հս․ լ. 43°8′40″ ավ. ե. / 43.08333° հս․. լ. 43.14444° ավ. ե. / 43.08333; 43.14444 Մեծ Կովկաս Կաբարդա-Բալկարիա
Բեյդուկովի լեռնագագաթ Пик Байдукова (Касараку-меэр) 4104 Մեծ Կովկաս Դաղստան
Բիշնեյ-Ջենոլշոբ Бишней-Дженолшоб 4104 41°58′30″ հս․ լ. 46°48′09″ ավ. ե. / 41.97500° հս․. լ. 46.80250° ավ. ե. / 41.97500; 46.80250 Մեծ Կովկաս Դաղստան
Բելյակովի լեռնագագաթ Пик Белякова (Беленги) 4100 Մեծ Կովկաս Դաղստան
Չիմիսմեեր Чимисмеэр 4099 Մեծ Կովկաս Դաղստան
Չաչխոխ Чачхох 4098 42°45′16″ հս․ լ. 44°30′50″ ավ. ե. / 42.75444° հս․. լ. 44.51389° ավ. ե. / 42.75444; 44.51389 Մեծ Կովկաս Հյուսիսային Օսեթիա, Վրաստան
Ցունկլյատա Цунклята 4084 Մեծ Կովկաս Դաղստան
Տավան-Բոգդո-Ուլա Таван-Богдо-Ула 4082 49°08′45″ հս․ լ. 87°49′09″ ավ. ե. / 49.14583° հս․. լ. 87.81917° ավ. ե. / 49.14583; 87.81917 Ալթայի լեռներ Ալթայի Հանրապետություն
Մաիստիսմտա Маистисмта 4081 42°36′23.00″ հս․ լ. 45°17′08.00″ ավ. ե. / 42.6063889° հս․. լ. 45.2855556° ավ. ե. / 42.6063889; 45.2855556 Մեծ Կովկաս Չեչնիա, Վրաստան
Չարունդագ Чарундаг 4080 41°12′24″ հս․ լ. 47°43′35″ ավ. ե. / 41.20667° հս․. լ. 47.72639° ավ. ե. / 41.20667; 47.72639 Մեծ Կովկաս Դաղստան, Ադրբեջան
Ближняя Плоская сопка 4057 56°07′00″ հս․ լ. 160°30′00″ ավ. ե. / 56.11667° հս․. լ. 160.50000° ավ. ե. / 56.11667; 160.50000 Արևելյան լեռնաշղթա Կամչատկայի երկրամաս
Տակլին Таклин 4049 41°59′42″ հս․ լ. 46°55′18″ ավ. ե. / 41.99500° հս․. լ. 46.92167° ավ. ե. / 41.99500; 46.92167 Մեծ Կովկաս Դաղստան
Դոմբայ-Ուլգեն Домбай-Ульген 4046 43°14′39.00″ հս․ լ. 41°43′44.00″ ավ. ե. / 43.2441667° հս․. լ. 41.7288889° ավ. ե. / 43.2441667; 41.7288889 Մեծ Կովկաս Կարաչայ-Չերքեզիա, Աբխազիայի Հանրապետություն
Գոկլի Гокли 4046 41°55′24″ հս․ լ. 46°50′12″ ավ. ե. / 41.92333° հս․. լ. 46.83667° ավ. ե. / 41.92333; 46.83667 Մեծ Կովկաս Դաղստան
Կուրմուտաու Курмутау 4045 43°14′30″ հս․ լ. 42°43′40″ ավ. ե. / 43.24167° հս․. լ. 42.72778° ավ. ե. / 43.24167; 42.72778 Մեծ Կովկաս Կաբարդա-Բալկարիա
Արխոն Архон 4040 42°44′42″ հս․ լ. 44°10′36″ ավ. ե. / 42.74500° հս․. լ. 44.17667° ավ. ե. / 42.74500; 44.17667 Մեծ Կովկաս Հյուսիսային Օսեթիա
Իժենամեեր Иженамеэр 4025 42°20′47″ հս․ լ. 46°16′30″ ավ. ե. / 42.34639° հս․. լ. 46.27500° ավ. ե. / 42.34639; 46.27500 Մեծ Կովկաս Դաղստան
Դագի Даги 4020 41°11′33″ հս․ լ. 47°45′15″ ավ. ե. / 41.19250° հս․. լ. 47.75417° ավ. ե. / 41.19250; 47.75417 Մեծ Կովկաս Դաղստան, Ադրբեջան
Դեավգայ Деавгай 4016 41°29′48″ հս․ լ. 47°19′34″ ավ. ե. / 41.49667° հս․. լ. 47.32611° ավ. ե. / 41.49667; 47.32611 Մեծ Կովկաս Դաղստան
Կեզգենբաշի Кезгенбаши 4013 43°19′5″ հս․ լ. 42°37′35″ ավ. ե. / 43.31806° հս․. լ. 42.62639° ավ. ե. / 43.31806; 42.62639 Մեծ Կովկաս Կաբարդա-Բալկարիա
Բալիալ Балиал 4007 41°54′42″ հս․ լ. 47°1′54″ ավ. ե. / 41.91167° հս․. լ. 47.03167° ավ. ե. / 41.91167; 47.03167 Մեծ Կովկաս Դաղստան

Պատվանշան Ռուսաստանի 10 ամենաբարձր լեռնագագաթները նվաճելու համար[խմբագրել | խմբագրել կոդը]

Ռուսաստանի 10 ամենաբարձր լեռնագագաթները նվաճելու համար Ռուսաստանի լեռնագնացության ֆեդերացիան սահմանել է պատվանշան ու «Ռուսաստանի Ձյունե ընձառյուծ» կոչում[1]։ Այս պատվավոր կոչմանն արժանանալու համար անհրաժեշտ է նվաճել Ռուսաստանի՝ 5000 մետրից ավելի բարձրություն ունեցող բոլոր 8 լեռները, որ տեղակայված են Կովկասում, ինչպես նաև այլ տարածաշրջաններում տեղակայված երկու լեռներ՝ Բելուխան ու Կլյուչևսկայա Սոպկան։ Կոչմանն արժանացած առաջին լեռնագնացը Ալեքսեյ Բուկինիչն է Սոչիից[2]։

Ծանոթագրություններ[խմբագրել | խմբագրել կոդը]

  1. «ПОЛОЖЕНИЕ о почетном звании Федерации альпинизма России «Снежный барс России»» (ռուսերեն)։ Արխիվացված է օրիգինալից 2012-08-30-ին։ Վերցված է 2012-01-10 
  2. «Вручен первый почетный знак «Снежный барс России»» (ռուսերեն)։ Федерация альпинизма России։ Արխիվացված է օրիգինալից 2012-08-30-ին։ Վերցված է 2012-01-10 

Արտաքին հղումներ[խմբագրել | խմբագրել կոդը]