Սուդանում ՅՈՒՆԵՍԿՕ-ի Համաշխարհային ժառանգության ցանկ

Վիքիպեդիայից՝ ազատ հանրագիտարանից

ՅՈՒՆԵՍԿՕ-ի Համաշխարհային ժառանգության ցանկում Սուդանի օբյեկտները թվով 3-ն են, որը կազմում է ընդհանուր թվի 0,3 %-ը (1073՝ 2017 թվականի դրությամբ)։ Երկու օբյեկտ ցանկում ընդգրկվել են մշակութային չափանիշներով, իսկ մեկը՝ բնական։ Բացի դրանից, 2017 թվականի դրությամբ ևս 5 օբյեկտ ներկայացված է Համաշխարհային ժառանգության թեկնածու օբյեկտների ցանկում[1]

Ցանկ[խմբագրել | խմբագրել կոդը]

Տվյալ աղյուսակում տեղանքներն ընդգրկված են Համաշխարհային ժառանգության կողմից դասակարգված ձևով։

# Պատկեր Անվանում Տեղադրություն Ստեղծման տարեթիվ Ցանկում ընդգրկվելու տարեթիվ Չափանիշներ
1 Ջեբել Բարկալ ժայռ
Jebel Barkal
Վիլայեթ՝ Հյուսիսային նահանգ Մ․ թ․ ա XV դար 2003 № 1073 i, ii, iii, iv, vi
2 Մերոե կղզու հնագիտական հուշարձաններ
Meroë
Վիլայեթ՝ Նեղոս Մ․ թ․ ա․ VIII դար 2011 № 1336 ii, iii, iv, v
3 Սանգանեբ ազգային պարկ
Sanganeb National Park
Վիլայեթ՝ Կարմիր ծով 1990 2016 № 262 vii, ix, x

Օբյեկտների աշխարհագրական դասավորվածություն[խմբագրել | խմբագրել կոդը]

Սուդանում ՅՈՒՆԵՍԿՕ-ի Համաշխարհային ժառանգության ցանկ (Սուդան)##
Սուդանում ՅՈՒՆԵՍԿՕ-ի Համաշխարհային ժառանգության ցանկ (Սուդան)
Սուդանում ՅՈՒՆԵՍԿՕ-ի Համաշխարհային ժառանգության օբյեկտներ

Նախնական ցանկ[խմբագրել | խմբագրել կոդը]

Աղյուսակում օբյեկտները դասավորված են նախնական ցանկում դրանք ավելացնելու հերթականությամբ։ Ցանկում նշված են այն օբյեկտները, որոնք Սուդանի կառավարության կողմից առաջարկվել են որպես թեկնածուներ՝ Համաշխարհային ժառանգության ցանկում ընդգրկվելու համար։

# Պատկեր Անվանում Տեղադրություն Ստեղծման տարեթիվ Ցանկում ընդգրկվելու տարեթիվ
1 Սուակին նավահանգիստ
Suakin
Վիլայեթ՝ Կարմիր ծով XIV դար 1994 № 646
2 Կերմա հնագիտական հուշարձան
Kerma
Վիլայեթ՝ Հյուսիսային նահանգ Մ․ թ․ ա․ III հազարամյակ 1994 № 651
3 Դոնգոլա քաղաք
Dongola
Վիլայեթ՝ Հյուսիսային նահանգ 7-րդ դար 1994 № 652
4 Դինդեր ազգային պարկ
Dinder National Park
Վիլայեթ՝ Սեննար 1935 2004 № 1950
5 Վադի Հովար ազգային պարկ
Wadi Howar National Park
Վիլայեթ՝ Հյուսիսային Դարֆուր 2001 2004 № 1951

Օբյեկտների աշխարհագրական դասավորվածություն[խմբագրել | խմբագրել կոդը]

Սուդանում ՅՈՒՆԵՍԿՕ-ի Համաշխարհային ժառանգության ցանկ (Սուդան)##
Սուդանում ՅՈՒՆԵՍԿՕ-ի Համաշխարհային ժառանգության ցանկ (Սուդան)
Սուակին նավահանգիստ
Կերմա հնագիտական հուշարձան
Դոնգոլա քաղաք
Դինդեր ազգային պարկ
Վադի Հովար ազգային պարկ
Համաշխարհային ժառանգության թեկնածու օբյեկտներ

Տես նաև[խմբագրել | խմբագրել կոդը]

Ծանոթագրություններ[խմբագրել | խմբագրել կոդը]

  1. "Tentative" (անգլերեն). UNESCO World Heritage Centre. Արխիվացված օրիգինալից 2012 թ․ հուլիսի 6-ին. Վերցված է 5 декабря 2010-ին. {{cite web}}: Unknown parameter |description= ignored (help)

Արտաքին հղումներ[խմբագրել | խմբագրել կոդը]