Թաիլանդում ՅՈՒՆԵՍԿՕ-ի Համաշխարհային ժառանգության օբյեկտների ցանկ

Վիքիպեդիայից՝ ազատ հանրագիտարանից
Jump to navigation Jump to search

Թաիլանդում ՅՈՒՆԵՍԿՕ-ի Համաշխարհային ժառանգության օբյեկտների ցանկում կա 5 անվանում (2009 թվական)[1], ինչը կազմում է ընդհանուր թվի 0,5 % -ը (2017 թվականին 1073-ից): 3 օբյեկտ ընդգրկված է մշակութային չափանիշներով, իսկ 2-ը՝ բնական չափանիշներով։ Մեկ մշակութային օբյեկտ ճանաչվել է մարդկային ստեղծագործ հանճարի գլուխգործոց (չափանիշ i) և ևս մեկը՝ բացառիկ գեղեցկություն և գեղագիտակական կարևորություն ունեցող (չափանիշ vii)։

Ցանկ[խմբագրել | խմբագրել կոդը]

Օբյեկտները դասավորված են համաշխարհային ժառանգության ցանկում դրանց ընդգրկվելու հերթականությամբ։

Պատկեր Անվանում Տեղադրություն Ստեղծման ժամանակ Ցանկում ընդգրկվելու տարի Չափանիշ
1 Ayutthaya Thailand 2004.jpg Այուտտհայա պատմական քաղաք
թաի.՝ อุทยานประวัติศาสตร์ พระนครศรีอยุธยา
Մարզ՝ Այուտտհայա XIV դար 1991 576 iii
2 Wat Phra Phai Luang.jpg Սուկհոտհայ պատմական քաղաք և հարակից պատմական քաղաքներ
  • Սուկհոտհայ պատմական պարկ ()
    թաի.՝ อุทยานประวัติศาสตร์สุโขทัย
  • Սի Սատչանալայ ()
    թաի.՝ อุทยานประวัติศาสตร์ศรีสัชนาลัย
  • Կամհենգփհետ պատմական պարկ ()
    թաի.՝ อุทยานประวัติศาสตร์กำแพงเพชร
Մարզեր՝ Սուկհոտհայ և Կամհենգփհետ XIII-XIV դարեր 1991 574 i, iii
3 Thung Yai Ramit-River.JPG Տհունգյայ ()
թաի.՝ เขตรักษาพันธุ์สัตว์ป่าทุ่งใหญ่นเรศวร
և Հուայկհակհենգ () վայրի բնության արգելոցներ
թաի.՝ เขตรักษาพันธุ์สัตว์ป่าห้วยขาแข้ง
Մարզեր՝ Կանչանաբուրի, Տակ և Ուտհայտհանի 1991 591 vii, ix, x
4 Ban Chiang Archaeological Site.jpg Բան Չիանգ հնագիտական հուշարձան
թաի.՝ แหล่งโบราณคดีบ้านเชียง
Մարզ՝ Ուդոնտհանի Բրոնզի դար 1992 575 iii
5 KHAOYAI.JPG

Haeo Suwat waterfall.JPG

Դոնգֆայաիեն-Կհաոյայ անտառային համալիր
(թաի.՝ ป่าดงพญาเย็น-เขาใหญ่):
  • Կհաոյայ ազգային պարկ ()
    թաի.՝ อุทยานแห่งชาติเขาใหญ่
  • Տհապլան ազգային պարկ ()
    թաի.՝ อุทยานแห่งชาติทับลาน
  • Փանգսիդա ազգային պարկ ()
    թաի.՝ อุทยานแห่งชาติปางสีดา
  • Տապհրայա ազգային պարկ ()
    թաի.՝ อุทยานแห่งชาติตาพระยา
  • Դոնգյայ վայրի բնության արգելոց ()
    թաի.՝ เขตรักษาพันธุ์สัตว์ป่าดงใหญ่
Իսան շրջանի մարզեր 2005 590 x

Նախնական ցանկ[խմբագրել | խմբագրել կոդը]

Աղյուսակում օբյեկտները դասավորված են նախնական ցանկում դրանք ավելացնելու հերթականությամբ։ Ցանկում նշված են այն օբյեկտները, որոնք Թաիլանդի կառավարության կողմից առաջարկվել են որպես թեկնածուներ համաշխարհային ժառանգության ցանկում ընդգրկվելու համար։

Պատկեր Անվանում Տեղադրություն Ստեղծման ժամանակ Ցանկում ընդգրկվելու տարի Չափանիշ
1 Place PhnomrungPrasat.jpg Փհիմայ (; թաի.՝ พิมาย),
, մոտակա՝ Փհանոմրունգ (; թաի.՝ พนมรุ้ง)
և Միանգտամ (; թաի.՝ เมืองต่ำ) տաճարներ
Մարզեր՝ Նակյոնրատչասիմա և Բուրիրամ X-XII դարեր 2004 1919 i, ii, iii, iv, vi
2
Rock formation in Phu Phra Bat.jpg
Փհուփհրաբատ պատմական պարկ
թաի.՝ อุทยานประวัติศาสตร์ภูพระบาท
Մարզ՝ Ուդոնտհանի Քարի դար - Միջնադար 2004 1920 ii, iii, iv, vi
3
Kaeng Krachan.jpg
«Կենգ Կրաչան ազգային պարկ» անտառային համալիր Մարզ՝ Փհետչաբուրի 2011 5593 x
4
วัดพระมหาธาตุวรมหาวิหาร.jpg
Վատ Փհրա Մահատհատ Նկահոնսիտհամմարատում Մարզ՝ Նկահոնսիտհամմարատ XIII դար 2012 5752 i, ii, vi
5
Wat Chiang Man.jpg
Չյանգմայի հուշարձաններ և մշակութային լանդշաֆտ Մարզ՝ Չյանգմայ XIII դարից սկսած 2015 6003 i, ii, iii, vi
6
Wat Phra That Phanom.jpg
Տհատ Փանոմ տաճարային համալիր և նրա հետ կապված պատմական շինություններ և լանդշաֆտ Մարզ՝ Նակհոնփհանոմ XIII դարից սկսած 2017 6183 i, ii, vi

Օբյեկտների աշխարհագրական դասավորվածություն[խմբագրել | խմբագրել կոդը]

##Թաիլանդում ՅՈՒՆԵՍԿՕ-ի Համաշխարհային ժառանգության օբյեկտների ցանկ (Թաիլանդ)
Red pog.png
Բան Չիանգ
Red pog.png
Այուտտհայա
Red pog.png
Սուկհոտհայ
Red pog.png
Սի Սատչանալայ
Red pog.png
Կամհենգփհետ
Green pog.svg
Կհաոյայ
Green pog.svg
Տհապլան
Green pog.svg
Փանգսիդա
Green pog.svg
Տապհրայա
Green pog.svg
Դոնգյայ
Green pog.svg
Տհունգյայ
Green pog.svg
Հուայկհակհենգ
Թաիլանդում ՅՈՒՆԵՍԿՕ-ի Համաշխարհային ժառանգության օբյեկտներ։ Կարմիր՝ մշակութային վայրեր, կանաչ՝ բնական վայրեր

Տես նաև[խմբագրել | խմբագրել կոդը]

Ծանոթագրություններ[խմբագրել | խմբագրել կոդը]

  1. «World Heritage Properties in Thailand»։ UNESCO։ Վերցված է 1 July 2012 

Արտաքին հղումներ[խմբագրել | խմբագրել կոդը]