Կատուների ցանկ

Վիքիպեդիայից՝ ազատ հանրագիտարանից
Jump to navigation Jump to search

Սա յուրահատուկ, բնական կատուների ցանկ է:

Հայտնի կատուներ[խմբագրել | խմբագրել կոդը]

Քաղաքականության մեջ[խմբագրել | խմբագրել կոդը]

Կանադա[խմբագրել | խմբագրել կոդը]

Ռուսաստան[խմբագրել | խմբագրել կոդը]

  • Բարսիկ, Բարնաուլի քաղաքապետի կատուն: Բարսիկը հայտ է ներկայացրել 2018 թվականին Ռուսաստանի հաջորդ նախագահը դառնալու համար[2]Barsik has announced his bid to become Russia’s next president in 2018.[3]:

Թայվան[խմբագրել | խմբագրել կոդը]

  • Տինկ Տինկ և Ահ Ցայ, Թայվանի նախագահ Ցայ Ինգ-Վենին պատկանող կատուներ

Մեծ Բրիտանիա[խմբագրել | խմբագրել կոդը]

  • Կատմանդու, «Պաշտոնական Monster Raving Loony» կուսակցության նախագահը 1999-2002 թվականներին
  • Ֆրեյա, Լարի անունով կատվի հետ միասին ստանձնել է գլխավոր մուկ բռնողի պաշտոնը 2012-2014 թվականներին
  • Համֆրի, ստանձնել է գլխավոր մուկ բռնողի պաշտոնը 1989-97 թվականներին
  • Լարի, ստանձնել է գլխավոր մուկ բռնողի պաշտոնը 2011 թվականի փետրվարից սկսած
  • Փալմերսթոն, մուկ բռնողների արտաքին կապերի գրասենյակի տնօրենը 2016 թվականի ապրիլից
  • Պետա, ստանձնել է գլխավոր մուկ բռնողի պաշտոնը 1964 թվականի սկզբին
  • Սիբիլ, ստանձնել է գլխավոր մուկ բռնողի պաշտոնը 2007-2009 թվականներին
  • Ուիլբերֆորս, ստանձնել է գլխավոր մուկ բռնողի պաշտոնը Բրիտանիայի վարչապետների ենթակայության տակ

ԱՄՆ[խմբագրել | խմբագրել կոդը]

  • Հենկ, Մեյն կուն ցեղատեսակի կատու, ով 2012 թվականի ընտրությունների ժամանակ առաջադրվել է որպես ԱՄՆ-ի Սենատի անդամ[4]
  • Սթաբս, 1997 թվականին Ալյասկայի Տալկիտնա գյուղաքաղաքի քաղաքապետ (որպես չցուցակագրված, ոչ պաշտոնական թեկնածու)

Համացանցում[խմբագրել | խմբագրել կոդը]

  • Լիլ Բանի Սյու Ռուքս (ԱՄՆ), երկոտանի նապաստակ-կատու, ով հայտնի է դարձել որպես ոգեշնչման խորհրդանիշ[5]
  • Կլեպտո Փոշոտ (ԱՄՆ), վատ համբավ ունեցող կատու, ով հայտնի է իր թալանումներով[6]
  • Նիկի (FamousNiki), ինտերներ հայտնիություն, ով հայտնի է իր մարդանման պահվածքով, դիմական արտահայտությամբ, լուսանկարներում և վիդեոներում իր դիրքերով
  • Ստեղնաշարային կատու (ԱՄՆ), ինտերներ հայտնիություն
  • Լիլ Բաբ (ԱՄՆ), «Lil Bub & Friendz» նախագծի աստղ
  • Մարու (Ճապոնիա), դեպի բոքսը տածած իր սիրով հայտնի կատու
  • N2 (2000-2014), խոսող կատու, ով հայտվել է «Կենդանիների աշխարհ» հաղորդման «My Pet's Gone Viral» հատվածում[7]
  • Հենրի անունով սև կատուն (ֆր.՝ Henri, le Chat Noir), բազմաթիվ ֆիլմերում նկարահանված «էքզիստենցիալիստ» կատու[8]
  • Սոքինգթոն, կատու, որ հայտնի է Twitter-ի իր միկրոբլոգներում կատարած գրառումներով
  • Տարա, Կալիֆոռնիայի Բեյքերսֆիլդ քաղաքից ընտանեկան կատու, ով փրկել է տասնչորսամյա մի տղայի կյանք շան հարձակումից 2014 թվականին[9]
  • Տատիանա Անժելա Լենսբարի Ռոմանով, Ալեքսանդր Սիլբերի կատուն, ով @ifeelkitty ինստագրամյան էջի «աստղն» է[10][11]
  • Զո կատու, Ամերիկայի հոգեթերապիայի ասոցիացիայի անդամ[12]

