Իռլանդիայում ՅՈՒՆԵՍԿՕ-ի Համաշխարհային ժառանգության օբյեկտների ցանկ

Վիքիպեդիայից՝ ազատ հանրագիտարանից
Jump to navigation Jump to search

ՅՈՒՆԵՍԿՕՀամաշխարհային ժառանգության ցանկում Իռլանդիայի օբյեկտները թվով 2-ն են (2012 թվականի դրությամբ), որը կազմում է ընդհանուր թվի 0,2 % -ը (1073-ը՝ 2017 թվականին)։ 2 օբյեկտներ ցանկում ներառված են մշակութային չափանիշներով, ընդ որում դրանցից 1-ը ճանաչվում է որպես մարդկային ստեղծագործ հանճարի գլուխգործոց (չափանիշ)։ Բոին գետի համալիրը, որը ակտիվորեն ուսումնասիրվում է գիտնականների կողմից[1], բաղկացած է մի քանի օբյեկտներից, որոնցից ամենախոշորները ներկայացված են տվյալ ցանկում։

Ցանկ[խմբագրել | խմբագրել կոդը]

Այս աղյուսակում օբյեկտները տեղակայված են ՅՈՒՆԵՍԿՕ-ի համաշխարհային ժառանգության ցուցակում։

# Պատկեր Անուն Տարածաշրջան Ստեղծման տարեթիվ Ցանկում ընդգրկվելու տարեթի Չափանիշներ
1 Newgrange, Ireland.jpg Բրու նա Բոյն
(իռլ.՝ Brú na Bóinne)
(անգլ.՝ Palace of the Boyne)
Միտ կոմսություն 2750 - 2250 Մ․ թ․ ա․ 1993 659 I, III, IV
1.1 View of Dowth.jpg Դաութ
(իռլ.՝ Dubhadh)
(անգլ.՝ Dowth)
Համալիրի
արևելյան մասում
1.2 Knowth02.jpg Նաութ
(իռլ.՝ Cnobha)
(անգլ.՝ Knowth)
Համալիրի
արևմտյան մասում
1.3 Newgrange.JPG Նյուգրեինջ
(իռլ.՝ Dún Fhearghusa)
(անգլ.՝ Newgrange)
Համալիրի
կենտրոնական մասում
2 Skellig Michael - cemetery and large oratory.jpg Կղզու վանք Սքելինգ Մայքլ
(իռլ.՝ Sceilig Mhichíl)
(անգլ.՝ Michael's rock)
Կերրի (կոմսություն),
Սկելլիգ կղզի
VII դար 1996 757 III, IV

Թեկնածուներ[խմբագրել | խմբագրել կոդը]

Պլանի համաձայն, Կլոնմակնոյս վանքը պետք է համաշխարհային ժառանգության օբյեկտի կարգավիճակ ստանար 2010 թվականի ամռանը, սակայն դա տեղի չունեցավ:

