Վենետիկյան դոժերի ցանկ

Վիքիպեդիայից՝ ազատ հանրագիտարանից
Jump to navigation Jump to search

Վենետիկյան դոժերի ցանկ ժամանակակից Վենետիկի դոժերի անունների ցանկը, որոնք ղեկավարել են քաղաքը և շրջակա տարածքները 697-ից մինչև 1797 թվականները[1][2]:

Տարիների պատմության ընթացքում զարգացումը հետաքրքիր և բազմազան է եղել: Սկզբնական շրջանում դոժերը ընտրվեցին Բյուզանդական կայսրության ղեկավարներ: Այս ժամանակահատվածում տիտղոսի վերացման ժամկետը 737-ից մինչև 742-ներ, երբ դոժերի փոխարեն մեկ տարի կառավարելեն «ռազմական վարպետները» (իտալ.՝ maestri dei militi)՝ Դոմենիկո Լեոնեն, Ֆելիչե Կորնիոլան, Տեոդատո Իպատոն, Ջովիանո Չեպանիկո և Ջովանի Ֆաբրիչակոն:

Վենետիկի Հանրապետության զինանշան

Վենետիկում դոժին ընտրել է ավագանին՝ բազմաստիճան ընտրությունների միջոցով։ Պաշտոնը եղել է ցմահ, սկզբնական շրջանում ունեցել է մեծ իշխանություն։

Վենետիկի դոժեր[խմբագրել | խմբագրել կոդը]

Դոժի զինանշան Նկար Անուն Կառավարման տարիներ Տիտղոսի կորստի պատճառը Ծան.
սկիզբ վերջ
VII դար
1. Doge Paolo Lucio Anafesto.png Paolo Lucio Anafesto.jpg Պաուլո Լուչիո Անաֆեստո
Paolo Lucio Anafesto
(մահացել է 717)
697 717 սպանվել է Հերակլիայում [3]
VIII դար
2. Doge Marcello Tegalliano.png Մարչելո Տեգալիանո
Marcello Tegalliano
(մահացել է 726)
717 726 մահացել է [4]
3. Doge Orso Ipato.png Օրսո Իպատո
Orso Ipato
(մահացել է 737)
726 737 սպանվել է Հերակլիայում [5]
Տիտղոսը վերցվել է
(737—742)
4. Doge Teodato Ipato.png Տեոդատո Իպատո
Teodato Ipato
(մահացել է 755 թվականից հետո )
742 755 կուրացել է [5]
5. Doge Galla Lupanio.png Գալա Լուպանիո
Galla Lupanio
(մահացել է после 756)
755 756 կուրացել է [6]
6. Doge Domenico Menegario.png Դոմենիկո Մոնեգարիո
Domenico Monegario
(մահացել է после 764)
756 764 կուրացել է [7]
7. Doge Maurizio Galbajo.png Maurizio-galbaio-doge-of-venice.jpg Մաուրիցիո Գալբայո
Maurizio Galbaio
(մահացել է 797)
764 797 մահացել է [8]
8. Doge's Crown.svg Giovanni-galbaio-doge-of-venice.jpg Ջովանի Գալբայո
Giovanni Galbaio
(մահացել է после 804)
797 804 աքսորվել և փախել է Մանտույու [9]
IX դար
9. Doge's Crown.svg Obelerio-antenoreo-doge-of-venice.jpg Անտենորեո Օբելերիո
Obelerio Antenoreo
(մահացել է 810)
804 810 մահապատժի է ենթարկվել [10]
10. Doge Angelo Partecipazio.png Angelo Participazio.jpg Անելո Պարտեչիպացիո
Angelo Participazio
(մահացել է 827)
810 827 մահացել է [11]
11. Doge's Crown.svg Ջուստինիանո Պարտեչիպացիո
Giustiniano Participazio
(մահացել է 829)
827 829 մահացել է [12]
12. Doge's Crown.svg Ջովանի I Պարտեչիպացիո
Giovanni I Participazio
(մահացել է после 836)
829 836 մեկուսացվել է Գրադո վանք [13]
13. Doge Pietro Tradonico.png Պետրո Տրադոնիկո
Pietro Tradonico
(մահացել է 864)
836 13.09.864 սպանվել է Վենետիկում [14]
14. Doge's Crown.svg Օրսո I Պարտեչիպացիո
Orso I Participazio
(մահացել է 881)
864 881 մահացել է [15]
15. Doge's Crown.svg Ջովանի II Պարտեչիպացիո
Giovanni II Participazio
(մահացել է 888)
881 887 հրաժարվել է [15]
16. Doge Pietro Candiano I.png Պետրո I Կանդիանո
Pietro I Candiano
(842—887)
17.04.887 18.09.887 հրկիզվել է Մակարսկայի ճակատամարտում [16]
17. Doge Pietro Tribuno.png Պետրո Տրիբունո
Pietro Tribuno
(մահացել է 912)
888 912 մահացել է [17]
X դար
18. Doge's Crown.svg Օրսո II Պարտեչիպացիո
Orso II Participazio
(մահացել է после 932)
912 932 հրաժարվել և
հեռացել է Ամիանայ կղզու վանք
[18]
19. Doge's Crown.svg Պետրո II Կանդիանո
Pietro II Candiano(մահացել է 939)
932 939 մահացել է [19]
20. Doge's Crown.svg Պետրո Բադոեր Պարտեչիպացիո]]
Pietro Badoer Participazio
(մահացել է 942)
939 942 մահացել է [20]
21. Doge's Crown.svg Պետրո III Կանդիանո
Pietro III Candiano
