ԱՄՆ-ի նախագահների ցանկ

Վիքիպեդիայից՝ ազատ հանրագիտարանից
Seal Of The President Of The United States Of America.svg

ԱՄՆ-ի նախագահների ցանկը պարունակում է միայն այն անձերին, որոնք գրավել են ԱՄՆ-ի նախագահի պաշտոնը սահմանադրության վավերացումից հետո, որն ստորագրվել է 1789 թվականին։

Գույները նշանակում են յուրաքանչուր նախագահի կուսակցությունը։

     Անկուսակցական      ֆեդերալիստ      Դեմոկրատ-Հանրապետական      Դեմոկրատ      Վիգ      Հանրապետական

# Նախագահ Ստանձնեց պաշտոնը Լքեց պաշտոնը Կուսակցություն Փոխնախագահ Ժամկետ
1 Ջորջ Վաշինգտոն Gilbert Stuart, George Washington (Lansdowne portrait, 1796).jpg ապրիլ 30 1789 մարտ 4 1797 Անկուսակցական Ջոն Ադամս 1
2
2 Ջոն Ադամս Johnadamsvp.flipped.jpg մարտ 4 1797 մարտ 4 1801 ֆեդերալիստ Թոմաս Ջեֆերսոն 3
3 Թոմաս Ջեֆերսոն Thomas Jefferson by Rembrandt Peale, 1800.jpg մարտ 4 1801 մարտ 4 1809 Դեմոկրատ-Հանրապետական Ահարոն Բուռ 4
Ջորջ Քլինտոն 5
4 Ջեյմս Մեդիսոն Jm4.gif մարտ 4 1809 մարտ 4 1817 Դեմոկրատ-Հանրապետական Ջորջ Քլինտոն[1]
չզբաղեցրած
6
Էլբրիջ Գերի[1]
չզբաղեցրած
7
5 Ջեյմս Մոնրո James Monroe White House portrait 1819.gif մարտ 4 1817 մարտ 4 1825 Դեմոկրատ-Հանրապետական Դենիել Թոմպկինս 8
9
6 Ջոն Քվինսի Ադամս John Quincy Adams by GPA Healy, 1858.jpg մարտ 4 1825 մարտ 4 1829 Դեմոկրատ-Հանրապետական Ջոն Քալդվել Քալհուն 10
7 Էնդրյու Ջեքսոն Andrew jackson head.jpg մարտ 4 1829 մարտ 4 1837 Դեմոկրատ Ջոն Քալդվել Քալհուն[2]
չզբաղեցրած
11
Մարտին վան Բուրեն 12
8 Մարտին վան Բուրեն Martin Van Buren by George PA Healy, 1858.gif մարտ 4 1837 մարտ 4 1841 Դեմոկրատ Ռիչարդ Ջոնսոն 13
9 Վիլյամ Հենրի Հարիսոն William Henry Harrison by James Reid Lambdin, 1835.jpg մարտ 4 1841 ապրիլ 4 1841[1] Վիգ Ջոն Թայլեր 14
10 Ջոն Թայլեր WHOportTyler.jpg ապրիլ 4 1841 մարտ 4 1845 Վիգ
Անկուսակցական[3]
չզբաղեցրած
11 Ջեյմս Նոքս Փոլկ James Knox Polk by GPA Healy, 1858.jpg մարտ 4 1845 մարտ 4 1849 Դեմոկրատ Ջորջ Միֆլին Դալլաս 15
12 Զաքարի Թեյլոր Zachary Taylor by Joseph Henry Bush, c1848.jpg մարտ 4 1849 հուլիս 9 1850[1] Վիգ Միլարդ Ֆիլմոր 16
13 Միլարդ Ֆիլմոր Millard Fillmore.jpg հուլիս 9 1850 մարտ 4 1853 Վիգ չզբաղեցրած
14 Ֆրանկլին Պիրս Franklin Pierce by GPA Healy, 1858.jpg մարտ 4 1853 մարտ 4 1857 Դեմոկրատ Վիլյամ Ռուֆուս դեՎեյն Քինգ[1]
չզբաղեցրած
17
15 Ջեյմս Բյուքենեն Jb15.gif մարտ 4 1857 մարտ 4 1861 Դեմոկրատ Բրեքինրիջ 18
16 Աբրահամ Լինկոլն Abraham Lincoln by George Peter Alexander Healy.jpg մարտ 4 1861 ապրիլ 15 1865[4] Հանրապետական
Ազգային Միություն[5]
Հանիբալ Համլին 19
Էնդրյու Ջոնսոն 20
17 Էնդրյու Ջոնսոն Andrew Johnson portrait.jpg ապրիլ 15 1865 մարտ 4 1869 Դեմոկրատ
Ազգային Միություն[5]
չզբաղեցրած
18 Ուլիս Սիմփսոն Գրանտ Ulysses S. Grant.jpg մարտ 4 1869 մարտ 4 1877 Հանրապետական Շույլեր Քոլֆաքս 21
Հենրի Վիլսոն[1]
չզբաղեցրած
22
19 Ռութերֆորդ Բիրչարդ Հեյս Daniel Huntington - Rutherford Birchard Hayes - Google Art Project.jpg մարտ 4 1877 մարտ 4 1881 Հանրապետական Վիլյամ Ալմոն Վիլեր 23
20 Ջեյմս Գարֆիլդ James Garfield.jpg մարտ 4 1881 սեպտեմբեր 19 1881[4] Հանրապետական Չեսթեր Ալեն Արտուր 24
