Մեքսիկայի քաղաքների ցանկ

Վիքիպեդիայից՝ ազատ հանրագիտարանից
Jump to navigation Jump to search

Մեքսիկայի քաղաքներ, հոդվածում ներառված են Մեքսիկայի ամենամեծ քաղաքներն ու համայնքները (մունիցիպալիտետներ)։

Քաղաքաների ցանկ[խմբագրել | խմբագրել կոդը]

Ցանկում ներառված են Մեքսիկայի քաղաքները իրենց գրանցված բնակչությամբ՝ ըստ 2010 թվականի տվլաների[1]։

Հերթական համար Քաղաք/լոկալ Բնակչություն (2010 մարդահամար) Աշխարհագրական տվյալներ համայնքները (մունիցիպալիտետներ) Նահանգ
1 Մեխիկո 8,851,080 19°25′57″ հս․ լ. 99°07′52″ ամ. ե.HGЯO Մեխիկոյի 16 շրջաններ Կենտրոնական շրջան
2 Էկատեպեկ 1,655,015 19°36′35″ հս․ լ. 99°03′36″ ամ. ե.HGЯO Էկատեպեկ Մորելոս համայնք Մեխիկո նահանգ
3 Գվադալախարա 1,495,182 20°40′35″ հս․ լ. 103°20′32″ ամ. ե.HGЯO Գվադալախարա համայնք Ջալիսկո
4 Պուեբլա 1,434,062 19°02′43″ հս․ լ. 98°11′51″ ամ. ե.HGЯO Պուեբլա Պուեբլա
5 Խուարես 1,321,004 31°44′22″ հս․ լ. 106°29′13″ ամ. ե.HGЯO Խուարես Չիխուախու
6 Տիխուանա 1,300,983 32°32′05″ հս․ լ. 117°02′37″ ամ. ե.HGЯO Տիխուանա Baja California
7 Լեոն 1,238,962 21°07′11″ հս․ լ. 101°40′50″ ամ. ե.HGЯO Լեոն Գվանախուատո
8 Զապոպան 1,142,483 20°43′14″ հս․ լ. 103°23′18″ ամ. ե.HGЯO Զապոպան Ջալիսկո
9 Մոնտեռեյ 1,135,512 25°40′17″ հս․ լ. 100°18′31″ ամ. ե.HGЯO Մոնտեռեյ Nuevo León
10 Nezahualcóyotl 1,104,585 19°24′00″ հս․ լ. 98°59′20″ ամ. ե.HGЯO Nezahualcóyotl Մեխիկո նահանգ
11 Չիխուախուա 809,232 28°38′07″ հս․ լ. 106°05′20″ ամ. ե.HGЯO Չիխուախուա Չիխուախուա
12 Naucalpan 792,211 19°28′31″ հս․ լ. 99°14′16″ ամ. ե.HGЯO Naucalpan Մեխիկո նահանգ
13 Մերիդա 777,615 20°58′04″ հս․ լ. 89°37′18″ ամ. ե.HGЯO Մերիդա Յուկատան
14 San Luis Potosí 722,772 San Luis Potosí
15 Aguascalientes 722,250 21°52′51″ հս․ լ. 102°17′46″ ամ. ե.HGЯO Aguascalientes Aguascalientes
16 Hermosillo 715,061 29°05′56″ հս․ լ. 110°57′15″ ամ. ե.HGЯO Hermosillo] Սոնորա
17 Սալտիլո 709,671 25°26′00″ հս․ լ. 101°00′00″ ամ. ե.HGЯO Սալտիլո Coahuila
18 Մեքսիկալի 689,775 32°39′48″ հս․ լ. 115°28′04″ ամ. ե.HGЯO Մեքսիկալի Baja California
19 Culiacán 675,773 24°47′31″ հս․ լ. 107°23′53″ ամ. ե.HGЯO Culiacán Սինալոա
20 Գվադալուպե, Նոր Լեոն 673,616 25°40′45″ հս․ լ. 100°14′06″ ամ. ե.HGЯO Գվադալուպե, Նոր Լեոն Նոր Լեոն
