Մոլդովայում ՅՈՒՆԵՍԿՕ-ի Համաշխարհային ժառանգության օբյեկտների ցանկ

Վիքիպեդիայից՝ ազատ հանրագիտարանից
Jump to navigation Jump to search

Մոլդովայում ՅՈՒՆԵՍԿՕՀամաշխարհային ժառանգության մեջ ընդգրկված է 1 անուն (2014 թվականի տվյալներ) օբյեկտ, որը կազմում է համաշխարհային ընդհանուր ժառանգության 0,1 %-ը (2017 թվականի տվյալներով՝ 1073 օբյեկտ)։ Միակ օբյեկտը ցանկի մեջ ներառված է մշակութային չափանիշներով։ Բացի այդ, 2014 թվականի տվյալներով՝ Մոլդովայի Հանրապետության տարածքում գտնվող 2 օբյեկտ գտնվում են համաշխարհային ժառանգության թեկնածուների ցանկում[1]։ Մոլդովան վավերացրել է Համաշխարհային ժառանգության պաշտպանության կոնվենցիան 2002 թվականի սեպտեմբերի 23-ին[2]։ Մոլդովայի առաջին օբյեկտն ընդգրկվել է ցանկում 2005 թվականին, Համաշխարհային ժառանգության հանձնաժողովի 29-րդ նիստում։

Ցանկ[խմբագրել | խմբագրել կոդը]

Տվյալ աղյուսակում տեղանքներն ընդգրկված են Համաշխարհային ժառանգության կողմից դասակարգված ձևով։

# Պատկեր Անվանում Տեղադրություն Ստեղծման տարեթիվ Ցանկում ընդգրկվելու տարեթիվ Չափանիշներ
1 Struve rudi moldova.jpg Ստրուվեի աղեղ
(ռում.՝ Arcul geodezic Struve)
(1 կետ)
Մոտակա բնակավայր՝ Ռուդ
Շրջան՝ Սոռոկա շրջան
( Նորվեգիայի Flag of Norway.svg, Շվեդիայի Flag of Sweden.svg, Ֆինլանդիայի Flag of Finland.svg, Ռուսաստանի Flag of Russia.svg, Էստոնիայի Flag of Estonia.svg, Լատվիայի Flag of Latvia.svg, Լիտվիայի Flag of Lithuania.svg, Բելառուսի Flag of Belarus.svg, ՈւկրաինայիFlag of Ukraine.svg հետ համատեղ)
1816-1855 2005 1187 ii, iii, vi

Օբյեկտների աշխարհագրական դասավորվածություն[խմբագրել | խմբագրել կոդը]

Մոլդովայում ՅՈՒՆԵՍԿՕ-ի Համաշխարհային ժառանգության օբյեկտներ

Նախնական ցանկ[խմբագրել | խմբագրել կոդը]

Աղյուսակում օբյեկտները դասավորված են նախնական ցանկում դրանք ավելացնելու հերթականությամբ։ Ցանկում նշված են այն օբյեկտները, որոնք Մոլդովայի կառավարության կողմից առաջարկվել են որպես թեկնածուներ համաշխարհային ժառանգության ցանկում ընդգրկվելու համար:

# Պատկեր Անվանում Տեղադրություն Ստեղծման տարեթիվ Ցանկում ընդգրկվելու տարեթիվ Չափանիշներ
1 Balti flag 2006.png Չերնոզյոմի Բելեցկայա տափաստան
(ռում.՝ Stepa Bălţului)
Գլոդյանսկի շրջան, Ռիշկանսկի շրջան, Ֆալեշտսկի շրջան 2011 5647 v, ix, x
2 Remains of the tatar bath.jpg Պատմա-հնագիտական համալիր Հին Օրխեյ[3]
(ռում.՝ Orheiul Vechi)
Գյուղ՝ Տրեբուժենի
Օրգևսկի շրջան
Մ.թ.ա. 6-րդ դար 2014 5937 v

Օբյեկտների աշխարհագրական դասավորվածություն[խմբագրել | խմբագրել կոդը]

##Մոլդովայում ՅՈՒՆԵՍԿՕ-ի Համաշխարհային ժառանգության օբյեկտների ցանկ (Մոլդովա)
Red pog.png
Բելեցկայա տափաստան
Red pog.png
Հին Օրխեյ
Թեկնածու օբյեկտների տեղակայում

Տես նաև[խմբագրել | խմբագրել կոդը]

Ծանոթագրություններ[խմբագրել | խմբագրել կոդը]

  1. «Tentative» (անգլերեն)։ UNESCO World Heritage Centre։ Արխիվացված օրիգինալից-ից 2012-04-10-ին։ Վերցված է 2 декабря 2010 
  2. «The States Parties - Moldova»։ unesco.org։ Արխիվացված օրիգինալից-ից 2012-04-10-ին։ Վերցված է 2 декабря 2010 
  3. Заявлен под названием «Археологический ландшафт Старого Орхей»

Արտաքին հղումներ[խմբագրել | խմբագրել կոդը]