Իրաքի նախագահների ցանկ

Վիքիպեդիայից՝ ազատ հանրագիտարանից
Jump to navigation Jump to search

Ստորև ներկայացված է Իրաքի նախագահների ցանկը՝ սկսած 1958 թվականից[1]:

Ցանկ[խմբագրել | խմբագրել կոդը]

Անուն Նկար Ծնունդ–Մահ Ստանձնեց պաշտոնը Լքեց պաշտոնը Աշխատանքի ընթացք Կուսակցություն
Flag of Iraq (1959–1963).svgFlag of Iraq (1963–1991); Flag of Syria (1963–1972).svgԻրաքի հանրապետություն (1958–1968) • Emblem of Iraq (1959-1965).svg Coat of arms of Iraq (1965-1991).svg
1 Մուհամեդ Նադժիբ ար-Ռուբաի
محمد نجيب الربيعي
الربيعي.jpg 1904–1965 Հուլիսի 14, 1958 Փետրվարի 8, 1963 4 տարի,

207 օր

Իրաքի զինված ուժեր
2 Աբդուլ Սալամ Արեֆ
عبد السلام عارف
Abdul-salam-arif.jpg 1921–1966 Փետրվարի 8, 1963 Ապրիլի 13, 1966
(մահացել է գրասենյակում)
3 տարի,

65 օր

Իրաքի զինված ուժեր /
Արաբական սոցիալական միություն
_ Աբդ ար-Ռահման ալ-Բազզազ
عبد الرحمن البزاز
Նախագահի պաշտոնակատար
Abdel-Rahman Al-Bazzaz.jpg 1913–1973 Ապրիլի 13, 1966 Ապրիլի 16, 1966 3 օր Արաբական սոցիալական միություն
3 Աբդուլ Ռահման Արիֆ
عبد الرحمن عارف
Abdel-Rahman Aref.jpg 1916–2007 Ապրիլի 16, 1966 Հուլիսի 17, 1968
(Հուլիսի 17-ի հեղափոխություն)
2 տարի,

92 օր

Իրաքի զինված ուժեր /
Արաբական սոցիալական միություն
Flag of Iraq (1963–1991); Flag of Syria (1963–1972).svgFlag of Iraq (1991–2004).svgԻրաքի Հանրապետություն (Արաբական Սոցիալական Բարթ Կուսակցության ներքո) (1968–2005) • Coat of arms of Iraq (1965-1991).svg Coat of arms of Iraq (1991–2004).svg
4 Ահմեդ Հասսան ալ-Բաքր
أحمد حسن البكر
Ahmad Hassan el Bakr.jpg 1914–1982 Հուլիս 17, 1968 Հուլիս 16, 1979 10 տարի,

364 օր

Իրաքի զինված ուժեր /
Արաբական սոցիալական Բարթ կուսակցություն
5 Սադդամ Հուսեին
صدام حسين
Saddam Hussein in 1998.png 1937–2006 Հուլիս 16, 1979 Ապրիլի 9,2003 23 տարի,

267 օր

Արաբական սոցիալական Բարթ կուսակցություն
Flag of Iraq (1991–2004).svgԻրաքի կառավարման խորհուրդ (2003–2004) • Coat of arms of Iraq (1991–2004).svg
Կոալիցիոն ժամանակավոր իշխանություն
(առաջնորդ՝ Ջեյ Գարներ, ապա Պաուլ Բրեներ)
Seal of the Coalition Provisional Authority Iraq.svg Ապրիլի 21, 2003 Հունիսի 28, 2004 434 օր
Flag of Iraq (2004–2008).svgFlag of Iraq.svgԻրաքի Հանրապետություն (2004–ներկա) • Coat of arms of Iraq (2008).svg
Գազի Մաշալ Աջիլ ալ-Յավեր
غازي مشعل عجيل الياور
Ժամանակավոր պաշտոնակատար
Ghazi Mashal Ajil al-Yawer 2004-06-01.jpg 1958– Հունիսի 28, 2004 Ապրիլի 7, 2005 283 օր Անկուսակցական
6 Ջալալ Թալաբանի
جلال طالباني
Meetings of Presidents participated in Nowruz with Ali Khamenei - Tehran, Iran (Cropped on Talabani).jpg 1933–2017 Ապրիլի 7, 2005 Հուլնիսի 24, 2014 9 տարի,

108 օր

Քուրդիստանի հայրենասիրական միություն
7 Ֆուադ Մասում
فؤاد معصوم
Fuad Masum 2014.jpg 1938– Հուլիսի 24, 2014 Հոկտեմբերի 2, 2018 4 տարի,

68 օր

Քուրդիստանի հայրենասիրական միություն
8 Բարհամ Սալիհ
بەرهەم ساڵح
Barham Salih portrait.jpg 1960– Հոկտեմբերի 2, 2018 Գործող 119 օր Քուրդիստանի հայրենասիրական միություն

Ժամանակագրություն[խմբագրել | խմբագրել կոդը]

Ծանոթագրություններ[խմբագրել | խմբագրել կոդը]

  1. «Presidents Of Iraq Since 1958»։ WorldAtlas (անգլերեն)։ Վերցված է 2019-01-29