Խաղերի և մարզումների ժամանակ մահացած ֆուտբոլիստների ցանկ

Վիքիպեդիայից՝ ազատ հանրագիտարանից
Jump to navigation Jump to search

Ֆուտբոլիստների մահը խաղադաշտում , բավական հազվադեպ հանդիպող, բայց երբեմն տեղի ունեցող երևույթ:

Ֆուտբոլ խաղի առաջացման և տարածման սկզբնական շրջանում բավականին մեծ թիվ էին կազմում խաղադաշտում վրա հասած մահացությունները։ Բժշկության վատ որակը հանգեցրեց նրան, որ 1891-1899 թվականներին խաղադաշտում մահացան 100-ից ավելի ֆուտբոլիստներ և ռեգբիի խաղացողներ[1]։

Մեծաթիվ մահացությունները, հատկապես խաղադաշտում, հիմք հանդիսացան, որ հայտնի բժշկական պարբերականը՝ Lancet-ը, անցկացնի հետազոտություն [1]։ 1894 թվականի մարտին լույս տեսած հոդվածում նշվում էր, որ խաղացողը գնդակով շարժվում էր առաջ, քանի դեռ այն չէր կորցրել։ Սա իր հերթին ենթադրում էր բազում հարվածներ գնդակով առաջ շարժվողին։ Այն Ֆուտբոլիստները, որոնք պայքարում էին 2-րդ հարկի գնդակների համար, հաճախակի հայտնվում էին գետնին, քանի որ օրենքով այդպիսի պայքարը թույլատրվում էր: 1899 թվականի ապրիլին լույս տեսած հոդվածում նշվում էր, որ կանոնների փոխոխությունները հանգեցրել են ավելի քիչ մահացությունների, սակայն վտանգը դեռ առկա է: Իսկ 1905 թվականին լույս տեսած հոդվածի համաձայն, խաղը ավելի էր արագացել ու դինամիկ դարձել, սակայն մրցավարների առկայությունը դաշտում բավականին նվազեցրել էր վնասվածքների թվաքանակը:

20-րդ դարում խաղադաշտում վրա հասած մահերը սկսեցին տեղի ունենալ հազվադեպ: Եթե 19-րդ դարի վերջում ֆուտբոլիստնեդրը հիմնականում մահանում էին բախումների և վատ բուժօգնության հետևանքով, ապա հիմա մահերը հիմնականում կապված էին սրտային հիվանդությունների, ֆիզիկական ծանրաբեռնվածության և գերհոգնածության հետ:

21-րդ դարի առաջին տասնամյակում մահացություննրի թիվը զգալիորեն մեծացավ: Ահա թե ինչպես է արտահայտվում բժշկական գիտությունների թեկնածու Դմիտրի Պոլյակովը այս իրադարձություննրի հետ կապված.

Այժմ ֆուտբոլիստներից պահանջվում է խաղի ընթացքում վազել նվազագույնը 10 կմ: Միայն այդ դեպքում են հաշվում, որ նա լավ է աշխատել և ամբողջությամբ տրվել է խաղին: Սակայն սրա հետ մեկտեղ մենք երբեմն մոռանում ենք, որ մարդկային օրգանիզմի հնարավորությունները անսահմանափակ չեն[2]:

Այստեղ ներառված են միայն այն ֆուտբոլիստներ անունները, որոնք մահացել են խաղադաշտում վրա հասած վնասվածքների հետևանքով: Ցանկում ներառված չեն այն ֆուտբոլիստները, որոնց մահվան պատճառները ավտովթարները, ավիովթարները կամ էլ սպանություններն են:

Ցանկ[խմբագրել | խմբագրել կոդը]

