Ղազախստանի քաղաքների ցանկ

Վիքիպեդիայից՝ ազատ հանրագիտարանից
Jump to navigation Jump to search

Ղազախստանում քաղաքի կարգավիճակ ունեն 86 բնակավայրեր, որոնցից 27-ը կամ ամեն երրորդն ունեն մոնոքաղաքի կարգավիճակ[1]։ Քաղաքներում ապրում է երկրի բնակչության 56 %-ը (2009).։

Զինանշան Անվանում[2] Ղազախերեն անվանում Քաղաքի կարգա-
վիճակի ստացում
1979 1989 1999[3] 2009[3] 1.04.2014[4] Կարգա-
վիճակը[5]
Վարչական պատկանելութունը
Աբայ Абай 1961 39387 46533 33066 25550 27954 4 Քարաղանդայի մարզ
Աքոլ АкколАқкөл 1965 17867 19664 15682 14217 13708 4 Աքմոլայի մարզ
Аksaj coat of arms.png
Աքսայ АксайАқсай 1967 10400 18237 28953 32873 33589 4 Արևմտա-Ղազախստանյան մարզ
Coat of arms of Aksu (Kazakhstan).jpg
Աքսու АксуАқсу 1961 41572 47067 42264 41677 42519 3 Պավլոդարի մարզ
Աքտաու АктауАқтау 1963 110575 159245 143396 166962 182033 2 Մանգիստաուի մարզ
Aktobe seal - 2.png
Աքտյուբինսկ АктобеАқтөбе 1869 190569 253532 253088 345687 385438 2 Ակտյուբինսկի մարզ
Ալգա АлгаАлға 1961 16420 17910 15372 19705 19997 4 Ակտյուբինսկի մարզ
Coat of arms of Almaty.svg
Ալմա-Աթա Алматы 1867 909644 1127884 1130621 1365362 1534353 1 Ալմա-Աթա
Արալսկ Арал 1938 32087 30801 30347 29887 31768 4 Ղիզիլօրդայի մարզ
Arkalyk seal.png
Արկալիկ АркалыкАрқалық 1965 47963 62367 45736 28169 28968 3 Քոստանայի մարզ
Арыс герб.png
Արիս Арыс 1956 18948 20375 23567 25789 42286 3 Հարավ-Ղազախստանյան մարզ
Emblem of Nur-Sultan.svg
Աստանա Астана 1831 233638 277365 328341 613066 844930 1 Ղազախստանի Հանրապետության մայրաքաղաքը
Ատբասար Атбасар 1892 36250 39163 32288 30436 29673 4 Աքմոլայի մարզ
Coat of arms of Atyrau.svg
Ատիրաու Атырау 1885 130916 149261 143184 165387 202026 2 Ատիրաուի մարզ
Այագուզ АякозАягөз 1939 38969 42729 38470 37537 37392 4 Արևելա-Ղազախստանյան մարզ
Baikonur seal.png
Բայկոնուր БайконырБайқоңыр 1969 74700 28776 36175 73464[6] 1 Վարձակալվել է ՌԴ կողմից[7]
Герб Балхаша.png
Բալխաշ БалкашБалқаш 1937 78145 86742 65431 68833 71339 3 Քարաղանդայի մարզ
Բուլաևո Булаев 1969 11300 9638 8433 7606 4 Հյուսիս-Ղազախստանյան մարզ
Դերժավինսկ Державин 1966 7869 6309 6307 4 Աքմոլայի մարզ
Երեմենտաու Ерейментау 1965 15087 12518 10349 4 Աքմոլայի մարզ
Եսիկ ЕсыкЕсік 1968 31254 34335 38440 4 Ալմաթայի մարզ
Եսիլ ЕсылЕсіл 1963 13096 11551 10895 4 Աքմոլայի մարզ
Զայսան Зайсаң 1941 16021 14389 15712 4 Արևելա-Ղազախստանյան մարզ
Զիրյանովսկ Зыряновск 1941 51132 52900 43894 39320 37806 3 Արևելա-Ղազախստանյան մարզ
Ekibastuz seal.png
Էկիբաստուզ Екібастұз 1957 65871 135006 127197 125012 132075 3 Պավլոդարի մարզ
Էմբա Эмбі 1967 15000 12345 11212 11735 5 Ակտյուբինսկի մարզ
Ժանաոզեն ЖанаозенЖаңаөзен 1968 34000 48300 48871 91332 110272 3 Մանգիստաուի մարզ
Ժանատաս ЖанатасЖаңатас 1969 37000 25927 20731 21658 4 Ժամբիլի մարզ
Ժարկենտ Жаркент 1891 32656 33350 42809 4 Ալմաթայի մարզ
Seal Zhezkazgan.png