21 Ակապուլկո 673,479 16°51′42″ հս․ լ. 99°53′11″ ամ. ե.HGЯO Ակապուլկո Guerrero
22 Tlalnepantla 653,410 19°32′12″ հս․ լ. 99°11′41″ ամ. ե.HGЯO Tlalnepantla de Baz Մեխիկո նահանգ
23 Կանկուն 628,306 21°09′38″ հս․ լ. 86°50′51″ ամ. ե.HGЯO Բենիտո Խուրաես Quintana Roo
24 Կերատարո 626,495 20°35′17″ հս․ լ. 100°23′17″ ամ. ե.HGЯO Կերատարո Կերատարո
25 Չիմալհուական 612,383 19°26′15″ հս․ լ. 98°57′15″ ամ. ե.HGЯO Չիմալհուական Մեխիկո նահանգ
26 Տոռեոն 608,836 25°32′40″ հս․ լ. 103°26′30″ ամ. ե.HGЯO Տոռեոն Coahuila
27 Մորելիա 597,511 19°42′08″ հս․ լ. 101°11′08″ ամ. ե.HGЯO Մորելիա Միչոական
28 Ռեյնոսա 589,466 26°05′32″ հս․ լ. 98°16′40″ ամ. ե.HGЯO Ռեյնոսա] Տամոլիպաս
29 Tlaquepaque 575,942 20°38′19″ հս․ լ. 103°18′26″ ամ. ե.HGЯO Tlaquepaque Ջալիսկո
30 Tuxtla Gutiérrez 537,102 16°45′11″ հս․ լ. 93°06′56″ ամ. ե.HGЯO Tuxtla Gutiérrez Չիապաս
31 Դուրանգո 518,709 24°01′22″ հս․ լ. 104°39′16″ ամ. ե.HGЯO Դուրանգո Դուրանգո
32 Տոլուկա 489,333 19°17′32″ հս․ լ. 99°39′14″ ամ. ե.HGЯO Տոլուկա Մեխիկո նահանգ
33 Սիուդադ Լոպես Մատեոս 489,160 19°33′40″ հս․ լ. 99°14′49″ ամ. ե.HGЯO Սիուդադ Լոպես Մատեոս Մեխիկո նահանգ
34 Cuautitlán Izcalli 484,573 19°38′46″ հս․ լ. 99°12′41″ ամ. ե.HGЯO Cuautitlán Izcalli Մեխիկո նահանգ
35 Ապոդակա 467,157 25°46′54″ հս․ լ. 100°11′20″ ամ. ե.HGЯO Ապոդակա Նոր Լեոն
36 Մատամորոս 449,815 25°52′47″ հս․ լ. 97°30′15″ ամ. ե.HGЯO Մատամորոս Tamaulipas
37 Սան Նիկոլաս դե լոս Գարզա 443,273 25°44′30″ հս․ լ. 100°18′08″ ամ. ե.HGЯO Սան Նիկոլաս դե լոս Գարզա Նոր Լեոն
38 Վերակրուս 428,323 19°11′25″ հս․ լ. 96°09′12″ ամ. ե.HGЯO Վերակրուս Վերակրուս
39 Xalapa 424,755 19°32′17″ հս․ լ. 96°54′33″ ամ. ե.HGЯO Xalapa Վերակրուս
40 Տոնալա 408,759 20°37′24″ հս․ լ. 103°14′44″ ամ. ե.HGЯO Տոնալա Ջալիսկո
41 Մազատլան 381,583 23°14′29″ հս․ լ. 106°24′35″ ամ. ե.HGЯO Մազատլան Սինալոա
42 Իրապուատո 380,941 20°40′27″ հս․ լ. 101°20′51″ ամ. ե.HGЯO Իրապուատո Guanajuato
43 Nuevo Laredo 373,725 27°29′11″ հս․ լ. 99°30′29″ ամ. ե.HGЯO Nuevo Laredo Tamaulipas
44 Xico 356,352 19°17′30″ հս․ լ. 98°56′20″ ամ. ե.HGЯO Valle de Chalco Մեխիկո նահանգ
45 Villahermosa 353,577 17°59′21″ հս․ լ. 92°55′41″ ամ. ե.HGЯO Centro Municipality Տաբասկո