Մահվան ամսաթիվ Ֆուտբոլիստ Ակումբ Մահվան պատճառ
1889 թվականի հունվարի 13 Անգլիա Ուիլյամ Կրոպեր Անգլիա Ստեյվլի Մահվան պատճառ հանդիսացավ օդային պայքարում ստացած վնասվածքը: Աղիքային լուրջ վնասվածքների հետևանքով Կրոպերը հանդերձարանում մահացավ[3]։
1907 թվականի ապրիլի 8 Շոտլանդիա Թոմաս Բլեկստոկ Անգլիա Մանչեսթեր Յունայթեդ Մահացավ 2-րդ հարկում մղված պայքարի արդյունքում:[3]
1908 թվական Անգլիա Ֆրենկ Լևիկ Անգլիա Շեֆիլդ Յունայթեդ Մահացել է թոքաբորբից:[3]
1916 թվականի փետրվարի 19 Անգլիա Ռոբերտ Բենսոն Անգլիա Արսենալ ՖԱ Հանդիպման ժամանակ վնասվել էին նրա արյունատար անոթները, ինչն էլ Բենսոնի մահվան պատճառ հանդիսացավ:[3]
1922 թվականի սեպտեմբերի 6 Արգենտինա Ջակոբո Ուրսո Արգենտինա Սան Լորենցո Արգենտինական Էստուդիանտես-ի հետ խաղի ժամանակ բախվեց մրցակցի 2 ֆուտբոլիստների հետ և կոտրեց 2 կողոսկրերը: Կողոսկրերից մեկը վնասեց թոքը: Քանի որ բոլոր 3 փոփոխություններ արդեն արված էին, նա հրաժարվեց լքել խաղադաշտը և թիմին թողնել 10 հոգով: Վնասվածքով հանդերձ նա իր մասնակցությունն ունեցավ հաղթական գոլի գրոհի կազմակերպման ժամանակ: Հանդիպման ավարտից հետո Ուրսոն ուշագնաց եղավ և հաջորդ կիրակի հիվանդանոցում այդպես էլ ուշքի չգալով մահացավ:
1927 թվականի ապրիլի 30 Անգլիա Սեմյուել Վինն Անգլիա Բերի Հանդիպման ժամանակ հանկարծակի ընկավ գետնին և մահացավ: Բժիշկները մահը որակեցին որպես թոքաբորբի հետևանք:[3]
1927 թվականի մայիսի 3 ՉիլիԴևիդ Արելիանո Չիլի Կոլո-Կոլո Վալյադոլիդի դեմ ընկերական խաղի ժամանակ փորին լուրջ հարված ստացավ, որն էլ մահվան պատճառ դարձավ:
1933 թվականի հունիսի 17 Իսլանդիա Յոն Կրիստբյորնսոն Իսլանդիա Վալուր Վալուրի դարպասապահը Իսլանդիայի առաջնության վերջին տուրի շրջանակներում կայացած խաղի ժամանակ՝ 1933 թվականի հունիսի 13-ին, բախվեց հակառակորդի հարձակվողի հետ: Ստացած վնասվածքներից ուշքի չգալով 4 օր անց հիվանդանոցում մահացավ[4]։
1934 թվականի դեկտեմբերի 1 Անգլիա Սեմ Ռելայ Անգլիա Ջիլինգեմ ՖԱ Մահվան պատճառ դարձավ գլխի վնասվածքը, որը ստացավ օդային պայքարում:[3]
1941 թվականի մայիսի 15 Նիդերլանդներ Լոու Ադամ Նիդերլանդներ Տոր Խաղադաշտից հեռացավ սիրտը բռնած: Հանդերձարանում էլ ավելի վատացավ, կորցրեց գիտակցությունը և մահացավ:
1963 թվականի մայիսի 14 Ռումինիա Կոնստանտին Տաբարչա Ռումինիա Պետրալուլ Մահացավ ուրցագեղձի չափից դուրս ակտիվության հետևանքով:[3]
1973 թվականի հունվարի 7 Իսպանիա Պեդրո Բերեուսո Իսպանիա Սևիլյա ՖԱ Մահացավ ինֆարկտից: Հետազոտության արդյունքներից պարզ դարձավ, որ մահվանից մի քանի շաբաթ առաջ ֆուտբոլիստը նորից ինֆարկտ էր ստացել[5]։
