NBA չեմպիոնների ցանկ

Վիքիպեդիայից՝ ազատ հանրագիտարանից

Բասկետբոլի Ազգային Ասոցիացիայի (ԲԱԱ կամ NBA, 1946-1949 թվականներին հայտնի էր, որպես Ամերիկյան Բասկետբոլի Ասոցիացիա) եզրափակիչում հաղթողները ճանաչվում են ԲԱԱ չեմպիոններ։ Բոլոր եզրափակիչները խաղարկվում են 7 խաղանոց շարքով Արևելյան կոնֆերենցիայի և Արևմտյան կոնֆերենցիայի (մինչև 1970 թ. դիվիզիոն) հաղթողների միջև։ Բացառությամբ 1950 թվականին, որում Արևելյան դիվիզիոնի չեմպիոնը հանդիպեց Արևմտյան և Կենտրոնական դիվիզիոնների միջև հաղթողին։ Մինչև 1949 թվականը, Փլեյ-օֆֆը խաղարկվում էր, որպես երեք փուլով մրցաշար, որտեղ երկու կիսաեզրափակիչ խաղերում հաղթողները հանդիպում էին միմյանց եզրափակչում։ ԲԱԱ չեմպիոնը ստանում է Լարի Օբրայան առաջնության ավարը։

Տուն և դուրս ձևաչափը ԲԱԱ եզրափակիչներում 2-2-1-1-1 ձևաչափով էր (այսինքն, այն թիմը, որն պարբերական սեզոնում ավելի լավ չափանիշներ ունի, սեփական դաշտում է խաղում 1, 2, 5 և 7 խաղերը) մինչև 1985 (բացառությամբ 1949 և 1953-1955, 2-3-2 ձևաչափով, 1956 և 1971 թ. - ին, 1-1-1-1-1-1-1 ձևաչափով, 1975 և 1978, 1-2-2-1-1 ձևաչափով)։ Իսկ 1985 թվականից հետո, խաղերի ձևաչափը փոխվեց 2-3-2 ձևով (այսինքն, այն թիմը, որը պարբերական սեզոնում ավելի լավ չափանիշներ ունի, սեփական դաշտում է խաղում 1, 2, 6 և 7 խաղերը)։

Ըստ 2012 թվականի, Արևելյան կոնֆերենցիան (նախկինում դիվիզիոնը) առջևում է Արևմտյան կոնֆերենցիայից (նախկինում դիվիզիոնը) 35-27։ Լուծարված Կենտրոնական դիվիզիոնը հաղթել է մեկ առաջնություն։ Բոստոն Սելտիքսն և Մինեապոլիս / Լոս Անջելես Լեյքերսը 33 անգամ դարձել են չեմպիոն 66 առաջնություններում։

Գավաթներ[խմբագրել]

Ուոլթեր Բրաունի գավաթը
Լարի Օ'Բրայենի գավաթը

Ուոլթեր Բրաունի գավթ[խմբագրել]

Ուոլթեր Բրաունի անվան գավաթը պարգևատրվում էր 1949 թվականից մինչև 1977 թվականը ԲԱԱ չեմպիոններին։ Հաղթող թիմը գավաթը պահում էր մեկ տարով և տալիս էր հաջորդ տարվա հաղթողին, եթե նախորդ թիմը նորից հաղթող էր ճանաչվում, ապա այն ևս մեկ տարով էլ էր պահում գավաթն իր մոտ։ Շատ նման է NHL-ի Սթենլի գավաթին, որը շարունակում է այս ավանդույթը մինչ օրս։

Գավաթն ի սկզբանե կոչվում էր ԲԱԱ եզրափակչի գավաթ,[1] սակայն վերանվանվեց 1964 թ. Ուոլթեր Բրաունի, Բոստոն Սելթիկսի առաջին սեփականատիրոջ անվամբ։[2][3]

Նոր գավաթի կառուցվածքը ստեղծվեց 1977 ԲԱԱ եզրափակչի համար, թեև պահպանեց Ուոլթեր Բրաունի անվանումը։ Ի տարբերություն առաջին գավաթի, նորը տրվում էր մշտապես հաղթող թմին և նորը պատրաստվում էր ամեն տարի։ Այն վերանվանվեց 1984 թվականին Լարի Օ՛Բրայենի գավաթ, նախկին ԲԱԱ-ի հանձնակատար Լարի Օ՛Բրայենի անվամբ։

Գավաթի անդրանիկ հաղթողն էր Ֆիլադելֆիա Ուորիորսը, որը հաղթեց Չիկագո Ստագսին։ Բոստոն Սելտիքսը հաղթել է այս գավաթը 14 անգամ, ամենաշատը առաջնության պատմության մեջ։ Թիմն հաղթել է 13-ից 11 անգամ 1957 թվականից մինչև 1969, այդ թվում ` ութ անգամ անընդմեջ։ Վերջին գավաթի ընդունողը Ֆիլադելֆիա Սեվնթիսիքսերսն էր, որը հաղթել էր 1983 թվականին Լոս Անջելես Լեյքերսին ԲԱԱ եզրափակիչում։

Լարի Օ՛Բրայենի գավաթ[խմբագրել]

