Հառիճի պատմության և մշակույթի անշարժ հուշարձանների ցանկ (Շիրակի մարզ)

Վիքիպեդիայից՝ ազատ հանրագիտարանից
Jump to navigation Jump to search

Այս հոդվածը ներկայացնում է Շիրակի մարզի Հառիճ գյուղի պատմության և մշակույթի հուշարձանների ցանկը, որը 2002 թ․ հաստատվել է ՀՀ կառավարության կողմից[1]։ Ցանկում ներառված է ընդամենը 24 հուշարձան (72 միավոր)։


հուշարձան կառուցված վայր, հասցե կոորդ համարանիշ նշան. հավելյալ նշումներ պատկեր
Ամրոց Ք.ա. 3-2 հազ.- միջնադար գյուղի հվ-աե կողմում 8.63/1 Հ բեռնել պատկեր

Բնակատեղի Ք.ա. 3-2 հազ.- վաղ միջնադար ամրոցի մոտ 8.63/1.1 Հ բեռնել պատկեր

Դամբարանադաշտ Ք.ա. 3-2 հազ. ամրոցի շրջակայքում 8.63/1.2 Հ բեռնել պատկեր

Միջնաբերդ Ք.ա. 3-2 հազ.- միջնադար ամրոցում 8.63/1.3 Հ բեռնել պատկեր

Գաղտնուղի միջնադար միջնաբերդում 8.63/1.3.1 Հ ելքը գտնվում է ձորում բեռնել պատկեր

Բնակատեղի Ք.ա. 2-1 հազ. 1 կմ հս-աե 8.63/2 Հ բեռնել պատկեր

Բնակելի տուն 19 դ. գյուղի մեջ 8.63/3 Տ Հ. Եղիազարյանի տունը բեռնել պատկեր

Բնակելի տուն 19 դ. գյուղի մեջ 8.63/4 Տ Ա. Մանվելյանի տունը բեռնել պատկեր

Բնակելի տուն 19 դ. գյուղի մեջ 8.63/5 Տ Տ. Մանվելյանի տունը բեռնել պատկեր

Բնակելի տուն 19 դ. գյուղի մեջ 8.63/6 Տ Մ. Դարբինյանի տունը բեռնել պատկեր

Բնակելի տուն 19 դ. գյուղի մեջ 8.63/7 Տ Գ. Անանիկյանի տունը բեռնել պատկեր

Բնակելի տուն 19 դ. գյուղի մեջ 8.63/8 Տ Կ. Սողոյանի տունը բեռնել պատկեր

Բնակելի տուն 19 դ. գյուղի մեջ 8.63/9 Տ Ռ. Բայբուրդյանի տունը բեռնել պատկեր

Բնակելի տուն 1899 թ. գյուղի մեջ 8.63/10 Տ Վ. Գալստյանի տունը բեռնել պատկեր

Բնակելի տուն 19-20 դդ. գյուղի մեջ 8.63/11 Տ Ա. Հովհաննիսյանի տունը բեռնել պատկեր

Բնակելի տուն 19-20 դդ. գյուղի մեջ 8.63/12 Տ Ա. Մարտիրոսյանի տունը բեռնել պատկեր

Բնակելի տուն 19-20 դդ. գյուղի մեջ 8.63/13 Տ Ս. Ղարիբյանի տունը բեռնել պատկեր

Բնակելի տուն 19-20 դդ. գյուղի մեջ 8.63/14 Տ Դ. Աբգարյանի տունը բեռնել պատկեր

Բնակելի տուն 19-20 դդ. գյուղի մեջ 8.63/15 Տ Ա. Պողոսյանի տունը բեռնել պատկեր

Բնակելի տուն 19-20 դդ. գյուղի մեջ 8.63/16 Հ Հ. Բարսեղյանի տունը բեռնել պատկեր

Բնակելի տուն 19-20 դդ. գյուղի մեջ, Հառիճավանքից հս 8.63/17 Հ Շ. Աբգարյանի տունը բեռնել պատկեր

Գյուղատեղի «Հառիճ» միջնադար գյուղի հվ-աե մասում, ամրոցի մոտ 8.63/18 Հ Խորունկ ձոր և Հառիճաձոր կիրճերով եզերված սարահարթի վրա բեռնել պատկեր

Թաղամաս արհեստավորական 13 դ. 8.63/18.1 Հ բեռնել պատկեր

Թաղամաս բնակելի 13 դ. 8.63/18.2 Հ բեռնել պատկեր

Վանական համալիր Հառիճավանք 7-13 դդ. գյուղի հվ եզրին 40°36′23″ հս․. լ. 43°59′58″ ավ. ե. / 40.606464° հս․. լ. 43.999422° ավ. ե. / 40.606464; 43.999422 8.63/18.3 Հ Harichavank Rear.JPG բեռնել պատկեր

Գավիթ 13 դ. կից է Սբ. Աստվածածին եկեղեցուն ամ-ից 8.63/18.3.1 Հ ավերված բեռնել պատկեր

Տապանաքար 14 դ. գավթի հվ մասում 8.63/18.3.1.1 Հ բեռնել պատկեր

Գավիթ 13 դ. կից է Սբ. Գրիգոր եկեղեցուն 8.63/18.3.2 Հ բեռնել պատկեր

Գերեզմանոց 13-19 դդ. գյուղի մեջ, բարձրադիր մասում 8.63/18.3.3 Հ բեռնել պատկեր

Կոթողներ 5-6 դդ. 8.63/18.3.3.1 Հ բեռնել պատկեր

Տապանաքար Երեմիա երաժշտի 1288 թ. 8.63/18.3.3.2 Հ բեռնել պատկեր

Տապանաքար` առաջնորդ, երջանիկ ծերունի, ուսուցիչ Գրիգոր վարդապետի 1773 թ. 8.63/18.3.3.3 Հ բեռնել պատկեր

