Թուրքիայի ռազմաօդային ուժերի հրամանատարների ցանկ

Վիքիպեդիայից՝ ազատ հանրագիտարանից
Jump to navigation Jump to search
Թուրքիայի ռազմաօդային ուժերի գլխավոր հրամանատարի դրոշը
Թուրքիայի ռազմաօդային ուժերի գլխավոր հրամանատարի ուսադիրը

Թուրքիայի ռազմաօդային ուժերի գլխավոր հրամանատարը կրում է թուրքերեն Hava Kuvvetleri Kurmay Başkanı տիտղոսը, որը հայերեն թարգմանվում է Ռազմաօդային ուժերի շտաբի պետ և Ռազմաօդային ուժերի գլխավոր հրամանատար։

Թուրքիայի ռազմաօդային ուժերի գլխավոր հրամանատարների զինվորական կոչումը[խմբագրել | խմբագրել կոդը]

Թուրքիայի ռազմաօդային ուժերի գլխավոր հրամանատարները կրում են բանակի գեներալ (թուրք.՝ Orgeneral, օրգեներալ) զինվորական կոչումը։

Թուրքիայի ռազմաօդային ուժերի գլխավոր հրամանատարների ցուցակի աղբյուրը[խմբագրել | խմբագրել կոդը]

Ստորև բերված ցուցակը համապատասխանում է Թուրքիայի ռազմաօդային ուժերի պաշտոնական համացանցային կայքի տվյալներին[1]։

Թուրքիայի ռազմաօդային ուժերի գլխավոր հրամանատարների մասին որոշ տվյալներ[խմբագրել | խմբագրել կոդը]

1944 թվականի փետրվարի 5-ին նշանակվել է Թուրքիայի ռազմաօդային ուժերի առաջին գլխավոր հրամանատարը՝ բանակի գեներալ Զեքի Դողանը: Այդ պաշտոնում 1944 թվականից առայսօր պաշտոնավարել են 31 բարձրագույն զինվորականներ։ Ի դեպ, 1920 թվականից առայսօր պաշտոնավարած Թուրքիայի զինված ուժերի գլխավոր շտաբի պետերի թիվն ավելի փոքր է՝ 29: Ներկայումս Թուրքիայի ռազմաօդային ուժերի գլխավոր հրամանատարն է բանակի գեներալ Աբիդին Ունալը, որն այդ պաշտոնը ստանձնել է 2015 թվականի օգոստոսի 14-ից՝ հաջորդելով բանակի գեներալ Աքըն Օզթյուրքին:

Թուրքիայի ռազմաօդային ուժերի գլխավոր հրամանատարների ցուցակը[խմբագրել | խմբագրել կոդը]

Սույն ցուցակն ընդգրկում է Թուրքիայի ռազմաօդային ուժերի գլխավոր հրամանատարներին՝ 1944 թվականից առայսօր։