Ինչպես վերը նշվեց, գավաթը վերանվանվեց 1984 թվականին Լարի Օ՛Բրայենի առաջնության գավաթ: Օ՛Բրայենը ծառայել էր որպես ԲԱԱ-ի հանձնակատար 1975 թվականից մինչև 1983։[4] Գավաթը պատրաստվում է մոտ 7 կիլոգրամ արծաթով և 24 կարատանոց ոսկով ծածկած ոսկեջրած արծաթով, և ունի 61 սանտիմետր բարձրություն։ Այն կառուցված է, այնպես իբրև մի բասկետբոլի գնդակ համարյա մտնում է ցանցի մեջ։ Տարին և թիմի անունները փորագրված են լինում գավաթի վրա և հաճախ ականավոր ցուցադրվում են թիմի դաշտում։

Բոստոն Սելտիքսը վերանվանված գավաթի անդրանիկ հաղթողն էր։ 1984 թվականին Լոս Անջելես Լեյքերսին յոթ խաղերում պարտության մատնելով (4-3) 1984 ԲԱԱ եզրափակիչում։ Լոս Անջելես Լեյքերս թիմը հաղթել է գավաթն ութ անգամ, իսկ Չիկագո Բուլսը՝ վեց անգամ։ Մայամի Հիթը ներկայիս գավաթակիրն է:

Ցանկ[խմբագրել]

Թավատառ Չեմպիոն
Կանոնավոր առաջնության հաղթող
Սեզոն Արևմտյան կոնֆերենցիայի չեմպիոն Հաշիվ Արևելյան կոնֆերենցիայի չեմպիոն Ծան.
Ամերիկյան Բասկետբոլի Ասոցիացիայի եզրափակիչներ
1946/47 Չիկագո Ստագս 1-4 Ֆիլադելֆիա Ուորիորս [5]
1947/48 Բալթիմոր Բուլեթս[6] 4-2 Ֆիլադելֆիա Ուորիորս [7]
1948/49 Մինեապոլիս Լեյքերս 4-2 Վաշինգտոն Քապիթոլս [8]
Բասկետբոլի Ազգային Ասոցիացիայի եզրափակիչներ
1949/50 Մինեապոլիս Լեյքերս [9] 4-2 Սիրաքյուզ Նեշիոնալս [10]
1950/51 Ռոչեսթեր Ռոյալս 4-3 Նյու Յորք Նիքս [11]
1951/52 Մինեապոլիս Լեյքերս 4-3 Նյու Յորք Նիքս [12]
1952/53 Մինեապոլիս Լեյքերս 4-1 Նյու Յորք Նիքս [13]
1953/54 Մինեապոլիս Լեյքերս 4-3 Սիրաքյուզ Նեշիոնալս [14]
1954/55 Ֆորթ Ուեյն Փիստոնս 3-4 Սիրաքյուզ Նեշենալս [15]
1955/56 Ֆորթ Ուեյն Փիստոնս 1-4 Ֆիլադելֆիա Ուորիորս [16]
1956/57 Սեյնթ Լուիս Հոքս 3-4 Բոստոն Սելտիքս [17]
1957/58 Սեյնթ Լուիս Հոքս 4-2 Բոստոն Սելտիքս [18]
1958/59 Մինեապոլիս Լեյքերս 0-4 Բոստոն Սելտիքս [19]
1959/60 Սեյնթ Լուիս Հոքս 3-4 Բոստոն Սելտիքս [20]
1960/61 Սեյնթ Լուիս Հոքս 1-4 Բոստոն Սելտիքս [21]
1961/62 Լոս Անջելես Լեյքերս 3-4 Բոստոն Սելտիքս [22]
1962/63 Լոս Անջելես Լեյքերս 2-4 Բոստոն Սելտիքս [23]
1963/64[24] Սան Ֆրանցիսկո Ուորիորս 1-4 Բոստոն Սելտիքս [25]
1964/65 Լոս Անջելես Լեյքերս 1-4 Բոստոն Սելտիքս [26]
1965/66 Լոս Անջելես Լեյքերս 3-4 Բոստոն Սելտիքս [27]
1966/67 Սան Ֆրանցիսկո Ուորիորս 2-4 Ֆիլադելֆիա 76 [28]
1967/68 Լոս Անջելես Լեյքերս 2-4 Բոստոն Սելտիքս [29]
1968/69 Լոս Անջելես Լեյքերս 3-4 Բոստոն Սելտիքս [30]
1969/70 Լոս Անջելես Լեյքերս 3-4 Նյու Յորք Նիքս [31]
