Տանզանիայում ՅՈՒՆԵՍԿՕ-ի Համաշխարհային ժառանգության օբյեկտների ցանկ

Վիքիպեդիայից՝ ազատ հանրագիտարանից
Jump to navigation Jump to search

ՅՈՒՆԵՍԿՕ-ի Համաշխարհային ժառանգության ցանկում Տանզանիայի օբյեկտները թվով 7-ն են, որը կազմում է ընդհանուր թվի 0,7 %-ը (2016 թվականի դրությամբ)։ 3 օբյեկտ ընդգրկված է մշակութային չափանիշներով, 3-ը՝ բնական չափանիշներով, և 1 խառը (բնական և մշակութային)[1]։ Բացի դրանից 2017 թվականի դրությամբ ևս 5 օբյեկտ ներկայացված է թեկնածու ցանկում[2]։

Օբյեկտների ցանկ[խմբագրել | խմբագրել կոդը]

Տվյալ աղյուսակում տեղանքներն ընդգրկված են Համաշխարհային ժառանգության կողմից դասակարգված ձևով։

# Պատկեր Անուն Տեղանք Ստեղծման տարեթիվը Ցանկում ընդգրկվելու տարեթիվը Չափանիշներ
1
Ngorongoro-Crater-animals.jpg
Նգորոնգորո արգելոց
(անգլ.՝ Ngorongoro Conservation Area)
Նահանգ՝ Արուշա - 1979, 2010 [1] (iv)(vii)(viii)(ix)(x)
2
GreatMosque.jpg
Միջնադարյան Կիլվա-Կիսիվանի սվահիլյան քաղաքի ավերակներ
(անգլ.՝ Ruins of Kilwa Kisiwani and Ruins of Songo Mnara)
Նահանգ՝ Լինդի 13-16-րդ դար 1981, 2004 144 (iii)
3
Zebras, Serengeti savana plains, Tanzania.jpg
Սերենգետի ազգային պարկ
(անգլ.՝ Serengeti National Park)
Նահանգ՝ Մարա - 1981 156 (vii)(x)
4
SelousSandRivers.jpg
Սելուս արգելոց
(անգլ.՝ Selous Game Reserve)
Նահանգ՝ Լինդի - 1982 199 (ix)(x)
5
Kilimanjaro (paulshaffner).jpg
Կիլիմանջարո լեռնազանգված
(անգլ.՝ Kilimanjaro)
Նահանգ՝ Կիլիմանջարո - 1987 403 (vii)
6
Dares 222.jpg
Քարե քաղաք Զանզիբարում
(անգլ.՝ Stone Town of Zanzibar)
Նահանգ՝ Արևմտյան Զանզիբար 1830-ականներ 2000 173 (ii)(iii)(vi)
7 Kondoa mchoro mwambani 2012 Tamino.jpg Կոդոայի ժայռապատկերներ
(անգլ.՝ Kondoa Rock-Art Sites)
Նահանգ՝ Դոդոմա - 2006 1183 (iii)(vi)

Օբյեկտների աշխարհագրական դասավորվածություն[խմբագրել | խմբագրել կոդը]

Թեկնածու օբյեկտների ցանկ[խմբագրել | խմբագրել կոդը]

Աղյուսակում տեղանքներն ընդգրկված են ըստ հերթականության։ Այս ցանկում այն վայրերն են, որոնք ներկայացված են Տանզանիայի կառավարության կողմից՝ որպես թեկնածու օբյեկտներ։

# Պատկեր Անուն Տեղանք Ստեղծման տարեթիվը Ցանկում ընդգրկվելու տարեթիվը Չափանիշներ
1 Flag of Tanzania.svg Օլդոնյո Մուրվակ բլուր
(անգլ.՝ Oldonyo Murwak)
Նահանգ՝ Կիլիմանջարո - 1997 848 (i)(iii)(iv)(vi)
2 Gombe Stream NP gegenseitiges Lausen.jpg Գոմբե Ստրիմ ազգային պարկ
(անգլ.՝ Gombe Stream National Park)
Նահանգ՝ Կիգոմա - 1997 849
3 (128) - Jozani Chwaka National Park.jpg Ջոզանի-Չվակա Ծոց ազգային պարկ
(անգլ.՝ Jozani - Chwaka Bay Conservation Area)
Զանզիբար (կղզի) - 1997 850 (x)
4 Usambara Mountains, Tanzania.jpg Արևելյան խորխորատի լեռնային անտառներ
(անգլ.՝ Eastern Arc Mountains Forests)
Նահանգներ՝ Կիլիմանջարո, Տանգա, Դոդոմա, Իրինգա, Մորոգորո - 2006 2085
5 Flag of Tanzania.svg Ձկների և փղոսկրի առևտրի կենտրոնական երթուղի
(անգլ.՝ The Central Slave and Ivory Trade Route)
Նահանգներ՝ Կիգոմա, Պվանի և այլն 2006 2095

Տես նաև[խմբագրել | խմբագրել կոդը]

Ծանոթագրություններ[խմբագրել | խմբագրել կոդը]

Արտաքին հղումներ[խմբագրել | խմբագրել կոդը]