Նիգերում ՅՈՒՆԵՍԿՕ-ի Համաշխարհային ժառանգության օբյեկտների ցանկ

Վիքիպեդիայից՝ ազատ հանրագիտարանից
Jump to navigation Jump to search

ՅՈՒՆԵՍԿՕՀամաշխարհային ժառանգության ցանկում Նիգերի օբյեկտները թվով 2-ն են[1], որը կազմում է ընդհանուր թվի 0,2 % (936-ը 2011 թվականին): Բացի այդ, 2012 թվականի դրությամբ Նիգերի տարածքում 19 օբյենտներ ընդգրկված է Համաշխարհային ժառանգության ցանկի թեկնածուների ցուցակում[2]։ Նիգերը վավերացրել Համաշխարհային ժառանգության պաշտպանության կոնվենցիան 1974 թվականի դեկտեմբերի 23-ին։

Ցանկ[խմբագրել | խմբագրել կոդը]

Այս աղյուսակի օբյեկտները ՅՈՒՆԵՍԿՕ-ի Համաշխարհային ժառանգության ցանկում են ընդգրկվել։

# Պատկեր Անվանում Տարածաշրջան Ստեղծման ժամանակ Ցուցակում հայտնվելու տարին Չամափանիշ
1 Montagnes Bleus1.jpg Ազգային արգելոցներ` Աիր և Տեներե
(ֆր.՝ Réserves naturelles de l'Aïr et du Ténéré)
Շրջան՝ Ագադես 1988 1991 թվական № 573 (vii)(ix)(x)
2 Elephants bath park w Niger 2006.jpg Ազգային Պարկ «Դուբլ Բե»
(ֆր.՝ Parc national du W du Niger)
Շրջան՝ Թիլլաբերի 1953 1996 թվական № 749 (ix)(x)

Օբյեկտների աշխարհագրական դիրքը[խմբագրել | խմբագրել կոդը]

##Նիգերում ՅՈՒՆԵՍԿՕ-ի Համաշխարհային ժառանգության օբյեկտների ցանկ (Նիգեր)
Green pog.svg
Ազգային արգելոցներ` Աիր և Տեներե
Green pog.svg
Ազգային Պարկ «Դուբլ Բե»
Համաշխարհային ժառանգության օբյեկտները Նիգերում

Թեկնածուներ[խմբագրել | խմբագրել կոդը]

