Կանադայի ազգային պարկերի ցանկ

Վիքիպեդիայից՝ ազատ հանրագիտարանից
Jump to navigation Jump to search

Կանադայի ազգային պարկերն արտացոլում են ինչպես տիպական, այնպես էլ յուրօրինակ բնության լանդշաֆտներ՝ Կանադայի բոլոր տասներեք պրովինցիաներում (նահանգներում)։

ՎիկտորիաՈւայթհորսԷդմոնտոնՅելլոունայֆՌեջայնաՎիննիպեգԻքալուիտՏորոնտոՕտտավաՔվեբեկՖրեդերիքթոնՇարլոթթաունՀալիֆաքսՍենթ ՋոնսՀյուսիսարևմտյան տարածքներՍասկաչևանՆյուֆաունդլենդ և ԼաբրադորՆյու ԲրանսուիկՎիկտորիաՅուկոնԲրիտանական ԿոլումբիաՈւայթհորսԱլբերտաԷդմոնտոնՌեջայնաՅելլոունայֆՆունավուտՎիննիպեգՄանիտոբաՕնտարիոԻկալուիտՕտտավաՔվեբեկՏորոնտոՔվեբեկՖրեդերիքթոնՇարլոթթաունՆոր ՇոտլանդիաՀալիֆաքսԱրքայազն Էդվարդի կղզիՍենթ ՋոնսԿանադայի՝ հղումներով քարտեզ, որտեղ պատկերված են 10 գավառները, 3 տարածքները և դրանց կենտրոնները:
About this image

Կանադայի պարկերի գործակալության նպատակն է բնապահպանական գոտիների ստեղծումը, որոնք կներկայացնեն Կանադայի բնության ողջ կենսաբազմազանությունը[1]։ Կանադայի պարկերի խնդիրներն են՝ պահպանել պարկերի էկոլոգիական ամբողջականությունը, հնարավորություն ընձեռել պարկ այցելելու և Կանադայի բնությունն ուսումնասիրելու համար։ Գործակալությունը մշակել է ազգային պարկերի համակարգի երկարաժամկետ ծրագիր և առանձնացրել է 39 տարբեր շրջաններ, որոնք անհրաժեշտ է ներկայացնել համակարգում[2][3]։ 2008 թվականին նման համակարգի ստեղծման ծրագիրն իրականացվեց 60 տոկոսով[1][3]։

2013 թվականի սկզբին Կանադայում հաշվվում էր 36 ազգային պարկ և 8 ազգային պարկի արգելոց, չհաշված նաև Ազգային պարկը և Քլուեյն արգելոցը, որոնք ունեն կրկնակի իրավական կարգավիճակ։ Ցանկում նաև ներառված են 4 ծովային ազգային արգելոց և մեկ ազգային տեսարժան վայր։ Գործակալության ծրագրում կան վեց ազգային պարկ և մեկ ազգային ծովային պարկ։

Ազգային պարկեր և արգելոցներ[խմբագրել | խմբագրել կոդը]

Ազգային պարկի արգելոց է համարվում այն տարածքը, որը մտնում է ազգային պարկերի համակարգի մեջ, բայց բնակեցված է հնդկացիների ցեղերով։ Ազգային պարկի վերջնական սահմանները որոշվում են հնդկացիների համայնքների հատուկ համաձայնությամբ։ Այս դեպքերում տարածքը դիտարկվում է, որպես «ազգային պարկի արգելոց», որի ղեկավարումը իրականացվում է ազգային պարկերի փաստաթղթի համաձայն։ Սրա հետ մեկտեղ ազգային պարկի բնակչության ավանդական կենսագործունեությունը շարունակվում է, այդ թվում որսն ու ձկնորսությունը։ Բացի սրանից, հնդկացիների կարծիքը հաշվի է առնվում նաև ազգային պարկի արգելոցի ղեկավարման գործում[4]։

Ստորև ներկայացված է Կանադայի ազգային պարկերի ցանկը այբբենական կարգով.      Պարկերը ամբողջովին կամ մասնակի հանդիսանում են Միավորված ազգերի Կրթության, գիտության և մշակույթի կազմակերպության համաշխարհային ժառանգության օբյեկտ Կանադայում[5].