1970/71 Միլուոքի Բաքս 4-0 Բալթիմոր Բուլեթս [32]
1971/72 Լոս Անջելես Լեյքերս 4-1 Նյու Յորք Նիքս [33]
1972/73 Լոս Անջելես Լեյքերս 1-4 Նյու Յորք Նիքս [34]
1973/74 Միլուոքի Բաքս 3-4 Բոստոն Սելտիքս [35]
1974/75 Գոլդեն Սթեյթ Ուորիորս 4-0 Վաշինգտոն Բուլեթս [36]
1975/76 Ֆինիքս Սանս 2-4 Բոստոն Սելտիքս [37]
1976/77[38] Պորտլենդ Թրեյլ Բլեյզերս 4-2 Ֆիլադելֆիա 76 [39]
1977/78 Սիեթլ Սուպերսոնիքս 3-4 Վաշինգտոն Բուլեթս [40]
1978/79 Սիեթլ Սուպերսոնիքս 4-1 Վաշինգտոն Բուլեթս [41]
1979/80 Լոս Անջելես Լեյքերս 4-2 Ֆիլադելֆիա 76 [42]
1980/81 Հյուսթոն Ռոկետս 2-4 Բոստոն Սելտիքս [43]
1981/82 Լոս Անջելես Լեյքերս 4-2 Ֆիլադելֆիա 76 [44]
1982/83 Լոս Անջելես Լեյքերս 0-4 Ֆիլադելֆիա 76 [45]
1983/84[46] Լոս Անջելես Լեյքերս 3-4 Բոստոն Սելտիքս [47]
1984/85 Լոս Անջելես Լեյքերս 4-2 Բոստոն Սելտիքս [48]
1985/86 Հյուսթոն Ռոկետս 2-4 Բոստոն Սելտիքս [49]
1986/87 Լոս Անջելես Լեյքերս 4-2 Բոստոն Սելտիքս [50]
1987/88 Լոս Անջելես Լեյքերս 4-3 Դետրոյթ Փիստոնս [51]
1988/89 Լոս Անջելես Լեյքերս 0-4 Դետրոյթ Փիստոնս [52]
1989/90 Պորտլենդ Թրեյլ Բլեյզերս 1-4 Դետրոյթ Փիստոնս [53]
1990/91 Լոս Անջելես Լեյքերս 1-4 Չիկագո Բուլս [54]
1991/92 Պորտլենդ Թրեյլ Բլեյզերս 2-4 Չիկագո Բուլս [55]
1992/93 Ֆինիքս Սանս 2-4 Չիկագո Բուլս [56]
1993/94 Հյուսթոն Ռոկետս 4-3 Նյու Յորք Նիքս [57]
1994/95 Հյուսթոն Ռոկետս 4-0 Օռլանդո Մեջիք [58]
1995/96 Սիեթլ Սուպերսոնիքս 2-4 Չիկագո Բուլս [59]
1996/97 Յութա Ջազ 2-4 Չիկագո Բուլս [60]
1997/98 Յութա Ջազ 2-4 Չիկագո Բուլս [61]
1998/99[62] Սան Անտոնիո Սփերս 4-1 Նյու Յորք Նիքս [63]
1999/00 Լոս Անջելես Լեյքերս 4-2 Ինդիանա Փեյսերս [64]
2000/01 Լոս Անջելես Լեյքերս 4-1 Ֆիլադելֆիա 76 [65]
2001/02 Լոս Անջելես Լեյքերս 4-0 Նյու Ջերսի Նեթս [66]
2002/03 Սան Անտոնիո Սփերս 4-2 Նյու Ջերսի Նեթս [67]
2003/04 Լոս Անջելես Լեյքերս 1-4 Դետրոյթ Փիստոնս [68]
2004/05 Սան Անտոնիո Սփերս 4-3 Դետրոյթ Փիստոնս [69]
2005/06 Դալաս Մավերիքս 2-4 Մայամի Հիթ [70]
2006/07 Սան Անտոնիո Սփերս 4-0 Կլիվլենդ Կավալիերս [71]
2007/08 Լոս Անջելես Լեյքերս 2-4 Բոստոն Սելտիքս [72]
2008/09 Լոս Անջելես Լեյքերս 4-1 Օռլանդո Մեջիք [73]
2009/10 Լոս Անջելես Լեյքերս 4-3 Բոստոն Սելտիքս [74]
2010/11 Դալաս Մավերիքս 4–2 Մայամի Հիթ [75]
2011/12[76] Օկլահոմա Սիթի Թանդեր 1–4 Մայամի Հիթ [77]
2012/13 Սան Անտոնիո Սփերս 3–4 Մայամի Հիթ [78]
2013/14 Սան Անտոնիո Սփերս 4–1 Մայամի Հիթ [79]