(մահացել է 959)
942 959 մահացել է [21]
22. Doge's Crown.svg Պետրո IV Կանդիանո
Pietro IV Candiano
(մահացել է 976)
959 976 Վենետիկում հայտնաբերել են խոշտանգված մարմնի մասերը [22]
23. Doge Pietro Orseolo I.png Պետրո I Օրսեոլո
Pietro I Orseolo
(928—987)
976 01.09.978 հրաժարվել է [23]
24. Doge's Crown.svg Վիտալե Կանդիանո
Vitale Candiano
(մահացել է после 979)
978 979 մահացել է [24]
25. Doge Tibuno Memmo.png Տրիբունո Մեմո
Tribuno Memmo
(մահացել է после 991)
979 991 հեռացել է Վենետիկի
Սան Զակարիայի վանք
[25]
26. Doge Pietro OrseoloII.png Պետրո II Օրսեոլո
Pietro II Orseolo
(960—1009)
991 1009 մահացել է [26]
XI դար
27. Doge's Crown.svg Օտոն Օրսեոլո
Ottone Orseolo
(993—1032)
1009 1026 աքսորվել է Կոստանդնուպոլիս [27]
28. Doge's Crown.svg Պետրո Բարբոլանո
Pietro Barbolano
(մահացել է после 1032)
1026 1032 աքսորվել է Կոստանդնուպոլիս [28]
29. Doge Domenico Flabanico.png Դոմենիկո Ֆլաբյանիկո
Domenico Flabanico
(մահացել է 1041)
1032 1041 մահացել է [29]
30. Doge Domenico Contarini.png Դոմենիկո I Կոնտարինի
Domenico I Contarini
(մահացել է 1071)
1041 1071 մահացել է [30]
31. Doge Domenico Selvo.png Դոմենիկո Սելվո
Domenico Selvo
(մահացել է 1084)
1071 1084 մահացել է [31]
32. Doge Vitale Falier.png Վիտալե Ֆալեր
Vitale Faliero de' Doni
(մահացել է 1095/96)
1084 1095/96 մահացել է [32]
33. Doge Vitale Michiel.png Վիտալե I Միկել
Vitale I Michele
(մահացել է 1102)
1095/96 1102 մահացել է [33]
XII դար
34. Doge Ordelafo Falier Coat of arms.png Օրդելաֆո Ֆալեր
Ordelafo Faliero
(1070—1117)
1102 1117 հրկիզվել է Ջազայի ճակատամարտում [34]
35. Doge Domenico Michiel.png Դոմենիկո Միկել
Domenico Michele
(մահացել է 1130)
1117 1130 մահացել է [35]
36. Doge Pietro Polani.png Պետրո Պոլանի
Pietro Polani
(մահացել է 1148)
1130 1148 մահացել է [36]
37. Doge's Crown.svg Դոմենիկո Մորոզինի
Domenico Morosini
(մահացել է 1156)
1148 1156 մահացել է [37]
38. Doge Vitale Michiel II.png Վիտալե II Միկել
Vitale II Michele
(մահացել է 1172)
1156 28.05.1172 սպանվել է Վենետիկում [38]
39. Doge Sebastiano Ziani.png Սեբաստիանո Ձիանի
Sebastiano Ziani
(1102—1178)
29.09.1172 1178 հեռացել է
Վենետիկի Սան Ջիորջիո-Մոգորիա վանք
[39]
40. Doge Orio Mastro Pietro.png Орио Մաստրոպետրո]]
Orio Mastropiero
(մահացել է 1192)
17.04.1178 1192 մահացել է [40]
41. Doge's Crown.svg Enrico Dandolo.jpg Էնրիկո Դանդոլո
Enrico Dandolo
(1107—1205)
21.06.1192 1205 մահացել է [41]
XIII դար
42. Doge's Crown.svg Պետրո Ձիանի
Pietro Ziani
(մահացել է 1229)
15.08.1205 1229 հրաժարվել է և շուտով մահացել [42]
43. Doge Giacomo Tiepolo.png Յակոպո Տեպոլո
Jacopo Tiepolo
(մահացել է 1249)
06.03.1229 02.05.1249 հրաժարվել է և շուտով մահացել [43]
44. Doge Marin Morosini.png Մարինո Մորոզինի
Marino Morosini
(1181—1253)
13.06.1249 01.01.1253 մահացել է [44]
45. Doge Renier Zen.png Ռեներո Ձենո
Reniero Zeno
(մահացել է 1268)
08.01.1253 07.07.1268 մահացել է [45]
46. Doge Lorenzo Tiepolo.png Լորենցո Տեպոլո
Lorenzo Tiepolo
(մահացել է 1275)
23.07.1268 15.08.1275 մահացել է [46]
47. Doge Giacomo Contarini.png Յակոպո Կոնտարինի
Jacopo Contarini
(1193—1280)
06.09.1275 06.03.1280 մահացել է [47]
48. Doge Giovanni Dandolo.png Ջովանի Դանդոլո
Giovanni Dandolo
(մահացել է 1289)
31.03.1280 02.11.1289 մահացել է [48]
49. Doge Pietro Gradenigo.png Պետրո Գրադենիգո
Pietro Gradenigo
(1251—1311)
25.11.1289 13.08.1311 մահացել է [49]
XIV դար
50. Doge Marin Zorzi.png Marino Zorzi.jpg Մարինո Ցորցի
Marino Zorzi
(1231—1312)
23.08.1311 03.07.1312 մահացել է [50]
51. Doge Giovanni Soranzo.png Giovanni Soranzo Portrait.JPG Ջովանի Սորանցո
Giovanni Soranzo