Ժեզկազգան ЖезказганЖезқазған 1954 89200 107053 90001 86227 84977 3 Քարաղանդայի մարզ
Ժեմ Жем 1967 1142 1936 2033 5 Ակտյուբինսկի մարզ
Ժետիսայ ЖетисайЖетісай 1969 30487 36494 29688 4 Հարավ-Ղազախստանյան մարզ
Ժիտիկարա ЖитыкараЖетіқара 1939 32700 36359 33587 35132 4 Քոստանայի մարզ
Լենգեր Ленгер 1945 22038 24642 24302 4 Հարավ-Ղազախստանյան մարզ
Lissakowsk seal.png
Լիսակովսկ Лисаковск 1971 33400 35161 36622 36848 4 Քոստանայի մարզ
Խրոմտաու Хромтау 1967 24400 21740 24089 25198 4 Ակտյուբինսկի մարզ
Կազալինսկ КазалыҚазалы 1867 7298 7686 7214 5 Ղիզիլօրդայի մարզ
Կանդիագաշ КандыагашҚандыағаш 1967 26700 25553 29169 32102 4 Ակտյուբինսկի մարզ
Կապչագայ КапшагайҚапшағай 1970 (?) 25200 37900 33428 39855 43618 4 Ալմաթայի մարզ
Seal of Karaganda, Kazakhstan.png
Կարագանդա КарагандыҚарағанды 1934 571877 507318 436864 459778 489355 2 Քարաղանդայի մարզ
Герб Каражала.png
Կարաժալ КаражалҚаражал 1963 18100 12658 10027 9569 3 Քարաղանդայի մարզ
Կարատաու КаратауҚаратау 1963 28281 26639 27667 4 Ժամբիլի մարզ
Կարկարալինսկ КаркаралыҚарқаралы 1868 8773 9212 8633 4 Քարաղանդայի մարզ
Կասկելեն КаскеленҚаскелең 1963 37221 58418 64416 4 Ալմաթայի մարզ
Герб Кентау.png
Կենտաու Кентау 1955 62991 63784 55521 57121 64682 4 Հարավ-Ղազախստանյան մարզ
Kokshetau seal.png
Կոկշետաու КокшетауКөкшетау 1832 103162 135424 123389 135106 141396 2 Աքմոլայի մարզ
Kostanay city seal.gif
Քոստանայ Қостанай 1893 164500 223558 222816 214961 225464 2 Քոստանայի մարզ
Կուլսարի Құлсары 2001 38518 51097 55742 4 Ատիրաուի մարզ
Coat of arms of Kurchatov Kazakhstan.svg
Կուրչատով Курчатов 1948 10836 16300 9305 10127 11810 3 Արևելա-Ղազախստանյան մարզ
Ղիզիլօրդա КызылордаҚызылорда 1867 156128 150425 157364 188682 218300 2 Ղիզիլօրդայի մարզ
Մակինսկ Макинск 1945 18540 16745 17205 4 Աքմոլայի մարզ
Մամլյուտկա Мамлют 1969 11500 9108 7478 7238 4 Հյուսիս-Ղազախստանյան մարզ
Герб Павлодара.png
Պավլոդար Павлодар 1861 272895 329681 300503 317289 332062 2 Պավլոդարի մարզ
Seal Petropavl.svg
Պետրոպավլովսկ Петропавл 1807 206559 239606 203523 201446 208979 2 Հյուսիս-Ղազախստանյան մարզ
Պրիոզյորսկ Приозер 1961 11033 13479 13367 3 Քարաղանդայի մարզ
Ridder, Kazakhstan CoA.jpg
Ռիդեր Риддер 1934 68135 68730 56269 50500 49574 3 Արևելա-Ղազախստանյան մարզ
Coat of arms of Rudnyi.png
Ռուդնի Рудный 1957 109707 125245 109515 109659 114725 3 Քոստանայի մարզ
Герб Сарани.png
Սարան Саран 1954 54878 63900 42957 42058 43164 3 Քարաղանդայի մարզ
Սարկանդ СаркантСарқант 1968 15347 14305 13914 4 Ալմաթայի մարզ
Սարիագաշ Сарыағаш 1945 25914 38848 39758 4 Հարավ-Ղազախստանյան մարզ
Շարդարա Шардара 1968 25452 30573 30850 4 Հարավ-Ղազախստանյան մարզ
Շալկար Шалқар 1928 28900 26329 26574 27703 4 Ակտյուբինսկի մարզ
Շար Шар 1963 9482 8156 7710 3 Արևելա-Ղազախստանյան մարզ
Coat of arms of Shahtinsk.png
Շախտինսկ Шахтинск 1961 50382 65600 41602 35997 38468 3 Քարաղանդայի մարզ
