Իսլանդիայի հրաբուխների ցանկ

Վիքիպեդիայից՝ ազատ հանրագիտարանից
Jump to navigation Jump to search
Էյաֆյաթլայոքուլ հրաբխի ժայթքումը 2010 թվականի ապրիլի 17-ին

Իսլանդիայի տարածքի հրաբուխները պատկանում են վահանային հրաբուխների տեսակին։ Ստորև ներկայացված է դրանց ցուցակը։

Անվանումը Բարձրությունը Աշխարհագրական կոորդինատները Վերջին ժայթքումները
Ասկյա 1510[1] 65°01′48″ հս․ լ. 16°45′00″ ամ. ե. / 65.03000° հս․. լ. 16.75000° ավ. ե. / 65.03000; 16.75000 1961
Բաուրդարբունգա 2009 64°38′ հս․. լ. 17°34′ ամ. ե. / 64.64° հս․. լ. 17.56° ամ. ե. / 64.64; -17.56 2014
Հեկլա 1491 63°59′ հս․. լ. 19°42′ ամ. ե. / 63.98° հս․. լ. 19.70° ամ. ե. / 63.98; -19.70 2010
Գրիմսվոթն 1725 64°25′12″ հս․ լ. 17°19′48″ ամ. ե. / 64.42000° հս․. լ. 17.33000° ավ. ե. / 64.42000; 17.33000 2011
Օկ 1198
Կատլա 1512 63°38′ հս․. լ. 19°03′ ամ. ե. / 63.63° հս․. լ. 19.05° ամ. ե. / 63.63; -19.05 1955, 1934, 1918, 1823, 1755, 1612
Կեդլինգ 1538 6-7 միլիոն տարի առաջ
Քերիդ 64°12′ հս․. լ. 20°32′ ամ. ե. / 64.2° հս․. լ. 20.53° ամ. ե. / 64.2; -20.53
Կրաբլա 650 1984
Կրիսյուվիկ (Krýsuvík) 1025 1999
Լակի 1725 64°04′ հս․. լ. 18°13′ ամ. ե. / 64.06° հս․. լ. 18.22° ամ. ե. / 64.06; -18.22 1785
Լիսյուխոուդլ 574 730.000 մ.թ.ա. ± 700.000 տարի
Պրեստահնուկյուր 1945(?)
Ռեյկյանես
Սնայֆեդլս 1448 64°48′ հս․. լ. 23°47′ ամ. ե. / 64.80° հս․. լ. 23.78° ամ. ե. / 64.80; -23.78 18-րդ դար
Սուլյուր 1213 65°36′51″ հս․ լ. 18°12′11″ ամ. ե. / 65.61417° հս․. լ. 18.20306° ավ. ե. / 65.61417; 18.20306 8 միլիոն տարի առաջ
Սուրտսեյ 174 63°18′ հս․. լ. 20°37′ ամ. ե. / 63.30° հս․. լ. 20.62° ամ. ե. / 63.30; -20.62 1963
Տինդֆյադլայոկյուդլ 1463 63°47′ հս․. լ. 19°34′ ամ. ե. / 63.78° հս․. լ. 19.57° ամ. ե. / 63.78; -19.57 Հոլոցեն
Տորվայոկյուդլ 1259 63°55′ հս․. լ. 19°10′ ամ. ե. / 63.92° հս․. լ. 19.17° ամ. ե. / 63.92; -19.17 1477
Տունգնաֆեդլսյոկյուդլ (Tungnafellsjökull) 1535 64°44′ հս․. լ. 17°55′ ամ. ե. / 64.73° հս․. լ. 17.92° ամ. ե. / 64.73; -17.92 Հոլոցեն
Հեյնգիդլ 803 64°11′ հս․. լ. 21°20′ ամ. ե. / 64.18° հս․. լ. 21.33° ամ. ե. / 64.18; -21.33 ավելի քան 2000 տարի առաջ
Հերդյուբրեյդ 1682 65°11′ հս․. լ. 16°20′ ամ. ե. / 65.18° հս․. լ. 16.34° ամ. ե. / 65.18; -16.34 Պլեյստոցեն
Հոֆսյոկյուդլ 1782 64°51′ հս․. լ. 19°32′ ամ. ե. / 64.85° հս․. լ. 19.53° ամ. ե. / 64.85; -19.53 Հոլոցեն
Հվերֆյադլ (Hverfjall) 420 65°22′ հս․. լ. 16°32′ ամ. ե. / 65.36° հս․. լ. 16.53° ամ. ե. / 65.36; -16.53
Էյաֆյաթլայոքուլ 1666 63°38′ հս․. լ. 19°37′ ամ. ե. / 63.63° հս․. լ. 19.62° ամ. ե. / 63.63; -19.62 2010, 1821-23, 1612
Էլդֆեդլ 279 63°26′ հս․. լ. 20°15′ ամ. ե. / 63.43° հս․. լ. 20.25° ամ. ե. / 63.43; -20.25 1973
Էրայվայոկյուդլ 2109,6 64°00′ հս․ լ. 16°39′ ամ. ե. / 64.000° հս․. լ. 16.650° ավ. ե. / 64.000; 16.650 1727

Ծանոթագրություններ[խմբագրել | խմբագրել կոդը]

  1. «Askja | caldera, Iceland»։ Encyclopedia Britannica։ Վերցված է 2015-10-21