# Պատկեր Անուն Տարածաշրջան Ստեղծման ժամանակը Ցուցակում հայտնվելու տարեթիվը Չափանիշ
1 1997 277-9A Agadez mosque.jpg Ագադես (քաղաք): Մեծ մզկիթ և հին թաղամասեր
(ֆր.՝ La ville d'Agadez : la grande mosquée, les anciens quartiers)
շրջան՝ Ագադես XVII - XIX դարեր 2006 թվական № 5039 Նշված չէ
2 Ancient home zinder niger.jpg Հին քաղաք Զինդեր, Բրինի բնակարանը և սուլթանի ամրոցը
(ֆր.՝ La vieille ville de Zinder, quartier de Birni et le Sultanat)
Զինդեր (քաղաք) XIX դար 2006 թվական № 5040 Նշված չէ
3 Flag of Niger.svg Ջարմակոյի ամրոցը Դոսոյում.
(ֆր.՝ Palais du Zarmakoye de Dosso)
Դոսո (քաղաք) 1904 թվական 2006 թվական № 5041 Նշված չէ
4 Flag of Niger.svg Մզկիթներ Թախուա .
(ֆր.՝ Les mosquées en terre de la région de Tahoua)
Թախուա (քաղաք) 1963 թվական 2006 թվական № 5042 Նշված չէ
5 Bilma-Saline-85.jpg Ուղղություններ դեպի Սահարա. Աղի ճանապարհ
(ֆր.՝ Itinéraires Culturels du Désert du Sahara : Route du sel)
շրջան՝ Ագադես N/A 2006 թվական № 5043 Նշված չէ
6 Djado-nah.jpg Ջադո (պլատո) և Ջադոյի բերդը.
(ֆր.՝ Plateau et Fortin du Djado)
շրջան՝ Ագադես N/A 2006 թվական № 5044 Նշված չէ
7 Flag of Niger.svg Բուրայի հնագիտական ​​հուշարձաններ.
(ֆր.՝ Site archéologique de Bura)
շրջան՝ Թիլաբերի II — III դարեր մ․թ․ 2006 թվական № 5045 Նշված չէ
8 Flag of Niger.svg Սրբավայր՝ Լուգի
(ֆր.՝ Le site de Lougou)
շրջան՝ Դոսո XIV դար 2006 թվական № 5046 (vii)
9 Giraffe koure niger 2006.jpg Ընձուղտների գոտի (կենսոլորտային արգելոցի մի մասը «Դուբլ Բե (կենսոլորտային արգելոց)»).
(ֆր.՝ Zone Giraphe)
շրջան՝ Դոսո և շրջան՝ Թիլաբերի N/A 2006 թվական № 5047 (ix)
10 Termit1.jpg Տերմինտի զանգվածը.
(ֆր.՝ Massif de Termit)
շրջան՝ Դիֆա Զինդեր N/A 2006 թվական № 5048 (vii)
11 Flag of Niger.svg Գալբեջիի արգելոց
(ֆր.՝ Réserve de faune de Galbedji)
շրջան՝ Մարադի 1955 թվական 2006 թվական № 5049 (ix)
12 Flag of Niger.svg Պաստպանված անտառ քաղաք Ագադեսում
(ֆր.՝ L’ensemble des forêts protégées de la région d'Agadez)
շրջան՝ Ագադես N/A 2006 թվական № 5050 (vii)(x)
13 Flag of Niger.svg Օսոլո կամ Նսոլո ջրամբարներ
(ֆր.՝ Mare d'Ossolo ou N'Solo)
շրջան՝ Թիլաբերի N/A 2006 թվական № 5051 (ix)
14 Flag of Niger.svg Չադ (լիճ).
(ֆր.՝ Partie nigérienne du lac Tchad)
շրջան՝ Դիֆա N/A 2006 թվական № 5052 (vii)
15 Niger2.jpg Նիգեր (գետ), նրա կղզիները և հովիտը
(ֆր.՝ Le fleuve Niger, les îles et la vallée)
Կապիտալ թաղամաս Նիամեյ, շրջան՝ Դոսո և շրջան՝ Թիլաբերի N/A 2006 թվական № 5053 (vii)(ix)
16 Flag of Niger.svg Ազգային պարկ «Դուբլ Բե (կենսոլորտային արգելոց)», հնագիտական վայրեր
(ֆր.՝ Parc national du « W », sites archéologiques)
շրջան՝ Թիլաբերի N/A 2006 թվական № 5054 (i)(iii)(iv)
17 1997 278-10 Sahara glyph.jpg Ազգային արգելոց Աիր և Տեներե (մշակութային չապանիշների ավելացում).
(ֆր.՝ La Réserve Naturelle Nationale de l'Aïr et du Ténéré)
շրջան՝ Ագադես N/A 2006 թվական № 5055 Նշված չէ
18 Spinophorosaurus holotype.png Դինոզավրերի մնացորդներ
(ֆր.՝ Gisements des dinosauriens)
շրջան՝ Ագադես 120 մլն տարի առաջ 2006 թվական № 5056 (ix)
19 Flag of Niger.svg Մարադոնֆայի անտառը և լիճը, 99 սրբերի դամբարաններ
(ֆր.՝ La forêt classée, le lac de Madarounfa et les tombeaux des 99 saints)
շրջան՝ Մարադի N/A 2006 թվական № 5057 (vii)

Օբյեկտների աշխարհագրական դիրքը[խմբագրել | խմբագրել կոդը]

Условные обозначения:

  • Green pog.svg Բնական օբյեկտ
  • Red pog.png Մշակութային օբյեկտ
  • Purple pog.svg Խառը օբյեկտ
##Նիգերում ՅՈՒՆԵՍԿՕ-ի Համաշխարհային ժառանգության օբյեկտների ցանկ (Նիգեր)
Red pog.png
Քաղաք Ագադես
Red pog.png
քաղաք Զինդեր
Red pog.png
Ջարմակոյի պալատը
Red pog.png
Թախուայի մզկիթները
Red pog.png
Աղի ճանապարհ
Red pog.png
Ջադոյի սարահարթը և ամրոցը
Red pog.png
Բուրա
Red pog.png
Լուգու
Green pog.svg
Ընձուղտների գոտի
Green pog.svg
Տերմինտի զանգվածը
Green pog.svg
Գալբեջիի արգելոցը
Green pog.svg
Ագադեսի անտառը
Green pog.svg
Օսոլո
Green pog.svg
Չադի լիճը
Purple pog.svg
Նիգեր գետ
Red pog.png
Ազգային պարկ «Դուբլ Բե»
Red pog.png
Ազգային արգելոց Աիր և Տեներե
Purple pog.svg
Դինոզավրերի մնացորդները
Purple pog.svg
Մադարունֆա
Համաշխարհային ժառանգության օբյեկտները Նիգերում

Ծանոթագրություններ[խմբագրել | խմբագրել կոդը]

  1. World Heritage Sites in Niger
  2. «Tentative» (անգլերեն)։ UNESCO World Heritage Centre։ Արխիվացված է օրիգինալից 2012-06-23-ին։ Վերցված է 10 октября 2011