Հին եգիպտական պապիրուսների ցանկ

Վիքիպեդիայից՝ ազատ հանրագիտարանից
Jump to navigation Jump to search

Հին եգիպտական պապիրուսների ցանկ, թվարկված են գտնված Հին Եգիպտական պապիրուսներից ամենակրևորները, ինչպես նաև նրանց մասին հիմնական տվյալները։ Պապիրոսները ցուցակում ներկայացված են ըստ տարիքի՝ հինից նոր։

Հապավումներ

Կ: կենսագրական

Ու: հրահանգներ, ուսմունքներ

Գ: գրական տեքստեր՝ հեքիաթ, բանաստեղծություն

Ա: կրոնական փաստաթաղթեր, առասպելներ

Բ: գիտական՝ մաթեմատիկական, բժշկական

Պ: պաշտոնական հաշվետվություններ

Թ: թաղման՝ Մեռյալների գիրք

Ն: նկարներ, քարտեզներ

Մ: մասնավոր պապիրուսներ, նամակագրություն, պայմանագրեր

Հ: «հանրագիտարան»

Անվանում Թվագրում:
Ք․Ա․
Բովանդակություն Պահելու վայրը Նկար
պապիրուս Վադի ալ-Ջարֆ XXVI դար Պ — Քեոփսի բուրգի շինարարության մասին Կահիրեի թանգարան, Կահիրե, Եգիպտոս
Աբուսիրական պապիրուս մոտավոր XXV դար Պ —Նեֆերիրկարե Կակաիի մասին
Մոսկովյան մաթեմատիկական պապիրուս XIX դար Բ — Մաթեմատիկական խնդիրներ և դրանց լուծումներ Պուշկինի անվան թանգարան Մոսկվա, ՌԴ Moskou-papyrus.jpg
Բեռլինյան պապիրուս մոտավոր XXI դար Բեռլին, Գերմանիա
Վեստքարի պապիրուս XX դար Գ — Մոգության մասին հեքիաթներ Եգիպտական թանգարան, Բեռլին PapyrusWestcar photomerge-AltesMuseum-Berlin-5.jpg
Էրմիտաժի պապիրուս 1116Ա XV դար վերջ Ու — Մերիկարի խրատը Էրմիտաժ, ՌԴ
էրմիտաժի պապիրուս 1116Բ XV դարի վերջ Ու — Նեֆերտիտիի մարգարեությունը Էրմիտաժ, ՌԴ
Մոսկովյան պապիրուս № 4658 XV դարի վերջ Ու — Մերիկարի խրատը Պուշկինի անվան թանգարան Մոսկվա, ՌԴ
Կարլսբուրսկյան պապիրուս 6 XV դարի վերջ Ու —Մերիկարի խրատը Կոպենհագենի համալսարան, Դանիա
Լենինգրադյան պապիրուս 1115 մոտավոր XX դար Գ — Նավաբեկության մասին հեքիաթ Էրմիտաժ, ՌԴ
Պրիսսի պապիրուս մոտավոր XX դար Ու — «Կագեմնի խրատը», «Պտարխխոտեպի խրատը» Ֆրանսիայի ազգային գրադարան, Փարիզ, Ֆրանսիա Prisse papyrus.jpg
Բեռլինյան պապիրուս: 3023, 3025, 10499 մոտավոր XX դար Գ — Պատմվածք պետրճախոս գյուղացու մասին Բեռլին
Բատլերի պապիրուս մոտավոր XX դար Գ — Պատմվածք պետրճախոս գյուղացու մասին Բրիտանական թանգարան, Լենդոն, Մեծ Բրիտանիա
Բեռլինյան պապիրուս 3024 մոտավոր XX դար Գ — Խոսեք հիասթափության իր հոգու հետ Բեռլինի պետական թանգարան DisputeBetweenAManAndHisBa-Soul Photomerge-AltesMuseum-Berlin.png