Արդյունքները ըստ ակումբների[խմբագրել]

Ակումբներ Հաղթանակ Պարտություն Ընդհանուր Հաղթած տարի(ներ) Պարտված տարի(ներ)
Բոստոն Սելտիքս 17 4 21 1957, 1959, 1960, 1961, 1962,
1963, 1964, 1965, 1966, 1968,
1969, 1974, 1976, 1981, 1984,
1986, 2008
1958, 1985, 1987, 2010
Մինեապոլիս/ Լոս Անջելես Լեյքերս 16 15 31 1949, 1950, 1952, 1953, 1954,
1972, 1980, 1982, 1985, 1987,
1988, 2000, 2001, 2002, 2009,
2010
1959, 1962, 1963, 1965, 1966,
1968, 1969, 1970, 1973, 1983,
1984, 1989, 1991, 2004, 2008
Չիկագո Բուլս 6 0 6 1991, 1992, 1993, 1996, 1997,
1998
Սան Անտոնիո Սփերս 4 0 4 1999, 2003, 2005, 2007
Մայամի Հիթ 3 1 4 2006, 2012, 2013 2011
Սիրաքյուզ Նեշիոնալս / Ֆիլադելֆիա 76 3 6 9 1955, 1967, 1983 1950, 1954, 1977, 1980, 1982,
2001
Ֆորթ Ուեյն / Դետրոյթ Փիստոնս 3 4 7 1989, 1990, 2004 1955, 1956, 1988, 2005
Ֆիլադելֆիա / Սան Ֆրանցիսկո / Գոլդեն սթեյթ Ուորիորս 3 3 6 1947, 1956, 1975 1948, 1964, 1967
Նյու Յորք Նիքս 2 6 8 1970, 1973 1951, 1952, 1953, 1972, 1994,
1999
Հյուսթոն Ռոկետս 2 2 4 1994, 1995 1981, 1986
Բալթիմոր / Վաշինգտոն Բուլեթս (այժմ՝ Վաշինգտոն Վիզարդս) 1 3 4 1978 1971, 1975, 1979
Սեյնթ Լուիս / Ատլանտա Հոքս 1 3 4 1958 1957, 1960, 1961
Սիեթլ Սուպերսոնիքս/Օկլահոմա Սիթի Թանդեր 1 3 4 1979 1978, 1996, 2012
Պորտլենդ Թրեյլ Բլեյզերս 1 2 3 1977 1990, 1992
Դալաս Մավերիքս 1 1 2 2011 2006
Միլուոքի Բաքս 1 1 2 1971 1974
Ռոչեսթեր Ռոյալս (այժմ՝ Սակրամենտո Քինգս) 1 0 1 1951
Բալթիմոր Բուլեթս (լուծարվել է 1954 թ) 1 0 1 1948
Նյու Ջերսի Նեթս (այժմ՝ Բրուքլին Նեթս) 0 2 2 2002, 2003
Օռլանդո Մեջիք 0 2 2 1995, 2009
Ֆինիքս Սանս 0 2 2 1976, 1993
Յութա Ջազ 0 2 2 1997, 1998
Կլիվլենդ Կավալիերս 0 1 1 2007
Ինդիանա Փեյսերս 0 1 1 2000
Չիկագո Ստագս (լուծարվել է 1950 թ) 0 1 1 1947
Վաշինգտոն Քապիթոլս (լուծարվել է 1951 թ) 0 1 1 1949

