Իրաքի նախագահների ցանկ

Վիքիպեդիայից՝ ազատ հանրագիտարանից
Jump to navigation Jump to search

Ստորև ներկայացված է Իրաքի նախագահների ցանկը՝ սկսած 1958 թվականից[1]։

Ցանկ[խմբագրել | խմբագրել կոդը]

Անուն Նկար Ծնունդ–Մահ Ստանձնեց պաշտոնը Լքեց պաշտոնը Աշխատանքի ընթացք Կուսակցություն
Flag of Iraq (1959-1963).svgFlag of Iraq (1963-1991).svgԻրաքի հանրապետություն (1958–1968) • Iraq state emblem CoA 1959-1965 Qassem.svg COA of Iraq (1965).svg
1 Մուհամեդ Նադժիբ ար-Ռուբաի
محمد نجيب الربيعي
الربيعي.jpg 1904–1965 Հուլիսի 14, 1958 Փետրվարի 8, 1963 4 տարի,

207 օր

Իրաքի զինված ուժեր
2 Աբդուլ Սալամ Արեֆ
عبد السلام عارف
Abdul-salam-arif.jpg 1921–1966 Փետրվարի 8, 1963 Ապրիլի 13, 1966
(մահացել է գրասենյակում)
3 տարի,

65 օր

Իրաքի զինված ուժեր /
Արաբական սոցիալական միություն
_ Աբդ ար-Ռահման ալ-Բազզազ
عبد الرحمن البزاز
Նախագահի պաշտոնակատար
Abdel-Rahman Al-Bazzaz.jpg 1913–1973 Ապրիլի 13, 1966 Ապրիլի 16, 1966 3 օր Արաբական սոցիալական միություն
3 Աբդուլ Ռահման Արիֆ
عبد الرحمن عارف
Abdel-Rahman Aref.jpg 1916–2007 Ապրիլի 16, 1966 Հուլիսի 17, 1968
(Հուլիսի 17-ի հեղափոխություն)
2 տարի,

92 օր

Իրաքի զինված ուժեր /
Արաբական սոցիալական միություն
Flag of Iraq (1963-1991).svgFlag of Iraq (1991-2004).svgԻրաքի Հանրապետություն (Արաբական Սոցիալական Բարթ Կուսակցության ներքո) (1968–2005) • COA of Iraq (1965).svg Coat of arms (emblem) of Iraq 1991-2004.svg
4 Ահմեդ Հասսան ալ-Բաքր
أحمد حسن البكر
Ahmad Hassan el Bakr.jpg 1914–1982 Հուլիս 17, 1968 Հուլիս 16, 1979 10 տարի,

364 օր

Իրաքի զինված ուժեր /
Արաբական սոցիալական Բարթ կուսակցություն
5 Սադդամ Հուսեին
صدام حسين
Saddam Hussein in 1998.png 1937–2006 Հուլիս 16, 1979 Ապրիլի 9,2003 23 տարի,

267 օր

Արաբական սոցիալական Բարթ կուսակցություն
Flag of Iraq (1991-2004).svgԻրաքի կառավարման խորհուրդ (2003–2004) • Coat of arms (emblem) of Iraq 1991-2004.svg
Կոալիցիոն ժամանակավոր իշխանություն
(առաջնորդ՝ Ջեյ Գարներ, ապա Պաուլ Բրեներ)
Seal of the Coalition Provisional Authority Iraq.svg Ապրիլի 21, 2003 Հունիսի 28, 2004 434 օր
Flag of Iraq (2004-2008).svgFlag of Iraq.svgԻրաքի Հանրապետություն (2004–ներկա) • Coat of arms (emblem) of Iraq 2008.svg
Գազի Մաշալ Աջիլ ալ-Յավեր
غازي مشعل عجيل الياور
Ժամանակավոր պաշտոնակատար
Ghazi Mashal Ajil al-Yawer 2004-06-01.jpg 1958– Հունիսի 28, 2004 Ապրիլի 7, 2005 283 օր Անկուսակցական
6 Ջալալ Թալաբանի
جلال طالباني
Meetings of Presidents participated in Nowruz with Ali Khamenei - Tehran, Iran (Cropped on Talabani).jpg 1933–2017 Ապրիլի 7, 2005 Հուլնիսի 24, 2014 9 տարի,

108 օր

Քուրդիստանի հայրենասիրական միություն
7 Ֆուադ Մասում
فؤاد معصوم
Fuad Masum 2014.jpg 1938– Հուլիսի 24, 2014 Հոկտեմբերի 2, 2018 4 տարի,

68 օր

Քուրդիստանի հայրենասիրական միություն
8 Բարհամ Սալիհ
بەرهەم ساڵح
Barham Salih portrait.jpg 1960– Հոկտեմբերի 2, 2018 Գործող 119 օր Քուրդիստանի հայրենասիրական միություն

Ժամանակագրություն[խմբագրել | խմբագրել կոդը]

Ծանոթագրություններ[խմբագրել | խմբագրել կոդը]

  1. «Presidents Of Iraq Since 1958»։ WorldAtlas (անգլերեն)։ Վերցված է 2019-01-29