46 General Escobedo 352,444 25°48′31″ հս․ լ. 100°19′37″ ամ. ե.HGЯO General Escobedo Նոր Լեոն
47 Սելայա 340,387 20°31′44″ հս․ լ. 100°48′54″ ամ. ե.HGЯO Սելայա Guanajuato
48 Cuernavaca 338,650 18°55′07″ հս․ լ. 99°14′03″ ամ. ե.HGЯO Cuernavaca Մորելոս
49 Tepic 332,863 21°30′59″ հս․ լ. 104°53′39″ ամ. ե.HGЯO Tepic Nayarit
50 Ixtapaluca 322,271 19°19′07″ հս․ լ. 98°52′56″ ամ. ե.HGЯO Ixtapaluca Մեխիկո նահանգ
51 Ciudad Victoria 305,155 23°44′10″ հս․ լ. 99°08′46″ ամ. ե.HGЯO Victoria Tamaulipas
52 Ciudad Obregón 298,625 27°29′21″ հս․ լ. 109°56′06″ ամ. ե.HGЯO Cajeme Սոնորա
53 Tampico 297,284 22°15′19″ հս․ լ. 97°52′07″ ամ. ե.HGЯO Tampico Tamaulipas
54 Ciudad Nicolás Romero 281,799 19°37′30″ հս․ լ. 99°18′51″ ամ. ե.HGЯO Ciudad Nicolás Romero Մեխիկո նահանգ
55 Էնսենադա 279,765 31°51′28″ հս․ լ. 116°36′21″ ամ. ե.HGЯO Էնսենադա Baja California
56 Կաոկալկո 277,959 19°38′00″ հս․ լ. 99°05′35″ ամ. ե.HGЯO Կաոկալկո Մեխիկո նահանգ
57 Սանտա Կատարինա 268,347 25°40′32″ հս․ լ. 100°27′44″ ամ. ե.HGЯO Սանտա Կատարինա Նոր Լեոն
58 Uruapan 264,439 19°25′10″ հս․ լ. 102°03′30″ ամ. ե.HGЯO Uruapan Միչոական
59 Գոմես Պալասիո 257,352 25°33′40″ հս․ լ. 103°29′54″ ամ. ե.HGЯO Գոմես Պալասիո Դուրանգո
60 Los Mochis 256,613 25°47′37″ հս․ լ. 108°59′49″ ամ. ե.HGЯO Ahome Սինալոա
61 Պաչուկա, Հիդալգո 256,584 20°07′18″ հս․ լ. 98°44′09″ ամ. ե.HGЯO Պաչուկա Հիդալգո
62 Օախակա 255,029 17°04′04″ հս․ լ. 96°43′12″ ամ. ե.HGЯO Օախակա Օախակա
63 Soledad de Graciano Sánchez 255,015 22°10′59″ հս․ լ. 100°56′27″ ամ. ե.HGЯO Soledad de Graciano Sánchez Սան Լուիս Պետոսի
64 Թեհուական 248,716 18°27′50″ հս․ լ. 97°23′35″ ամ. ե.HGЯO Թեհուական Պուեբլա
65 Ojo de Agua 242,272 19°40′49″ հս․ լ. 99°00′36″ ամ. ե.HGЯO Tecámac Մեխիկո նահանգ
66 Coatzacoalcos 235,983 18°08′09″ հս․ լ. 94°27′48″ ամ. ե.HGЯO Coatzacoalcos] Վերակրուս
67 Campeche 220,389 19°50′45″ հս․ լ. 90°32′12″ ամ. ե.HGЯO Campeche Campeche
68 Monclova 215,271 26°54′03″ հս․ լ. 101°25′00″ ամ. ե.HGЯO Monclova Municipality Coahuila
69 La Paz 215,178 24°08′32″ հս․ լ. 110°18′39″ ամ. ե.HGЯO La Paz Baja California Sur
70 Nogales 212,533 31°19′07″ հս․ լ. 110°56′45″ ամ. ե.HGЯO Nogales, Sonora Սոնորա
