Իսրայելի քաղաքների ցանկ

Վիքիպեդիայից՝ ազատ հանրագիտարանից
Jump to navigation Jump to search

Իրայելն ունի 75 քաղաք, որոնք միավորված են 7 վարչական շրջաններում։ Իրայելի քաղաքային բնակչության խտությունն աշխարհում ամենամեծերից է, քաղաքում է բնակվում երկրի բնակչության մոտ 90%-ը։ Քաղաքի կարգավիճակը չի վկայում բնակության թվաքանակի մասին, թեև սովորաբար այդ կարգավիճակը տրվում է 20 000 և ավել բնակիչ ունեցող բնակավայրերին։

Իսրայելում կարելի է առանձնացնել երկու հստակ արտահայտված քաղաքային ագլոմերացիաներ

  • Գուշ Դան, որտեղ բնակվում է երկրի բնակչության մոտ մեկ երրորդը
  • Հայֆա և Կրայոտ, որտեղ կենտրոնացած է երկրի բնակչության մոտ 7%-ը։

Ստորև ներկայացված են Իսրայելի կենտրոնական վիճակագրական բյուրոյի՝ 2010 թվականի հունիսի տվյալները։

Իսրայելի քաղաքներ[խմբագրել | խմբագրել կոդը]

Իսրայելի ներքին գործերի նախարարությունն ընդհանուր առմամբ 75 մունիցիպալիտետի շնորհել է քաղաքի կարգավիճակ, «ամենանոր» քաղաքն արաբական Կաֆր Կասեմն է (կարգավիճակը ստացել է 2008 թվականին)։

Իսրայելում կա 14 քաղաք, որոնց բնակչությունը կազմում է ավելի քան 100.000 մարդ, այդ թվում' Իսրայելի մայրաքաղաք Երուսաղեմը, որի բնակչությունը կազմում է ավելի քան 700.000 մարդ։

Ցանկը ներառում է չորս քաղաք, որոնք գտնվում են Հուդայի և Սամարիայի շրջանում (Հորդանան գետի արևմտյան ափին), որի վրա Իսրայելի ինքնիշխանությունը տարածված չէ։ Երուսաղեմի բնակչության թվաքանակը ներառում է Արևելյան Երուսաղեմը, որը բռնազավթվել է Իսրայելի կողմից 1967 թվականին պատերազմի հետևանքով և ներառված է Երուսաղեմի համայնքային սահմաններում 1980 թվականի «Երուսաղեմի մասին օրենքով», որը միջազգային հանրության ճանաչում չի ստացել։

Զինանշան Անվանում Շրջան Տարածք
(կմ²)[1]
եբրայերենով արաբերենով Բնակչության

թվաքանակ

Բնակչության

աճ
(2010)[2]

Հիմնադրում Քաղաքի

կարգավիճակը

ստացել է

1 Coat of arms of Acre, Israel.svg Աքքա Հյուսիսային 13,533 עכו عكا 48 303 0,5 % Մ. թ. ա. 2-րդ հազ. 14-րդ դար
2 Coat of Arms of Arad.svg Արադ Հարավային 93,140 ערד عراد 25 530 1,5 % 1962 1995
3 Coat of arms of Ariel.svg Արիել Հուդեա և Սամարիայի 14,677 אריאל أريأل 19 626 1,1 % 1978 1998
4 Coat of arms of Afula.svg Աֆուլա Հյուսիսային 26,909 עפולה العفولة 49 169 0,5 % 1925 1972
5 Coat of Arms of Ashdod.svg Աշդոդ Հարավային 47,242 אשדוד أشدود/إسدود 222 883 1,4 % 1956[3] 1968
6 Coat of arms of Ashqelon.svg Աշքելոն Հարավային 47,788 אשקלון أسكلون/عسقلان/المجدل 137 945 1,9 % 1949 1951
7 Coat of arms of Baqa al-Gharbiyye.svg Բաքա Էլ Գարբիա Հայֆայի 16,392 באקה אל-גרבייה باقة الغربية 29 035 2,4 % տեղեկատվություն