# Հրամանատարը Լուսանկարը Պաշտոնավարման սկիզբը Պաշտոնավարման ավարտը
1 Բանակի գեներալ Զեքի Դողան Blanco portrait.svg 5 Փետրվարի 1944 7 Հունիսի 1950
2 Բանակի գեներալ Մուզաֆեր Գյոքսենին Blanco portrait.svg 12 Հունիսի 1950 20 Ապրիլի 1953
3 Բանակի գեներալ Ֆեվզի Ուչաներ Blanco portrait.svg 21 Ապրիլի 1953 23 Սեպտեմբերի 1957
4 Կորպուսային գեներալ Համդուլա Սուփհի Գյոքեր Blanco portrait.svg 17 Հոկտեմբերի 1957 8 Մայիսի 1959
5 Բանակի գեներալ Թեքին Արըբուրուն 1 Մայիսի 1959 27 Մայիսի 1960
6 Կորպուսային գեներալ Իհսան Օրգուն Blanco portrait.svg 27 Մայիսի 1960 4 Օգոստոսի 1960
7 Կորպուսային գեներալ Իրֆան Թանսել Blanco portrait.svg 5 Օգոստոսի 1960 1 Հունիսի 1961
8 Դիվիզիայի գեներալ Սյուլեյման Թուլգան Blanco portrait.svg 1 Հունիսի 1961 19 Հունիսի 1961
9 Բանակի գեներալ Իրֆան Թանսել Blanco portrait.svg 19 Հունիսի 1961 16 Օգոստոսի 1968
10 Բանակի գեներալ Ռեշաթ Մաթեր Blanco portrait.svg 16 Օգոստոսի 1968 30 Օգոստոսի 1969
11 Բանակի գեներալ Մուհսին Բաթուր Blanco portrait.svg 30 Օգոստոսի 1969 25 Օգոստոսի 1973
12 Բանակի գեներալ Էմին Ալփքայա Blanco portrait.svg 25 Օգոստոսի 1973 5 Մարտի 1976
13 Կորպուսային գեներալ Ջեմալ Էնգին Blanco portrait.svg 24 Ապրիլի 1976 23 Հուլիսի 1976
14 Բանակի գեներալ Էթհեմ Այան Blanco portrait.svg 23 Հուլիսի 1976 21 Օգոստոսի 1978
15 Բանակի գեներալ Թահսին Շահինքայա 21 Օգոստոսի 1978 6 Դեկտեմբերի 1983
16 Բանակի գեներալ Հալիլ Սյոզեր Blanco portrait.svg 6 Դեկտեմբերի 1983 22 Օգոստոսի 1986
17 Բանակի գեներալ Ջեմիլ Չուհա Blanco portrait.svg 22 Օգոստոսի 1986 22 Օգոստոսի 1988
18 Բանակի գեներալ Սաֆթեր Նեջիօղլու Blanco portrait.svg 22 Օգոստոսի 1988 20 Օգոստոսի 1990
19 Բանակի գեներալ Սիյամի Թաշթան Blanco portrait.svg 20 Օգոստոսի 1990 20 Օգոստոսի 1992
20 Բանակի գեներալ Հալիս Բուրհան Blanco portrait.svg 20 Օգոստոսի 1992 18 Օգոստոսի 1995
21 Բանակի գեներալ Ահմեթ Չյորեքչի Blanco portrait.svg 18 Օգոստոսի 1995 28 Օգոստոսի 1997
22 Բանակի գեներալ Իլհան Կըլըչ Blanco portrait.svg 28 Օգոստոսի 1997 25 Օգոստոսի 1999
23 Բանակի գեներալ Էրգին Ջելասին Blanco portrait.svg 25 Օգոստոսի 1999 23 Օգոստոսի 2001
24 Բանակի գեներալ Ջումհուր Ասպարուք Blanco portrait.svg 23 Օգոստոսի 2001 27 Օգոստոսի 2003
25 Բանակի գեներալ Իբրահիմ Ֆըրթընա Blanco portrait.svg 27 Օգոստոսի 2003 25 Օգոստոսի 2005
26 Բանակի գեներալ Ֆարուք Ջյոմերթ Blanco portrait.svg 25 Օգոստոսի 2005 23 Օգոստոսի 2007
27 Բանակի գեներալ Այդողան Բաբաօղլու Blanco portrait.svg 23 Օգոստոսի 2007 25 Օգոստոսի 2009
28 Բանակի գեներալ Հասան Աքսայ Hasan Aksay 100719-F-WH920-287.jpg 25 Օգոստոսի 2009 29 Հուլիսի 2011
29 Բանակի գեներալ Մեհմեթ Էրթեն Blanco portrait.svg 4 Օգոստոսի 2011 22 Օգոստոսի 2013
30 Բանակի գեներալ Աքըն Օզթյուրք 22 Օգոստոսի 2013 14 Օգոստոսի 2015
31 Բանակի գեներալ Աբիդին Ունալ Blanco portrait.svg 14 Օգոստոսի 2015 Պաշտոնավարում է

Տես նաև[խմբագրել | խմբագրել կոդը]

Ծանոթագրություններ[խմբագրել | խմբագրել կոդը]