Անիպեմզայի պատմության և մշակույթի անշարժ հուշարձանների ցանկ (Շիրակի մարզ)

Վիքիպեդիայից՝ ազատ հանրագիտարանից
Jump to navigation Jump to search

Այս հոդվածը ներկայացնում է Շիրակի մարզի Անիպեմզա գյուղի պատմության և մշակույթի հուշարձանների ցանկը, որը 2002 թ․ հաստատվել է ՀՀ կառավարության կողմից[1]։ Ցանկում ներառված է ընդամենը 6 հուշարձան (26 միավոր)։


հուշարձան կառուցված վայր, հասցե կոորդ համարանիշ նշան. հավելյալ նշումներ պատկեր
Գերեզմանոց 5-20 դդ. ամ մասում 8.13/1 Հ բեռնել պատկեր

Գյուղատեղի Երերույք 5 դ.-ուշ միջնադար աե կողմում 8.13/2 Հ բեռնել պատկեր

Եկեղեցի 5-6 դդ. տաճարից 25 մ հվ-աե 8.13/2.1 Հ ավերված, պահպանվել է պայտաձև խորանը բեռնել պատկեր

Զոհասեղան Ք.ա. 2 հզ վերջ – 1 հզ տաճարից հս, քարանձավային համալիրից վեր 8.13/2.2 Հ ժայռափոր բեռնել պատկեր

Զոհասեղան Ք.ա. 2 հզ վերջ – 1 հզ տաճարից հս, քարանձավային համալիրից վեր 8.13/2.3 Հ ժայռափոր բեռնել պատկեր

Հանքահոր` պեմզայի արդյունահանման 5-6 դդ. Ախուրյան գետի կիրճում 8.13/2.4 Հ բեռնել պատկեր

Պալատական-տնտեսական համալիր 10-14 դդ. գյուղատեղիի հվ-աե մասում 8.13/2.5 Հ ավերված բեռնել պատկեր

Ջրամբար 5 դ. տաճարից 90 մ հս-աե 8.13/2.6 Հ ամբարտակը հայտնաբերվել է 1958 թ. պեղումների ժամանակ բեռնել պատկեր

Տաճար Երերույք (Սբ. Կարապետ) 5 դ. գյուղատեղիում 40°26′23″ հս․. լ. 43°36′33″ ավ. ե. / 40.439722° հս․. լ. 43.609167° ավ. ե. / 40.439722; 43.609167 8.13/2.7 Հ բազիլիկ Երերույքի տաճար 03.jpg բեռնել պատկեր

Արձանագրություն 5 դ. տաճարի հվ-աե պատին 8.13/2.7.1 Հ հունարեն Երերույք Տաճարի արձանագրություն.JPG բեռնել պատկեր

Գերեզմանոց 5-15 դդ. տաճարի շրջակայքում 8.13/2.7.2 Տ բեռնել պատկեր

Կոթող 5 դ. գերեզմանոցում 8.13/2.7.2.1 Հ քառակող, պահպանվել է պատվանդանը բեռնել պատկեր

Կոթող 5-6 դդ. տաճարից հս 8.13/2.7.2.2 Հ քառակող, պահպանվել է ստորին մասը բեռնել պատկեր

Կոթող 5-6 դդ. տաճարից հս 8.13/2.7.2.3 Հ քառակող բեռնել պատկեր

Կոթող 5-6 դդ. տաճարից հս 8.13/2.7.2.4 Հ քառակող, պահպանվել է ստորին մասը բեռնել պատկեր

Կոթող 5-6 դդ. տաճարից հս 8.13/2.7.2.5 Հ քառակող, պահպանվել է ստորին մասը բեռնել պատկեր

Կոթող 5-6 դդ. տաճարից հս 8.13/2.7.2.6 Հ քառակող, պահպանվել է ստորին մասը բեռնել պատկեր

Կոթող 5-6 դդ. տաճարից հս 8.13/2.7.2.7 Հ քառակող, պահպանվել է ստորին մասը բեռնել պատկեր

Կոթող 5-6 դդ. գերեզմանոցում 8.13/2.7.2.8 Հ քառակող բեռնել պատկեր

Դամբարանադաշտ Ք.ա. 2-1 հզ գյուղի շրջակայքում 8.13/3 Հ բեռնել պատկեր

Դամբարանադաշտ Ք.ա. 2-1 հզ գյուղից 3-4 կմ աե 8.13/4 Հ բեռնել պատկեր

Դամբարանադաշտ Ք.ա. 2-1 հզ գյուղից 8 կմ աե 8.13/5 Հ բեռնել պատկեր

Քարայր-կացարանների համալիր ուշ բրոնզ-վաղ երկաթ - Ք.հ. 5 դ. Անի-Պեմզա տանող ճանապարհին, Երերույքի տաճարից հս 8.13/6 Հ բեռնել պատկեր

Քարայր-կացարան-1 ուշ բրոնզ-վաղ երկաթ - Ք.հ. 5 դ. 8.13/6.1 Հ բեռնել պատկեր

Քարայր-կացարան-2 ուշ բրոնզ-վաղ երկաթ - Ք.հ. 5 դ. 8.13/6.2 Հ հվ մասը քանդված է բեռնել պատկեր

Քարայր-կացարան-3 ուշ բրոնզ-վաղ երկաթ - Ք.հ. 5 դ. Ախուրյանի գետի կիրճի վերին դարավանդին 8.13/6.3 Հ կիսավեր բեռնել պատկեր

Տես նաև[խմբագրել | խմբագրել կոդը]

Արտաքին հղում[խմբագրել | խմբագրել կոդը]

Ծանոթագրություններ[խմբագրել | խմբագրել կոդը]