Մոնղոլիայում ՅՈՒՆԵՍԿՕ-ի Համաշխարհային ժառանգության ցանկ

Վիքիպեդիայից՝ ազատ հանրագիտարանից
Jump to navigation Jump to search

Մոնղոլիայում ՅՈՒՆԵՍԿՕ-ի համաշխարհային ժառանգության օբյեկտների ցանկ, Մոնղոլիայում ՅՈՒՆԵՍԿՕ-ի համաշխարհային ժառանգության ցուցակում կա 4 անուն (2011 թվական, այն կազմում է ընդհանուր թվի 0,4% (1073-2017 թվականներ)։ 3 օբյեկտները ընդգրկված են՝ ըստ մշակութային չափանիշների, իսկ 1 օբյեկտ բնական չափանիշով։ Բացի այդ, 2017 թվականից Մոնղոլիայի տարածքի 13 օբյեկտներ թեկնածուներ են համաշխարհային ժառանգության ցուցակում ընդգրկվելու համար[1]։ Մոնղոլիան 1990 թվականի փետրվարի 2-ին վավերացրել է Համաշխարհային մշակութային և բնական ժառանգության պաշտպանության մասին կոնվենցիան[2]։ Մոնղոլիայի տարածքում գտնվող առաջին օբյեկտը ցանկում ընդգրկվել է ՅՈՒՆԵՍԿՕ-ի Համաշխարհային ժառանգության կոմիտեի 27-րդ նստաշրջանում՝ 2003 թվականին։

Ցանկ[խմբագրել | խմբագրել կոդը]

Այս աղյուսակում օբյեկտները գտնվում են ՅՈՒՆԵՍԿՕ-ի համաշխարհային ժառանգության ցուցակում ընդգրկված կարգով

# Նկար Անվանում Գտնվելու վայրը Հիմնադրման տարեթիվը Ցուցակում ընդգրկվելու տարեթիվը Համաշխարհային ժառանգություն
1 Uvs núr.JPG Ուբսու Նուր (ջրավազան)
(մոնղ.՝ Увс нуурын сав)
Մոտակա քաղաքը։ Ուլանգոն
Այմակի։ Ուվս
Ռուսաստան Ռուսաստանի հետ միասին
2003 769 ix, x
2 Harhorin.jpg Օրհոն գետի հովտի մշակութային լանդշաֆտը
(մոնղ.՝ Орхоны хөндийн соёлын дурсгал)
Մոտակա քաղաքը։ Խարխորին
Այմակի։ Ուվերխանգայ
VI—XIV դար 2004 1081 ii, iii, iv
3 Petroglyphic Complexes of the Altai, Mongolia.jpg Ժայռապատկերների համալիր Մոնղոլական Ալթայում
(մոնղ.՝ Монгол алтайн нурууны хадны зургийн цогцолбор)
Մոտակա քաղաքը։ Ուլգիյ
Այմակի։ Բայան-Ուլգիյ
Ք․ ա XII հազարամյակ—VIII դար 2011 1382 iii
4 Burkhan Khaldun mount2.jpg Բուրխան-Խալդունլեռը և նրա շրջապատող լանշաֆտը Այմակ։ Խենտիյ 2015 1440 iv, vi

Օբյեկտների աշխարհագրական դիրքը[խմբագրել | խմբագրել կոդը]

Նախնական ցանկ[խմբագրել | խմբագրել կոդը]

Աղյուսակում օբյեկտները ներկայացված են նախնական ցուցակին ավելացված կարգով։ Այս ցուցակում օբյեկտները ներկայացված են Մոնղոլական իշխանությունների կողմից համաշխարհային ժառանգության թցանկում ավելացնելու համար։