(1240—1328)
13.07.1312 31.12.1328 մահացել է [51]
52. Doge Francesco Dandolo.png Francesco Dandolo.jpg Ֆրանչեսկո Դանդոլո
Francesco Dandolo
(1258—1339)
04.01.1329 31.10.1339 մահացել է [52]
53. Doge's Crown.svg Bartolomeo Gradenigo.jpg Բարտոլոմեո Գրադենիգո
Bartolomeo Gradenigo
(1260—1342)
07.11.1339 28.12.1342 մահացել է [53]
54. Doge Andrea Dandolo.png Andrea Dandolo (1306-1354) - 54 ème Doge de Venise.jpg Անդրեա Դանդոլո
Andrea Dandolo
(1306—1354)
04.01.1343 07.09.1354 մահացել է [54]
55. Doge Marino Falier.png Մարինո Ֆալեր
Marino Faliero
(1285—1355)
16.09.1354 16.04.1355 մահապատժի է ենթարկվել [55]
56. Doge's Crown.svg Ջովանի Գրադենիգո
Giovanni Gradenigo
(մահացել է 1356)
21.04.1355 08.08.1356 մահացել է [56]
57. Doge Giovanni Delfino.png Ջովանի Դոլֆին
Giovanni Delfino
(1303—1361)
13.08.1356 12.07.1361 մահացել է [57]
58. Doge Lorenzo Celsi.png Լորենցո Չելսի
Lorenzo Celsi
(1310—1365)
13.07.1361 18.07.1365 մահացել է, հնարավոր է, որ թունավորվել է [58]
59. Doge Marco Corner.png Doge Marco Cornaro portrait.JPG Մարկո Կորնարո
Marco Cornaro
(1285—1368)
21.07.1365 13.01.1368 մահացել է [59]
60. Doge Andrea Contarini.png Andrea Contarini Portarit.JPG Անդրեա Կոնտարինի
Andrea Contarini
(1300/02—1382)
20.01.1368 05.06.1382 մահացել է [60]
61. Doge Michele Morosini.png Միկելե Մորոզինի
Michele Morosini
(1308—1382)
10.06.1382 16.10.1382 մահացել է ժանտախտի համաճարակի ժամանակ [44]
62. Doge Antonio Venier.png Antonio Venier.jpg Անտոնիո Վեներ
Antonio Venier
(1330—1400)
21.10.1382 23.11.1400 մահացել է [61]
63. Doge Michele Steno.png Michele Steno.jpg Միկելե Ստենո
Michele Steno
(1331—1413)
01.12.1400 26.12.1413 մահացել է [62]
XV դար
64. Doge Tommaso Mocenigo.png Տոմազո Մոչենիգո
Tommaso Mocenigo
(1343—1423)
07.01.1414 04.04.1423 մահացել է [63]
65. Doge Francesco Foscari.png FrancescoFoscariBastiani.jpg Ֆրանչեսկո Ֆոսկարի
Francesco Foscari
(1373—1457)
15.04.1423 25.10.1457 հրաժարվել է և շուտով մահացել է [64]
66. Doge Pasquale Malipiero.png Gentile Bellini 010.jpeg Պասկուալե Մալիպերո
Pasquale Malipiero
(1392—1462)
30.10.1457 07.05.1462 մահացել է [65]
67. Doge Cristoforo Moro.png Կրիստոֆորո Մորո
Cristoforo Moro
(1390—1471)
12.05.1462 09.11.1471 մահացել է [66]
68. Doge Niccolò Tron.png Նիկոլո Տրոնո
Nicolò Tron
(1399—1473)
25.11.1471 28.07.1473 մահացել է [67]
69. Doge Niccolò Marcello.png Dogemarcello2.jpg Նիկոլո Մարչելո
Nicolò Marcello
(1397—1474)
13.08.1473 01.12.1474 մահացել է [68]
70. Doge Pietro Mocenigo.png PietroMocenigo.jpg Պետրո Մոչենիգո
Pietro Mocenigo
(1406—1476)
14.12.1474 23.02.1476 մահացել է [69]
71. Doge Andrea Vendramin.png Անդրեա Վենդրամին
Andrea Vendramin
(1393—1478)
05.03.1476 05.05.1478 մահացել է [70]
72. Doge's Crown.svg Doge Giovanni Mocenigo by Gentile Bellini (cradled).jpg Ջովանի Մոչենիգո
Giovanni Mocenigo
(1409—1485)
18.05.1478 14.09.1485 մահացել է [71]
73. Doge Marco Barbarigo.png Marco Barbarigo.jpg Մարկո Բարբարիգո
Marco Barbarigo
(1413—1486)
19.11.1485 14.08.1486 մահացել է [72]
74. Doge Agostino Barbarigo.png Ագոստինո Բարբարիգո
Agostin Barbarigo
(1419—1501)
30.08.1486 20.09.1501 մահացել է [73]
XVI դար
75. Doge Leonardo Loredan.png Լեոնարդո Լորեդանո
Leonardo Loredan
(1436—1521)
02.10.1501 21.06.1521 մահացել է [74]
76. Doge Antonio Grimani.png AntonioGrimani.jpg Անտոնիո Գրիմանի
Antonio Grimani
(1434—1523)
06.07.1521 07.05.1523 մահացել է [75]
77. Doge Andrea Gritti.png Ritratto del Doge Andrea Gritti - Tiziano 059.jpg Անդրեա Գրիտի
Andrea Gritti
(1455—1538)
20.05.1523 28.12.1538 մահացել է [76]