չկա

1996
8 Coat of arms of Bat-Yam.svg Բաթ Յամ Թել Ավիվի 8,167 בת ים بات يام 128 655 0,0 % 1926 1958
9 Bet Shean COA.png Բեյթ-Շեան Հյուսիսային 7,330 בית שאן بيسان 17 704 -0,2 % 1949 1999
10 Coat of arms of Beit Shemesh.svg Բեյթ-Շեմեշ Երուսաղեմի 34,259 בית שמש بيت شيمش 114 371 4,9 % 1950 1991
11 Coat of arms of Beitar Ilit.svg Բեյտար-Իլիտ Հուդեա և Սամարիայի 6,801 ביתר עילית بيتار عيليت 54 557 6,5 % 1988 2001
12 Coat of arms of Beersheba.svg Բեեր Շևա Հարավային 52,903 באר שבע بئر السبع 207 551 0,5 % Աստվածաշնչյան ժամանակահատված 1950
13 Coat of arms of Bnei Brak.png Բնեյ Բրակ Թել Ավիվի 7,088 בני ברק بني براك 193 774 3,1 % 1924 1950
14 Coat of Arms of Herzliya.svg Գերցլիա Թել Ավիվի 21,585 הרצליה هرتسليا 93 989 0,6 % 1924 1960
15 Coat of arms of Givatayim.svg Ղիվաթայմ Թել Ավիվի 3,246 גבעתיים جبعاتايم/جفعاتايم 59 518 2,5 % 1922 1950
16 Coat of Arms of Givat Shmuel.svg Գիվաթ Շմուել Կենտրոնական 2,579 גבעת שמואל جفعات شومئيل 25 776 2,7 % 1944 2007
17 Dimona COA.svg Դիմոնա Հարավային 29,877 דימונה ديمونة 33 666 0,2 % 1955 1969
18 Jerusalem emblem.svg Երուսաղեմ Երուսաղեմի 125,156 ירושלים أورشليم, القدس 901 302 1,9 % մ․թ․ա․ 2-րդ հզ․[4] 1863
19 Coat of arms of Yehud-Monosson (blue).svg Եհուդ Մոնոսոն Կենտրոնական 5,014 יהוד-מונוסון يهود مونوسون 29 689 1,3 % 1948 1995
20 Coat of arms of Yoqneam.svg Յոքնաեմ Հյուսիսային 7,390 יקנעם يوقنعم 22 746 0,5 % 1950 2006
21 Qalansawe COA.png Կալանսուա Կենտրոնական 8,417 קלנסווה قلنسوة 22 370 2,4 % տեղեկատվություն

չկա

2000
22 Karmiel COA.svg Կարմիել Հյուսիսային 19,188 כרמיאל كرميئيل 45 919 0,3 % 1964 1984
23 Coat of arms of Kfar Kasem.svg Քաֆր Կասեմ Կենտրոնական 8,745 כפר קאסם كفر قاسم 22 743 2,5 % 17-րդ դար 2008
24 Coat of arms of Kiryat Ata.svg Կիրյաթ Ատա Հայֆայի 16,706 קריית אתא كريات آتا 57 518 1,1 % 1925 1967
25 Coat of arms of Kiryat Bialik.svg Կիրյատ Բյալիկ Հայֆայի 8,178 קריית ביאליק كريات بياليك 39 582 0,2 % 1934 1976
26 Kiryat Gat COA.svg Կիրյատ Գաթ Հարավային 16,302 קריית גת كريات جات/كريات غات 53 487 0,4 % 1954 1972
27 Kiryat Malachi COA.png Կիրյաթ Մալախի Հարավային 4,632 קריית מלאכי كريات ملاخي 22 337 0,8 % 1950 1998
28 Kiryat Motzkin COA.png Կիրյաթ Մոցկին Հայֆայի 3,778 קריית מוצקין كريات موتسكين 41 440 0,2 % 1934 1976
29 Kiryat Ono COA.png Կիրյաթ Օնո Թել Ավիվի 4,112 קריית אונו كريات أونو 39 398 3,8 % 1939 1992
30 Coat of arms of Kiryat Shmona.png Կիրյաթ Շմոնա Հյուսիսային 14,228 קריית שמונה كريات شمونة 22 844 0,5 % 1950 1974
31 Kiryat Yam COA.svg Կիրյաթ Յամ Հայֆայի 4,339 קריית ים كريات يام 39 710 0,8 % 1941 1976
32 Kfar Saba COA.svg Քֆար Սավա Կենտրոնական 14,169 כפר סבא كفار سابا 100 039 0,8 % 1903 1962
33 Coat of arms of Lod.svg Լոդ Կենտրոնական 12,226 לוד اللد 74 604 0,5 % Աստվածաշնչյան

