Ավստրիայի լճերի ցանկ

Վիքիպեդիայից՝ ազատ հանրագիտարանից
Jump to navigation Jump to search

Սա Ավստրիայի լճերի ցանկ է։

Քաղաք Գալշտատ և Գալշտատի լիճը
Անվանում Բնագիր անուն Վարչատարածք Տարածք (կմ²) խորություն (մ)
Ախենզե Achensee Տիրոլ 7,0 133
Աֆրիցեր-Զե Afritzer See Կարինտիյա 0,4 22
Ալմզե Almsee Վերին Ավստրիա 0,8 5
Ալտաուսզե Altausseer See Շտիրիա 2,1 53
Հին Դունայ Alte Donau Վիեննա 1,6 6,8
Ատտերզե Attersee Վերին Ավստրիա 45,9 171
Բոդենյան լիճ Bodensee Ֆորարլբերգ 538,5 254
Էրլաուֆզե Erlaufsee Ստորին Ավստրիա, Շտիրիա 0,58 38
Ֆակեր-Զե Faaker See Կարինտիյա 2,2 30
Ֆուշլեզե Fuschlsee Զալցբուրգ 2,6 66
Գլայնկերզե Gleinkersee Վերին Ավստրիա 0,13 24,5
Գրաբենզե Grabensee Զալցբուրգ 1,3 13
Գրունդիլզե Grundlsee Շտիրիյա 4,0 64
Խալլշտետտեր-զե Hallstätter See Վերին Ավստրիա 8,2 125
Խայտերվանգեր-զե Heiterwanger See Տիրոլ 1,3 50
Խերատինգեր-Զե Heratinger See Վերին Ավստրիա 0,25 3,3
Խյոլլերերզե Höllerersee Վերին Ավստրիա 0,2 20
Իրրզե Irrsee Վերին Ավստրիա 3,5 32
Կոյչանխեր-Զե Keutschacher See Կարինտիյա 2,7 15
Կլոպայներ-Զե Klopeiner See Կարինտիյա 1,1 48
Լանգեր-Լակե Lange Lacke Բուրգենլանդ 1,6 1
Լունցեր-Զե Lunzer See Ստորին Ավստրիա 0,6 34
Մատտզե Mattsee Զալցբուրգ 3,5 40
Միլլշտետտեր-Զե Millstätter See Կարինտիյա 13,4 140
Մոնձե Mondsee Վերին Ավստրիա 13,8 68
Նոյֆելդեր-Զե Neufelder See Բուրգանլանդ 0,6 23
Նոյզիդլեր-Զե Neusiedler See Բուրգենլանդ 156,9 2
Օբերտրումեր-զե Obertrumer See Զալցբուրգ 4,7 35
Էդենզե Ödensee Շտիրիա 0,2 19
Էդձե, Մեծ և Փոքր Ödsee, Großer und Kleiner Վերին Ավստրիա 0,2 и 0,03 22 и 14
Օֆֆենզե Offensee Վերին Ավստրիա 0,55 38
Օսսիախեր-Զե Ossiacher See Կարինտիյա 10,4 52
Պլանզե Plansee Տիրոլ 2,7 70
Տուրրախյան լիճ Turracher See Կարինտիյա, Շտիրիա 0,194 33
Տոպլիցզե Toplitzsee Շտիրիա 0,5 103
Տրաունզե Traunsee Վերին Ավստրիա 24,5 191
Ուրիզե Urisee Տիրոլ 0,0576 38
Գոզաուզե Vorderer Gosausee Վերին Ավստրիա 0,6 82
Վալլերսե Wallersee Զալցբուրգ 5,8 23
Վայսենզե Weissensee Կարինտիա 6,4 97
Վիներվալձե Wienerwaldsee Ստորին Ավստրիա 0,32
Վոլֆգանզե Wolfgangsee Զալցբուրգ, Վերին Ավստրիա 12,9 114
Վյորտեր-Զե Wörthersee Կարինտիա 19,4 85,2
Ցելլեր-Զե Zeller See Զալցբուրգ 4,4 68
Ցիկկզե Zicksee Բուրգենլանդ 1,2 1,6
Ախենզե
Ալմզե լիճը Զալցկամմերգուտում