78. Doge Pietro Lando.png PietroLando.jpg Պետրո Լանդո
Pietro Lando
(1462—1545)
19.01.1539 09.11.1545 մահացել է [77]
79. Doge Francesco Donato.png FrancescoDonà.jpg Ֆրանչեսկո Դոնատո
Francesco Donato
(1468—1553)
24.11.1545 23.05.1553 մահացել է [78]
80. Doge Marc'Antonio Trevisan.png Titian doge ma trevisani museum of fine art budapest.jpg Մարկանտոնիո Տրեվիզան
Marcantonio Trevisan
(1475—1554)
04.07.1553 31.05.1554 մահացել է [79]
81. Doge Francesco Venier.png Titian - Portrait of the Doge Francesco Venier - WGA22975.jpg Ֆրանչեսկո Վեներ
Francesco Venier
(1489—1556)
11.06.1554 02.06.1556 մահացել է [80]
82. Doge Lorenzo Priuli.png Lorenzo Priuli Cropped.JPG Լորենցո Պրիուլի
Lorenzo Priuli
(1489—1559)
14.06.1556 17.08.1559 մահացել է [81]
83. Doge's Crown.svg Jacopo Tintoretto - Portrait of Doge Girolamo Priuli - WGA22684.jpg Ջիրոլամո Պրիուլի
Girolamo Priuli
(1486—1567)
01.09.1559 04.11.1567 մահացել է [81]
84. Doge Pietro Loredan.png Tintoretto doge pietro loredano museum of fine arts budapest.jpg Պետրո Լորեդանո
Pietro Loredan
(1482—1570)
26.11.1567 03.05.1570 մահացել է [82]
85. Doge's Crown.svg Doge-Alvise-Mocenigo.jpg Ալվիզե I Մոչենիգո
Alvise I Mocenigo
(1507—1577)
11.05.1570 04.06.1577 մահացել է [83]
86. Doge Sebastiano Venier.png Jacopo Tintoretto 037.jpg Սեբաստյանո Վեներ
Sebastiano Venier
(1496—1578)
11.06.1577 03.03.1578 մահացել է [84]
87. Doge Niccolò da Ponte.png Նիկոլո դա Պոնտե
Nicolò da Ponte
(1491—1585)
11.03.1578 30.07.1585 մահացել է [85]
88. Doge Pasquale Cicogna.png Jacopo Tintoretto - Doge Pasquale Cicogna.jpg Պասկուալե Չիկոնյա
Pasquale Cicogna
(1509—1595)
18.08.1585 02.04.1595 մահացել է [86]
89. Doge's Crown.svg Portrait of Doge Marino Grimani by Domenico Tintoretto, Cincinnati Art Museum.JPG Մարինո Գրիմանի
Marino Grimani
(1532—1605)
26.04.1595 25.12.1605 մահացել է [87]
XVII դար
90. Doge Leonardo Donà.png Լեոնարդո Դոնատո
Leonardo Donato
(1536—1612)
10.01.1606 16.07.1612 մահացել է [88]
91. Doge Marc'Antonio Memmo.png Marcantoniomemmogemvlbassano hi.jpg Մարկանտոնիո Մեմո
Marcantonio Memmo
(1536—1615)
24.07.1612 31.10.1615 մահացել է [89]
92. Doge's Crown.svg GiovanniBembo.jpg Ջովանի Բեմբո
Giovanni Bembo
(1543—1618)
02.12.1615 16.03.1618 մահացել է [90]
93. Doge's Crown.svg Նիկոլո Դոնատո
Nicolò Donato
(1540—1618)
04.04.1618 09.05.1618 մահացել է [91]
94. Doge's Crown.svg AntonioPriuli.jpg Անտոնիո Պրիուլի
Antonio Priuli
(1548—1623)
17.05.1618 12.08.1623 մահացել է [81]
95. Doge's Crown.svg Francesco Contarini Portrait.JPG Ֆրանչեսկո Կոնտարինի
Francesco Contarini
(1556—1624)
08.09.1623 06.12.1624 մահացել է [92]
96. Doge's Crown.svg Giovanni I Cornaro.jpg Ջովանի I Կորներ
Giovanni I Cornaro
(1551—1629)
04.01.1625 23.12.1629 մահացել է [93]
97. Doge's Crown.svg Նիկոլո Կոնտարինի
Nicolò Contarini
(1553—1631)
18.01.1630 02.04.1631 մահացել է [94]
98. Doge's Crown.svg Accademia - Bernardo Strozzi Portrait de Francesco Erizzo.jpg Ֆրանչեսկո Էրիցո
Francesco Erizzo
(1566—1646)
10.04.1631 03.01.1646 մահացել է [95]
99. Doge's Crown.svg Ֆրանչեսկո Մոլին
Francesco Da Molin
(1575—1655)
20.01.1646 27.02.1655 մահացել է [96]
100. Doge's Crown.svg Carlo Contarini.jpg Կարլո Կոնտարինի
Carlo Contarini
(1580—1656)
27.03.1655 01.05.1656 մահացել է [97]
101. Doge's Crown.svg Ֆրանչեսկո Կորներ
Francesco Cornaro
(1585—1656)
17.05.1656 05.06.1656 մահացել է [98]
102. Doge's Crown.svg Bertuccio Valiero.jpg Բերտուչո Վալեր
Bertuccio Valiero
(1596—1658)
15.06.1656 29.03.1658 մահացել է [99]
103. Doge's Crown.svg Giovanni Pesaro.jpg Ջովանի Պեզարո
