Պեմզաշենի պատմության և մշակույթի անշարժ հուշարձանների ցանկ (Շիրակի մարզ)

Վիքիպեդիայից՝ ազատ հանրագիտարանից
Jump to navigation Jump to search

Այս հոդվածը ներկայացնում է Շիրակի մարզի Պեմզաշեն գյուղի պատմության և մշակույթի հուշարձանների ցանկը, որը 2002 թ․ հաստատվել է ՀՀ կառավարության կողմից[1]։ Ցանկում ներառված է ընդամենը 12 հուշարձան (45 միավոր)։


հուշարձան կառուցված վայր, հասցե կոորդ համարանիշ նշան. հավելյալ նշումներ պատկեր
Ամրոց Ք.ա. 2-1 հազ. 2 կմ հվ-աե, Լեռնակերտ տանող ճանապարհի ձախ կողմում 8.93/1 Հ բեռնել պատկեր

Բնակատեղի Ք.ա. 2-1 հազ. ամրոցի մոտ 8.93/1.1 Հ բեռնել պատկեր

Դամբարանադաշտ Ք.ա. 2-1 հազ. ամրոցի շրջակայքում 8.93/1.2 Հ բեռնել պատկեր

Ամրոց միջնադար հվ-աե կողմում, բլրի վրա 8.93/2 Հ նշմարվում են հետքերը բեռնել պատկեր

Գերեզմանոց 13-19 դդ. բլրի գագաթին 8.93/2.1 Հ բեռնել պատկեր

Մատուռ Սբ. Սարգիս 17 դ. գերեզմանոցում 8.93/2.1.1 Հ բեռնել պատկեր

Խաչքար 17 դ. մատուռում 8.93/2.1.1.1 Հ բեկոր բեռնել պատկեր

Գերեզմանոց 19-20 դդ. հվ մասում 8.93/3 Հ բեռնել պատկեր

Գյուղատեղի 10-18 դդ. 1.5 կմ հվ-ամ 8.93/4 Հ բեռնել պատկեր

Վանական համալիր Սբ. Առաքելոց 10-18 դդ. գյուղատեղիում 8.93/4.1 Հ Պեմզաշեն, Վանական համալիր Սբ. Առաքելոց 4.jpg բեռնել պատկեր

Գերեզմանոց 11-13 դդ. համալիրում 8.93/4.1.1 Հ ARAQELOTS MONASTERY OF PEMZASHEN 8.JPG բեռնել պատկեր

Խաչքար Աբլղարիբ Պահլավունու 1036 թ. վանքից ամ 8.93/4.1.1.1 Հ Վահրամ Պահլավունու եղբոր, եռաստիճան պատվանդանով, կառուցել է Սարգիս վարդապետը ARAQELOTS MONASTERY OF PEMZASHEN 6.JPG բեռնել պատկեր

Եկեղեցի 11 դ. համալիրում 8.93/4.1.2 Հ խաչաձև, կենտրոնագմբեթ սրահ Պեմզաշեն, Վանական համալիր Սբ. Առաքելոց 2.jpg բեռնել պատկեր

Զանգակատուն 11-12 դդ. եկեղեցու ամ կողմում 8.93/4.1.3 Հ ավերված բեռնել պատկեր

Սրահ 11-12 դդ. կից է եկեղեցուն ամ-ից 8.93/4.1.4 Հ ավերված բեռնել պատկեր

Դամբարանադաշտ Ք.ա. 2 հազ. 1.5 կմ հվ-աե 8.93/5 Հ բեռնել պատկեր

Դամբարանադաշտ Ք.ա. 2-1 հազ. 1.5 կմ ամ 8.93/6 Հ բեռնել պատկեր

Դամբարանադաշտ Ք.ա. 2-1 հազ. 2 կմ ամ 8.93/7 Հ բեռնել պատկեր

Եկեղեցական համալիր «Պեմզաշեն» 5-7 դդ. գյուղի մեջ 8.93/8 Հ Եկեղեցական համալիր «Պեմզաշեն» 16.JPG բեռնել պատկեր

