Արթիկի պատմության և մշակույթի անշարժ հուշարձանների ցանկ (Շիրակի մարզ)

Վիքիպեդիայից՝ ազատ հանրագիտարանից
Jump to navigation Jump to search

Այս հոդվածը ներկայացնում է Շիրակի մարզի Արթիկ քաղաքի պատմության և մշակույթի հուշարձանների ցանկը, որը 2002 թ․ հաստատվել է ՀՀ կառավարության կողմից[1]։ Ցանկում ներառված է ընդամենը 21 հուշարձան (42 միավոր)։


հուշարձան կառուցված վայր, հասցե կոորդ համարանիշ նշան. հավելյալ նշումներ պատկեր
Ամրոց «Հայրենյաց թաղք» (Աղք) 8-17 դդ. 1.5 կմ հվ-ամ 8.2/1 Հ բեռնել պատկեր

Դամբարանադաշտ Ք.ա. 3-1 հազ. ամրոցի շրջակայքում 8.2/1.1 Հ բեռնել պատկեր

Բնակատեղի Ք.ա. 3-1 հազ. 1-1.5 կմ հվ-ամ, Լմբատավանքի շրջակայքում 8.2/2 Հ բեռնել պատկեր

Դամբարանադաշտ Ք.ա. 3-1 հազ. բանակատեղիի շրջակայքում 8.2/2.1 Հ բեռնել պատկեր

Բնակելի տուն 1899 թ. Ձերժինսկու փող. 22 8.2/3 Տ բեռնել պատկեր

Բնակելի տուն 1938 թ. Հոկտեմբերյան փող. 32 8.2/4 Տ բեռնել պատկեր

Գյուղատեղի 10-13 դդ. 1-1.5 կմ հվ-ամ, Լմբատավանքի շրջակայքում 8.2/5 Հ հին բնակատեղիի տարածքում բեռնել պատկեր

Վանական համալիր՝ Լմբատավանք 4-14 դդ. 1 կմ հվ-ամ, բլրի վրա 40°36′30″ հս․. լ. 43°57′28″ ավ. ե. / 40.608354° հս․. լ. 43.957871° ավ. ե. / 40.608354; 43.957871 8.2/5.1 Հ Lmbatavank.JPG բեռնել պատկեր

Գերեզմանոց 7-14 դդ. 8.2/5.1.1 Հ բեռնել պատկեր

Եկեղեցի 4-5 դդ. Սբ. Ստեփանոս եկեղեցու կողքին 8.2/5.1.2 Հ միանավ բազիլիկ բեռնել պատկեր

Եկեղեցի Սբ. Ստեփանոս 6-7 դդ. համալիրի կենտորոնում 8.2/5.1.3 Հ խաչաձև, կենտրոնագմբեթ բեռնել պատկեր

Որմնանկարներ 6 դ. եկեղեցու խորանում 8.2/5.1.3.1 Հ մնացորդներ Որմնանկար․Լմբատավանք.JPG բեռնել պատկեր

Նախասրահ 6 դ. եկեղեցու ամ կողմում 8.2/5.1.3.2 Հ ավերված բեռնել պատկեր

Տապանաքար Յոհանիսի 13-14 դդ. եկեղեցու աե պատի տակ 8.2/5.1.3.3 Հ բեռնել պատկեր

Խաչքար 13 դ. 8.2/5.1.4 Հ Խաչքար․Լմբատավանք.JPG բեռնել պատկեր

Կառույցներ` օժանդակ 7-13 դդ. 8.2/5.1.5 Հ բեռնել պատկեր

Դամբարանադաշտ Ք.ա. 2 հազ. 4 կմ ամ 8.2/6 Հ բեռնել պատկեր

Դամբարանադաշտ Ք.ա. 2-1 հազ. 3 կմ ամ 8.2/7 Հ բեռնել պատկեր

Եկեղեցի ուշ միջնադար 1 կմ հվ-աե, Հառիճի ուղղությամբ 8.2/8 Հ ժայռափոր բեռնել պատկեր