     Առաջադրված են համաշխարհային ժառանգություն կարգավիճակ ստանալուն[5][6].

Անվանում Պրովինցիա /
Տարածք
Մակերես,
կմ²[7]
Տարեթիվ[7]
հիմնադրում
Պատկեր Քարտեզ
Աույուիտտուք ազգային պարկ
Auyuittuq National Park
Նունավուտ 19 707,4 2001 Mount Asgard 3 2001-07-25.jpg
##Կանադայի ազգային պարկերի ցանկ (Կանադա)
Red pog.png
Բանֆ ազգային պարկ
Banff National Park
Ալբերտա 6 641,0 1885 Bow River 3.jpg
##Կանադայի ազգային պարկերի ցանկ (Կանադա)
Red pog.png
Բրուս թերակղզի ազգային պարկ
Bruce Peninsula National Park
Օնտարիո 154,0 1987 Escarpment at Bruce Peninsula.JPG
##Կանադայի ազգային պարկերի ցանկ (Կանադա)
Red pog.png
Վապուսկ ազգային պարկ
Wapusk National Park
Մանիտոբա 11 475,0 1996 Polarlichter 2003-11-15.jpg
##Կանադայի ազգային պարկերի ցանկ (Կանադա)
Red pog.png
Վուդ Բաֆֆալո ազգային պարկ
Wood Buffalo National Park
Ալբերտա/Հյուսիսարևմտյան տարածքներ 44 802,0 1922 Wood-Buffalo-NP Gros Beak Lake 2 98-07-02.jpg
##Կանադայի ազգային պարկերի ցանկ (Կանադա)
Red pog.png
Վունտուտ ազգային պարկ
Vuntut National Park
Յուկոն 4 345,0 1995 Vontut National Park.jpg
##Կանադայի ազգային պարկերի ցանկ (Կանադա)
Red pog.png
Գալֆ Այլենդս ազգային պարկ
Gulf Islands National Park Reserve
Բրիտանական Կոլումբիա 35,4[8] 2003 Pender Island4.jpg
##Կանադայի ազգային պարկերի ցանկ (Կանադա)
Red pog.png
Գլեյշեր ազգային պարկ
Glacier National Park
Բրիտանական Կոլումբիա 1 313,1 1886 Glacier np canada.JPG
##Կանադայի ազգային պարկերի ցանկ (Կանադա)
Red pog.png
Գրասսլենդս ազգային պարկ
Grasslands National Park
Սասկաչևան 906,4 1981 Frenchman River Valley.jpeg
##Կանադայի ազգային պարկերի ցանկ (Կանադա)
Red pog.png
Գրոս Մորն ազգային պարկ
Gros Morne National Park
Նյուֆաունդլենդ և Լաբրադոր 1 805,0 1973 NLW GrosMorne6 tango7174.jpg
##Կանադայի ազգային պարկերի ցանկ (Կանադա)
Red pog.png
Գուաի ազգային պարկի արգելոց և Հայդա պատմական տեղամաս[Ն 1][9]
Gwaii Haanas National Park Reserve and Haida Heritage Site
Բրիտանական Կոլումբիա 1 495,0 1988 Haida villagesite.jpg
##Կանադայի ազգային պարկերի ցանկ (Կանադա)
Red pog.png
Ջասպեր ազգային պարկ
Jasper National Park
Ալբերտա 10 878,0 1907 Jasper National Park, Alberta.jpg
##Կանադայի ազգային պարկերի ցանկ (Կանադա)
Red pog.png
Ջորջիան Բեյ Այլենդս ազգային պարկ
Georgian Bay Islands National Park
Օնտարիո 25,6 1929 Windswept pine on Georgian Bay.jpg
##Կանադայի ազգային պարկերի ցանկ (Կանադա)
Red pog.png
Իվվավիկ ազգային պարկ[Ն 2][10]
Ivvavik National Park
Յուկոն 10 168,4 1984 Sun Over Inuvik.jpg
##Կանադայի ազգային պարկերի ցանկ (Կանադա)
Red pog.png
Յոհո ազգային պարկ
Yoho National Park