21 Չեսթեր Ալեն Արտուր Chester A Arthur by Daniel Huntington.jpeg սեպտեմբեր 19 1881 մարտ 4 1885 Հանրապետական չզբաղեցրած
22 Սթիվեն Գրովեր Կլիվլենդ Grover Cleveland portrait2.jpg մարտ 4 1885 մարտ 4 1889 Դեմոկրատ Թոմաս Էնդրյու Հենդրիկս[1]
չզբաղեցրած
25
23 Բենջամին Հարիսոն Benjamin Harrison, head and shoulders bw photo, 1896.jpg մարտ 4 1889 մարտ 4 1893 Հանրապետական Լեվի Պարսոնս Մորթոն 26
24 Սթիվեն Գրովեր Կլիվլենդ
(2րդ ժամկետը)
Grover Cleveland, painting by Anders Zorn.jpg մարտ 4 1893 մարտ 4 1897 Դեմոկրատ Էդլայ Յուինգ Սթիվենսոն 27
25 Վիլյամ Մակինլի Official White House portrait of William McKinley.jpg մարտ 4 1897 սեպտեմբեր 14 1901[4] Հանրապետական Գառետ Հոբարտ[1]
չզբաղեցրած
28
Թեոդոր Ռուզվելտ 29
26 Թեոդոր Ռուզվելտ Troosevelt.gif սեպտեմբեր 14 1901 մարտ 4 1909 Հանրապետական չզբաղեցրած
Չարլզ Վորեն Ֆեյրբենկս 30
27 Վիլյամ Հովարդ Տաֆտ TaftOfficial Portrait.jpg մարտ 4 1909 մարտ 4 1913 Հանրապետական Ջեյմս Սքուլկրաֆտ Շերման[1]
չզբաղեցրած
31
28 Վուդրո Վիլսոն Ww28.jpg մարտ 4 1913 մարտ 4 1921 Դեմոկրատ Թոմաս Ռայլի Մարշալ 32
33
29 Վորեն Գամալյել Հարդինգ Wh29.gif մարտ 4 1921 օգոստոս 2 1923[1] Հանրապետական Քալվին Քուլիջ 34
30 Քալվին Քուլիջ CoolidgeWHPortrait.jpg օգոստոս 2 1923 մարտ 4 1929 Հանրապետական չզբաղեցրած
Չարլզ Գեյտս Դավես 35
31 Հերբերտ Հուվեր Herbert Clark Hoover by Greene, 1956.jpg մարտ 4 1929 մարտ 4 1933 Հանրապետական Չարլզ Քրտիս 36
32 Ֆրանկլին Դելանո Ռուզվելտ Franklin Roosevelt - Presidential portrait.jpg մարտ 4 1933 ապրիլ 12 1945[1] Դեմոկրատ Ջոն Նանս Գարներ 37
38
Հենրի Ագարդ Վոլոս 39
Հարի Թրումեն 40
33 Հարի Թրումեն HarryTruman.jpg ապրիլ 12 1945 հունվար 20 1953 Դեմոկրատ չզբաղեցրած
Ալբեն Բարկլի 41
34 Դուայթ Էյզենհաուեր Dwight D. Eisenhower, official Presidential portrait.jpg հունվար 20 1953 հունվար 20 1961 Հանրապետական Ռիչարդ Նիքսոն 42
43
35 Ջոն Ֆիցջերալդ Քենեդի John F. Kennedy - NARA - 518134.jpg հունվար 20 1961 նոյեմբեր 22 1963[4] Դեմոկրատ Լինդոն Բեյնս Ջոնսոն 44
36 Լինդոն Բեյնս Ջոնսոն 37 Lyndon Johnson 3x4.jpg նոյեմբեր 22 1963 հունվար 20 1969 Դեմոկրատ չզբաղեցրած
Հյուբերտ Համֆրի 45
37 Ռիչարդ Նիքսոն Richard Nixon.jpg հունվար 20 1969 օգոստոս 9 1974[2] Հանրապետական Սպիրո Ագնյու 46
Սպիրո Ագնյու[2]
չզբաղեցրած
Ջերալդ Ֆորդ
47
38 Ջերալդ Ֆորդ Gerald Ford.jpg օգոստոս 9 1974 հունվար 20 1977 Հանրապետական չզբաղեցրած
Նելսոն Ռոկֆելեր
39 Ջիմի Կարտեր Jimmy Carter.jpg հունվար 20 1977 հունվար 20 1981 Դեմոկրատ Վոլտեր Մոնդեյլ 48
40 Ռոնալդ Ռեյգան President Reagan posing outside the oval office 1983.jpg հունվար 20 1981 հունվար 20 1989 Հանրապետական Ջորջ Բուշ 49
50
41 Ջորջ Բուշ 43 George H.W. Bush 3x4.jpg հունվար 20 1989 հունվար 20 1993 Հանրապետական Դեն Քվեյլ 51
42 Բիլ Քլինթոն 44 Bill Clinton 3x4.jpg հունվար 20 1993 հունվար 20 2001 Դեմոկրատ Ալբերտ Գոռ 52
53
43 Ջորջ Բուշ George-W-Bush.jpeg հունվար 20 2001 հունվար 20 2009 Հանրապետական Դիկ Չեյնի 54
55
44 Բարաք Օբամա Official portrait of Barack Obama.jpg հունվար 20 2009 Պաշտոնատեր Դեմոկրատ Ջո Բայդեն 56

