Մարմաշենի պատմության և մշակույթի անշարժ հուշարձանների ցանկ (Շիրակի մարզ)

Վիքիպեդիայից՝ ազատ հանրագիտարանից
Jump to navigation Jump to search

Այս հոդվածը ներկայացնում է Շիրակի մարզի Մարմաշեն գյուղի պատմության և մշակույթի հուշարձանների ցանկը, որը 2002 թ․ հաստատվել է ՀՀ կառավարության կողմից[1]։ Ցանկում ներառված է ընդամենը 10 հուշարձան (31 միավոր)։


հուշարձան կառուցված վայր, հասցե կոորդ համարանիշ նշան. հավելյալ նշումներ պատկեր
Ամրոց «Տիրաշեն» Ք.ա. 3 հազ.- Ք.հ. 10 դ. գյուղից 2 կմ հվ, լեռնային հրվանդանի վրա 8.78/1 Հ բեռնել պատկեր

Բնակատեղի Ք.ա. 3-1 հազ. 8.78/1.1 Հ բեռնել պատկեր

Դամբարանադաշտ Ք.ա. 3-1 հազ. ամրոցից ամ և հս-ամ 8.78/1.1.2 Հ բեռնել պատկեր

Գյուղատեղի «Տիրաշեն» 4-11 դդ. ամրոցի մոտ 8.78/1.2 Հ բեռնել պատկեր

Գերեզմանոց 4-10 դդ. գյուղատեղիում 8.78/1.2.1 Հ բեռնել պատկեր

Կոթող 6-7 դդ. 8.78/1.2.1.1 Հ քառակող բեռնել պատկեր

Եկեղեցի 6-7 դդ. գյուղատեղիում 8.78/1.2.2 Հ խաչաձև Marmashen church (18).jpg բեռնել պատկեր

Արձանագրություն Արգիշտի Ա թագավորի Ք.ա. 730-714 թթ. գյուղից հվ, ժայռի վրա 8.78/2 Հ սեպագիր բեռնել պատկեր

Բնակատեղի Ք.ա. 3-2 հազ. հվ-ամ կողմում 8.78/3 Հ բեռնել պատկեր

Դամբարանադաշտ Ք.ա. 3-2 հազ. բնակատեղիի շրջակայքում 8.78/3.1 Հ բեռնել պատկեր

Գյուղատեղի «Խաչի ձոր» 5-14 դդ. 1 կմ հվ 8.78/4 Հ բեռնել պատկեր

Գերեզմանոց 5-14 դդ. եկեղեցիներից հվ-ամ և ամ 8.78/4.1 Հ բեռնել պատկեր

Խաչքար 9-10 դդ. 8.78/4.1.1 Հ բեռնել պատկեր

Խաչքար 1242 թ. 8.78/4.1.2 Հ ժայռակերտ բեռնել պատկեր

Գերեզմանոց 12-14 դդ. գյուղատեղիից 500 մ հս 8.78/4.2 Հ բեռնել պատկեր

Խաչքար 12-13 դդ. 8.78/4.2.1 Հ ժայռակերտ բեռնել պատկեր

Խաչքար 12-13 դդ. 8.78/4.2.2 Հ ժայռակերտ բեռնել պատկեր

Խաչքար 12-13 դդ. 8.78/4.2.3 Հ ժայռակերտ բեռնել պատկեր

Խաչքար 12-13 դդ. 8.78/4.2.4 Հ ժայռակերտ բեռնել պատկեր

Խաչքար 12-13 դդ. 8.78/4.2.5 Հ ժայռակերտ բեռնել պատկեր

Խաչքար 1243 թ. 8.78/4.2.6 Հ ժայռակերտ բեռնել պատկեր

Խաչքար 1258 թ. 8.78/4.2.7 Հ ժայռակերտ բեռնել պատկեր

Խաչքար 1258 թ. 8.78/4.2.8 Հ ժայռակերտ բեռնել պատկեր

Եկեղեցի 7-10 դդ. գյուղատեղիում 8.78/4.3 Հ բեռնել պատկեր

Եկեղեցի 10-12 դդ. գյուղատեղիում 8.78/4.4 Հ բեռնել պատկեր

Դամբարանադաշտ Ք.ա. 3-1 հազ. ամ կողմում 8.78/5 Հ բեռնել պատկեր

Դամբարանադաշտ Ք.ա. 3 հազ.-Ք.հ.. 3 դ. 3 կմ հվ-աե 8.78/6 Հ բեռնել պատկեր

Եկեղեցի միջնադար գյուղի հվ մասում, Տիրաշեն ամրոց տանող ճանապարհի եզրին, քարափի տակ 8.78/7 Հ Ղ. Անտոնյանի տան մոտ, հայտնաբերվել է 2003 թ. սեպտեմբերին բեռնել պատկեր

Հուշարձան Երկրորդ աշխարհամարտում զոհվածներին 1974-75 թթ. գյուղի մեջ 8.78/8 Տ բեռնել պատկեր

Շինություն «Ճլե գյոլ» տեղամասում, արհեստական լճակի ձախ ափին 8.78/9 Տ հայտնաբերվել է 2003 թ., պահպանվել են պատերի հիմնամասերը և սյան տուֆակերտ խարիսխը բեռնել պատկեր

Սարկոֆագ անտիկ դարաշրջան «Ճլե գյոլ» տեղամասի շինությունից 100 մ հս 8.78/10 Տ հայտնաբերվել է 2003 թ. բեռնել պատկեր

Տես նաև[խմբագրել | խմբագրել կոդը]

Արտաքին հղում[խմբագրել | խմբագրել կոդը]

Ծանոթագրություններ[խմբագրել | խմբագրել կոդը]