Խաչի պապիրուս մոտավոր XX դար Բ — Բժշկական տեքստեր Կալիֆորնիական համալսարան, Բերկլի, ԱՄՆ
Ախմեսի պապիրուս (Ռինդի պապիրուս) մոտավոր XIX դար Բ— Մաթեմատիկական խնդիրներ և լուծումներ Բրիտանական թանգարան, Լոնդոն, Մեծ Բրիտանիա Rhind Mathematical Papyrus.jpg
Կախունի պապիրուս XIX դար Բ — Մաթեմատիկական և բժշկական տեքստեր Եգիտական Պիտրի հնագետի թանգարան և Լոնդոնի համալսարանական քոլեջ, Մեծ Բրիտանիա PKahun LV2.jpg
Բեռլինյան պապիրուս 3022 XIX դար Կ (?) — Սինուհեթի պատմությունը Բեռլին
Ռամեսիումյան բժշկական պապիրուս XVIII դար Բ — Բժշկական տեքստեր
Բուլակի պապիրուս 18 XVIII դար Պ — պալատական վարչակազմ Կահիրեի թանգարան, Կահիրե, Եգիպտոս
Ռեյզների պապիրուս XVIII դար Պ — պաշտոնական հաշվետվություններ
Իպուվերի ասույթ XVII դար Ու — Իպուվերի ասույթ Հնագիտության ազգային թանգարան, Լեյդեն , Նիդեռլանդներ
Գոլենիշեվի պապիրուս XVII դար Ա — Դիադեմների օրհներգ Պուշկինի անվան թանգարան Մոսկվա, ՌԴ|
Էդվին Սմիթի պապիրուս մոտավոր XVI դար Բ —Բժշկական տեքստեր Նյու Յորքյան բժշկական ակադեմիա, Նյու Յորք, ԱՄՆ EdSmPaPlateVIandVIIPrintsx.jpg
Էբերսի պապիրուս XVI դար Բ — Բժշկական տեքստեր Լայպցիգի համալսարան, Լայպցիգ, Գեմանիա Ebers7766.jpg
Թուրինյան էրոտիկ պապիրուս մոտավոր XVI դար Ն — Կնդանիներ և էրոտիկ նկարներ Թուրին, Իտալիա
Միլինգենի պապիրուս (այժմ գույություն չունի) մոտավոր XVI դար Ու — Ամենհոտեպի խրատը
Անի պապիրուս մոտավոր XIII Թ— Մեռյալների գիրք Բրիտանական թանգարան, Լոնդոն, Մեծ Բրիտանիա Bookdead.jpg
Թուրինյան արքայական պապիրուս XIII դար Պ — Փարավունների ցանկ Եգիպտական թանգարան, Թուրին, Իտալիա TurinKingList.png
Սալիե II պապիրուս (Խետիի խրատը) մոտավոր XIII դար Ու — Խետիի խրատը Բրիտանական թանգարան, Լոնդոն, Մեծ Բրիտանիա
անաստազի I պապիրուս մոտավոր XIII դար Ու — Երգիծական մանակ Բրիտանական թանգարան, Լոնդոն, Մեծ Բրիտանիա
Խարիս I պապիրուս XII դար Պ — Զոհաբերության ցանկ Բրիտանական թանգարան, Լոնդոն, Մեծ Բրիտանիա
Թուրինյան դատական պապիրուս XII դար Պ — Ռաբզեց III դեմ հարեմի դավադրության հաշվետվությունը Եգիպտական թանգարան, Թուրին, Իտալիա
Խարիսսի պապիրուս 500 մոտավոր XII դար Գ — Հեքիաթ «Դատապարտված արքայազն»,