Ծանոթագրություններ և նշումներ[խմբագրել]

  1. Shimberg, Jason (2005 թ. հունիսի 9)։ «NBA Finals Trophy: Can You Name It?»։ docsports.com։ Docsports։ http://www.docsports.com/nba-finals-trophy.html։ Վերցված է 2008 թ. հոկտեմբերի 30։ 
  2. «Walter A. Brown»։ hoophall.com։ Naismith Memorial Basketball Hall of Fame։ http://www.hoophall.com/hall-of-famers/tag/walter-a-brown։ Վերցված է 2011 թ. սեպտեմբերի 17։ 
  3. «NBA»։ Encyclopædia Britannica։ http://www.britannica.com/EBchecked/topic/404512/National-Basketball-Association։ Վերցված է 2008 թ. հուլիսի 27։ 
  4. «Lawrence O'Brien»։ hoophall.com։ Naismith Memorial Basketball Hall of Fame։ Արխիվացված օրիգինալից 2008 թ. ապրիլի 12-ին։ http://web.archive.org/web/20080412033345/http://www.hoophall.com/halloffamers/bhof-larry-obrien.html։ Վերցված է 2008 թ. օգոստոսի 3։ 
  5. «Warriors Win Inaugural Finals»։ NBA.com։ Turner Sports Interactive, Inc։ Արխիվացված օրիգինալից 2012 թ. փետրվարի 21-ին։ http://www.webcitation.org/65cUbgZnX։ Վերցված է 2008 թ. մայիսի 14։ (անգլերեն)
  6. Այս թիմը ոչ մի կապ չունի այսօրվա Վաշինգտոն Վիզարդսի հետ, որն 1963-1997 թվականներին հայտնի էր, որպես «Բալթիմոր Բուլեթս»։
  7. «Baltimore Bursts Into Big Leagues»։ NBA.com։ Turner Sports Interactive, Inc։ Արխիվացված օրիգինալից 2012 թ. փետրվարի 21-ին։ http://www.webcitation.org/65cUcNPaI։ Վերցված է 2008 թ. մայիսի 14։ (անգլերեն)
  8. «Mikan, Lakers Begin Championship Run»։ NBA.com։ Turner Sports Interactive, Inc։ Արխիվացված օրիգինալից 2012 թ. փետրվարի 21-ին։ http://www.webcitation.org/65cUcwKlf։ Վերցված է 2008 թ. մայիսի 14։ (անգլերեն)
  9. ԲԱԱ-ի երեք դիվիզիոնների վերաշտկման շնորհիվ, կանոնավոր առաջնության լավաքույն թիմը ինքնաբերաբար կերպով անցավ եզրափակիչ, իսկ մյուս երկու թիմերը իրար հետ ԲԱԱ-ի կիսաեզրափակչում հանդիպեցին որոշելու այլ եզրափակիչ թիմը։ Արևելյան դիվիզիոնի չեմպիոն Սիրակուզը կանոնավոր առաջնության լավագույն թիմն էր, այնպես որ Կենտրոնական դիվիզիոնի չեմպիոն (ոչ մի կապ չունի ներկայիս կենտրոնական դիվիզիոնի հետ) Մինեապոլիս Լեյքերսը դիմակայեց Արևմտյան դիվիզիոնի չեմպիոն Անդերսոն Փաքերսի հետ ԲԱԱ-ի կիսաեզրափակիչում։
  10. «Lakers: First Champs of Newly Formed NBA»։ NBA.com։ Turner Sports Interactive, Inc։ Արխիվացված օրիգինալից 2012 թ. փետրվարի 21-ին։ http://www.webcitation.org/65cUdUa59։ Վերցված է 2008 թ. մայիսի 14։ (անգլերեն)
  11. «Royals Reign, Despite Knicks' Unlikely Comeback»։ Արխիվացված օրիգինալից 2012 թ. փետրվարի 21-ին։ http://www.webcitation.org/65cUe34Tu։ Վերցված է 2008 թ. մայիսի 14։ (անգլերեն)
  12. «Lakers Reclaim the NBA Crown»։ NBA.com։ Turner Sports Interactive, Inc։ Արխիվացված օրիգինալից 2012 թ. փետրվարի 21-ին։ http://www.webcitation.org/65cUebD2i։ Վերցված է 2008 թ. մայիսի 14։ (անգլերեն)
  13. «Lakers Unstoppable in Big Apple»։ NBA.com։ Turner Sports Interactive, Inc։ Արխիվացված օրիգինալից 2012 թ. փետրվարի 21-ին։ http://www.webcitation.org/65cUf9xIn։ Վերցված է 2008 թ. մայիսի 14։ (անգլերեն)
  14. «Minneapolis Makes One Last Title Run»։ NBA.com։ Turner Sports Interactive, Inc։ Արխիվացված օրիգինալից 2012 թ. փետրվարի 21-ին։ http://www.webcitation.org/65cUfiKQG։ Վերցված է 2008 թ. մայիսի 14։ (անգլերեն)
  15. «Nats Win First Title of Shot-Clock Era»։ NBA.com։ Turner Sports Interactive, Inc։ Արխիվացված օրիգինալից 2012 թ. փետրվարի 21-ին։ http://www.webcitation.org/65cUgGaWT։ Վերցված է 2008 թ. մայիսի 17։ (անգլերեն)
  16. «Warriors Reign Over League's 10th Season»։ NBA.com։ Turner Sports Interactive, Inc։ Արխիվացված օրիգինալից 2012 թ. փետրվարի 21-ին։ http://www.webcitation.org/65cUgogDw։ Վերցված է 2008 թ. մայիսի 17։ (անգլերեն)
  17. «Celtics Officially Launch Their Dynasty»։ NBA.com։ Turner Sports Interactive, Inc։ Արխիվացված օրիգինալից 2012 թ. փետրվարի 21-ին։ http://www.webcitation.org/65cUhN7VK։ Վերցված է 2008 թ. մայիսի 17։ (անգլերեն)
  18. «Pettit Drops 50 on Celtics in Game 6»։ NBA.com։ Turner Sports Interactive, Inc։ Արխիվացված օրիգինալից 2012 թ. փետրվարի 21-ին։ http://www.webcitation.org/65cUhvZZ4։ Վերցված է 2008 թ. մայիսի 17։ (անգլերեն)
  19. «Celtics Sweep Past Minneapolis»։ NBA.com։ Turner Sports Interactive, Inc։ Արխիվացված օրիգինալից 2012 թ. փետրվարի 21-ին։ http://www.webcitation.org/65cUiTbcq։ Վերցված է 2008 թ. մայիսի 17։ (անգլերեն)