Giovanni Pesaro
(1589—1659)
08.04.1658 30.09.1659 մահացել է [100]
104. Doge Domenico Contarini.png Domenico II Contarini.jpg Դոմենիկո II Կոնտարինի
Domenico II Contarini
(1585—1675)
16.10.1659 26.01.1675 մահացել է [101]
105. Doge's Crown.svg Nicolò Sagredo.jpg Նիկոլո Սագրեդո
Nicolò Sagredo
(1606—1676)
06.02.1675 14.08.1676 մահացել է [102]
106. Doge's Crown.svg Ponti, Carlo (ca. 1823-1893) - Luigi Contarini (doge 1676-1683).jpg Ալվիզե Կոնտարինի
Alvise Contarini
(1601—1684)
26.08.1676 15.01.1684 մահացել է [103]
107. Doge's Crown.svg Marcantonio giustinian.jpg Մարկանտոնիո Ջուստինիանի
Marcantonio Giustinian
(1619—1688)
26.01.1684 23.03.1688 մահացել է [104]
108. Doge's Crown.svg FrancescoMorosini.jpg Ֆրանչեսկո Մորոզինի
Francesco Morosini
(1619—1694)
03.04.1688 06.01.1694 մահացել է [105]
109. Doge's Crown.svg SilvestroValier.jpeg Սիլվեստրո Վալեր
Silvestro Valiero
(1630—1700)
25.02.1694 07.07.1700 մահացել է [106]
110. Doge's Crown.svg Alvise II Mocenigo.jpg Ալվիզե II Մոչենիգո
Alvise II Mocenigo
(1628—1709)
17.07.1700 06.05.1709 մահացել է [107]
XVIII դար
111. Doge's Crown.svg Tiepolo, Giovanni II Corner.jpg Ջովանի II Կորներ
Giovanni II Cornaro
(1647—1722)
22.05.1709 12.08.1722 մահացել է [108]
112. Doge's Crown.svg Ալվիզե III Մոչենիգո]]
Alvise III Sebastiano Mocenigo
(1662—1732)
24.08.1722 21.05.1732 մահացել է [109]
113. Doge's Crown.svg Carlo Ruzzini.jpg Կարլո Ռուցինի
Carlo Ruzzini
(1653—1735)
02.06.1732 05.01.1735 մահացել է [110]
114. Coats of arms of House of Pisani.jpg Alvisepisani.jpg Ալվիզե Պիզանի
Alvise Pisani
(1664—1741)
17.01.1735 17.06.1741 մահացել է [111]
115. Doge's Crown.svg Pietro-grimani.jpg Պետրո Գրիմանի
Pietro Grimani
(1677—1752)
30.06.1741 07.03.1752 մահացել է [112]
116. Doge's Crown.svg Doge Francesco Loredan.jpg Ֆրանչեսկո Լորեդան
Francesco Loredan
(1685—1762)
18.03.1752 19.05.1762 մահացել է [113]
117. Doge's Crown.svg Doge Marco Foscarini.jpg Մարկո Ֆոսկարինի
Marco Foscarini
(1696—1763)
31.05.1762 31.03.1763 մահացել է [114]
118. Doge's Crown.svg Alvise IV Mocenigo.jpg Ալվիզե IV Մոչենիգո
Alvise IV Giovanni Mocenigo
(1701—1778)
19.04.1763 31.12.1778 մահացել է [115]
119. Doge's Crown.svg Paolo Renier paint by A. Longhi c. 1779.jpg Պաոլո Ռեներ
Paolo Renier
(1710—1789)
14.01.1779 13.02.1789 մահացել է [116]
120. Doge's Crown.svg Lodovico Manin.jpg Լոդովիկո Մանին
Ludovico Manin
(1725—1802)
09.05.1789 12.05.1797 տիտղոսը վերցվել է [117]

Տես նաև[խմբագրել | խմբագրել կոդը]

Վենետիկի հանրապետություն

Ծանոթագրություններ[խմբագրել | խմբագրել կոդը]

  1. Светлана Блейзизен.։ «Венецианские дожи» (ռուսերեն)։ Italia-mia.globalfolio.net 
  2. Alessandro Lattes.։ «Doge»։ Enciclopedia Italiana (1932) (իտալերեն)։ Treccani.it 
  3. «Paolùccio, Anafesto doge di Venezia»։ Enciclopedie on line (իտալերեն)։ Treccani.it 
  4. «Marcèllo Tegalliano»։ Enciclopedie on line (իտալերեն)։ Treccani.it 
  5. 5,0 5,1 Gerhard Rösch.։ «Deodato»։ Dizionario Biografico degli Italiani — Volume 39 (1991) (իտալերեն)։ Treccani.it 
  6. «Galla»։ Enciclopedie on line (իտալերեն)։ Treccani.it 
  7. Marco Pozza.։ «Monegario, Domenico»։ Dizionario Biografico degli Italiani — Volume 75 (2011) (իտալերեն)։ Treccani.it 
  8. Claudio Azzara.։ «Maurizio Galbajo»։ Enciclopedie on line (իտալերեն)։ Treccani.it 
  9. Andrea Bedina.։ «Giovanni Galbaio»։ Dizionario Biografico degli Italiani — Volume 56 (2001) (իտալերեն)։ Treccani.it 
  10. «Obelèrio, Antenoreo»։ Enciclopedie on line (իտալերեն)։ Treccani.it 
  11. «Partecipazi»։ Enciclopedie on line (իտալերեն)։ Treccani.it 
