Նոր Զելանդիայում ՅՈՒՆԵՍԿՕ-ի Համաշխարհային ժառանգության օբյեկտների ցանկ

Վիքիպեդիայից՝ ազատ հանրագիտարանից
Jump to navigation Jump to search

ՅՈՒՆԵՍԿՕ-ի Համաշխարհային ժառանգության ցանկում Նոր Զելանդիայի օբյեկտները թվով 3-ն են (2012 թվական), որը կազմում է ընդհանուր թվի 0,3 %-ը (1073՝ 2017 թվականի դրությամբ)։ Դրանցից երկուսը ցանկում ընդգրկվել են մշակութային չափանիշներով, ընդ որում մեկը՝ ճանաչվել է բացառիկ գեղեցկության բնական ֆենոմեն և էսթետիկ նշանակություն ունեցող։ Իսկ մյուսը ներառվել է խառը չափանիշներով։ Բացի այդ, 2012 թվականի դրությամբ, պետության տարածքում 8 օբյեկտներ գտնվում են համաշխարհային ժառանգության թեկնածուների ցանկում[1]։

Նոր Զելանդիան վավերացրել է Համաշխարհային մշակութային և բնական ժառանգության պահպանության կոնվենցիան 1984 թվականի նոյեմբերի 22-ին[2]։ Առաջին երկու օբյեկտները Նոր Զելանդիայի տարածքում ընդգրկվել են ցանկում 1990 թվականին՝ ՅՈՒՆԵՍԿՕ-ի Համաշխարհային ժառանգության կոմիտեի 14-րդ նստաշրջանում։

Ցանկ[խմբագրել | խմբագրել կոդը]

Տվյալ աղյուսակում տեղանքներն ընդգրկված են Համաշխարհային ժառանգության կողմից դասակարգված ձևով։

# Պատկեր Անվանում Տեղադրություն Ստեղծման տարեթիվ Ցանկում ընդգրկվելու տարեթիվ Չափանիշներ
2
Tongariro Mahuia River n.jpg
Տոնգարիրո ազգային պարկ
(անգլ.՝ Tongariro National Park)
Շրջան՝ Մանավատու-Ուանգանուի 1990
ընդլայնվել է 1993թվականին
421 vi, vii, viii
2
Tasman Valley - Aoraki Mount Cook - Canterbury.jpg
Տե-Վահիպունամու — Նոր Զելանդիայի Հարավարևմուտք
(անգլ.՝ Te Wahipounamu – South West New Zealand)
Շրջաններ՝ Քենթերբերի, Ուեսթ-Քոստ, Օտագո, Սաուտլենդ 1990 551 vii, viii, ix, x
3
Antipodes South Bay.JPG
Նոր Զելանդական մերձանտարկտիդյան կղզիներ
(անգլ.՝ New Zealand Sub-Antarctic Islands)
Կղզիներ՝ Սներս, Բաունտի, Օքլենդ, Անտիպոդներ, Քեմբել[3] 1998 877 ix, x

Օբյեկտների աշխարհագրական դասավորվածություն[խմբագրել | խմբագրել կոդը]

Նոր Զելանդիայում ՅՈՒՆԵՍԿՕ-ի Համաշխարհային ժառանգության օբյեկտներ

Նախնական ցանկ[խմբագրել | խմբագրել կոդը]

Աղյուսակում օբյեկտները դասավորված են նախնական ցանկում դրանք ավելացնելու հերթականությամբ։ Ցանկում նշված են այն օբյեկտները, որոնք Նոր Զելանդիայի կառավարության կողմից առաջարկվել են որպես թեկնածուներ՝ Համաշխարհային ժառանգության ցանկում ընդգրկվելու համար:

# Պատկեր Անվանում Տեղադրություն Ստեղծման տարեթիվ Ցանկում ընդգրկվելու տարեթիվ Չափանիշներ
1 Mount Eden Crater Hollow Auckland.jpg Օքլենդ հրաբխային շրջան
(անգլ.՝ Auckland volcanic field)
Քաղաք՝ Օքլենդ
Շրջան՝ Օքլենդ
- 2007 5120 ii, iii, iv, v, viii
2 Doubtful Sound Clear.jpg Ֆյորդլենդի ջրային և ծովային հուն
(անգլ.՝ Waters and seabed of Fiordland)
Շրջան՝ Սաութլենդ - 2007 5121 vii, viii, ix, x
3 Lonehiker Tablelands New Zealand.jpgCape Farewell Arch.jpg Կահուրանգի ազգային պարկ
(անգլ.՝ Kahurangi National Park, Farewell Spit and Canaan karst system)
Շրջաններ՝ Ուեսթ-Քոսթ, Թասման - 2007 5122 vii, viii, ix, x
4 Kerikeri River mouth.jpg Կերիկերի գետի ավազան
(անգլ.՝ Kerikeri Basin historic precinct)
Շրջան՝ Նորթլենդ XIX դար 2007 5123 ii, iii, iv, v, vi
5 L'Esperance Rock DSC 2097.jpg Կերմադեկ կղզիներ և բնական արգելոց
(անգլ.՝ Kermadec Islands and Marine reserve)
Կղզի՝ Կերմադեկ[4] - 2007 5124 vii, viii, ix, x
6 Napier-TypicalView.jpg Նեպիրի կառուցապատում ար-դեկո ոճով
(անգլ.՝ Napier Art Deco historic precinct)
Շրջան՝ Հովքս-Բեյ 1930-ականներ 2007 5125 ii, iv, vi
7 Bream Bay panorama.jpg Հյուսիսարևելյան կղզիներ
(անգլ.՝ Whakarua Moutere (North East Islands))
Շրջան՝ Նորթլենդ - 2007 5126 vii, viii, ix, x
8 Waitangi House.jpg Վայթանգի պայմանագրի ստորագրման վայր
(անգլ.՝ Waitangi Treaty Grounds historic precinct)
Քաղաք՝ Վայթանգի
Շրջան՝ Նորթլենդ
XIX դար 2007 5127 i, ii, iii, iv, vi

Օբյեկտների աշխարհագրական դասավորվածություն[խմբագրել | խմբագրել կոդը]

##Նոր Զելանդիայում ՅՈՒՆԵՍԿՕ-ի Համաշխարհային ժառանգության օբյեկտների ցանկ (Նոր Զելանդիա)
Red pog.png
Օքլենդ
Red pog.png
Ֆյորդլենդ
Red pog.png
Կահուրանգի ազգային պարկ
Red pog.png
Կերիկերիի ավազան
Red pog.png
Նեպիր
Red pog.png
Հյուսիսարևելյան կղզիներ
Red pog.png
Վայթանգի
ՅՈՒՆԵՍԿՕ-ի համաշխարհային ժառանգության թեկնածու օբյեկտներ

Ծանոթագրություններ[խմբագրել | խմբագրել կոդը]

  1. «Tentative» (անգլերեն)։ UNESCO World Heritage Centre։ Արխիվացված է օրիգինալից 2012-09-22-ին։ Վերցված է 12 июня 2012 
  2. «The States Parties - New Zealand»։ unesco.org։ Արխիվացված է օրիգինալից 2012-09-22-ին։ Վերցված է 12 июня 2012 
  3. Эти острова являются территорией Новой Зеландии, однако она не считается частью какого-либо региона или округа, а находится в непосредственном управлении специального органа — անգլ.՝ Area Outside Territorial Authority.
  4. Эти острова являются территорией Новой Зеландии, однако она не считается частью какого-либо региона или округа, а находится в непосредственном управлении специального органа — անգլ.՝ Area Outside Territorial Authority.

Արտաքին հղումներ[խմբագրել | խմբագրել կոդը]