Եկեղեցի Սբ. Աստվածածին (Սբ. Մարինե) 5-7 դդ. քաղաքի մեջ, Սբ. Գևորգ եկեղեցուց 30 մ աե 8.2/9 Հ խաչաձև, կենտրոնագմբեթ Artik-Astvat-SE.jpg բեռնել պատկեր

Գերեզմանոց 7-19 դդ. Սբ. Աստվածածին և Սբ. Գևորգ Եկեղեցիների շրջակայքում 8.2/9.1 Տ գերեզմանոցն ընդհանուր է Սբ. Աստվածածին և Սբ. Գևորգ Եկեղեցիների համար բեռնել պատկեր

Խաչքար 10-11 դդ. եկեղեցու մեջ 8.2/9.2 Հ բեկոր բեռնել պատկեր

Խաչքար 11-12 դդ. եկեղեցու մեջ 8.2/9.3 Հ բեռնել պատկեր

Խաչքար 11-12 դդ. եկեղեցու մեջ 8.2/9.4 Հ բեկոր բեռնել պատկեր

Խաչքար 12-13 դդ. եկեղեցու մեջ 8.2/9.5 Հ բեկոր բեռնել պատկեր

Խաչքար 12-13 դդ. եկեղեցու մեջ 8.2/9.6 Հ բեկոր բեռնել պատկեր

Եկեղեցի Սբ. Գևորգ (Սբ. Լուսավորիչ) 6-7 դդ. քաղաքային հրապարակից 150 մ աե 8.2/10 Հ խաչաձև, քառախորան, կենտրոնագմբեթ Artik-Sergius-SW.jpg բեռնել պատկեր

Բնակելի շինություն 19 դ. 8.2/10.1 Տ բեռնել պատկեր

Խաչքար 13 դ. եկեղեցու մեջ 8.2/10.2 Հ բեռնել պատկեր

Հուշակոթող Երկրորդ աշխարհամարտում զոհվածներին 1965 թ. քաղաքային հրապարակում 8.2/11 Հ բեռնել պատկեր

Հուշակոթող Խորհրդային Հայաստանի 40-ամյակին 1960 թ. ամ մասում «Բարեկամության» այգու դիմաց 8.2/12 Տ բեռնել պատկեր

Հուշակոթող Մայիսյան ապստամբության զոհվածներին 1960 թ. հվ-ամ մասում, բլրի վրա 8.2/13 Հ բեռնել պատկեր

Հուշաղբյուր 1918 թ. քաղաքի մեջ, Կամոյի փող. վրա 8.2/14 Տ բեռնել պատկեր

Հուշաղբյուր 1945 թ. քաղաքի մեջ 8.2/15 Տ բեռնել պատկեր

Հուշաղբյուր Երկրորդ աշխարհամարտում զոհվածներին 1970 թ. քաղաքի մեջ, ավտոկայանի մոտ 8.2/16 Տ բեռնել պատկեր

Հուշարձան Քարհատ բանվորին 1965 թ. 1 կմ ամ 8.2/17 Տ բեռնել պատկեր

Հուշարձան Խ. Աբովյանին 1946 թ. ամ մասում, զբոսայգում 8.2/18 Տ բեռնել պատկեր

Հուշարձան Շ. Ռուսթավելուն 1946 թ. ամ մասում, «Բարեկամության» այգում 8.2/19 Տ բեռնել պատկեր

Ձիթհան «Իգիթյանների» 19 դ. տեխնիկումի բակում 8.2/20 Տ բեռնել պատկեր

Ջրաղաց 19 դ. Մ. Մողրովյանի տան դիմաց 8.2/21 Տ բեռնել պատկեր

Տես նաև[խմբագրել | խմբագրել կոդը]

Ծանոթագրություններ[խմբագրել | խմբագրել կոդը]