  12. «Giustiniano Partecipazio doge di Venezia»։ Enciclopedie on line (իտալերեն)։ Treccani.it 
  13. «I Partecipazio dominano su Venezia»։ Riassunti della storia d’Italia (իտալերեն)։ Сronologia Leonardo 
  14. «Tradònico, Pietro»։ Enciclopedie on line (իտալերեն)։ Treccani.it 
  15. 15,0 15,1 «Dogi Veneziani»։ Biografia dei 120 dogi di Venezia (իտալերեն)։ Сronologia Leonardo 
  16. Margherita Giuliana Bertolini.։ «Candiano, Pietro»։ Dizionario Biografico degli Italiani — Volume 17 (1974) (իտալերեն)։ Treccani.it 
  17. «Tribuno, Pietro»։ Enciclopedie on line (իտալերեն)։ Treccani.it 
  18. «Venezia^ dogato di Orso II Partecipazio»։ Riassunti della storia d’Italia (իտալերեն)։ Сronologia Leonardo 
  19. Margherita Giuliana Bertolini.։ «Candiano, Pietro II»։ Dizionario Biografico degli Italiani — Volume 17 (1974) (իտալերեն)։ Treccani.it 
  20. «Pietro Badoer (Partecipazio)»։ Enciclopedie on line (իտալերեն)։ Treccani.it 
  21. Margherita Giuliana Bertolini.։ «Candiano, Pietro III»։ Dizionario Biografico degli Italiani — Volume 17 (1974) (իտալերեն)։ Treccani.it 
  22. Margherita Giuliana Bertolini.։ «Candiano, Pietro IV»։ Dizionario Biografico degli Italiani — Volume 17 (1974) (իտալերեն)։ Treccani.it 
  23. «Orsèolo, Pietro I, santo»։ Enciclopedie on line (իտալերեն)։ Treccani.it 
  24. Riccardo Capasso.։ «Candiano, Vitale»։ Dizionario Biografico degli Italiani — Volume 17 (1974) (իտալերեն)։ Treccani.it 
  25. «Tribuno Memmo»։ Enciclopedie on line (իտալերեն)։ Treccani.it 
  26. «Orsèolo, Pietro II»։ Enciclopedie on line (իտալերեն)։ Treccani.it 
  27. «Orsèolo, Ottone»։ Enciclopedie on line (իտալերեն)։ Treccani.it 
  28. «Centrànico, Pietro Barbolano»։ Enciclopedie on line (իտալերեն)։ Treccani.it 
  29. Giorgio Ravegnani.։ «Flabanico, Domenico»։ Dizionario Biografico degli Italiani — Volume 48 (1997) (իտալերեն)։ Treccani.it 
  30. Marco Pozza.։ «Contarini, Domenico I»։ Dizionario Biografico degli Italiani — Volume 28 (1983) (իտալերեն)։ Treccani.it 
  31. «Silvo (o Selvo), Domenico»։ Enciclopedie on line (իտալերեն)։ Treccani.it 
  32. Irmgard Fees.։ «Faliero (Faletro, Faledro), Vitale»։ Dizionario Biografico degli Italiani — Volume 44 (1994) (իտալերեն)։ Treccani.it 
  33. «Michièl, Vitale I»։ Enciclopedie on line (իտալերեն)։ Treccani.it 
  34. Irmgard Fees.։ «Falier (Faletro, Faledro), Ordelaffo (Ordelaf)»։ Dizionario Biografico degli Italiani — Volume 44 (1994) (իտալերեն)։ Treccani.it 
  35. Marco Pozza.։ «Michele, Domenico»։ Dizionario Biografico degli Italiani — Volume 74 (2010) (իտալերեն)։ Treccani.it 
  36. «Polani, Pietro»։ Enciclopedie on line (իտալերեն)։ Treccani.it 
  37. Giorgio Ravegnani.։ «Morosini, Domenico»։ Dizionario Biografico degli Italiani — Volume 77 (2012) (իտալերեն)։ Treccani.it 
  38. «Michièl, Vitale II»։ Enciclopedie on line (իտալերեն)։ Treccani.it 
  39. «Ziani, Sebastiano»։ Enciclopedie on line (իտալերեն)։ Treccani.it 
  40. Franco Rossi.։ «Mastropiero, Orio»։ Dizionario Biografico degli Italiani — Volume 72 (2008) (իտալերեն)։ Treccani.it 
  41. «Dàndolo, Enrico»։ Enciclopedie on line (իտալերեն)։ Treccani.it 
  42. «Ziani, Pietro»։ Enciclopedie on line (իտալերեն)։ Treccani.it 
  43. «Tièpolo, Giacomo»։ Enciclopedie on line (իտալերեն)։ Treccani.it 
  44. 44,0 44,1 «Morosini, Michele di Marino»։ Enciclopedie on line (իտալերեն)։ Treccani.it 
  45. «Raniero Zeno»։ Storia dei Dogi (իտալերեն)։ Nicolasaba.it 
