Լետիշա Ռայթ

Վիքիպեդիայից՝ ազատ հանրագիտարանից
Jump to navigation Jump to search
Լետիշա Ռայթ
Letitia Wright by Gage Skidmore.jpg
Ծնվել էհոկտեմբերի 31, 1993(1993-10-31) (25 տարեկան)
ԾննդավայրՋորջթաուն, Գայանա
ՔաղաքացիությունFlag of Guyana.svg Գայանա
Flag of the United Kingdom.svg Միացյալ Թագավորություն[1]
Մասնագիտությունդերասանուհի և կինոդերասանուհի

Լետիշա Միշել Ռայթ (անգլ.՝ Letitia Michelle Wright, հոկտեմբերի 31, 1993(1993-10-31), Ջորջթաուն, Գայանա), գայանական արմատներով բրիտանացի դերասանուհի։ Ավելի հայտնի է «Սև հովազ», «Վրիժառուները․ անվերջության պատերազմը» և «Վրիժառուները․ Վերջնախաղը» ֆիլմերում, Շուրիի դերով՝ նկարահանված «Marvel» կինոընկերության կողմից ։

Կենսագրություն[խմբագրել | խմբագրել կոդը]

Լետիշա Միշել Ռայթը ծնվել է 1993 թվականի հոկտեմբերի 31-ին՝ Գայանայի Ջորջթաուն քաղաքում։ 7 տաեկանում ընտանիքի հետ տեղափոխել է Լոնդոն.[2]

Նրա հետաքրքրությունը դերասանական խաղի հանդեպ առաջացավ, երբ նա դիտեց «Ակիլայի փորձությունները» ֆիլմը, որոշելով, որ գլխավոր հերոսուհին համարվում է խաղարկային դրական կերպարի մոդել: Նա նամակներ է գրել տարբեր գործակալների, որտեղ որ պատմում էր իր դերասանական փորձի մասին, մինչև որ նրան սկսեցին տալ փոքր դերեր։

«Իմ եղբայրը հրեշ է» ֆիլմում նրա դերը նկատվել է «Screen International» ամսագրի կողմից, որը 2012 թվականին անվանել է նրան ապագայի աստղ։ Ջեյմի Հարիսոնի դերի համար «Քաղաքային օրհներգ»[2][3] ֆիլմում Ռայթը նոմինացվել է բրիտանական անկախ ֆիլմարտադրության մրցանակի՝ «Լավագույն խոստումնալից նորամուտ»։[4]

Լետիշան նաև նկարահանվել է ֆանտաստիկ սերիաներում որոնց անվանումներն են «Բժիշկ ով» («Ագռավի դեմքը») и «Սև հայելին» («Սև թանգարան»)։Լետիշա Ռայթը խաղացել է Շուրիի դերը «Սև հովազը», «Վրիժառուները․ անվերյության պատերազմը» ֆիլմերում։[5][6] Ռայտը, նաև հայտնվեց խռովարարի դերում 2018 թվականին նկարահանված «առաջին խաղացողը պատրաստվի» ֆիլմում։

Ֆիլմագրություն[խմբագրել | խմբագրել կոդը]

Տարի Հայերեն անվանում Բնօրինակ անվանում Դեր
2011 ս Հոլբի սիթի Holby City Էլլի Մեյնարդ
2011 հֆ Տարբեր Random Աղջիկ 3
2011 ֆ Զոհը Victim Նիլա
2011 ս Առաջնորդ Top Boy Շանտել
2012 ֆ Իմ եղբայրը հրեշ է My Brother the Devil Այշա
2013 ս Վերկա՛ց Coming Up Հաննա
2014 հֆ Աղջիկը Գլազգոյից Glasgow Girls Ամալ
2014 ս Ստվերների հետևից Chasing Shadows Տեյլոր Դեվիս
2015 ս Բանան Banana Վիվիեն Սկոտ
2015 ս Վարունգ Cucumber Վիվիեն Սկոտ
2015 ֆ Քաղաքային օրհներգ Urban Hymn Ջեյմի Խարիսոն
2015 ս Բժիշկ ով Doctor Who Անասոն
2016 ս Մարդիկ հեռուստասերիալ Humans Ռենի
2017 կֆ Թխվածքաբլիթ Cake

Категория:Фильмография к доработке

2017 ս Սև Հայելի Black Mirror Ниш
2018 ֆ Ուղևո The Commuter Սկեյթբորդիստուհի Ջուլզ
2018 ֆ Սև հովազը Black Panther Շուրի
2018 ֆ Առաջին խաղացողը պատրաստվի Ready Player One Խռովարարուհի
2018 ֆ Վրիժառուները․ Անվերյության պատերազմը Avengers: Infinity War Շուրի
2019 ֆ Վրիժառուները․ Վերջնախաղը Avengers: Endgame Շուրի

Մրցանակները և Անվանակարգ[խմբագրել | խմբագրել կոդը]

Год Մրցանակ Անվանակարգ Ֆիլմի անվանում
2016 Բրիտանական անկախ ֆիլմի մրցանակ «Ամենախոստումնալից դեբյուտ» «Քաղաքայի օրհներգ»

Ծանոթագրություններ[խմբագրել | խմբագրել կոդը]

  1. https://www.theguardian.com/film/2015/apr/05/letitia-wright-britains-rising-screen-star-michael-caton-jones-leonardo-dicaprio
  2. 2,0 2,1 Alberge, Dalya (4 April 2015)։ «Letitia Wright, Britain’s newest rising screen star, says black actors need more positive roles»։ The Guardian։ Վերցված է 16 February 2017 
  3. Wiggan, Dylan։ «Rising star Letitia Wright ‘Black Actors need more positive roles’»։ House of Black։ Արխիվացված է օրիգինալից 2017-02-17-ին։ Վերցված է 16 February 2017 
  4. «BIFA Most Promising Newcomer 2016 Long List - News - Awards 2016 - BIFA»։ Bifa.film 
  5. Pape, Stefan (26 September 2016)։ «Exclusive: Letitia Wright on Urban Hymn and working with Spielberg on Ready Player One»։ heyuguys։ Վերցված է 16 February 2017 
  6. Kroll Justin (20 October 2016)։ «‘Black Panther’ Adds ‘Ready Player One’ Actress Letitia Wright (EXCLUSIVE)»։ Variety։ Արխիվացված օրիգինալից 21 October 2016-ին։ Վերցված է 20 October 2016