ժամանակաշրջան

12-րդ դար
34 Maale Adumim COA.png Մաալե Ադումիմ Հուդեա և Սամարիայի 49,177 מעלה אדומים معلي أدوميم 37 817 3,7 % 1977 1991
35 Maalot Tarshiha COA.png Մաալոթ Թարշիհա Հյուսիսային 6,832 מעלות-
תרשיחא
معالوت ترشيحا 21 267 1,0 % 1957 1995
36 Coat of arms of Migdal Haemek.svg Միգդալ հա Էմեք Հյուսիսային 7,637 מגדל העמק مجدال هعيمق/مغدال هعيمق 21 267 0,6 % 1953 1988
37 Coat of arms of Modiin Ilit.svg Մոդիին Իլիթ Հուդեա և Սամարիայի 4,746 מודיעין עילית موديعين عيليت 70 081 7,9 % 1990 2008
38 Coat of arms of Modiin.svg Մոդիին Մաքաբիմ-Ռեուտ Կենտրոնական 50,176 מודיעין-
מכבים-
רעות
موديعين-مكابيم-ريعوت 91 328 4,4 % 1996 2001
39 Nahariya COA.jpg Նագարիա Հյուսիսային 10,233 נהריה نهاريا 56 071 0,6 % 1935 1961
40 NAZARET COA.png Նազարեթ Հյուսիսային 14,123 נצרת الناصرة 76 551 1,1 % մ․թ․ա․ 3-րդ դար 1875
41 Coat of Arms of Nazareth Illit.svg Հոֆ հա Գալիլ Հյուսիսային 32,521 נוף הגליל نوف هجليل‎ -0,6 % 1957 1974
42 Coat of arms of Ness Ziona.svg Նես Ցիոնա Կենտրոնական 15,579 נס ציונה نيس تسيونا 49 108 3,5 % 1883 1992
43 Coat of arms of Netanya.svg Նեթանիա Կենտրոնական 28,954 נתניה نتانيا 214 101 1,6 % 1928 1948
44 Coat of arms of Netivot.svg Նեթիվոթ Հարավային 5,626 נתיבות نتيبوت/نتيفوت 33 779 1,9 % 1956 2000
45 Coat of arms of Nesher.svg Նեշեր Հայֆայի 12,790 נשר نيشر 23 749 2,2 % 1921 1995
46 OR Akiva COA.png Օռ Ակիվա Հայֆայի 3,539 אור עקיבא أور عكيفا 17 759 -0,5 % 1951 2001
47 Or Yehuda COA.png Օռ Եհուդա Թել Ավիվի 5,141 אור יהודה أور يهودا 36 706 1,9 % 1949 1988
48 Coat of arms of Ofakim.png Օֆաքիմ Հարավային 10,273 אופקים أوفاكيم 27 771 1,2 % 1955 1995
49 Coat of arms of Petah-Tiqua.svg Պետահ-Տիկվա Կենտրոնական 35,868 פתח תקווה بيتح تكفا 240 357 2,1 % 1878 1937
50 Coat of arms of Raanana.svg Ռաանանա Կենտրոնական 14,878 רעננה رعنانا 72 810 0,4 % 1922 1982
51 Coat of arms of Ramat Gan.svg Ռամատ Գան Թել Ավիվի 13,229 רמת גן رمات جان/رمات غان 156 277 0,6 % 1921 1950
52 Coat of arms of Ramat Hasharon.svg Ռամատ հա Շարոն Թել Ավիվի 16,792 רמת השרון رمات هشارون 46 019 3,4 % 1923 2002
53 Coat of Arms of Ramla.svg Ռամլա Կենտրոնական 11,854 רמלה الرملة 75 668 0,4 % 8-րդ դար 12-րդ դար
54 Coat of arms of Rahat.svg Ռահաթ Հարավային 19,586 רהט رهط 66 791 2,6 % 1972 1994
55 Rehovot COA.svg Ռեհովոթ Կենտրոնական 23,041 רחובות رحوبوت/رحوفوت 138 379 1,6 % 1890 1950
56 Rishon leZion COA.png Ռիշոն լե Ցիոն Կենտրոնական 58,704 ראשון לציון ريشون لتسيون 249 860 0,6 % 1882 1950
57 Coat of arms of Rosh HaAyin.svg Ռոհ հա Աին Կենտրոնական 24,390 ראש העין رأس العين 50 453 2,0 % 1949 1994
58 Sakhnin COA.png Սախնին Հյուսիսային 9,816 סח'נין سخنين 30 548 2,1 % մ․թ․ա․ 2-րդ հզ․ 1995
59 Coat of arms of Sderot.svg Սդերոթ Հարավային 4,472 שדרות سديروت 25 138 0,7 % 1951 1996
60 Taybe COA.png Թայբե Կենտրոնական 18,662 טייבה الطيبة 42 401 1,8 % 17-րդ դար 1990
61 Tamra COA.png Թամրա Հյուսիսային 29,259 טמרה طمرة 33 380 1,8 % տեղեկատվություն