71 Buenavista 206,081 19°36′30″ հս․ լ. 99°10′10″ ամ. ե.HGЯO Tultitlán de Mariano Escobedo Մեխիկո նահանգ
72 Puerto Vallarta 203,342 20°36′49″ հս․ լ. 105°13′38″ ամ. ե.HGЯO Puerto Vallarta Ջալիսկո
73 Տապաչուլա 202,672 14°54′29″ հս․ լ. 92°15′38″ ամ. ե.HGЯO Տապաչուլա Չիապաս
74 Ciudad Madero 197,216 22°16′35″ հս․ լ. 97°49′53″ ամ. ե.HGЯO Ciudad Madero Tamaulipas
75 San Pablo de las Salinas 189,453 19°39′56″ հս․ լ. 99°05′30″ ամ. ե.HGЯO Tultitlán de Mariano Escobedo Մեխիկո նահանգ
76 Chilpancingo 187,251 17°33′00″ հս․ լ. 99°30′04″ ամ. ե.HGЯO Chilpancingo de los Bravo Municipality Գերերո
77 Ռոզա Ռիկա, Վերակրուս 185,242 20°32′03″ հս․ լ. 97°26′37″ ամ. ե.HGЯO Ռոզա Ռիկա դե Հիդալգո Վերակրուս
78 Chicoloapan de Juárez 172,919 Մեխիկո նահանգ
79 Ciudad del Carmen 169,466 18°38′18″ հս․ լ. 91°50′07″ ամ. ե.HGЯO Carmen Municipality Campeche
80 Chalco de Díaz Covarrubias 168,720 19°15′53″ հս․ լ. 98°53′51″ ամ. ե.HGЯO Chalco de Díaz Covarrubias Մեխիկո նահանգ
81 Jiutepec 162,427 18°52′53″ հս․ լ. 99°10′40″ ամ. ե.HGЯO Jiutepec Մորելոս
82 Սալամանկա 160,169 20°34′13″ հս․ լ. 101°11′50″ ամ. ե.HGЯO Սալամանկա Guanajuato
83 San Luis Río Colorado 158,089 32°28′36″ հս․ լ. 114°45′45″ ամ. ե.HGЯO San Luis Río Colorado Սոնորա
84 San Cristóbal de las Casas]] 158,027 16°44′12″ հս․ լ. 92°38′18″ ամ. ե.HGЯO San Cristóbal de las Casas Չիապաս
85 Cuautla 154,358 18°48′44″ հս․ լ. 98°57′21″ ամ. ե.HGЯO Cuautla Մորելոս
86 Խուարես 151,893 25°38′51″ հս․ լ. 100°05′41″ ամ. ե.HGЯO Խուարես Նոր Լեոն
87 Չետումալ] 151,243 18°30′13″ հս․ լ. 88°18′19″ ամ. ե.HGЯO Othón P. Blanco Quintana Roo
88 Պիեդրաս նեգրաս 150,178 28°42′00″ հս․ լ. 100°31′23″ ամ. ե.HGЯO Պիեդրաս նեգրաս Coahuila
89 Պլայա դել Կարմեն 149,923 20°37′39″ հս․ լ. 87°04′52″ ամ. ե.HGЯO Solidaridad Municipality Quintana Roo
90 Զամորա 141,627 19°59′08″ հս․ լ. 102°16′59″ ամ. ե.HGЯO [Զամորա Michoacán
91 Կորդոբա 140,896 18°53′25″ հս․ լ. 96°56′24″ ամ. ե.HGЯO Կորդոբա Վերակրուս
92 Սան Խուան դել Ռիո 138,878 20°23′20″ հս․ լ. 99°59′47″ ամ. ե.HGЯO Սան Խուան դել Ռիո համայնք Querétaro
93 Կոլիմա 137,383 19°14′37″ հս․ լ. 103°43′51″ ամ. ե.HGЯO Կոլիմա] Կոլիմա