Նշումներ[խմբագրել]

  1. 1,00 1,01 1,02 1,03 1,04 1,05 1,06 1,07 1,08 1,09 1,10 Մահացել է բնական մահով իր պաշտոնի ընթացքում։
  2. 2,0 2,1 2,2 Պաշտոնից հրաժարված։
  3. Նախկին դեմոկրատ, որն մասնակցել է փոխնագահական ընտրություններին Վիգ կուսակցությունից։ Կոնֆլիկտի մեջը մտել Վիք կուսակցության ղեկավարների հետ և վտարվել է այդ կուսակցութունից 1841 թ.։
  4. 4,0 4,1 4,2 4,3 Սպանված։
  5. 5,0 5,1 Աբրահամ Լինկոլն ու Էնդրյու Ջոնսոնը, համապատասխան, Հանրապետական և Դեմոկրատ են եղել երբոր «Ազգային Միություն» կուսակցությունից մասնակցում էին նախագահական ընտրություններին 1864 թ.։

Աղբյուրներ[խմբագրել]

Արտաքին հղումներ[խմբագրել]


ԱՄՆ նախագահներ Flag of the United States.svg

Ջորջ ՎաշինգտոնՋոն ԱդամսԹոմաս ՋեֆերսոնՋեյմս ՄեդիսոնՋեյմս ՄոնրոՋոն Քվինսի ԱդամսԷնդրյու ՋեկսոնՄարտին վան ԲուրենՎիլյամ Հենրի ՀարիսոնՋոն ԹայլերՋեյմս Նոքս ՓոլկԶաքարի ԹեյլորՄիլարդ ՖիլմորՖրանկլին ՊիրսՋեյմս ԲյուքենենԱբրահամ ԼինքոլնԷնդրյու ՋոնսոնՈւլիս Սիմփսոն ԳրանտՌութերֆորդ Բիրչարդ ՀեյսՋեյմս ԳարֆիլդՉեսթեր Ալեն ԱրտուրՍթիվեն Գրովեր ԿլիվլենդԲենջամին ՀարիսոնՍթիվեն Գրովեր ԿլիվլենդՎիլյամ ՄակինլիԹեոդոր ՌուզվելտՎիլյամ Հովարդ ՏաֆտՎուդրո ՎիլսոնՎորեն Գամալյել ՀարդինգՔալվին ՔուլիջՀերբերտ ՀուվերՖրանկլին Դելանո ՌուզվելտՀարրի ԹրումենԴուայթ ԷյզենհաուերՋոն Ֆիցջերալդ ՔենեդիԼինդոն Բեյնս ՋոնսոնՌիչարդ ՆիքսոնՋերալդ ՖորդՋիմի ԿարտերՌոնալդ ՌեյգանՋորջ Հերբերտ Վոկեր ԲուշԲիլ ՔլինտոնՋորջ Վոկեր ԲուշԲարաք Օբամա