Բրիտանական Կոլումբիա 1 313,1 1886 Crepuscular Rays Beam through the Mist Blown from Takkakaw Falls.jpg
##Կանադայի ազգային պարկերի ցանկ (Կանադա)
Red pog.png
Կեջիմուջիկ ազգային պարկ
Kejimkujik National Park
Նոր Շոտլանդիա 403,7 1967 Little River in Fall.jpg
##Կանադայի ազգային պարկերի ցանկ (Կանադա)
Red pog.png
Քեյփ Բրեթոն Հայլենդս ազգային պարկ
Cape Breton Highlands National Park
Նոր Շոտլանդիա 948,0 1936 Still Brook Waterfall Cabot Trail.jpg
##Կանադայի ազգային պարկերի ցանկ (Կանադա)
Red pog.png
Կլուեյն ազգային պարկ
Kluane National Park and Reserve
Յուկոն 22 013,3 1972 Kathleen Lake Yukon.jpg
##Կանադայի ազգային պարկերի ցանկ (Կանադա)
Red pog.png
Կուտենեյ ազգային պարկ
Kootenay National Park
Բրիտանական Կոլումբիա 1 406,4 1920 Kootenay National Park - Paint Pots 1.jpg
##Կանադայի ազգային պարկերի ցանկ (Կանադա)
Red pog.png
Կուչիբոգվակ ազգային պարկ
Kouchibouguac National Park
Նյու Բրանսուիկ 239,2 1969 KitchibougouacRiver23.jpg
##Կանադայի ազգային պարկերի ցանկ (Կանադա)
Red pog.png
Կուտտինիրպաակ ազգային պարկ [Ն 3][11]
Quttinirpaaq National Park
Նունավուտ 37 775,0 1988 Quttinirtaaq 1 1997-08-05.jpg
##Կանադայի ազգային պարկերի ցանկ (Կանադա)
Red pog.png
Լա Մորիսի ազգային պարկ
La Mauricie National Park
Քվեբեկ 536,1 1970 View of Lake Wapizagonke in La Mauricie National Park.JPG
##Կանադայի ազգային պարկերի ցանկ (Կանադա)
Red pog.png
Մաունթ Ռեվելստոկ ազգային պարկ
Mount Revelstoke National Park
Բրիտանական Կոլումբիա 259,7 1914 Revelstoke from Mount Revelstoke.jpg
##Կանադայի ազգային պարկերի ցանկ (Կանադա)
Red pog.png
Արշիպելագ Մինգան ազգային պարկի արգելոց
Mingan Archipelago National Park Reserve
Քվեբեկ 150,7 1984 Monolithes de L'Archipel de Mingan.jpg
##Կանադայի ազգային պարկերի ցանկ (Կանադա)
Red pog.png
Նատսիչո ազգային պարկ[12]
Naats'ihch'oh National Park Reserve
Հյուսիսարևմտյան տարածքներ 7 600,0 2012 Howard's Pass Yukon Territory 1.jpg
##Կանադայի ազգային պարկերի ցանկ (Կանադա)
Red pog.png
Նահաննի ազգային պարկ
Nahanni National Park Reserve
Հյուսիսարևմտյան տարածքներ 4 765,2 1976 Howard's Pass Yukon Territory 1.jpg
##Կանադայի ազգային պարկերի ցանկ (Կանադա)
Red pog.png
Օլավիկ ազգային պարկ
Aulavik National Park
Հյուսիսարևմտյան տարածքներ 12 200,0 1992 Wfm banks island.jpg
##Կանադայի ազգային պարկերի ցանկ (Կանադա)
Red pog.png
Պասիվիկ Հռոմ ազգային պարկի արգելոց
Pacific Rim National Park Reserve
Բրիտանական Կոլումբիա 285,8[Ն 4] 1970 Nursery Log at Schooner Trail.jpg
##Կանադայի ազգային պարկերի ցանկ (Կանադա)
Red pog.png
Փոյնթ Պիլի ազգային պարկ
Point Pelee National Park
Օնտարիո 15,0 1918 Point Pelee looking south.jpg
##Կանադայի ազգային պարկերի ցանկ (Կանադա)