1973 թվական հուլիսի 1 Չեխոսլովակիա Նիկոլա Մանտով Չեխոսլովակիա Օսեգովո Մահացել է սրտի կաթվածից:
1977 թվականի հուլիսի 1 Անգլիա Տոնի Ավեյարդ Անգլիա Սկարբորո Մահացել է խաղի ընթացքում ստացած վնասվածքների պատճառով:
1977 թվականի հոկտեմբերի 30 Իտալիա Ռենատո Կուրի Իտալիա Պերուջա ՖԱ Կուրին հանկարծակի ընկավ դաշտի կենտրոնական հատվածում, երբ իր թիմակիցը գնդակը եզրային գծից դաշտ էր նետում: Նրան արագ հոսպիտալացրեցին, սակայն հիվանդանոցի ճանապարհին մահացավ: Մահվան պատճառ համարվեց սրտի կաթվածը[6]։
1980 թվականի մայիսի 21 Ալժիր Օմար Սահին Ֆրանսիա Բորդո ՖԱ Մահացավ իր ակումբի մարզման ժամանակ:
1984 թվականի մայիսի 9 Խորհրդային Սոցիալիստական Հանրապետությունների Միություն Սերգեյ Սելնիկով Խորհրդային Սոցիալիստական Հանրապետությունների Միություն ավարտել էր կարիերան Մահը վրա հասավ Մոսկվայի Սպարտակի վետերանների խաղից հետո հանդերձարանում: Պատճառը սրտի կաթվածն էր:
1987 թվականի օգոստոսի 23 Պորտուգալիա Պաուլու Նավալյու Պորտուգալիա Աթլետիկու Մահացել է միոկարդի ինֆարկտից:[3]
1989 օգոստոսի Նիգերիա Սամուել Օկվարաջի Նիգերիա Նիգերիայի ազգային հավաքական Հանկարծակի ընկավ գետնին: Հետաքննության արդյուններից պարզ դարձավ, որ սիրտը մեծացած է եղել և ունեցել է բարձր արյան ճնշում:
1990 թվականի սեպտեմբերի 8 Անգլիա Դևիդ Լոնգհերստ Անգլիա Յորք Սիթի Մահացել է սրտի կաթվածից:
1993 թվականի փետրվարի 2 Ռումինիա Միխայել Կլյայն Գերմանիա Յուրդինգեն 05 Մահացել է սրտի կաթվածից, որը ստացել էր թիմի մարզման ժամանակ:
1993 թվականի նոյեմբերի 19 Իտալիա Ստեֆանո Գեսսա Իտալիա Կարբոնիյա Միներարիա Մահացել է սրտի կաթվածից, որը ստացել էր թիմի մարզման ժամանակ:
1994 թվականի դեկտեմբերի 31 Ավստրիա Բրունո Պեցայ Ավստրիա Ավարտել էր կարիերան Մահացել է սրտի կաթվածից, որը ստացել էր հոկեյի սիրողական խաղի ժամանակ:
1995 թվականի հոկտեմբերի 29 Նիգերիա Ամիր Անգվե Նիգերիա Յուլիուս Բերգեր Մահացել է սրտի կաթվածից:[3]
1997 թվականի ապրիլի 4 Իսրայել Վահիբ Ջաբարա Իսրայել Հապոել Տաիբե Մահացել է սրտի կաթվածից:[3]
1998 թվականի ապրիլի 24 Գերմանիա Ալեքս Յուպտներ Գերմանիա Կարլ Ցեյս Մահացել է մարզման ժամանակ ստացած սրտի կաթվածից:
1999 թվականի հուլիսի 24 Ռումինիա Շտեֆան Բրաբիորու Ռումինիա Աստրա ՖԱ Հակառակորդի հետ ուժային բախման հետևանքով Բրաբիորուի սիրտը կանգ առավ[7]։
2000 թվականի փետրվար Նիգերիա Ջոն Իկորոմա ԱՄԷ Ալ-Վահդա Մահացել է սրտի կաթվածից:[3]
2000 թվականի մարտի 21 Ալժիր Խոսին Գասեմի Ալժիր Կաբիլիե Գասեմին բախվելով հակառակորդի հետ կորցրեց գիտակցությունը և ուշքի չգալով մահացավ:[3]
2000 թվականի հոկտեմբերի 5 Ռումինիա Կետելին Հիլդան Ռումինիա Դինամո Բուխարեստ Մահվան պատճառը ինսուլտն էր:[7]