Ֆիլմերում և հեռուստատեսության մեջ[խմբագրել | խմբագրել կոդը]

  • Ջոնս, Օտարը ֆիլմում փրկվածներից մեկը
  • Մորիս, կատուների կերի 9Lives բրենդի գովազդի գատուն
  • Օրանժ, Նախաճաշ Թիֆանիի մոտ ֆիլմուկմ նկարահանված կատու
  • Պալմեր, դեր է տանում «Աշխարհի ամենահարուստ կատուն» ֆիլմում[13]

Գրականության մեջ[խմբագրել | խմբագրել կոդը]

  • Բոբ, շիկակարմիր կատու, որին վնասված վիճակում գտել և պահել է Ջեյմս Բոուենը 2007 թվականին: Բոբի և Բոուենի համատեղ արկածները Լոնդոնի փողոցներում դարձել է 2012 թվականին հրատարակված «A Street Cat Named Bob: How One Man And His Cat Found Hope On The Streets» գրքում[14]
  • Կասպեր, արու տնային կատու, ով ճանապարհորդում էր Պլիմուտով համար 3 ավտոբուսով: Դրանով նա ոգեշնչման աղբյուր է հանդիսացել «Կասպեր անունով ճանապարհորդող կատուն» գրքի համար[15][16]
  • Էնրիետա, New York Times-ի արտաքին թղթակից Քրիստափոր Վրենի կողմից «The Cat Who Covered the World» գրքում լուսաբանված կատուն

Ծանոթագրություններ[խմբագրել | խմբագրել կոդը]

  1. «Tuxedo Stan a purr-fect candidate for mayor of Halifax»։ Վերցված է 14 June 2016 
  2. «Barsik the cat voted more popular than other mayoral candidates in Siberian city in protest of corruption»։ Վերցված է 16 December 2015 
  3. «Russia’s Most Famous Cat Politician Announces Presidential Bid»։ Վերցված է 12 December 2016 
  4. «Hank For Senate»։ Վերցված է 14 June 2016 
  5. «Cat with Two Legs Hops Like a Bunny and Doesn't Let Disability Slow Her Down»։ ABC Inside Edition։ Վերցված է 29 May 2015 
  6. «Dusty the Klepto Kitty is a one-cat crime wave»։ Metro Web UK։ Metro։ 16 February 2011։ Վերցված է 28 March 2015 
  7. http://www.newswire.ca/news-releases/youtube-sensation-n2-the-talking-cat-fights-against-bullying-on-national-tv-on-animal-planet-canada-513014771.html
  8. «Henri, Le Chat Noir»։ Վերցված է 2012-12-27 
  9. «Tara the hero cat video goes viral»։ CBS News։ May 15, 2014 
  10. «I Feel Kitty»։ Instagram։ Վերցված է November 1, 2016 
  11. «Sierra Boggess & Darren Criss Fan Out Just Like You, Angela Lansbury's Got a Kitty Counterpart & More Lessons of the Week»։ Web: Broadway.com։ September 2, 2016։ Վերցված է November 1, 2016 
  12. http://newsfeed.time.com/2011/02/01/believe-it-zoe-the-cat-phd/
  13. «The Richest Cat in the World»։ Վերցված է December 18, 2016 
  14. Book Deal Has Busker James Bowen Purring. Peter Gruner, Islington Tribune, February 11, 2012.
  15. «Commuter cat is star of bus route»։ BBC News։ 2009-07-29։ Վերցված է 2010-01-22 
  16. Hamilton Fiona (2010-01-19)։ «Casper, the Plymouth cat that commuted by bus, dies after hit-and-run»։ London: The Times։ Վերցված է 2010-01-21