Red pog.png
Պրինս Ալբերտ ազգային պարկ
Prince Albert National Park
Սասկաչևան 3 874,3 1927 Greyowls cabin ajawaan lake.jpg
##Կանադայի ազգային պարկերի ցանկ (Կանադա)
Red pog.png
Էդուարդ արքայազնի կղզի ազգային պարկ
Prince Edward Island National Park
Էդուարդ արքայազնի կղզի 21,5 1937 Prince Edward Island Park.JPG
##Կանադայի ազգային պարկերի ցանկ (Կանադա)
Red pog.png
Պուկասկուա ազգային պարկ
Pukaskwa National Park
Օնտարիո 1 877,8 1978 Cascade Falls.jpg
##Կանադայի ազգային պարկերի ցանկ (Կանադա)
Red pog.png
Ռեյդինգ Մաունթին ազգային պարկ
Riding Mountain National Park
Մանիտոբա 2 973,1 1929 Riding mountain national park 3 - reflection.jpg
##Կանադայի ազգային պարկերի ցանկ (Կանադա)
Red pog.png
Սենտ Լորենս Այլենդս ազգային պարկ
St. Lawrence Islands National Park
Օնտարիո 9,0 1904 Rivertree 1 md.jpg
##Կանադայի ազգային պարկերի ցանկ (Կանադա)
Red pog.png
Սիրմալիկ ազգային պարկ
Sirmilik National Park
Նունավուտ 22 200,0[13] 2001 Byam Martin Mountains 11 1997-08-05.jpg
##Կանադայի ազգային պարկերի ցանկ (Կանադա)
Red pog.png
Սեյբլ Այլենդ ազգային պարկ[14]
Sable Island National Park
Նոր Շոտլանդիա 34,0 2011 SableIsland1.jpg
##Կանադայի ազգային պարկերի ցանկ (Կանադա)
Red pog.png
Տերրա Նովա ազգային պարկ
Terra Nova National Park
Նյուֆաունդլենդ և Լաբրադոր 399,9 1957 NLC TerraNova2 tango7174.jpg
##Կանադայի ազգային պարկերի ցանկ (Կանադա)
Red pog.png
Տորնգաթ Մաունթիս ազգային պարկ
Torngat Mountains National Park
Նյուֆաունդլենդ և Լաբրադոր 9 600,0 2005 KillinekIsland-Labrador-2008.JPG
##Կանադայի ազգային պարկերի ցանկ (Կանադա)
Red pog.png
Տուկտուտ Նոգաիթ ազգային պարկ
Tuktut Nogait National Park
Հյուսիսարևմտյան տարածքներ 16 340,0 1996 Bylot Purple Saxifrage 1995-06-13.jpg
##Կանադայի ազգային պարկերի ցանկ (Կանադա)
Red pog.png
Ուկկուսիքսալիք ազգային պարկ
Ukkusiksalik National Park
Նունավուտ 20 500,0 2003 Qarmaq relicts 1996-07-29.jpg
##Կանադայի ազգային պարկերի ցանկ (Կանադա)
Red pog.png
Ուոթերթոն Լեյքս ազգային պարկ[Ն 5][15]
Waterton Lakes National Park
Ալբերտա 505,0 1895 Waterton National Park Red Rock Canyon.JPG
##Կանադայի ազգային պարկերի ցանկ (Կանադա)
Red pog.png
Ֆանդի ազգային պարկ
Fundy National Park
Նյու Բրանսուիկ 205,9 1948 100 - Fundy National Park.JPG
##Կանադայի ազգային պարկերի ցանկ (Կանադա)
Red pog.png
Ֆորիյոն ազգային պարկ
Forillon National Park
Քվեբեկ 240,4 1970 Forillon National Park of Canada 2.jpg
##Կանադայի ազգային պարկերի ցանկ (Կանադա)
Red pog.png
Էլք Այլենդ ազգային պարկ
Elk Island National Park
Ալբերտա 194,0 1913 Elk Island.jpg
##Կանադայի ազգային պարկերի ցանկ (Կանադա)
Red pog.png