Օբերտրաուն, տեսքը Խոե Դախշտայնի բարձունքից


Ֆ.Գ.Վալդմյուլլեր.Վոլֆգանգզե 1835 թ.
Վոլկֆգանգզեն երեկոյան
Ստորջրյա ճանապարհ


Նստարան ջրի տակ
Գրոներ-Զե
Բուսականություն


Ախենզե (նաև Ախեն[1]) — սա ամենամեծ և ամենակենդանաշատ լիճն է ալպիական լճերից և գտնվում է Ավստրիայում, Տիրոլ բնակավայրում։ Այն շրջապատված է լեռների կտրուկ զառիթափներով, որոնց բարձրությունը հասնում է մինչև 2000 մ։ Այս լճի երկարությունը հասնում է 8 կմ, լայնությունը 1 - 2 կմ է, իսկ խորությունը հասնում է 133 կմ։ Լիճը առանձնանում է իր վառ կապույտ գույնով, իսկ ջուրը համարվում է խմելի, պարզ, զուլալ է մոտ տասը մետր ջրային տարածք։ Ջրի ջերմաստիճանը երբեմն գերազանցում է 20 °C -ն։ Իր մեծ չափերի և հաճախակի քամիների առկայության շնորհիվ լիճը հարմար է սահելու և վինդսյորֆինգով (առագաստանավակով ջրային սպորտաձև) զբաղվելու համար։

Ալմզե (գերմ.՝ Almsee) — լիճ, որը գտնվում է Վերին Ավստրիայում, Ալպերում, լեռնային զանգվածի հյուսիսային վերջավորությունում Տոտես-Գեբիրգե[de]: Լիճը գտնվում է ծովի մակարդակից 589 մետր բարձրության վրա, Գրյունաուից 14 կմ հարավ։ Լճից դուրս է հոսում Ալմ[de] գետը, որը պատկանում է Դունայավազանին։ Ջրի մակարդակը հասնում է 2,1 կմ³, մակերեսը — 0,85 կմ², իսկ ամենաշատ խորությունը — 5 մ։ Ջրի ցածր ջերմաստիճանի պատճառով լճում լողանալը սահմանափակված է։ Այնուամենայնիվ, հարակից տարածքը օգտագործվում է արշավների համար։ Ձմռանը Ալզմեն ամբողջովին սառցակալում է և դառնում է չմշկավազքի հիանալի սառցադաշտ։ Բոդենսե լիճ (գերմ.՝ Bodensee; հնում. Կոնստանցիայի լիճ[2]) — լիճը գտնվում է Ալպերի լեռնանցքւմ, Գերմանիայի, Շվեյցարիայի և Ավստրիայի սահմանին։ Այս լճի մասին խոսելիս ինկատի են ունենում երեք ջրային տարածքներ՝ Վերին լիճ (գերմ.՝ Obersee), Ստորին լիճ (Untersee) և Ռեյն (Seerhein), որը կապում է այս ջրամբարները։ Լիճը գտնվում է հնագույն սառցադաշտային հովտում, 395 մ բարձրության վրա և ունի 536 կմ² մակերես, 63 կմ երկարություն, 254մ խորություն։ Հյուսիս-արևմտյան մասում այն ​​բաժանվում է երեք մեկուսացված տարածքների։ Լճի ափերը լեռնոտ են, իսկ հարավ արևելում ժայռեր են։ Ծովի մակարդակից լճի բարձրությունը 395մ է։ Լճի կողով հոսում է Ռեյն գետը, լիճը սառցակալում է միայն շատ սաստիկ ձմռանը։ Լիճը նավարկելի է, գործում է լաստանավային ծառայություն։ Լճի ափերին են տեղակայված գերմանական քաղաքներ Կոնստանցը, Ֆրիդրիխսխավան, Լինդաուն, ավստրիական քաղաք Բրեգենցը, իսկ Ռայխենհաու կղզին հայտնի է Համաշխարհային ժառանգության հուշարձանով։

Միլլշտատեր-Զե[խմբագրել | խմբագրել կոդը]

Լիճ Ավստրիայում Ջրի ընդհանուր մակարդակը՝ 1,205 կմ³, մակերեսը 285 կմ²։ Գտնվում է Կարինտիում։ Զբաղեցնում է շուրջ 19 կմ² տարածություն։ Ամենախոր հատվածը 142 մետր է։ Համարվում է տարածքի մեծագույն լճերից մեկը։ Միջին խորությունը՝ 89 մ, երկարությունր՝ 12կմ, ծովի մակարդակից բարձր է 588 մ։ Ափամերձ քաղաքներն են՝ Մալլշտատ-ամ-Զե, Զաբոդեն-ամ-Միլլշտետտեր-Զե, Ռադենտայն։ Լիճը համարվում է տուրիստական հայտնի վայր։ Գործում են տուրիստական կազմակերպություններ և հանգստի գոտիներ։ Ջրի ջերմաստիճանը ամռան ամիսներին կարող է հասնել մինչև 25 °C (+77 °F):

Լճի քարտեզ Fischereimuseum beim Seeausfluss in Seeboden Domitian von Kärnten

Millstätter See

Արտաքին հղումներ[խմբագրել | խմբագրել կոդը]

  1. Կաղապար:Карта
  2. «Բոդենսե լիճ»։ Բրոքհաուզի և Եֆրոնի հանրագիտական բառարան: 86 հատոր (82 հատոր և 4 լրացուցիչ հատորներ)։ Սանկտ Պետերբուրգ։ 1890–1907