  46. Mario Brunetti.։ «Tiepolo»։ Enciclopedia Italiana (1937) (իտալերեն)։ Treccani.it 
  47. Giorgio Cracco.։ «Contarini, Jacopo»։ Dizionario Biografico degli Italiani — Volume 28 (1983) (իտալերեն)։ Treccani.it 
  48. «Dàndolo, Giovanni»։ Enciclopedie on line (իտալերեն)։ Treccani.it 
  49. «Gradenigo, Pietro»։ Enciclopedie on line (իտալերեն)։ Treccani.it 
  50. «Nomine del L doge Marino Zorzi»։ Venezia in cronologia (իտալերեն)։ Cronologia Leonardo 
  51. «Soranzo, Giovanni»։ Enciclopedie on line (իտալերեն)։ Treccani.it 
  52. Giorgio Ravegnani.։ «Dandolo, Francesco»։ Dizionario Biografico degli Italiani — Volume 32 (1986) (իտալերեն)։ Treccani.it 
  53. «Gradenigo, Bartolomeo»։ Enciclopedie on line (իտալերեն)։ Treccani.it 
  54. Giorgio Ravegnani.։ «Dandolo, Andrea»։ Dizionario Biografico degli Italiani — Volume 32 (1986) (իտալերեն)։ Treccani.it 
  55. «Falièro, Marino»։ Enciclopedie on line (իտալերեն)։ Treccani.it 
  56. «Gradenigo, Giovanni»։ Enciclopedie on line (իտալերեն)։ Treccani.it 
  57. Gigliola Bianchini.։ «Delfino, Giovanni»։ Dizionario Biografico degli Italiani — Volume 40 (1991) (իտալերեն)։ Treccani.it 
  58. Laura Ginnasi.։ «Celsi, Lorenzo»։ Dizionario Biografico degli Italiani — Volume 23 (1979) (իտալերեն)։ Treccani.it 
  59. Giorgio Ravegnani.։ «Corner, Marco»։ Dizionario Biografico degli Italiani — Volume 29 (1983) (իտալերեն)։ Treccani.it 
  60. «Contarini, Andrea»։ Enciclopedie on line (իտալերեն)։ Treccani.it 
  61. «Venièr, Antonio»։ Enciclopedie on line (իտալերեն)։ Treccani.it 
  62. «Stèno, Michele»։ Enciclopedie on line (իտալերեն)։ Treccani.it 
  63. Giuseppe Gullino.։ «Mocenigo, Tommaso»։ Dizionario Biografico degli Italiani — Volume 75 (2011) (իտալերեն)։ Treccani.it 
  64. Giuseppe Gullino.։ «Foscari, Francesco»։ Dizionario Biografico degli Italiani — Volume 49 (1997) (իտալերեն)։ Treccani.it 
  65. Franco Rossi.։ «Malipiero, Pasquale»։ Dizionario Biografico degli Italiani — Volume 68 (2007) (իտալերեն)։ Treccani.it 
  66. «Mòro, Cristoforo»։ Enciclopedie on line (իտալերեն)։ Treccani.it 
  67. «Trón, Niccolò»։ Enciclopedie on line (իտալերեն)։ Treccani.it 
  68. Giuseppe Gullino.։ «Marcello, Nicolò»։ Dizionario Biografico degli Italiani — Volume 69 (2007) (իտալերեն)։ Treccani.it 
  69. Giuseppe Gullino.։ «Mocenigo, Pietro»։ Dizionario Biografico degli Italiani — Volume 75 (2011) (իտալերեն)։ Treccani.it 
  70. «Vendramìn, Andrea»։ Enciclopedie on line (իտալերեն)։ Treccani.it 
  71. Giuseppe Gullino.։ «Mocenigo, Giovanni»։ Dizionario Biografico degli Italiani — Volume 75 (2011) (իտալերեն)։ Treccani.it 
  72. Franco Gaeta.։ «Barbarigo, Marco»։ Dizionario Biografico degli Italiani — Volume 6 (1964) (իտալերեն)։ Treccani.it 
  73. Franco Gaeta.։ «Barbarigo, Agostino»։ Dizionario Biografico degli Italiani — Volume 6 (1964) (իտալերեն)։ Treccani.it 
  74. «Loredàn, Leonardo»։ Enciclopedie on line (իտալերեն)։ Treccani.it 
  75. «Grimani, Antonio»։ Enciclopedie on line (իտալերեն)։ Treccani.it 
  76. «Gritti, Andrea»։ Enciclopedie on line (իտալերեն)։ Treccani.it 
  77. «Lando, Pietro»։ Enciclopedie on line (իտալերեն)։ Treccani.it 
  78. Paola De Peppo.։ «Dona (Donati, Donato), Francesco»։ Dizionario Biografico degli Italiani — Volume 40 (1991) (իտալերեն)։ Treccani.it 
  79. «Trevisàn»։ Enciclopedie on line (իտալերեն)։ Treccani.it 
  80. «Venièr, Francesco»։ Enciclopedie on line (իտալերեն)։ Treccani.it 
  81. 81,0 81,1 81,2 «Priuli»։ Enciclopedie on line (իտալերեն)։ Treccani.it 
  82. «Loredàn, Pietro»։ Enciclopedie on line (իտալերեն)։ Treccani.it 