2001 թվականի օգոստոսի 28 Ուկրաինա Սերգեյ Պերխուն Ռուսաստան ԲԿՄԱ Բուդուն Բուդունիվի հետ բախման ժամանակ ստացած վնասվածքները անհամատեղելի էին նրա կյանքի հետ: Մահվան պատճառ որակվեց ուղեղի այտուցները[8]։
2002 թվականի փետրվարի 20 Ռումինիա Կրիստիան Նյամտու Ռումինիա Ունիվերսիտատյա ՖԱ Թիմակցի հետ բախման արդյունքում վնասվեց ուղեղը և տեղում մահացավ:[3]
2002 թվականի սեպտեմբերի 30 Կիպրոսի Հանրապետություն Միխալիս Միխայել Կիպրոսի Հանրապետություն Օնսիլիկոս Կորցրեց գիտակցությունը, սիրտը դադարեց աշխատել և մահացավ հենց խաղադաշտում:[7]
2003 թվականի հունիսի 26 Կամերուն Մարկ Վիվիեն Ֆոյե Կամերուն Կամերունի ազգային հավաքական Կոնֆեդերացիաների գավաթի խաղարկության ընթացքում կիսաեզրափակչի 71-րդ րոպեին անակնկալ կերպով ուշագնաց եղավ: Բժիշկները ամեն ինչ արեցին նրա կյանքը փրկելու համար, սակայն բոլոր ջանքերը անցան ապարդյուն: 45 րեպո հետո Ֆոյեն մահացավ[9]։
2004 թվականի հունվարի 25 Հունգարիա Միկլոշ Ֆեհեր Պորտուգալիա Բենֆիկա Հայտնվեց խոտածածկին, բժիշկները 3 անգամ արհեստական շնչառությունն տվեցին: Սակայն որևէ դրական արդյունքի չհասան: Ֆուտբոլիստը հենց խաղադաշտում մահացավ:[9]
2004 թվականի հունվարի 26 Շվեդիա Անդրեաս Չուրոյաի Շվեդիա Կյովլինգ Ուշագնաց եղավ: Թիմակիցները և բժշկական անձնակազմը փորձեցին նրան ուշքի բերել, սակայն ամեն ինչ ապարդյուն անցավ[10]։
2004 թվականի մարտի 1 ՈւկրաինաԱնդրեյ Պավիցկի Ուկրաինա ԱրսենալԿիև Մահացավ թիմի մարզման ժամանակ սրտի անբավարարությունից[11]։
2004 թվականի հունիսի 3 Հունգարիա Իշտվան Սաբո Հունգարիա Ուրաիֆալու Մարզումից հետո կորցրեց գիտակցույունը և այդպես էլ ուշքի չեկավ:
2004 թվականի օգոստոսի 4 Նիդերլանդներ Արնո Սհապ Նիդերլանդներ Հիլվերսում Կորցրեց գիտակցությունը և ուշագնաց եղավ: Արհեստական շնչառություն տալու բոլոր ջանքերը ապարդյուն անցան: Մահացավ շտապ օգնության մեքենայում՝ հիվանդանոցի ճանապարհին:
2004 թվականի հոկտեմբերի 27 Բրազիլիա Պաուլո Սերժիո Օլիվեյրա դա Սիլվա Բրազիլիա Սան-Կաետանո Պալմեյրասի դեմ խաղում 60-րդ րոպեին սրտի կաթված ստացավ Բրազիլիայի առաջնության շրջանակներում կայացած խաղի ժամանակ: 40 րոպե հետո մահացավ:
2004 թվականի դեկտեմբերի 5 Բրազիլիա Կրիստիանո Ջունիոր Հնդկաստան Դեմպո ՖԱ Հակառակորդի դարպասը գրավելուց հետո բախվեց մրցակցի դարպասապահի հետ, լուրջ վնասվեց և տեղում մահացավ:
2005 թվականի փետրվար Սլովենիա Նեդժադ Բոտոյնիչ Սլովենիա Լյուբլյանա ՖԱ Մարզման ժամանակ ստացած սրտի կաթվածը մահացու էր ֆուտբոլիստի համար[12]։
2005 թվականի ապրիլի 12 Անգլիա Պոլ Սայմս Անգլիա Ֆոլկստոուն Ինվիկտ Մահացավ սրտի հետ ունեցած խնդիրների պատճառով: Ըստ բժիշկների այդ հիվանդությունը հետազոտության ժամանակ նկատել հնարավոր չէր:[3]