Եկեղեցի 5 դ. հուշարձանախմբի հս կողմում 8.93/8.1 Հ միանավ դահլիճ բեռնել պատկեր

Խաչքար 9-10 դդ. եկեղեցու պատի մեջ 8.93/8.1.2 Հ բեռնել պատկեր

Եկեղեցի 7 դ. հուշարձանախմբի հվ կողմում 8.93/8.2 Հ միանավ սրահ բեռնել պատկեր

Եկեղեցի 7 դ. երկու բազիլիկ եկեղեցիների միջև 8.93/8.3 Հ խաչաձև, եռախորան, կենտրոնագմբեթ բեռնել պատկեր

Խաչքար 9-11 դդ. 8.93/8.4 Հ բեկոր բեռնել պատկեր

Խաչքար 10-11 դդ. 8.93/8.5 Հ բեկոր բեռնել պատկեր

Խաչքար 10-11 դդ. 8.93/8.6 Հ բեկոր բեռնել պատկեր

Խաչքար 10-11 դդ. 8.93/8.7 Հ արձանագիր բեռնել պատկեր

Խաչքար 11-12 դդ. 8.93/8.8 Հ բեռնել պատկեր

Խաչքար 11-12 դդ. 8.93/8.9 Հ բեռնել պատկեր

Խաչքար 11-12 դդ. 8.93/8.1 Հ բեռնել պատկեր

Խաչքար 11-12 դդ. 8.93/8.11 Հ բեռնել պատկեր

Խաչքար 11-12 դդ. 8.93/8.12 Հ ջարդված բեռնել պատկեր

Խաչքար 11-12 դդ. 8.93/8.13 Հ ջարդված բեռնել պատկեր

Խաչքար 12-13 դդ. 8.93/8.14 Հ բեկոր բեռնել պատկեր

Հենապատ 19-20 դդ. համալիրի շուրջը 8.93/8.15 Տ շարվել է 19 դ. համալիրի ամ մասում կառուցված եկեղեցու քարերով, եկեղեցին քանդվել և հեռացվել է 20 դ.-ում բեռնել պատկեր

Եկեղեցի Սբ. Աստվածածին (Անապատ) 17 դ. 1.5 կմ հվ-ամ, Լեռնակերտի ճանապարհին, Մակարավանքից ոչ հեռու, ձորի մեջ 8.93/9 Հ միանավ, թաղածածկ Եկեղեցի Սբ. Աստվածածին (Անապատ) 2.JPG բեռնել պատկեր

Հուշարձան Երկրորդ աշխարհամարտում զոհվածներին 1973 թ. Մարալիկ-Պեմզաշեն ճանապարհի ձախ եզրին 8.93/10 Տ բեռնել պատկեր

Վանական համալիր Մակարավանք 11 դ. 1.5 կմ հվ-ամ, Լեռնակերտ տանող ճանապարհի ձախ եզրին 8.93/11 Հ Պեմզաշեն, Վանական համալիր Մակարավանք 3.jpg բեռնել պատկեր

Գերեզմանոց 10-17 դդ. եկեղեցու շրջակայքում 8.93/11.1 Հ բեռնել պատկեր

Եկեղեցի Սբ. Սիոն 1001 թ. 8.93/11.2 Հ կառուցել է ոմն Սահակ բեռնել պատկեր

Խաչքար 11-12 դդ. եկեղեցու մեջ 8.93/11.2.1 Հ բեռնել պատկեր

Խաչքար 12-13 դդ. եկեղեցու մեջ 8.93/11.2.2 Հ բեռնել պատկեր

Խաչքար 12-13 դդ. եկեղեցու հս պատի մեջ 8.93/11.2.3 Հ բեռնել պատկեր

Ժամատուն 12-13 դդ. 8.93/11.3 Հ բեռնել պատկեր

Քարայր-կացարան 10 դ. Սբ. Աստվածածին եկեղեցուց 70 մ աե 8.93/12 Հ ժայռափոր բեռնել պատկեր

Տես նաև[խմբագրել | խմբագրել կոդը]

Արտաքին հղում[խմբագրել | խմբագրել կոդը]

Ծանոթագրություններ[խմբագրել | խմբագրել կոդը]