Ալժիրում ՅՈՒՆԵՍԿՕ-ի Համաշխարհային ժառանգության ցանկ

Վիքիպեդիայից՝ ազատ հանրագիտարանից
Jump to navigation Jump to search

ՅՈՒՆԵՍԿՕ-ի Համաշխարհային ժառանգության ցանկում Ալժիրի օբյեկտները թվով 7-ն են, որը կազմում է ընդհանուր թվի 0,7 %-ը (1073՝ 2017 թվականի դրությամբ)։ 6 օբյեկտներ ընդգրկված են մշակութային չափանիշներով, իսկ 1-ը՝ բնական չափանիշներով։

Բացի դրանից 2010 թվականի դրությամբ ևս 6 օբյեկտ ներկայացված է թեկնածու ցանկում[1], այդ թվում՝ 5-ը՝ մշակութային, իսկ 1-ը՝ խառը չափանիշներով։

Ալժիրը վավերացրել է Համաշխարհային ժառանգության պաշտպանության կոնվենցիան 1974 թվականի հունիսի 24-ին[2]։ Առաջին օբյեկտը, որը գտնվում է Ալժիրի տարածքում, ընդգրկվել են ցանկում 1980 թվականին, Համաշխարհային ժառանգության հանձնաժողովի 4-րդ նիստում։

Ցանկ[խմբագրել | խմբագրել կոդը]

Տվյալ աղյուսակում տեղանքներն ընդգրկված են Համաշխարհային ժառանգության կողմից դասակարգված ձևով։

# Պատկեր Անվանում Տեղադրություն Ստեղծման տարեթիվ Ցանկում ընդգրկվելու տարեթիվ Չափանիշներ
1 Kalaa des Beni Hammad.5.jpg Ալ-Կալա ամրոց Բենի Համմադ հին քաղաքում
(արաբ․՝ قلعة بني حمّاد‎‎)
Մˈսիլա վիլայեթ 1007 թվական 1980 102 iii
2 Tassili n'Ajjer Landsat.jpg Տասսիլին Աջջեր բարձրավանդակ
(արաբ․՝ طاسيلي ناجّر‎‎)
Իլլիզի և Տամանրասսետ վիլայեթներ 1982 179 i, iii, vii, viii
3 Ghardaia.jpg Մզաբ հովիտ
(արաբ․՝ وادي مزاب‎‎)
Գարդայա վիլայեթ X դար 1982 188 ii, iii, v
4 GM Djemila Roman Theatre02.jpg Ջեմիլա հին քաղաք
(արաբ․՝ جميلة‎‎)
Սետիֆ վիլայեթ I դար 1982 191 iii, iv
5 Salsa 018.jpg Տիպազա հին քաղաք
(արաբ․՝ تيبازا‎‎)
Տիպազա վիլայեթ Մ․ թ․ ա․ VI դար 1982 193 iii, iv
6 Timgad Trajan.jpg Տիմգադ հին քաղաք
(արաբ․՝ تيمجاد‎‎)
Բատնա վիլայեթ 100 թվական 1982 194 ii, iii, iv
7 Algeri01.jpg Ալժիրի Կասբահ
(արաբ․՝ قصبة الجزائر‎‎)
Ալժիր վիլայեթ 944 թվական 1992 565 ii, v

Օբյեկտների աշխարհագրական դասավորվածություն[խմբագրել | խմբագրել կոդը]

Ալժիրում ՅՈՒՆԵՍԿՕ-ի Համաշխարհային ժառանգության օբյեկտներ

Նախնական ցանկ[խմբագրել | խմբագրել կոդը]

Աղյուսակում օբյեկտները դասավորված են նախնական ցանկում դրանք ավելացնելու հերթականությամբ։ Ցանկում նշված են այն օբյեկտները, որոնք Ալժիրի կառավարության կողմից առաջարկվել են որպես թեկնածուներ Համաշխարհային ժառանգության ցանկում ընդգրկվելու համար։

# Պատկեր Անվանում Տեղադրություն Ստեղծման տարեթիվ Ցանկում ընդգրկվելու տարեթիվ Չափանիշներ
1 Ksar timimoun.jpg Մեծ Արևմտյան Էրգ օազիսների ոռոգման համակարգ և կսար-ամրոցներ Ադրար վիլայեթ 2002 1772 ii, iii, iv, v
2 GM Guelma Theatre romain01.jpgGM Khamissa Roman Theatre01.jpgPorte Caracalla - Tébessa باب كركلا - تبسة 3.jpg Տեղեր և երթուղիներ, որոնք կապված էին Ավրելիոս Օգոստինիոսի գործունեության հետ IV - V դարեր 2002 1773 i, iii, iv, vi
3 Minaret de la grande mosquée de Nédroma vue intérieure.jpg Նեդրոմա քաղաք և Տրարա լեռներ Տլեմսեն վիլայեթ XII դար 2002 1774 ii, iii, iv, v
4 El Qued 1985..jpg Էլ-Ուեդ Էլ-Ուեդ վիլայեթ XI դար 2002 1775 ii, iii, iv, v
5 Tombeau de la Chrétienne.JPGTombeau de Syphax.JPG Նումիդիայի և Մավրետանիայի արքայական դամբարաններ և նախամահմեդական դամբարանային համալիրներ Բատնա, Կոնստանտինա, Տիպազա, Աին-Տեմուշենտ, Տիարետ, Տամանրասսետ վիլայեթներ Մ․ թ․ ա VI դար 2002 1776 ii, iii, iv
6 Le village de Menâa, 3 (Wilaya de Batna).jpg Օրես լեռներ և բնակավայրեր Րուֆի և Էլ-Կանտարա կիրճերում 2002 1777 ii, iii, iv, v, vii, x

Տես նաև[խմբագրել | խմբագրել կոդը]

Ծանոթագրություններ[խմբագրել | խմբագրել կոդը]

  1. «Tentative» (անգլերեն)։ UNESCO World Heritage Centre։ Արխիվացված օրիգինալից 2012-07-07-ին։ Վերցված է 2017-12-10 
  2. «The States Parties — Algeria»։ unesco.org։ Արխիվացված օրիգինալից 2012-07-07-ին։ Վերցված է 2017-12-10 

Արտաքին հղումներ[խմբագրել | խմբագրել կոդը]