2005 թվականի մայիսի 27 Ռումինիա Ալին Պայկու Ռումինիա Միներուլ Գնդակին հարվածելուց հետո միանգամից մահացավ: Պատճառը ինֆարկտն էր:[3]
2006 թվականի հունիս Դանիա Ռասմուս Գրեն Դանիա Նեստվեդ ՖԱ Մարզման ժամանակ Գրենը կորցրեց գիտակցությունը և այլևս ուշքի չեկավ[13]։
2006 թվականի սեպտեմբերի 9 Անգլիա Մետգ Գեթսբի Անգլիա Հինկլի Յունայթեդ Մահացավ սրտային անբավարարությունից:[3]
2007 թվականի մարտի 27 Բոսնիա և Հերցեգովինա Իվան Կարաչիչ Բոսնիա և Հերցեգովինա Շիրոկի Բրիեգ ՖԱ Մահացել է ինֆարկտից:[3]
2007 թվականի օգոստոսի 25 Իսպանիա Անտոնիո Պուերտա Իսպանիա Սևիլյա ՖԱ Հիվանդանոցում այդպել էլ ուշքի չգալով մահացավ: Պատճառը սրտի կաթվածն էր:[3]
2007 թվականի օգոստոսի 29 Զամբիա Չասվե Նսոֆվա Իսրայել Հապոել Բաեր-Շավա Մահացել է սրտի կաթվածից, որը ստացել էր թիմի մարզման ժամանակ:[9]
2007 թվականի դեկտեմբերի 29 Շոտլանդիա Ֆիլ Օ'Դոննելլ Շոտլանդիա Մոտերուել ՖԱ Մահացել է հիվանդանոցում խաղի ժամանակ ստացած սրտի կաթվածից[14]։
2008 թվականի փետրվարի 9 Գաբոն Գի Չինգոմա Գաբոն 105 Լեբրիվել ՖԱ Կորցրեց գիտակցությունը խաղային դրվագներից մեկում՝ մրցակցի հետ բախման պահին:
2008 թվականի սեպտեմբեր Բուլղարիա Ստանիսլավ Նիկոլով Բուլղարիա Ակսակովո ՖԱ Մահացել է Բուլղարիայի առաջնության շրջանակներում կայացած խաղի ընդմիջման ժամանակ ստացած սրտի կաթվածից:
2009 թվականի հուլիս Պորտուգալիա Ուգո Կունյա Պորտուգալիա Ունիան Լեյրիա Ընկերական խաղի ժամանակ ստացած սրտի կաթվածը մահացու էր Ուգո Կունյայի համար[15]։
2009 թվականի հուլիսի 5 Ռումինիա Միխայ Բայկու Ռումինիա ավարտել էր կարիերան Բակուն ֆուտբոլային կարիերան ավարտոլւց հետո՝ ընկերների հետ խաղալու ժամանակ ստացավ սրտի կաթված և տեղում մահացավ[16]։
2009 թվականի սեպտեմբերի 9 Ռումինիա Ալեքսանդրու Յատան Ռումինիա Դուներյա Գալաց ՖԱ Ալեքսանդրու Յատանի դարպասին նշանակվեց 11 մետրանոց հարված: Հարվածից հետո գնդակը դիպավ վերջինիս գլխին: Դաշպասապահը ուշագնաց եղավ, տեղախոխվեց հոսպիտալ: Սակայն բժիշկները անզոր էին փրկել Յատանի կյանքը:
2009 թվականի սեպտեմբեր Չեխիա Միխել Եժեկ Չեխիա Կնովիս Սեփական դարպասը գրավելուց հետո ուշագնաց եղավ և մահացավ: Ֆուտբոլիստը սիրտը այդ պահին դադարեց աշխատել[17]։
2010 թվականի մարտ Պարագվայ Դիեգո Կանտերո Պարագվայ Գեներալ Կաբալիերո Մարզման ժամանակ Կանտերոն ուշագնաց եղավ: Ակումբի աշխատակիցները շտապ օգնություն կանչեցին: Սակայն ամեն ինչ անցավ ապարդյուն. նա մահացավ սրտի կաթվածից[18]։
2010 թվականի մարտի 6 Նիգերիա Էնդուրանս Իդահոր Սուդան Ալ- Մերրեյխ Թիմակկցի հետ բախման հետևանքով ունեցավ շնչառական խնդիրներ: Հետագայում մահացավ սրտի կաթվածից[19]։