  20. «Hawks Force Game 7, But Celtics Repeat»։ NBA.com։ Turner Sports Interactive, Inc։ Արխիվացված օրիգինալից 2012 թ. փետրվարի 21-ին։ http://www.webcitation.org/65cUj1Xw8։ Վերցված է 2008 թ. մայիսի 17։ (անգլերեն)
  21. «Celtics Give Sharman Championship Sendoff»։ NBA.com։ Turner Sports Interactive, Inc։ Արխիվացված օրիգինալից 2012 թ. փետրվարի 21-ին։ http://www.webcitation.org/65cUjaGw2։ Վերցված է 2008 թ. մայիսի 17։ (անգլերեն)
  22. «Celtics, Lakers Work OT to Start Rivalry»։ NBA.com։ Turner Sports Interactive, Inc։ Արխիվացված օրիգինալից 2011 թ. օգոստոսի 17-ին։ http://www.webcitation.org/610qWWBVy։ Վերցված է 2008 թ. մայիսի 17։ (անգլերեն)
  23. «Cousy Retires as Six-Time Champion»։ NBA.com։ Turner Sports Interactive, Inc։ Արխիվացված օրիգինալից 2012 թ. փետրվարի 21-ին։ http://www.webcitation.org/65cUk8t7z։ Վերցված է 2008 թ. մայիսի 17։ (անգլերեն)
  24. Ավարը անվանափոխվել էր Ուոլթեր Բրաունի անվամբ։
  25. «Boston 'D' at Center of Title Defense»։ NBA.com։ Turner Sports Interactive, Inc։ Արխիվացված օրիգինալից 2012 թ. փետրվարի 21-ին։ http://www.webcitation.org/65cUkhn0O։ Վերցված է 2008 թ. մայիսի 17։ (անգլերեն)
  26. «Celtics Win Seventh Straight Finals»։ NBA.com։ Turner Sports Interactive, Inc։ Արխիվացված օրիգինալից 2011 թ. օգոստոսի 17-ին։ http://www.webcitation.org/610qbIFgT։ Վերցված է 2008 թ. մայիսի 17։ (անգլերեն)
  27. «Red Lights Cigar to Close Coaching Career»։ NBA.com։ Turner Sports Interactive, Inc։ Արխիվացված օրիգինալից 2011 թ. օգոստոսի 17-ին։ http://www.webcitation.org/610qc6CvK։ Վերցված է 2008 թ. մայիսի 17։ (անգլերեն)
  28. «Prolific Sixers Bring Ring to Philly»։ NBA.com։ Turner Sports Interactive, Inc։ Արխիվացված օրիգինալից 2012 թ. փետրվարի 21-ին։ http://www.webcitation.org/65cUlGLpI։ Վերցված է 2008 թ. մայիսի 17։ (անգլերեն)
  29. «Boston is Alive and Well»։ NBA.com։ Turner Sports Interactive, Inc։ Արխիվացված օրիգինալից 2011 թ. օգոստոսի 17-ին։ http://www.webcitation.org/610qeikJ2։ Վերցված է 2008 թ. մայիսի 17։ (անգլերեն)
  30. «West's Heroics Can't Deprive Russell of 11th Title»։ NBA.com։ Turner Sports Interactive, Inc։ Արխիվացված օրիգինալից 2011 թ. օգոստոսի 17-ին։ http://www.webcitation.org/610qfbfeF։ Վերցված է 2008 թ. մայիսի 17։ (անգլերեն)
  31. «Gutsy Reed Rallies Knicks in Game 7»։ NBA.com։ Turner Sports Interactive, Inc։ Արխիվացված օրիգինալից 2011 թ. օգոստոսի 17-ին։ http://www.webcitation.org/610qgp2td։ Վերցված է 2008 թ. մայիսի 17։ (անգլերեն)
  32. «'Big O' Completes Bucks' Championship Run»։ NBA.com։ Turner Sports Interactive, Inc։ Արխիվացված օրիգինալից 2012 թ. փետրվարի 21-ին։ http://www.webcitation.org/65cUlovQR։ Վերցված է 2008 թ. մայիսի 17։ (անգլերեն)
  33. «Lakers' Legendary Season Leads to Elusive Title»։ NBA.com։ Turner Sports Interactive, Inc։ Արխիվացված օրիգինալից 2011 թ. օգոստոսի 17-ին։ http://www.webcitation.org/610qjeJLB։ Վերցված է 2008 թ. մայիսի 17։ (անգլերեն)
  34. «Knicks Win One for the 'Aged'»։ NBA.com։ Turner Sports Interactive, Inc։ Արխիվացված օրիգինալից 2011 թ. օգոստոսի 17-ին։ http://www.webcitation.org/610qkUlGb։ Վերցված է 2008 թ. մայիսի 17։ (անգլերեն)
  35. «Celtics Win First Title of Post-Russell Era»։ NBA.com։ Turner Sports Interactive, Inc։ Արխիվացված օրիգինալից 2012 թ. փետրվարի 21-ին։ http://www.webcitation.org/65cUmNe7m։ Վերցված է 2008 թ. մայիսի 17։ (անգլերեն)
  36. «Barry’s Warriors Produce Epic Upset»։ NBA.com։ Turner Sports Interactive, Inc։ Արխիվացված օրիգինալից 2012 թ. փետրվարի 21-ին։ http://www.webcitation.org/65cUmvs93։ Վերցված է 2008 թ. մայիսի 17։ (անգլերեն)
  37. «Triple-OT Classic Highlights Boston's 13th Title»։ NBA.com։ Turner Sports Interactive, Inc։ Արխիվացված օրիգինալից 2012 թ. փետրվարի 21-ին։ http://www.webcitation.org/65cUnWymJ։ Վերցված է 2008 թ. մայիսի 17։ (անգլերեն)
  38. Ավարի կառուցվածքը փոխվեց։
  39. «Walton, Lucas Ignite 'Blazermania'»։ NBA.com։ Turner Sports Interactive, Inc։ Արխիվացված օրիգինալից 2012 թ. փետրվարի 21-ին։ http://www.webcitation.org/65cUo5Djd։ Վերցված է 2008 թ. մայիսի 17։ (անգլերեն)
