Սերբիայում ՅՈՒՆԵՍԿՕ-ի Համաշխարհային ժառանգության օբյեկտների ցանկ

Վիքիպեդիայից՝ ազատ հանրագիտարանից
Jump to navigation Jump to search

ՅՈՒՆԵՍԿՕ-ի Համաշխարհային ժառանգության ցանկում Սերբիայի օբյեկտները թվով 5-ն են, որը կազմում է ընդհանուր թվի 0,4 %-ը (1073՝ 2017 թվականի դրությամբ)։ Բոլոր օբյեկտներն ընդգրկված են մշակութային չափանիշներով, այդ թվում՝ 2-ը համարվում են մարդկային ստեղծագործական գլուխգործոց։ Բացի դրանից 2014 թվականի դրությամբ ևս 11 օբյեկտ ներկայացված է թեկնածու ցանկում[1]։

Հարավսլավիայի Միութենական Հանրապետությունը վավերացրել է Համաշխարհային ժառանգության պաշտպանության կոնվենցիան 2001 թվականի սեպտեմբերի 11-ին[2]։ Սակայն Սերբիայի առաջին օբյեկտն ընդգրկվել է ցանկում 1979 թվականին, Համաշխարհային ժառանգության հանձնաժողովի 3-րդ նիստում։ Պետք է նաև նշել, որ «Կոսովոյի Ուղղափառ եկեղեցիներ» մշակութային օբյեկտը 2010 թվականին ընդգրկվել է վտանգված օբյեկտների ցանկում՝ կապված Կոսովոյի ալբանացիների հնարավոր հարձակումների հետ։

Ցանկ[խմբագրել | խմբագրել կոդը]

Տվյալ աղյուսակում տեղանքներն ընդգրկված են Համաշխարհային ժառանգության կողմից դասակարգված ձևով։

# Պատկեր Անվանում Տեղադրություն Ստեղծման տարեթիվ Ցանկում ընդգրկվելու տարեթիվ Չափանիշներ
1 Sopocani monastery16.jpg Ստարի Ռաս և Սոպոչանի վանք
(սերբ.՝ Стари Рас и Манастир Сопоћани)
Մոտակա քաղաք՝ Նովի Պազար
Շրջան՝ Ռաշկա
13-րդ դար 1979 96 i, iii
2 Ստուդենիցա վանք
(սերբ.՝ Манастир Студеница)
Մոտակա քաղաք՝ Կռալյևո
Շրջան՝ Ռաշկա
1190 1986 389 i, ii, iv, vi
3 14th-century fresco of Jesus Christ bearing the cross, Visoki Dečani, Kosovo.jpg Կոսովոյի Ուղղափառ եկեղեցիներ
(սերբ.՝ Средњовековни споменици на Косову и Метохији)
Մոտակա քաղաք՝ Պեչ
Ինքնավար մարզ՝ Կոսովո և Մեթոխիա
12 - 14-րդ դար 2004, 2006 724 ii, iii, iv
4 Felix romuliana.jpg Գամզիգրադ
(սերբ.՝ Гамзиград-Ромулијана)
Մոտակա քաղաք՝ Զայեչար
Շրջան՝ Զայեչարյան
3-4-րդ դար 2007 1253 iii, iv
5 Mramorje 2.JPG Ստեչակ միջնադարյան գերեզմաններ)
(սերբ.՝ Стећци)
Մոտակա քաղաք՝ Ուժիցե
Շրջան՝ Զլատիբորյան
12-14-րդ դար 2016 1504 iii, vi

Օբյեկտների աշխարհագրական դասավորվածություն =[խմբագրել | խմբագրել կոդը]

Սերբիայում ՅՈՒՆԵՍԿՕ-ի Համաշխարհային ժառանգության օբյեկտներ

Թեկնածու օբյեկտների ցանկ[խմբագրել | խմբագրել կոդը]