Նախատեսվող ազգային պարկեր[խմբագրել | խմբագրել կոդը]

Անվանում Պրովինցիա /
Տարածք
Մակերես,
կմ²
Տարեթիվ
հիմնադրում
Պատկեր Քարտեզ
Բոուեն Այլենդ ազգային պարկ[16]
Bowen Island National Park
Բրիտանական Կոլումբիա նախատեսվում է Bowen Island, 23 mars 2009, 3.jpg
##Կանադայի ազգային պարկերի ցանկ (Կանադա)
Red pog.png
Կուասուիտտուկ ազգային պարկ[17]
Qausuittuq National Park
Նունավուտ նախատեսվում է Wfm bathurst island.jpg
##Կանադայի ազգային պարկերի ցանկ (Կանադա)
Red pog.png
Միլի Մաունթինս ազգային պարկ [18]
Mealy Mountains National Park Reserve
Նյուֆաունդլենդ և Լաբրադոր նախատեսվում է
##Կանադայի ազգային պարկերի ցանկ (Կանադա)
Red pog.png
Ռուժ ազգային պարկ [19]
Rouge National Urban Park
Օնտարիո նահանգ նախատեսվում է Rouge River at Kirkhams Road Toronto.jpg
##Կանադայի ազգային պարկերի ցանկ (Կանադա)
Red pog.png
Սաութ Օկանագան Լոուեր Սիմիլկամին ազգային պարկ[20]
South Okanagan-Lower Similkameen National Park Reserve
Բրիտանական Կոլումբիա նախատեսվում է Similkameen River 2.jpg
##Կանադայի ազգային պարկերի ցանկ (Կանադա)
Red pog.png
Թեյդեն Նեյնե ազգային պարկ[12]
Thaydene Nene National Park
Հյուսիսարևմտյան տարածքներ 33 500,0 նախատեսվում է UtsingiPoint-GreatSlaveLake.JPG
##Կանադայի ազգային պարկերի ցանկ (Կանադա)
Red pog.png

Ազգային ծովային արգելոցներ[խմբագրել | խմբագրել կոդը]

Ազգային ծովային արգելոցները Կնադայի պարկերի համակարգում հանդիսանում են նոր օբյեկտներ, որոնք կոչված են ծովային էկոհամակարգերի պաշտպանության համար։ Գործակալությունը մշակել է ազգային ծովային պարկերի համակարգի երկարաժամկետ ծրագիր։ Այն Կանադայի առափնյա և Մեծ լճերի տարածքներում առանձնացրել է 29 տարբեր շրջաններ, որոնք անհրաժեշտ է ներկայացնել համակարգում[21]։ Ստորև ներկայացված է Կանադայի գործող և նախատեսվող ազգային ծովային պարկերը[22][23]։