# Պատկեր Անուն Տարածաշրջան Ստեղծման տարեթիվ Ցանկում ընդգրկվելու տարեթի Չափանիշներ
1 Poulnabrone Portal Tomb 640x480.jpg Բուրրեն
(իռլ.՝ An Bhoirinn)
(անգլ.՝ The Burren)
Կլեր կոմսություն 2010 5522 (v)(viii)
2 Dublin in 1610 - reprint of 1896.jpg Դուբլինի պատմական կենտրոն
(անգլ.՝ The Historic City of Dublin)
Դուբլինի կոմսություն XVIII-XIX դարեր 2010 5523 (ii)(iv)(vi)
3 Ceide Fields Neolithic Site.JPG Կեիդե դաշտեր և Մեիո հյուսիսարևմտյան ճահիճներ
(իռլ.՝ Achaidh Chéide agus Móinte Iarthuaisceart Mhaigh Eo)
(անգլ.՝ Ceide Fields and North West Mayo Boglands)
Մեիո կոմսություն 5,5 հազար տարի առաջ 2010 5524 (iv)(v)
4 Dún Aengus.jpg Արևմտյան քարե ամրաշինություններ՝ Դուն Էգուս, Կաերկոմման, Կաերկոնրի, Ան-Բյաննախ, Ան-Շտեգ
իռլ.՝ Caisil an Iarthair: Dún Aonghasa
անգլ.՝ Western Stone Forts: Dún Aengus, Cahercommaun, Caherconree, Benagh, Staigue
Իռլանդիայի արևմուտք Բրոնզի դար - Միջնադար 2010 5525 (iii)(iv)(v)
5 ClonmacnoiseCathedral.JPG Կլոնմակնոյս վանական քաղաք և նրա մշակութային լանշաֆտ
իռլ.՝ An Chathair mainistreach i gCluain Mhic Nóis agus a Tírdhreacha Cultúrtha
(անգլ.՝ The Monastic City of Clonmacnoise and its Cultural Landscape)
Օֆֆալի կոմսություն 545 թվական 2010 5526 (iv)(v)
6 Glendalough monastery.jpg Վաղ միջնադարյան վանական բնակավայրեր՝ Կլոնմակնոյս, Գլենդալոխ, Դարրոու աբբայություն, Հոլի Այլենդ, Կելսի աբբայություն, Մոնաստերբոյս
(իռլ.՝ Ceantar Luath Mheánaois Mhainistreach)
(անգլ.՝ Early Medieval Monastic Sites)
վաղ միջնադար 2010 5527 (iii)(iv)(vi)
7 RockOfCashelSummer1986.jpg Արքայական վայր Իռլանդիայում՝ Սկալա Կաշել, Դուն Էյլին, Հոլմ Ուսնեխ, Ռատ Կրուախան, Հոլմ Տարա
(իռլ.՝ Tá an Láithreáin Ríoga na hÉireann: Caiseal, Dún Ailinne, Hill of Uisneach, Coimpléasc Ráth Cruachan, agus Tara Coimpléasc)
(անգլ.՝ The Royal Sites of Ireland: Cashel, Dún Ailinne, Hill of Uisneach, Rathcroghan Complex, and Tara Complex)
2010 5528 (iii)(iv)(vi)

Օբյեկտների աշխարհագրական դասավորվածություն[խմբագրել | խմբագրել կոդը]

  • Green Dot.svg Համաշխարհային ժառանգության օբյեկտներ
  • Red pog.svg Միայնակ թեկնածուներ
  • SpringGreen pog.svg Թեկնածու № 3 — Կեդսկիե դաշտ և Մեիո հյուսիսարևմտյան ճահիճ,
  • Cyan pog.svg Թեկնածու № 4 — Արևմտյան քարե ամրոցներ
  • Blue pog.svg Թեկնածու № 6 — Վաղ միջնադարյան վանական բնակավայրեր
  • Gold pog.svg Թեկնածու № 7 — Իռլանդիայի թագավորական վայրեր
  • Black pog.svg Հեռացված թեկնածուներ,
  • * Նախքան միայնակ թեկնածուներ, որոնք ներկայումս ընդգրկված են այլ օբյեկտների կազմում։
##Իռլանդիայում ՅՈՒՆԵՍԿՕ-ի Համաշխարհային ժառանգության օբյեկտների ցանկ (Իռլանդիայի Հանրապետություն)
Red pog.png
Բուրրեն*
Red pog.png
Դուբլինի պատմական կենտրոն
SpringGreen pog.svg
Կեդսկիե դաշտեր*
SpringGreen pog.svg
Մեիո ճահիճ*
Cyan pog.svg
Դուն Էգուս
Cyan pog.svg
Կաերկոման
Cyan pog.svg
Կաերկոնրի
Cyan pog.svg
Ան-Բյաննախ
Cyan pog.svg
Ան-Շտեգ
Blue pog.svg
Կլոնմակնոյս
Blue pog.svg
Գլենդալոխ
Blue pog.svg
Հոլի-Այլենդ
Blue pog.svg
Դարոուի աբբայություն
Blue pog.svg
Մոնաստերբոյս
Blue pog.svg
Կելսկոյե աբբայություն
Gold pog.svg
Հոլմ Ուսնեխ
Gold pog.svg
Սկալա Կաշել*
Gold pog.svg
Տարա*
Gold pog.svg
Դուն էիլին
Gold pog.svg
Ռատ Կրուախան
Black pog.svg
Կիլլարնի ազգային պարկ
Black pog.svg
Կլարա ճահիճ
Իռլանդիայում ՅՈՒՆԵՍԿՕ-ի Համաշխարհային ժառանգության օբյեկտների ցանկ

Տես նաև[խմբագրել | խմբագրել կոդը]

Ծանոթագրություններ[խմբագրել | խմբագրել կոդը]

  1. «Research boost for Bru na Boinne complex» (անգլերեն)։ The Irish Times։ Արխիվացված օրիգինալից-ից 2012-03-25-ին։ Վերցված է 2009-02-03 

Արտաքին հղումներ[խմբագրել | խմբագրել կոդը]