Շեմոնաիխա Шемонаиха 1961 19924 19127 18211 4 Արևելա-Ղազախստանյան մարզ
Շու ШуШу 1960 34999 36531 35929 4 Ժամբիլի մարզ
Шымкент.png
Շիմքենտ Шымкент 1400средних веков 321535 380091 423902 603499 704983 2 Հարավ-Ղազախստանյան մարզ
Շուչինսկ Щучинск 1939 55500 45254 44106 45963 4 Աքմոլայի մարզ
Սատպաև СатбаевСәтбаев 1973 48700 59343 58652 60105 61816 3 Քարաղանդայի մարզ
Semey Seal.png
Սեմեյ Семей 1782 282574 334112 269574 299264 312986 3 Արևելա-Ղազախստանյան մարզ
Սերգեևկա Сергеев 1969 1300 9470 7661 7374 4 Հյուսիս-Ղազախստանյան մարզ
Սերեբրյանսկ Серебрянск 1962 11903 10129 9071 3 Արևելա-Ղազախստանյան մարզ
Ստեպնոգորսկ Степногор 1964 46700 63300 47372 46712 47045 3 Աքմոլայի մարզ
Ստեպնյակ Степняк 1937 6800 5329 4413 3844 4 Աքմոլայի մարզ
Տայինշա Тайынша 1962 16100 13233 12418 11437 4 Հյուսիս-Ղազախստանյան մարզ
Տալգար ТалгарТалғар 1959 43353 45529 48107 4 Ալմաթայի մարզ
Taldykorgan seal.png
Տալդիկորգան Талдықорған 1944 87948 118623 97996 123038 137654 2 Ալմաթայի մարզ
Seal Taraz.png
Տարազ Тараз 1000древности 263793 303961 330125 320634 355682 2 Ժամբիլի մարզ
Coats of arms of Tekeli.png
Տեկելի Текелі 1952 31200 23982 26062 30079 3 Ալմաթայի մարզ
Տեմիր ТемырТемір 1896 3500 2310 2678 2520 5 Ակտյուբինսկի մարզ
Coat of arms of Temirtau.svg
Տեմիրտաու ТемыртауТеміртау 1945 213026 213551 170481 169590 176865 3 Քարաղանդայի մարզ
Տուրկեստան ТуркыстанТүркістан 1000древности 66741 77692 102505 142899 157399 3 Հարավ-Ղազախստանյան մարզ
Oral seal.svg
Ուրալսկ Орал 1613 167352 199522 194905 202161 230354 2 Արևմտա-Ղազախստանյան մարզ
Oskemen seal.jpg
Ուստ-Կամենոգորսկ ОскеменӨскемен 1720 274287 322221 310950 303720 316093 2 Արևելա-Ղազախստանյան մարզ
Ուշարալ УшаралҮшарал 1984 15379 15991 17523 4 Ալմաթայի մարզ
Ուշտոբե УштобеҮштөбе 1961 22472 24895 24743 4 Ալմաթայի մարզ
Fort-Shevchenko coa.gif
Ֆորտ-Շևչենկո Форт-Шевченко 1899 3500 3624 4888 5362 3 Մանգիստաուի մարզ

Ծանոթագրություններ[խմբագրել | խմբագրել կոդը]

  1. Моноқалаларды дамытудың 2012 – 2020 жылдарға арналған бағдарламасы
  2. Атлас мира. — М.:ПКО «Картография» Федерального агентства геодезии и картографии Министерства транспорта Российской Федерации: Издательство Оникс, 2008, С. 162—165, ISBN 5-85120-258-0 (картография)
  3. 3,0 3,1 Итоги Национальной переписи населения 2009 года. Население Республики Казахстан (том 1). Агентство Республики Казахстан по статистике.
  4. Численность населения РК по полу в разрезе областей, городов, районов, районных центров и поселков на 1 апреля 2014 года. Агентство Республики Казахстан по статистике.
  5. 1 — հանրապետական նշանակության քաղաք, 2 — մարզի կենտրոն, 3 — մարզային ենթակայության քաղաք, 4 — շրջանի կենտրոն, 5 — շրջանային ենթակայության քաղաք։
  6. Социально-экономическое развитие. Официальный сайт администрации города Байконур.
  7. Россия арендует Байконур на 50 лет