Անվանում Պրովինցիա /
Տարածք
Մակերես,
կմ²
Տարեթիվ
Հիմնադրում
Պատկեր Քարտեզ
Գուաի Հաանս ազգային պարկ
Gwaii Haanas National Marine Conservation Area Reserve
Բրիտանական Կոլումբիա 3.400,0 2010 Queen Charlotte Islands -a.jpg
##Կանադայի ազգային պարկերի ցանկ (Կանադա)
Red pog.png
Վերին Լիճ ազգային պարկ
Lake Superior National Marine Conservation Area
Օնտարիո 10.000,0 2007 Lake superior north shore sunset.jpg
##Կանադայի ազգային պարկերի ցանկ (Կանադա)
Red pog.png
Սեգենեյ Սեն Լորան ազգային ծովային պարկ
Saguenay–St. Lawrence Marine Park
Քվեբեկ 1.246,0 1998 Fjord du Saguenay (île Saint-Louis).JPG
##Կանադայի ազգային պարկերի ցանկ (Կանադա)
Red pog.png
Ֆատոմ Ֆայվ ազգային պարկ
Fathom Five National Marine Park
Օնտարիո նահանգ 112,0 1987 Flowerpot Island Big Flowerpot.JPG
##Կանադայի ազգային պարկերի ցանկ (Կանադա)
Red pog.png
Национальная морская парковая резервация Южный пролив Джорджия
Southern Strait of Georgia National Marine Conservation Area Reserve
Բրիտանական Կոլումբիա планируется
##Կանադայի ազգային պարկերի ցանկ (Կանադա)
Red pog.png

Ազգային տեսարժան վայր[խմբագրել | խմբագրել կոդը]

Ազգային տեսարժան վայրերի ծրագիրը մշակվել է 1978 թվականին՝ գիտական հետաքրքրություն ներկայացնող յուրօրինակ բնության օբյեկտների պահպանության համար։ Այդ ժամանակից միայն մեկ օբյեկտ է հայտնվել ծրագրի գորունեության մեջ[24]։

Անվանում Պրովինցիա /
Տարածք
Մակերես,
կմ²
Տարեթիվ
Հիմնադրում
Պատկեր Քարտեզ
Պինգո ազգային տեսարժան վայր
Pingo National Landmark
Հյուսիսարևմտյան տարածքներ 16,0 1984 Pingos near Tuk.jpg
##Կանադայի ազգային պարկերի ցանկ (Կանադա)
Red pog.png

Նշումներ[խմբագրել | խմբագրել կոդը]

  1. 1988 թվականին ձևավորվել է Սաութ Մորեսբի ազգային պարկի արգելոցը։ 1996 թվականին անունը փոխվեց՝ դառնալով Գուաի Հանս ազգային պարկի արգելոց և ազգային պատմական տեղամաս Հայդա։
  2. 1984 թվականին ստեղծվեց Նորթեն Յուկոն ազգային պարկը։ 1992 թվականին անվանափոխվեց՝ դառնալով Իվվավիկ ազգային պարկ։
  3. 1998 թվականին ձևավորվեց Էլսմիր Այլենդ ազգային պարկի արգելոցը։ 2001 թվականին այն ստացավ Կուտինիրպաակ անունը և ազգային պարկի կարգավիճակ։
  4. Հաշվվում է միայն ցամաքային տարածքի մակերեսը։
  5. Հանդիսանում է Ուոթերթոն Լեյքս Գլեյշիր աշխարհի միջազգային պարկի մասը։

Ծանոթագրություններ[խմբագրել | խմբագրել կոդը]