Աղյուսակում տեղանքներն ընդգրկված են ըստ հերթականության։ Այս ցանկում այն վայրերն են, որոնք ներկայացված են Սերբիայի կառավարության կողմից՝ որպես թեկնածու օբյեկտներ։

# Պատկեր Անվանում Տեղադրություն Ստեղծման տարեթիվ Ցանկում ընդգրկվելու տարեթիվ Չափանիշներ
1 Breakthrough Iron Gate.JPG Ջերդապ (ազգային պարկ)
(սերբ.՝ Национални парк Ђердап)
Մոտակա քաղաք՝ Դոնի-Միլանովեց
Շրջան՝ Բորսկի
- 2002 1963 vii, x
2 Deliblato Sands, Foggy morning.jpg Դելիբլատսկա ավազներ
(սերբ.՝ Делиблатска пешчара)
Մոտակա բնակավայր՝ Դելիբլատո
Շրջան՝ Հարավ-Բանատյան, Կենտրոնական-Բանատյան շրջանի փոքր հատված
- 2002 1965 vii, ix, x
3 Šar Mountains, view from the Republic of Macedonia.jpg Շառ-Պլանինա ազգային պարկ
(սերբ.՝ Национални парк Шар-планина)
Մոտակա քաղաք՝ Պրիզրեն
Շրջան՝ Պրիզրեն, Կոսովո և Մեթոխիա
- 2002 1967 vii, x
4 Tara jezero Djurici.jpg Տարա ազգային պարկ
(սերբ.՝ Национални парк Тара)
Մոտակա քաղաք՝ Բայինա-Բաշտա
Շրջան՝ Զլատիբորսկի
- 2002 1968 x
5 Djavolja-Varos.jpg Սատանի քաղաք ժայռերի փունջ
(սերբ.՝ Ђавоља варош)
Մոտակա քաղաք՝ Կուրշումլիա
Շրջան՝ Տոլպիչա
- 2002 1700 vii
6 Despotovac l Manastir Manasija 001.jpg Մանասիյա վանք
(սերբ.՝ Манастир Манасија)
Մոտակա քաղաք՝ Դեսպոտովաց
Շրջան՝ Պոմովարսկի
15-րդ դար 2010 5536 i, ii, iv, vi
7 Streets of Rajac, Serbia.jpg Նեգոտինի գարեջրատներ
(սերբ.՝ Неготинске пивнице)
Քաղաք՝ Նեգոտին
Շրջան՝ Բոր
19-րդ դար 2010 5537 iii, iv, v, vii
8 Smederevo small town panorama 2.jpg Սմեդերևո ամրոց
(սերբ.՝ Смедеревска тврђава)
Քաղաք՝ Սմեդերևո
Շրջան՝ Պադունավսկի
15-րդ դար 2010 5538 iv, v
9 Caricin grad.jpg Յուստինիանա Պրիմա
(սերբ.՝ Царичин град)
Մոտակա քաղաք՝ Լեսկովաց
Շրջան՝ Յաբլանիկա
530 2010 5539 ii, iii
10 Bač fortress, view from the south-east.jpg Բաչ քաղաքի պատմական հուշարձաններ և շրջակայք
(սերբ.՝ Историјско место Бача и околини)
Շրջան՝ Հարավ-Բաչյան 12-րդ դարից սկսած 2010 5540 iv, v, vi, ix

Օբյեկտների աշխարհագրական դասավորվածություն[խմբագրել | խմբագրել կոդը]

Տես նաև[խմբագրել | խմբագրել կոդը]

Ծանոթագրություններ[խմբագրել | խմբագրել կոդը]

  1. «Tentative» (անգլերեն)։ UNESCO World Heritage Centre։ Արխիվացված է օրիգինալից 2012-03-28-ին։ Վերցված է 6 декабря 2010 
  2. «The States Parties - Serbia»։ unesco.org։ Արխիվացված է օրիգինալից 2012-03-28-ին։ Վերցված է 6 декабря 2010 

Արտաքին հղումներ[խմբագրել | խմբագրել կոդը]