Կամբոջայում ՅՈՒՆԵՍԿՕ-ի Համաշխարհային ժառանգության օբյեկտների ցանկ

Վիքիպեդիայից՝ ազատ հանրագիտարանից
Jump to navigation Jump to search

Կամբոջայում ՅՈՒՆԵՍԿՕՀամաշխարհային ժառանգության օբյեկտների ցանկում կա 3 անվանում (2017 թվական), ինչը կազմում է ընդհանուր թվի 0,3 % -ը (2017 թվականին 1073-ից):

Բոլոր 3 օբյեկտները ցանկում ներառված են մշակութային չափանիշներով և ճանաչվել են մարդկային ստեղծագործ հանճարի գլուխգործոց (չափանիշ i):

Բացի այդ, 2017 թվականի դրությամբ, պետության տարածքում 8 օբյեկտներ գտնվում են համաշխարհային ժառանգության թեկնածուների ցանկում[1], բոլորն էլ՝ մշակութային չափանիշներով։

Կամբոջան վավերացրել է Համաշխարհային մշակութային և բնական ժառանգության պահպանության կոնվենցիան 1991 թվականի նոյեմբերի 28-ին[2]։ Առաջին օբյեկտները Կամբոջայի տարածքում ընդգրկվել են ցանկում 1992 թվականին՝ ՅՈՒՆԵՍԿՕ-ի Համաշխարհային ժառանգության հանձնաժողովի 16-րդ նստաշրջանում։

Ցանկ[խմբագրել | խմբագրել կոդը]

Օբյեկտները դասավորված են համաշխարհային ժառանգության ցանկում դրանց ընդգրկվելու հերթականությամբ: Եթե օբյեկտները ավելացվել են միաժամանակ, այսինքն՝ ՅՈՒՆԵՍԿՕ-ի համաշխարհային ժառանգության հանձնաժողովի նույն նստաշրջանում, ապա օբյեկտները դասավորված են համարներով:

# Պատկեր Անվանում Տեղադրություն Ստեղծման ժամանակ Ցանկում ընդգրկվելու տարին Չափանիշներ
1 Angkor Wat.jpgBayon-1.jpg Անգկոր Վատ Սիեմրեապ պրովինցիա 9-15-րդ դարեր 1992 668 i, ii, iii, iv
2 Phraviharngopura.jpg Պրեահ Վիհեար տաճար Պրեահ Վիհեար պրովինցիա 11-րդ դարի առաջին կես 2008 1224 i
3 One of many temples in Sambor Prei Kuk.jpg Սամբոր Փրեի Կուկ տաճարային համալիր, հնավայր, Իշանապուր քաղաքի պեղումներ Կամպոնգ Հոմ պրովինցիա 7-րդ դար 2017 1532 ii, iii, iv

Օբյեկտների աշխարհագրական դասավորվածություն[խմբագրել | խմբագրել կոդը]

##Կամբոջայում ՅՈՒՆԵՍԿՕ-ի Համաշխարհային ժառանգության օբյեկտների ցանկ (Կամբոջա)
Red pog.png
Պրեահ Վիհեար տաճար
Red pog.png
Սամբոր Փրեի Կուկ
Կամբոջայում ՅՈՒՆԵՍԿՕ-ի Համաշխարհային ժառանգության օբյեկտներ

Նախնական ցանկ[խմբագրել | խմբագրել կոդը]

Աղյուսակում օբյեկտները դասավորված են նախնական ցանկում դրանք ավելացնելու հերթականությամբ։ Ցանկում նշված են այն օբյեկտները, որոնք Կամբոջայի կառավարության կողմից առաջարկվել են որպես թեկնածուներ համաշխարհային ժառանգության ցանկում ընդգրկվելու համար:

# Պատկեր Անվանում Տեղադրություն Ստեղծման ժամանակ Ցանկում ընդգրկվելու տարին Չափանիշներ
1 Koh Ker temple(2007).jpg Կոհ Կեր հնագիտական համալիր Պրեահ Վիհեար պրովինցիա 10-րդ դար 1992 62 ii
2 Indra Musée Guimet 1097 1.jpg Պնոմ Կուլեն ազգային պարկ Սիեմրեապ պրովինցիա 1992 63 v, vi
3 Wat asram moha russei.jpg Անգկոր Բորեի և Պնոմ Դա Տակեո պրովինցիա Շուրջ 400 տարի մ․ թ․ ա․ 1992 64 ii
4 UdongDerFussi.jpg Ուդոնգ քաղաք Կամպոնգ պրովինցիա 17-րդ դար 1992 65 vi
5 Bengmealea.jpg Բենգ Մեալեա տաճար Սիեմրեապ պրովինցիա 12-րդ դար 1992 66 iv
6 Wand mit reichem Reliefschmuck.JPG Պրեահ Խան հնագիտական համալիր Պրեահ Վիհեար պրովինցիա 11-րդ դար 1992 67 iv
7 Banteay Chhmar Temple Entrance.JPG Բանտեայ Չհմար Բանտեայ Մեանչեյ պրովինցիա 12-րդ դար 1992 68 iii
8 Cambodge-Kampong Cham-Vat Nokor.JPG Բանտեայ Պրեյ Նոկոր տաճարային համալիր Կամպոնգ Չամ պրովինցիա 1992 69 iii

Օբյեկտների աշխարհագրական դասավորվածություն[խմբագրել | խմբագրել կոդը]

##Կամբոջայում ՅՈՒՆԵՍԿՕ-ի Համաշխարհային ժառանգության օբյեկտների ցանկ (Կամբոջա)
Red pog.png
1
Red pog.png
2
Red pog.png
3
Red pog.png
4
Red pog.png
5
Red pog.png
6
Red pog.png
7
Red pog.png
8
Թեկնածու օբյեկտների տեղակայում

Ծանոթագրություններ[խմբագրել | խմբագրել կոդը]

  1. «Tentative» (անգլերեն)։ UNESCO World Heritage Centre։ Արխիվացված է օրիգինալից 2012-07-22-ին 
  2. «The States Parties — Cambodia»։ Արխիվացված է օրիգինալից 2012-07-22-ին 

Արտաքին հղումներ[խմբագրել | խմբագրել կոդը]