  1. 1,0 1,1 «National Parks of Canada» (անգլերեն)։ Парки Канады։ Արխիվացված օրիգինալից 2012-04-12-ին։ Վերցված է 15-12-2009 
  2. «National Parks of Canada» (անգլերեն)։ Парки Канады։ Արխիվացված օրիգինալից 2012-04-12-ին։ Վերցված է 15-12-2009 
  3. 3,0 3,1 «Map of completing the Parks System» (անգլերեն)։ Парки Канады։ Արխիվացված օրիգինալից 2012-04-12-ին։ Վերցված է 15-12-2009 
  4. «Parks Canada Guiding Principles and Operational Policies» (անգլերեն)։ Парки Канады։ Արխիվացված օրիգինալից 2012-04-12-ին։ Վերցված է 15-12-2009 
  5. 5,0 5,1 «Всемирное наследие в Канаде» (անգլերեն)։ Всемирное наследие։ Արխիվացված օրիգինալից 2011-08-27-ին։ Վերցված է 15-12-2009 
  6. «Nomination process» (անգլերեն)։ Всемирное наследие։ Արխիվացված օրիգինալից 2012-04-12-ին։ Վերցված է 15-12-2009 
  7. 7,0 7,1 «Canada's National Parks and National Park Reserves» (անգլերեն)։ Парки Канады։ Արխիվացված օրիգինալից 2011-08-14-ին։ Վերցված է 15-12-2009 
  8. «Gulf Islands National Park Reserve of Canada» (անգլերեն)։ Парки Канады։ Արխիվացված օրիգինալից 2012-04-12-ին։ Վերցված է 15-12-2009 
  9. «Gwaii Haanas National Park Reserve and Haida Heritage Site» (անգլերեն)։ Парки Канады։ Արխիվացված օրիգինալից 2012-04-12-ին։ Վերցված է 15-12-2009 
  10. «Northern Yukon: STATUS OF NATIONAL PARKS» (անգլերեն)։ Парки Канады։ Արխիվացված օրիգինալից 2012-04-12-ին։ Վերցված է 15-12-2009 
  11. «Quttinirpaaq Management Plan» (անգլերեն)։ Парки Канады։ Արխիվացված օրիգինալից 2012-04-12-ին։ Վերցված է 2010-08-20 
  12. 12,0 12,1 «Minister's Round Table on Parks Canada 2008»։ Парки Канады։ Արխիվացված օրիգինալից 2012-04-12-ին։ Վերցված է 15-12-2009 
  13. «Sirmilik National Park of Canada» (անգլերեն)։ Парки Канады։ Արխիվացված օրիգինալից 2012-04-12-ին։ Վերցված է 15-12-2009 
  14. «Sable Island to be Protected as a National Park»։ Парки Канады։ Արխիվացված օրիգինալից 2012-04-12-ին։ Վերցված է 15-12-2009 
  15. «Waterton Glacier International Peace Park» (անգլերեն)։ Всемирное наследие։ Արխիվացված օրիգինալից 2012-04-12-ին։ Վերցված է 15-12-2009 
  16. «Government of Canada Announces National Park Reserve Feasibility Assessment for Bowen Island»։ Парки Канады։ 2010-07-23։ Արխիվացված է օրիգինալից 2012-04-13-ին։ Վերցված է 2010-09-12 
  17. «A National Park Proposal on Bathurst Island»։ Парки Канады։ 2012-12-13։ Արխիվացված օրիգինալից 2013-05-30-ին։ Վերցված է 2013-05-12 
  18. «The Feasibility Study Process (in the Mealy Mountains)»։ Парки Канады։ 2010-07-14։ Արխիվացված է օրիգինալից 2012-04-13-ին։ Վերցված է 2010-09-12 
  19. «Rouge National Urban Park Initiative»։ Парки Канады։ 2012-10-09։ Արխիվացված օրիգինալից 2013-05-30-ին։ Վերցված է 2013-05-12 
  20. «South Okanagan–Lower Similkameen National Park Reserve Feasibility Study»։ Парки Канады։ Արխիվացված օրիգինալից 2012-04-12-ին։ Վերցված է 15-12-2009 
  21. «Canada’s National Marine Conservation Areas System Plan» (անգլերեն)։ Парки Канады։ Արխիվացված օրիգինալից 2012-04-12-ին։ Վերցված է 15-12-2009 
  22. «National Marine Conservation Area List» (անգլերեն)։ Парки Канады։ Արխիվացված օրիգինալից 2012-04-12-ին։ Վերցված է 15-12-2009 
  23. «Creating New National Marine Conservation Areas of Canada» (անգլերեն)։ Парки Канады։ Արխիվացված օրիգինալից 2012-04-12-ին։ Վերցված է 15-12-2009 
  24. «Pingo Canadian Landmark - Park Management»։ Парки Канады։ Արխիվացված օրիգինալից 2012-04-12-ին։ Վերցված է 2008-04-07 

Արտաքին հղումներ[խմբագրել | խմբագրել կոդը]