Դպրոց 1850 թ. 8.63/18.3.4 Հ շենքն օգտագործվում է որպես թանգարան, եղել է հոգևոր դպրոց, որտեղ սովորել է Ավ. Իսահակյանը բեռնել պատկեր

Խաչքար 13 դ. թանգարանի վերին հարկում 8.63/18.3.4.1 Հ բեռնել պատկեր

Խաչքար 13 դ. բակում 8.63/18.3.4.2 Հ բեռնել պատկեր

Խաչքար 13 դ. բակում 8.63/18.3.4.3 Հ բեռնել պատկեր

Խաչքար 13 դ. բակում 8.63/18.3.4.4 Հ բեռնել պատկեր

Խաչքար 19 դ. թանգարանում 8.63/18.3.4.5 Հ բեռնել պատկեր

Խաչքար 1862 թ. 8.63/18.3.4.6 Հ բեռնել պատկեր

Եկեղեցի Սբ. Աստվածածին 1201 թ. 8.63/18.3.5 Հ կառուցել է Զաքարե սպասալարը բեռնել պատկեր

Արձանագրություն 1201 թ. հս ճակատին 8.63/18.3.5.1 Հ եկեղեցու կառուցման Զաքարեի արձանագրությունը բեռնել պատկեր

Եկեղեցի Սբ. Գրիգոր 7 դ. 8.63/18.3.6 Հ Եկեղեցի Սբ. Գրիգոր, Հառիճ 01.JPG բեռնել պատկեր

Խաչքար 13-14 դդ. եկեղեցու մեջ 8.63/18.3.6.1 Հ բեկոր բեռնել պատկեր

Զանգակատուն 1832 թ. 8.63/18.3.6.2 Հ բեռնել պատկեր

Խաչքար 13 դ. 8.63/18.3.6.3 Հ բեկոր բեռնել պատկեր

Խաչքար կցակառույցների հվ պատի միջև 8.63/18.3.7 Հ բեռնել պատկեր

Խաչքար կցակառույցների հվ պատի միջև 8.63/18.3.8 Հ բեռնել պատկեր

Կառույցներ օժանդակ 19 դ. 8.63/18.3.9 բեռնել պատկեր

Հանրակացարան 1850 թ. թանգարանի շենքին կից 8.63/18.3.10 Հ բեռնել պատկեր

Հյուրատուն 19 դ. 8.63/18.3.11 Հ կաթողիկոսի բեռնել պատկեր

Մատուռ 13 դ. կից է Սբ. Գրիգոր եկեղեցուն հվ-ից 8.63/18.3.12 Հ երկհարկ բեռնել պատկեր

Մատուռ 13 դ. կից է Սբ. Գրիգոր եկեղեցուն հվ-ից 8.63/18.3.13 Հ բեռնել պատկեր

Մատուռ «Ճգնավորի» 13-15 դդ. պարսպից հս-ամ, ժայռի ծերպին 8.63/18.3.14 Հ բեռնել պատկեր

Շենք միաբանության 1850-90 թթ. 8.63/18.3.15 Տ բեռնել պատկեր

Պարիսպ 13-20 դդ. 8.63/18.3.16 Հ բեռնել պատկեր

Խաչքար հվ պարսպապատի մեջ 8.63/18.3.16.1 Հ բեռնել պատկեր

Գյուղատեղի «Սառնաղբյուր» 7-13 դդ. 2 կմ հվ, «Սոյուղ բուլաղ» ձորի ձախ կողմում 8.63/19 Հ բեռնել պատկեր

Գերեզմանոց 7-13 դդ. գվյուղատեղիում 8.63/19.1 Հ բեռնել պատկեր

Խաչքար 10 դ. 8.63/19.1.1 Հ բեռնել պատկեր

Խաչքար 10 դ. 8.63/19.1.2 Հ բեռնել պատկեր

Եկեղեցի 10-12 դդ. գվյուղատեղիում 8.63/19.2 Հ բեռնել պատկեր

Եկեղեցի Սբ. Հարություն 5 դ. գյուղի աե մասում, ձորի մեջ 8.63/20 Հ բեռնել պատկեր

Գերեզմանոց 5-19 դդ. եկեղեցու շրջակայքում 8.63/20.1 Հ բեռնել պատկեր

Խաչքար 13 դ. 8.63/20.1.1 Հ բեռնել պատկեր

Խաչքար 13 դ. 8.63/20.1.2 Հ բեռնել պատկեր

Խաչքար Սիսակ ճգնավորի 1288 թ. 8.63/20.1.3 Հ բեռնել պատկեր

Տապանաքար 13 դ. 8.63/20.1.4 Հ բեռնել պատկեր

Մատուռ 12-13 դդ. 8.63/20.2 Հ բեռնել պատկեր

Կամուրջ 1850 թ. Հառիճավանքից հվ-աե, ձորի մեջ 8.63/21 Հ բեռնել պատկեր

Ձիթհան 19 դ. գյուղի մեջ 8.63/22 Տ բեռնել պատկեր

Մատուռ 5-7 դդ. հս-աե մասում, գոմերի մոտ 8.63/23 Հ բեռնել պատկեր

Քարայր-կացարան 1850 թ. վանքից 80 մ հվ 8.63/24 Հ բեռնել պատկեր

Տես նաև[խմբագրել | խմբագրել կոդը]

Արտաքին հղում[խմբագրել | խմբագրել կոդը]

Ծանոթագրություններ[խմբագրել | խմբագրել կոդը]