  40. «'Fat Lady' Sings Victorious Tune for Bullets»։ NBA.com։ Turner Sports Interactive, Inc։ Արխիվացված օրիգինալից 2012 թ. փետրվարի 21-ին։ http://www.webcitation.org/65cUodCWI։ Վերցված է 2008 թ. մայիսի 17։ (անգլերեն)
  41. «DJ Leads the Way for Sonics»։ NBA.com։ Turner Sports Interactive, Inc։ Արխիվացված օրիգինալից 2012 թ. փետրվարի 21-ին։ http://www.webcitation.org/65cUpBbCV։ Վերցված է 2008 թ. մայիսի 17։ (անգլերեն)
  42. «Rookie Makes the Lakers Believe in Magic»։ NBA.com։ Turner Sports Interactive, Inc։ Արխիվացված օրիգինալից 2012 թ. փետրվարի 21-ին։ http://www.webcitation.org/65cZPzvjE։ Վերցված է 2008 թ. մայիսի 17։ (անգլերեն)
  43. «Celtics Return to Glory»։ NBA.com։ Turner Sports Interactive, Inc։ Արխիվացված օրիգինալից 2012 թ. փետրվարի 21-ին։ http://www.webcitation.org/65cZQYiq9։ Վերցված է 2008 թ. մայիսի 17։ (անգլերեն)
  44. «Lakers' Arduous Season Ends in Victory»։ NBA.com։ Turner Sports Interactive, Inc։ Արխիվացված օրիգինալից 2012 թ. փետրվարի 21-ին։ http://www.webcitation.org/65cZR5uui։ Վերցված է 2008 թ. մայիսի 17։ (անգլերեն)
  45. «Moses Helps Dr. J, Sixers Reach Promised Land»։ NBA.com։ Turner Sports Interactive, Inc։ Արխիվացված օրիգինալից 2012 թ. փետրվարի 21-ին։ http://www.webcitation.org/65cZRcpol։ Վերցված է 2008 թ. մայիսի 17։ (անգլերեն)
  46. Ավարը անվանափոխվել էր Լարի Օբրայանի անվամբ։
  47. «Celtics Win First Bird-Magic Finals Showdown»։ NBA.com։ Turner Sports Interactive, Inc։ Արխիվացված օրիգինալից 2012 թ. փետրվարի 21-ին։ http://www.webcitation.org/65cZS9qBE։ Վերցված է 2008 թ. մայիսի 17։ (անգլերեն)
  48. «Kareem, Lakers Conquer the Celtic Mystique»։ NBA.com։ Turner Sports Interactive, Inc։ Արխիվացված օրիգինալից 2012 թ. փետրվարի 21-ին։ http://www.webcitation.org/65cZShJf7։ Վերցված է 2008 թ. մայիսի 17։ (անգլերեն)
  49. «Frontcourt Vaults Celtics to Front of the Pack»։ NBA.com։ Turner Sports Interactive, Inc։ Արխիվացված օրիգինալից 2012 թ. փետրվարի 21-ին։ http://www.webcitation.org/65cZTES5D։ Վերցված է 2008 թ. մայիսի 17։ (անգլերեն)
  50. «Magic Maneuvers Lakers Past Celtics»։ NBA.com։ Turner Sports Interactive, Inc։ Արխիվացված օրիգինալից 2012 թ. փետրվարի 21-ին։ http://www.webcitation.org/65cZTlqMp։ Վերցված է 2008 թ. մայիսի 17։ (անգլերեն)
  51. «Lakers Capture the Elusive Repeat»։ NBA.com։ Turner Sports Interactive, Inc։ Արխիվացված օրիգինալից 2012 թ. փետրվարի 21-ին։ http://www.webcitation.org/65cZUJsQl։ Վերցված է 2008 թ. մայիսի 17։ (անգլերեն)
  52. «Waiting Game Ends for Impatient Pistons»։ NBA.com։ Turner Sports Interactive, Inc։ Արխիվացված օրիգինալից 2012 թ. փետրվարի 21-ին։ http://www.webcitation.org/65cZUsFYC։ Վերցված է 2008 թ. մայիսի 17։ (անգլերեն)
  53. «Bad Boys Still the Best»։ NBA.com։ Turner Sports Interactive, Inc։ Արխիվացված օրիգինալից 2012 թ. փետրվարի 21-ին։ http://www.webcitation.org/65cZVQBQO։ Վերցված է 2008 թ. մայիսի 17։ (անգլերեն)
  54. «Bulls Finally Get That Championship Feeling»։ NBA.com։ Turner Sports Interactive, Inc։ Արխիվացված օրիգինալից 2012 թ. փետրվարի 21-ին։ http://www.webcitation.org/65cZVyRxu։ Վերցված է 2008 թ. մայիսի 17։ (անգլերեն)
  55. «Repeat is Extra Sweet for Bulls»։ NBA.com։ Turner Sports Interactive, Inc։ Արխիվացված օրիգինալից 2012 թ. փետրվարի 21-ին։ http://www.webcitation.org/65cZWYpOe։ Վերցված է 2008 թ. մայիսի 17։ (անգլերեն)
  56. «Paxson's Trey Propels Bulls Into NBA History»։ NBA.com։ Turner Sports Interactive, Inc։ Արխիվացված օրիգինալից 2012 թ. փետրվարի 21-ին։ http://www.webcitation.org/65cZXAFGM։ Վերցված է 2008 թ. մայիսի 17։ (անգլերեն)
  57. «Houston's Championship: Dream Come True»։ NBA.com։ Turner Sports Interactive, Inc։ Արխիվացված օրիգինալից 2012 թ. փետրվարի 21-ին։ http://www.webcitation.org/65cZXhhxw։ Վերցված է 2008 թ. մայիսի 17։ (անգլերեն)
  58. «Rockets Earn Respect With Finals Sweep»։ NBA.com։ Turner Sports Interactive, Inc։ Արխիվացված օրիգինալից 2012 թ. փետրվարի 21-ին։ http://www.webcitation.org/65cZYElzI։ Վերցված է 2008 թ. մայիսի 17։ (անգլերեն)
  59. «Bulls' Record-Setting Season Ends in Victory»։ NBA.com։ Turner Sports Interactive, Inc։ Արխիվացված օրիգինալից 2012 թ. փետրվարի 21-ին։ http://www.webcitation.org/65cZZBwua։ Վերցված է 2008 թ. մայիսի 17։ (անգլերեն)