94 Ciudad Acuña 134,233 29°19′27″ հս․ լ. 100°55′54″ ամ. ե.HGЯO Acuña] Coahuila
95 Մանզանիլո 130,035 19°03′08″ հս․ լ. 104°18′57″ ամ. ե.HGЯO Մանզանիլո Կոլիմա
96 Զակատեկաս 129,011 22°46′18″ հս․ լ. 102°34′31″ ամ. ե.HGЯO Զակատեկաս Zacatecas
97 Վերակրուս, Բոկա դել Ռիո համայնք 126,507 19°08′39″ հս․ լ. 96°07′00″ ամ. ե.HGЯO Բոկա դել Ռիո համայնք‡ Վերակրուս
98 Ciudad Valles 124,644 21°59′13″ հս․ լ. 99°01′07″ ամ. ե.HGЯO Ciudad Valles Սան Լուիս Պետոսի
99 Գվադալոիպե 124,623 22°45′10″ հս․ լ. 102°30′28″ ամ. ե.HGЯO Գվադալոիպե Zacatecas
100 Սան Պեդրո Գարսա Գարսիա 122,627 25°39′51″ հս․ լ. 100°24′06″ ամ. ե.HGЯO Սան Պեդրո Գարսա Գարսիա Նոր Լեոն
101 Naucalpan 121,470 19°23′49″ հս․ լ. 99°16′36″ ամ. ե.HGЯO Huixquilucan Մեխիկո նահանգ
102 Ֆրեսնիլո 120,944 23°10′32″ հս․ լ. 102°52′03″ ամ. ե.HGЯO Ֆրեսնիլո Zacatecas
103 Օրիզաբա 120,844 18°51′31″ հս․ լ. 97°05′48″ ամ. ե.HGЯO Օրիզաբա Վերակրուս
104 Միրամար 118,614 22°20′15″ հս․ լ. 97°52′10″ ամ. ե.HGЯO Ալտամիրա Տամոլիպաս
105 Իգուալա 118,468 18°20′41″ հս․ լ. 99°32′34″ ամ. ե.HGЯO Իգուալա] Գերերո
106 Դելիսիաս 118,071 28°11′36″ հս․ լ. 105°28′16″ ամ. ե.HGЯO Դելիսիաս Չիխուախուա]
107 Ալվարես 117,600 19°16′02″ հս․ լ. 103°44′16″ ամ. ե.HGЯO Ալվարես Կոլիմա
108 Կվատեմոկ 114,007 28°24′18″ հս․ լ. 106°52′00″ ամ. ե.HGЯO Կվատեմոկ Չիխուախուա
109 Navojoa 113,836 27°04′51″ հս․ լ. 109°26′43″ ամ. ե.HGЯO Navojoa Սոնորա
110 Գուայմաս 113,082 27°55′06″ հս․ լ. 110°53′56″ ամ. ե.HGЯO Գուայմաս Սոնորա
111 Մինատիտլան 112,046 18°01′02″ հս․ լ. 94°33′38″ ամ. ե.HGЯO Մինատիտլան Վերակրուս
112 Cuautitlán 108,449 19°40′01″ հս․ լ. 99°10′45″ ամ. ե.HGЯO Cuautitlán Մեխիկո նահանգ
113 Տեկսկոկո 105,165 19°30′20″ հս․ լ. 98°52′55″ ամ. ե.HGЯO Տեկսկոկո] Մեխիկո նահանգ
114 Հիդալգո դել Պարալ 104,836 26°55′57″ հս․ լ. 105°39′47″ ամ. ե.HGЯO Հիդալգո դել Պարալ Չիխուախուա
115 Տեպեխպան 102,667 19°36′49″ հս․ լ. 98°54′52″ ամ. ե.HGЯO Ակոլման Մեխիկո նահանգ
116 Տուլանսինգո 102,406 20°05′09″ հս․ լ. 98°21′48″ ամ. ե.HGЯO Տուլանսինգո Հիդալգո
117 San Juan Bautista Tuxtepec 101,810 18°05′10″ հս․ լ. 96°07′26″ ամ. ե.HGЯO San Juan Bautista Tuxtepec Oaxaca

Ծանոթագրություններ[խմբագրել | խմբագրել կոդը]

Արտաքին հղումներ[խմբագրել | խմբագրել կոդը]