2010 թվականի մայիս Բրազիլիա Ֆրեդ Բրազիլիա Մեսկիտա 26-այմա ֆուտբոլիստը ուշագնաց եղավ դաշտի կենտրոնական մասում: Շտապ օգնության աշխատակիցները չկարողացան փրկել բրազիլացու կյանքը: Պատճառը սրտի կաթվածն էր:
2011 թվականի օգոստոսի 4 Ճապոնիա Նաոկի Մացուդա Ճապոնիա Մացումոտո Յամագա Մարզման ժամանակ ստացած սրտի կաթվածը մահացու էր ճապոնացի ֆուտբոլիստի համար:
2011 թվականի նոյմեբրի 13 Բելգիա Բոբսամ Էլեջիկո Բելգիա Մերկսեմ Ֆուտբոլային հանդիպման ժամանակ 30-ամյա ֆուտբոլիստը կորցրեց գիտակցությունը և մահացավ[20]։
2012 թվականի մարտի 22 Հնդկաստան Վեկանտեշ Հնդկաստան Բանգալոր Մարս Մահվան պատճառը սրտի աշխատանքի դադարեցումն էր[21]։
2012 թվականի ապրիլի 14 Իտալիա Պիերմարիո Մարոզինի Իտալիա Լիվորնո ՖԱ Մարոզինիի սիրտը կանգնեց մարզման ժամանակ: Նրան արագորեն տեղափոխեցին հիվանդանոց: Բժիշկները հետագայում նշեցին , որ Մարոզինին հենց խաղադաշտում կնքել էր իր մահկանացուն:
2013 թվականի հունիսի 22 Խորվաթիա Ալեն Պամիչ Խորվաթիա Իստրա 1961 23-ամյա խորվաթ ֆուտբոլիստ Ալեն Պամիչը մահացավ սրտային հիվանդությունից թիմերի երիտասարդական կազմերի խաղի մարզման ժամանակ:
2014 թվականի հունվարի 17 Ուկրաինա Պավել Տկաչենկո Ուկրաինա Սևաստոպոլ ՖԱ Սևաստոպոլ ՖԱ-ի 16-ամյա ֆուտբոլիստը մահացավ ակումբի մարզաբազայում ակումբի հերթական մարզման պահին[22]։
2014 թվականի օգոստոսի 9 Ուկրաինա Անդրեյ Բալ Ուկրաինա ավարտել էր կարիերան Մահացել է վետերանների հանդիպման ժամանակ:
2014 թվականի հոկտեմբերի 19 Հնդկաստան Փիթեր Բիակսանգզուալա Հնդկաստան Բետլեհեմ Վենգհլանգ Միզորայի շրջանի թիմում հանդես եկող 23-ամյա հնդիկ ֆուտբոլիստը, հակառակորդին գոլ խփլուց հետո , ակրոբատիկ շարժումով տոնեց իր հեղինակած գնդակը: Սակայն վարժությունը անհաջող իրականացրեց, վնասեց ողնաշարը և ընկավ կոմայի մեջ: Կոմայից դուրս չգալով շուտով մահացավ:
2015 թվականի սեպտեմբերի 2 Հունաստան Ստելիոս Մարկուսիս Հունաստան Վերիա ՖԱ 18-ամյա դարպասապահը մահացավ ակումբի մարզման ժամանակ սրտի կաթվածից[23]։
2016 թվականի մայիսի 6 Կամերուն Պատրիկ Էկենգ Ռումինիա Դինամո Բուխարեստ (ֆուտբոլային ակումբ) Կարդիոգենային շոկ ստացավ փոխարինման դուրս գալուց ընդամենը 7 րոպե հետո:
2017 թվականի ապրիլի 26 Գաբոն Մոիզ Բրունո Ապանգա Գաբոն 105 Լեբրիվել ՖԱ Մահացել է սրտի կաթվածից, որը ստացել էր մարզման պահին:
2017 թվականի հունիսի 5 Կոտ դ'Իվուար Շեյկ Տիոտե Չինաստանի Ժողովրդական Հանրապետություն Բեյցզին Էնթերփրայզես Կորցրել է գիտակցությունը խաղադաշտում և տեղափոխվել հիվանդանոց: Այստեղ էլ մահացել է սրտի կաթվածից:

Ծանոթագրություններ[խմբագրել | խմբագրել կոդը]

  1. 1,0 1,1 «Энциклопедия британского футбола», стр. 262
  2. Георгий Трушин։ «Футболист Горан Туньич умер прямо на поле»։ Свободная Пресса։ Արխիվացված է օրիգինալից 2012-05-08-ին 
  3. 3,00 3,01 3,02 3,03 3,04 3,05 3,06 3,07 3,08 3,09 3,10 3,11 3,12 3,13 3,14 3,15 3,16 3,17 Артём Франков։ «Красная смерть»։ Sport.ua։ Արխիվացված է օրիգինալից 2012-05-08-ին 
  4. Salman։ «List of Footballers who died while playing!»։ Top Sports Blog։ Վերցված է 2011-11-15 
  5. «Великие клубы», № 11-07, стр.14
  6. «Не вышло поле перейти»։ Новая газета։ Արխիվացված է օրիգինալից 2012-05-08-ին 
  7. 7,0 7,1 7,2 О.Тихолиз։ «Загадочная смерть. Шалва Апхазава простился с жизнью в 23 года»։ Советский спорт։ Արխիվացված է օրիգինալից 2012-05-08-ին 
  8. «Сергей Перхун. Помним тебя, вратарь.» (ռուսերեն)։ cskamoskva.ru։ Արխիվացված է օրիգինալից 2013-07-10-ին։ Վերցված է 2013-07-05 
  9. 9,0 9,1 9,2 Вячеслав Опахин։ «Финальный удар»։ Футбол։ Արխիվացված է օրիգինալից 2012-05-08-ին 
  10. «В Швеции во время тренировки умер футболист»։ Лента.ру։ Արխիվացված է օրիգինալից 2012-05-08-ին 
  11. «В киевском «Арсенале» умер ещё один футболист»։ Лента.ру։ Արխիվացված է օրիգինալից 2012-05-08-ին 
  12. «Футболист команды «Любляна» умер во время тренировки»։ Утро.ру։ Արխիվացված է օրիգինալից 2012-05-08-ին 
  13. «Датский футболист умер во время тренировки»։ Советский спорт։ Արխիվացված է օրիգինալից 2012-05-08-ին 
  14. Футболист шотландского клуба Фил О’Доннелл умер после матча
  15. Алиев Руслан (2009-09-07)։ «Автогол убил футболиста»։ Газета.Ru։ Վերցված է 2015-09-03 
  16. «Румынскийй футболист умер во время матча»։ Лента.ру։ Արխիվացված է օրիգինալից 2012-05-08-ին 
  17. Марина Крылова: «Фактор смерти». «PROСпорт-онлайн», 15.05.2012
  18. «Парагвайский футболист умер на тренировке»։ Аргументы недели։ Արխիվացված է օրիգինալից 2012-05-08-ին 
  19. «Нигерийский нападающий умер во время матча»։ Советский спорт։ Արխիվացված է օրիգինալից 2012-05-08-ին 
  20. В Бельгии футболист умер во время матча
  21. Индийский футболист умер во время матча
  22. «16-летний футболист «Севастополя» умер на поле»։ Газета.Ru։ 2014-01-17։ Վերցված է 2014-02-13 
  23. «Вратарь греческого клуба умер на тренировке»։ Лента.Ru։ 2015-03-09 

Գրականություն[խմբագրել | խմբագրել կոդը]

  • Кокс Р., Рассел Д., Вэмплью Р. Энциклопедия британского футбола. — М.: Фаир-пресс, 2006. — 384 с. — ISBN 5-8183-1067-1