չկա

1996
62 Coat of arms of Tiberias.png Տիբերիա Հյուսիսային 10,872 טבריה طبريا 43 664 0,0 % 17 1877
63 Emblem of Tel Aviv.svg Թել Ավիվ Թել Ավիվի 51,788 תל אביב تل أبيب يافا 443 939 0,3 % 1909 1921
64 Coat of arms of Al-Tira (Israel).svg Տիրա Կենտրոնական 11,894 טירה الطيرة 25 721 1,6 % տեղեկատվություն

չկա

1991
65 Coat of arms of Tirat Karmel.svg Տիրաթ Քարմել Հայֆայի 5,601 טירת כרמל طيرة الكرمل 21 256 -0,6 % 1949 1992
66 Coat of arms of Umm Al Fahm.svg Ումմ Էլ Ֆահմ Հայֆայի 22,253 אום אל-פחם أم الفحم 54 240 2,2 % 1265 1984
67 Hadera COA.png Հադերա Հայֆայի 49,359 חדרה الخضيرة 93 973 0,9 % 1891 1952
68 Coat of arms of Haifa.svg Հայֆա Հայֆայի 63,666 חיפה حيفا 281 087 0,6 % 1761 1873
69 Coat of arms of Hod HaSharon.svg Հոդ հա Շարոն Կենտրոնական 21,585 הוד השרון هود هشارون 61 102 2,8 % 1964 1990
70 Coat of arms of Holon.svg Հոլոն Թել Ավիվի 18,927 חולון حولون 192 624 1,1 % 1940 1950
71 Safed COA.png Ցֆաթ Հյուսիսային 29,248 צפת صفد 35 276 4,2 % Երկրորդ տաճարի

ժամանակաշրջան

17-րդ դար
72 Coat of arms of Shefa-'Amr.svg Շեֆարամ Հյուսիսային 19,766 שפרעם شفا عمرو 41 024 1,4 % 1-ին դար 1987
73 Coat of arms of Eilat.svg Էյլաթ Հարավային 84,789 אילת إيلات/أم الرشراش 50 724 0,6 % 1951 1967
74 Coat of arms of Elad.svg Էլադ Կենտրոնական 2,756 אלעד أيلعاد 46 896 6,2 % 1998 2008
75 Coat of Arms of Yavne.svg Յավնե Կենտրոնական 10,700 יבנה يبنة 45 483 0,3 % 1949 1986

Վարչական միավորներ[խմբագրել | խմբագրել կոդը]

Մարզի անվանում Տարածք (կմ²)[1] եբրայերենով Վարչական կենտրոն Բնակչություն, մարդ Բնակչության տարեկան աճ
1 Հյուսիսային մարզ 3324 מחוז הצפון Նազարեթ 1,401,300 1,1 %
2 Հայֆայի մարզ 854 מחוז חיפה Հայֆա 996,300 5,7 %
3 Թել Ավիվի մարզ 170 מחוז תל אביב Թել Ավիվ 1,388,400 1,4 %
4 Կենտրոնական մարզ 1242 מחוז המרכז Ռամլա 2,115,800 19,2 %
5 Երուսաղեմի մարզ 627 מחוז ירושלים Երուսաղեմ 1,083,300 2,1 %
6 Հարավային մարզ 14107 מחוז הדרום Բեեր Շևա 1,244,200 1,4 %
7 Հուդեա և Սամարիա մարզ 5878 מחוז יהודה ושומרון Արիել 448,672 5,3 %

Ծանոթագրություններ[խմբագրել | խմբագրել կոդը]

  1. 1,0 1,1 «Профиль административных округов» (եբրայերեն)։ Իսրայելի կենտրոնական վիճակագրական բյուրո։ Արխիվացված է օրիգինալից 2012-02-04-ին։ Վերցված է 2011-12-23 
  2. «Демографические данные по населённым пунктам Израиля, население которых превышает 2000 человек»։ Իսրայելի կենտրոնական վիճակագրական բյուրո։ Արխիվացված է օրիգինալից 2012-02-04-ին։ Վերցված է 2011-12-25 
  3. Աշդոդ հնագույն քաղաքը հիմնադրվել է մ․թ.ա. 2-րդ հազարամյակում և գոյություն է ունեցել մինչ մ.թ․ա. 66 թվականին:
  4. Иерусалим. Исторический обзор՝ հոդվածը Հրեական էլեկտրոնային հանրագիտարանում