  83. Giuseppe Gullino.։ «Mocenigo, Alvisezia»։ Dizionario Biografico degli Italiani — Volume 75 (2011) (իտալերեն)։ Treccani.it 
  84. «Venièr, Sebastiano»։ Enciclopedie on line (իտալերեն)։ Treccani.it 
  85. Giuseppe Gullino.։ «Da Ponte, Nicolò»։ Dizionario Biografico degli Italiani — Volume 32 (1986) (իտալերեն)։ Treccani.it 
  86. «Cicógna, Pasquale»։ Enciclopedie on line (իտալերեն)։ Treccani.it 
  87. Giampiero Brunelli.։ «Grimani, Marino»։ Dizionario Biografico degli Italiani — Volume 59 (2003) (իտալերեն)։ Treccani.it 
  88. «Donà, Leonardo»։ Enciclopedie on line (իտալերեն)։ Treccani.it 
  89. «Marcantonio Memmo, doge 91 (1612—1615)» (անգլերեն)։ Rolando Mirkobordin 
  90. Gino Benzoni.։ «Bembo, Giovanni»։ Dizionario Biografico degli Italiani — Volume 8 (1966) (իտալերեն)։ Treccani.it 
  91. «Nicolò Dona, doge 93 (5th April - 9th May 1618)» (անգլերեն)։ Rolando Mirkobordin 
  92. «Contarini, Francesco»։ Enciclopedie on line (իտալերեն)։ Treccani.it 
  93. Claudio Povolo.։ «Corner, Giovanni I»։ Dizionario Biografico degli Italiani — Volume 29 (1983) (իտալերեն)։ Treccani.it 
  94. Gaetano Cozzi.։ «Contarini, Nicolò»։ Dizionario Biografico degli Italiani — Volume 28 (1983) (իտալերեն)։ Treccani.it 
  95. Giuseppe Gullino.։ «Erizzo, Francesco»։ Dizionario Biografico degli Italiani — Volume 43 (1993) (իտալերեն)։ Treccani.it 
  96. «Molìn, Francesco»։ Enciclopedie on line (իտալերեն)։ Treccani.it 
  97. «Contarini, Carlo»։ Enciclopedie on line (իտալերեն)։ Treccani.it 
  98. «Francesco Corner, doge 101 (1656)» (անգլերեն)։ Rolando Mirkobord 
  99. «Valièr, Bertuccio»։ Enciclopedie on line (իտալերեն)։ Treccani.it 
  100. «Pésaro»։ Enciclopedie on line (իտալերեն)։ Treccani.it 
  101. «Contarini, Domenico»։ Enciclopedie on line (իտալերեն)։ Treccani.it 
  102. «Sagrédo, Niccolò»։ Enciclopedie on line (իտալերեն)։ Treccani.it 
  103. «Contarini, Alvise»։ Enciclopedie on line (իտալերեն)։ Treccani.it 
  104. «Giustiniani, Marcantonio»։ Enciclopedie on line (իտալերեն)։ Treccani.it 
  105. Giuseppe Gullino.։ «Morosini, Francesco»։ Dizionario Biografico degli Italiani — Volume 77 (2012) (իտալերեն)։ Treccani.it 
  106. «Valièr, Silvestro»։ Enciclopedie on line (իտալերեն)։ Treccani.it 
  107. Gino Benzoni.։ «Mocenigo, Alvise»։ Dizionario Biografico degli Italiani — Volume 75 (2011) (իտալերեն)։ Treccani.it 
  108. Claudio Povolo.։ «Corner, Giovanni II»։ Dizionario Biografico degli Italiani — Volume 29 (1983) (իտալերեն)։ Treccani.it 
  109. Gino Benzoni.։ «Mocenigo, Alvise»։ Dizionario Biografico degli Italiani — Volume 75 (2011) (իտալերեն)։ Treccani.it 
  110. «Ruzzini, Carlo di Marco»։ Enciclopedie on line (իտալերեն)։ Treccani.it 
  111. Mario Brunetti.։ «Pisani»։ Enciclopedia Italiana (1935) (իտալերեն)։ Treccani.it 
  112. «Grimani, Pietro»։ Enciclopedie on line (իտալերեն)։ Treccani.it 
  113. Matteo Casini.։ «Loredan, Francesco»։ Dizionario Biografico degli Italiani — Volume 65 (2005) (իտալերեն)։ Treccani.it 
  114. «Foscarini, Marco»։ Enciclopedie on line (իտալերեն)։ Treccani.it 
  115. Giuseppe Gullino.։ «Mocenigo, Alvise»։ Dizionario Biografico degli Italiani — Volume 75 (2011) (իտալերեն)։ Treccani.it 
  116. «Renièr, Paolo»։ Enciclopedie on line (իտալերեն)։ Treccani.it 
  117. Dorit Raines.։ «Manin, Lodovico Giovanni»։ Dizionario Biografico degli Italiani — Volume 69 (2007) (իտալերեն)։ Treccani.it 

Գրականություն[խմբագրել | խմբագրել կոդը]

Արտաքին հղումներ[խմբագրել | խմբագրել կոդը]