  60. «MJ Adds More Finals Heroics to His Legacy»։ NBA.com։ Turner Sports Interactive, Inc։ Արխիվացված օրիգինալից 2012 թ. փետրվարի 21-ին։ http://www.webcitation.org/65cZZjHxn։ Վերցված է 2008 թ. մայիսի 17։ (անգլերեն)
  61. «Jordan's Jumper Secures Chicago's Sixth Title»։ NBA.com։ Turner Sports Interactive, Inc։ Արխիվացված օրիգինալից 2012 թ. փետրվարի 21-ին։ http://www.webcitation.org/65cZaI9tV։ Վերցված է 2008 թ. մայիսի 17։ (անգլերեն)
  62. Լոկաուտի պատճառով, մրցաշրջանը սկսեց 1999 թվականի փետրվարի 5 - ին, և բոլոր 29 թիմերը խաղացին կրճատված 50 Խաղային կանոնավոր առաջնության։[1]
  63. «'Little General' Marches Spurs to First Title»։ NBA.com։ Turner Sports Interactive, Inc։ Արխիվացված օրիգինալից 2012 թ. փետրվարի 21-ին։ http://www.webcitation.org/65cZaqXH2։ Վերցված է 2008 թ. մայիսի 17։ (անգլերեն)
  64. «Shaq Makes Mark in New Millennium»։ NBA.com։ Turner Sports Interactive, Inc։ Արխիվացված օրիգինալից 2012 թ. փետրվարի 21-ին։ http://www.webcitation.org/65cZbSRYc։ Վերցված է 2008 թ. մայիսի 17։ (անգլերեն)
  65. «Take Two for Tinseltown»։ NBA.com։ Turner Sports Interactive, Inc։ Արխիվացված օրիգինալից 2012 թ. փետրվարի 21-ին։ http://www.webcitation.org/65cZc3quL։ Վերցված է 2008 թ. մայիսի 17։ (անգլերեն)
  66. «A Sweeping Statement»։ NBA.com։ Turner Sports Interactive, Inc։ Արխիվացված օրիգինալից 2012 թ. փետրվարի 21-ին։ http://www.webcitation.org/65cZcettv։ Վերցված է 2008 թ. մայիսի 17։ (անգլերեն)
  67. «The Storybook Spurs!»։ NBA.com։ Turner Sports Interactive, Inc։ Արխիվացված օրիգինալից 2012 թ. փետրվարի 21-ին։ http://www.webcitation.org/65cZdC2Kp։ Վերցված է 2008 թ. մայիսի 17։ (անգլերեն)
  68. «Motown back at #1»։ NBA.com։ Turner Sports Interactive, Inc։ Արխիվացված օրիգինալից 2012 թ. փետրվարի 21-ին։ http://www.webcitation.org/65cZdw6oT։ Վերցված է 2008 թ. մայիսի 17։ (անգլերեն)
  69. «Winning is fundamental»։ NBA.com։ Turner Sports Interactive, Inc։ Արխիվացված օրիգինալից 2012 թ. փետրվարի 21-ին։ http://www.webcitation.org/65cZf2PUr։ Վերցված է 2008 թ. մայիսի 17։ (անգլերեն)
  70. «Wade's world is Title Town»։ NBA.com։ Turner Sports Interactive, Inc։ Արխիվացված օրիգինալից 2012 թ. փետրվարի 21-ին։ http://www.webcitation.org/65cZg8GcL։ Վերցված է 2008 թ. մայիսի 17։ (անգլերեն)
  71. «Sweeping success: Spurs win it!»։ NBA.com։ Turner Sports Interactive, Inc։ Արխիվացված օրիգինալից 2012 թ. փետրվարի 21-ին։ http://www.webcitation.org/65cZhD5Wm։ Վերցված է 2008 թ. մայիսի 17։ (անգլերեն)
  72. «Return to Glory: Celtics Win NBA Title»։ NBA.com։ Turner Sports Interactive, Inc։ Արխիվացված օրիգինալից 2012 թ. փետրվարի 21-ին։ http://www.webcitation.org/65cZiVRPu։ Վերցված է 2008 թ. հունիսի 3։ (անգլերեն)
  73. «Lakers Wrap Up Title No. 15»։ NBA.com։ Turner Sports Interactive, Inc։ Արխիվացված օրիգինալից 2012 թ. փետրվարի 21-ին։ http://www.webcitation.org/65cZjshEL։ Վերցված է 2009 թ. հունիսի 14։ (անգլերեն)
  74. «Lakers hold off Celtics in hard-fought Game 7 to secure 16th NBA championship»։ NBA.com։ Turner Sports Interactive, Inc։ Արխիվացված օրիգինալից 2012 թ. փետրվարի 21-ին։ http://www.webcitation.org/65cZlQAdP։ Վերցված է 2010 թ. հունիսի 18։ (անգլերեն)
  75. «Cuban finally ends silence, emerges as a champion»։ NBA.com։ Turner Sports Interactive, Inc։ Արխիվացված օրիգինալից 2012 թ. հունիսի 17-ին։ http://www.webcitation.org/68UfFn70H։ Վերցված է 2011 թ. հունիսի 12։  (անգլերեն)
  76. Լոկաուտի պատճառով, մրցաշրջանը սկսեց 2011 թվականի դեկտեմբերի 25 - ին, և բոլոր 30 թիմերը խաղացին կրճատված 66 Խաղային կանոնավոր առաջնության։
  77. «LeBron James, Heat dominate Thunder to win NBA championship»։ ESPN.com։ ESPN Internet Ventures։ http://scores.espn.go.com/nba/recap?gameId=320621014։ Վերցված է 2012 թ. օգոստոսի 18։  (անգլերեն)
  78. «LeBron James, Heat beat Spurs for second straight NBA title»։ ESPN.com։ ESPN Internet Ventures։ http://espn.go.com/nba/recap?gameId=400467339։ Վերցված է 2013 թ. օգոստոսի 13։  (անգլերեն)
  79. «Spurs shake early deficit to snuff out Heat and win 5th NBA title»։ ESPN.com։ http://scores.espn.go.com/nba/recap?gameId=400559378։  (անգլերեն)