Կ — «Գրավված Յուպին»,

Գ — սիրային բանաստեղծություններ, «Տաղվահարի երգը»

Բրիտանական թանգարան, Լոնդոն, Մեծ Բրիտանիա
Պապիրուս մոտավոր XII դար Գ — Գրական նամակ Պուշկինի անվան թանգարան Մոսկվա, ՌԴ
Թուրինյան քարտեզ պապիրուս XII դար Ն — Վադի-Խամմատի ոսկու հանքերի քարտեզ Եգիպտական թանգարան, Թուրին, Իտալիա TurinPapyrus2.jpg
Էբբոտայի պապիրուս XII դար Պ — Հանցագործության հետաքննություն AbbottPapyrus-BritishMuseum-August21-08.jpg
Ամխերստ Լեոպոլդի II պապիրուս XII դար Պ — Հանցագործության հետաքննություն Քաղաքի թանգարան, Բրյուսել, Բելգիա
Մայերի պապիրուս XII դար Պ — Հանցագործության հետաքննություն
Չեստեր Բիտտի բժշկական պապիրուս XII դար Բ — Բժշկական տեքստեր Բրիտանական թանգարան, Լոնդոն, Մեծ Բրիտանիա
Բրիտանական թանգարանի պապիրուս 10474 XII դար Ու —Ամենհոտեպի խրատը Բրիտանական թանգարան, Լոնդոն, Մեծ Բրիտանիա
Լանսինգի պապիրուս XII դար Ու— Նամակների հավաքաշու Բրիտանական թանգարան, Լոնդոն, Մեծ Բրիտանիա
Չեստեր ԲիտտիIV պապիրուս XII դար Ու — Գրողի գովաբանում Բրիտանական թանգարան, Լոնդոն, Մեծ Բրիտանիա
Դ՞ Օրբինեյա պապիրուս XII դար Գ — Երկու եղբայրների սխրանքը Բրիտանական թանգարան, Լոնդոն, Մեծ Բրիտանիա
Папирус Չեստեր Բիտտի II XII դար Գ — Сказка о правде и лжи Բրիտանական թանգարան, Լոնդոն, Մեծ Բրիտանիա
Չեստեր Բիտտի I պապիրուս XII դար Գ — Սիրային պոեզիա, Հորի և Սեթի հակամարտությունը Բրիտանական թանգարան, Լոնդոն, Մեծ Բրիտանիա
Գրինֆիլդի պապիրուս XI դար Թ — Մեռյալների գիրք Բրիտանական թանգարան, Լոնդոն, Մեծ Բրիտանիա
Մոսկովյան պապիրուս120 մոտավոր XI դար Գ — Վենամունայի պատմությունը (Ունու-Ամոն) Մոսկվա
Հուդա պապիրուս X դար Հ — [[Անեմնօպի օմանիստիկոնը] Բրիտանական թանգարան, Լոնդոն, Մեծ Բրիտանիա
Բեռլինյան պապիրուս 3048 VIII դար Մ — Ամուսնական համաձայնագիր Բեռլին
Ռոլանդի պապիրուս 9 VI Մ — Պետեսի վերածնունդը Ջոն Ռոլանդի գրադարան, Մանչեստր Манчестер, Մեծ Բրիտանիա
Բռուկլինյան պապիրուս մոտավոր IV դար Բ — բժշկական տեքստեր Բռուկլինյան թանգարան, Բռուկլին, ԱՄՆ
Բրեմներ-Լինդի պապիրուս IV դար Ա — Իսիդայի և Նեֆետիտիի մասին երգ Բրիտանական թանգարան, Լոնդոն, Մեծ Բրիտանիա
Բրիտանական պապիրուս 10508 մոտավոր IV դար Ու— Անխշոնի խրատը Բրիտանական թանգարան, Լոնդոն, Մեծ Բրիտանիա
Բեռլինյան պապիրուս 3008 մոտավոր IV դար Ա — Իսիդայի և Նեֆետիտիի լացը Բեռլին
Կահիրեի թանգարանի պապիրուս 30646 մոտավոր IV դար Գ — Սեթնե I Կահիրեի թանգարան, Կահիրե, Եգիպտոս
Կահիրեի թանգարանի պապիրուս 30692 մոտավոր IV դար Գ — Սեթնե I Կահիրեի թանգարան, Կահիրե, Եգիպտոս
Վիեննայի դեմոտիկ պապիրուս 6165 մոտվոր IV դար Գ — Պետումաստ փարավոնի մի շարք պատմություններ Վիեննա, Ավստրիա
Լեյդենի դեմոտիկ պապիրուս I 384 մոտավոր IV դար Ա —առասպել Արևի աչքի մասին Լեյդեն, Նիդեռլանդներ
Կարլսբերգի պապիրուս մոտավոր II դար Բ — բժշկական տեքստեր Կոպենհագենի համալսարան, Կոպենհագեն, Դանիա
Ինսինգերի պապիրուս մոտավոր II դար Ու — «Ինսինգերի պապիրուսի խրատը» [[Լեյդենյան թանգարան], Նիդեռլանդներ
Բրիտանական թանգարանի պապիրուս 604 մոտավոր I դար Գ — Սեթնե II Բրիտանական թանգարան, Լոնդոն, Մեծ Բրիտանիա

Գրականություն[խմբագրել | խմբագրել կոդը]

  • Тураев Б. А. Египетская литература. — Москва: М. и С. Сабашниковых, 1920. — 285 с.
  • Кацнельсон И. С. Культура Древнего Египта. — М.: Художественная литература, 1973.
  • Коростовцев М. А. Литература Древнего царства (III тыс. до н. э.): [Литература Древнего Египта] // История всемирной литературы: В 8 томах / АН СССР; Ин-т мировой лит. им. А. М. Горького. — М.: Наука, 1983—1994. — На титл. л. изд.: История всемирной литературы: в 9 т. — Т. 1. — С. 57-64.
  • Miriam Lichtheim, Ancient Egyptian Literature, Vol. 1 to 3