# Նկար Անվանում Գտնվելու վայրը իմնադրման տարեթիվը Ցուցակում ավելացվելու տարին Համաշխարհային ժառանգություն
1 Flag of Mongolia.svg Մոնղոլական Դաուրիի լանդշաֆտ Այմակի։ Դորնոդ 2012 5779 ix, x
2 KhongorynEls.jpg Մեծ Գոբի անապատային լանդշաֆտ Այմակի։ Խովոդ, Գով-Ալթայ, Բայանխոնգոր, Ումնեգով, Դորնոգով 2014 5943 viii, ix, x
3 Flag of Mongolia.svg Գոբի անապատում կավճային դարաշրջանի դինոզավրերի մնացորդները Այմակի։ Բայանխոնգոր, Ումնեգով, Դորնոգով 2014 5944 vii, viii
4 Flag of Mongolia.svg Արևելյան Մոնղոլիայի տափաստանները Այմակի։ Դորնոդ, Սուխե-Բատոր 2014 5946 ix, x
5 Amarbayasgalant Monastery.JPG Ամարբայսգալանտի վանք և նրան շրջապատող մշակութային լանդշաֆտը Մոտակա բնակավայր։ Սուխե-Բատոր|
Այմակի։ Սելենգե
XVIII դար 2014 5947 ii, iii
6 Mongolia 104.JPG Բալդան Բերեևենի վանքը և նրա շրջակայքը Այմակի։ Խենտիյ XIX դար 2014 5949 ii, iii, v
7 Flag of Mongolia.svg Բինդեր սուրբ լեռը և նրա հետ կապված մշակութային հուշարձանները Այմակի։ Խենտիյ 2014 5950 ii, iii, v
8 Flag of Mongolia.svg Խուննի վերնախավի դամբարանը Այմակի։ Տուվե, Արխանգայ, Խենտիյ, Խովդ 2014 5951 ii, iii
9 Flag of Mongolia.svg Խուդու Արալ հնագիտական հուշարձանը և նրան շրջապատող մշակութային լանդշաֆտը Այմակի Խենտիյ Քարի դարից|մինչև XVIII դար 2014 5952 iii, iv, vi
10 Deer stones.jpg Եղջերվա նման քարեր, բրոնզե դարաշրջանի մշակույթի սիրտը Այմակի։ Արխանգայ, Խուվեսգել Բրոնզի դար 2014 5953 i, iii
11 Flag of Mongolia.svg Գոբի անապատի ժայռապատկերների համալիր Այմակի։ Բայանխոնգոր, Ումենգով, Դունդգով Ք․ա․ 3000 — VIII դար 2014 5954 iii
12 Flag of Mongolia.svg Մոնղոլական Ալթայի լեռները Այմակի։ Բայան-Ուլգիյ 2014 5955 ii, iii, iv, x
13 Bogd Khan Uul Mount view from Ulan Bator, Mongolia.JPGOtgon tenger uul 2009.jpg Մոնղոլիայի սուրբ լեռները
(մոնղ.՝ Богд хан уул/Отгонтэнгэр)
*Բոգդ-Խան—Ուուլ
*Օտգոն-Տենգեր
*Էեժ-Խայրխան
*Խան Բայանզուրխ
*Ալթան Օվոո
*Սուտայ Խայրխան
Այմակի։ Զավխան, Գով-Ալթայ, Դորնոգով, Բայանխագոր, Սուխե-Բատոր, Խովդ 2015 6068 iii

Օբյեկտների աշխարհագրական դիրքը[խմբագրել | խմբագրել կոդը]

Ծանոթագրություններ[խմբագրել | խմբագրել կոդը]

  1. «Tentative» (անգլերեն)։ UNESCO World Heritage Centre։ Արխիվացված օրիգինալից 2012-03-12-ին։ Վերցված է 30 ноября 2011 
  2. «The States Parties - Mongolia»։ unesco.org։ Արխիվացված օրիգինալից 2012-03-12-ին։ Վերցված է 30 ноября 2011 

Տես նաև[խմբագրել | խմբագրել կոդը]

Արտաքին հղումներ[խմբագրել | խմբագրել կոդը]