Ֆրանսիայի գետերի ցանկ

Վիքիպեդիայից՝ ազատ հանրագիտարանից
Jump to navigation Jump to search

Ֆրանսիա (մետրոպոլիա)[խմբագրել | խմբագրել կոդը]

Ֆրանսիայի Կարևորագույն գետերը

Մայր գետերի ցանկը [1] տրվում է երկարության նվազման կարգով։

Խոշոր գետերի ավազանները
Գետ Թափվում է Երկարություն
ընդամենը (կմ)
Երկարություն
Ֆրանսիայում (կմ)
Լուար Ատլանտյան օվկիանոս 01012 1012 01012 1012
Սեն Լա Մանշ 00776 776 00776 776
Ռոն Միջերկրական ծով 00812 812 00545 545
Գարոն [2] Ատլանտյան օվկիանոս Ժիրոնդ 00645 645 00523 523
Մաաս Հյուսիսային ծով 00950 950 00486 486
Դորդոն [2] Ատլանտյան օվկիանոս (Ժիրոնդ) 00483 483 00483 483
Սոն Ռոն գետ 00483 482 00483 482
Շարանտ Ատլանտյան օվկիանոս 00381 381 00381 381
Ադուր Ատլանտյան օվկիանոս 00309 309 00309 309
Սոմա Լա Մանշ 00263 263 00263 263
Վիլեն Ատլանտյան օվկիանոս 00225 225 00225 225
Օդ (գետ) Միջերկրական ծով 00224 224 00224 224
Հռենոս Հյուսիսային ծով 01325 1325 00188 188
Շելդա Հյուսիսային ծով 00355 355 00180 180
Օրն Լա Մանշ 00170 170 00170 170
Սևր Նորթեզ Ատլանտյան օվկիանոս 00158 158 00158 158
Բլավե Ատլանտյան օվկիանոս 00149 149 00149 149
Էրո Միջերկրական ծով 00148 148 00148 148
Օն Ատլանտյան օվկիանոս 00140 140 00140 140
Օրբ Միջերկրական ծով 00136 136 00136 136
Վիր Լա Մանշ 00128 128 00128 128
Լե Ատլանտյան օվկիանոս 00120 120 00120 120
Լեր Ատլանտյան օվկիանոս 00118 118 00118 118
Արջանս Միջերկրական ծով 00116 116 00116 116
Տետ Միջերկրական ծով 00116 116 00116 116
Վար Միջերկրական ծով 00114 114 00114 114
Տուկ Լա Մանշ 00108 108 00108 108
Դիվ Լա Մանշ 00105 105 00105 105
Օտի Լա Մանշ 00103 103 00103 103
Ռանս Լա Մանշ 00102 102 00102 102
Կուէնոն Լա Մանշ 00101 101 00101 101
Վիդուրլ Միջերկրական ծով 00095 95 00095 95
Սեն Լա Մանշ 00093 93 00093 93
Սելյուն Լա Մանշ 00091 91 00091 91
Գոլո Տիրենյան ծով 00090 90 00090 90
Ա (գետ) Հյուսիսային ծով 00089 89 00089 89
Տավինյանո Տիրենյան ծով 00089 89 00089 89
Կանշ Լա Մանշ 00088 88 00088 88
Տեշ Միջերկրական ծով 00084 84 00084 84
Արկ Միջերկրական ծով 00083 83 00083 83
Ագլի Միջերկրական ծով 00082 82 00082 82
Դուվ Լա Մանշ 00079 79 00079 79
Սկորֆ Ատլանտյան օվկիանոս 00079 79 00079 79
Սե Լա Մանշ 00078 78 00078 78
Բրել Լա Մանշ 00068 68 00068 68
Սյոլ Լա Մանշ 00072 72 00072 72
Տրիյո Լա Մանշ 00072 72 00072 72
Սյոդր Ատլանտյան օվկիանոս 00068 68 00068 68
Տարավո Միջերկրական ծով 00066 66 00066 66
Օդե Ատլանտյան օվկիանոս 00062 62 00062 62
Վի Ատլանտյան օվկիանոս 00062 62 00062 62
Լեգեր Լա Մանշ 00060 60 00060 60
Լուլբուր Միջերկրական ծով 00059 59 00059 59
Էլորն Ատլանտյան օվկիանոս 00056 56 00056 56
Օրե Ատլանտյան օվկիանոս 00056 56 00056 56
Արգենոն Լա Մանշ 00053 53 00053 53
Ֆալրոն Ատլանտյան օվկիանոս 00052 52 00052 52
Լու Միջերկրական ծով 00049 49 00049 49
Յուվոն Միջերկրական ծով 00049 48,4 00048 48,4
Գյուվոմ Միջերկրական ծով 00048 48 00048 48
Ժոդի Լա Մանշ 00048 48 00048 48
Գապո Միջերկրական ծով 00047 47 00047 47
Գուէ Լա Մանշ 00047 47 00047 47
Ֆյումորբո Միջերկրական ծով 00046 46 00046 46
Պրունելի Միջերկրական ծով 00044 44 00044 44
Ռիցանեսե Միջերկրական ծով 00044 44 00044 44
Սյան Միջերկրական ծով 00044 44 00044 44
Գուէսան Լա Մանշ 00041 41 00041 41
Լյամոնե Միջերկրական ծով 00041 41 00041 41
Նիվել Բիսկայան ծոց 00045 45 00041 41
Սան Լա Մանշ 00041 41 00041 41
Լիբրոն Միջերկրական ծով 00040 40 00040 40
Լ'Յեր Լա Մանշ 00040 40 00040 40
Ռոյա Միջերկրական ծով 00060 60 00040 40
Ավեն Ատլանտյան օվկիանոս 00039 39 00039 39
Օզանս Ատլանտյան օվկիանոս 00038 38 00038 38
Մայ Լա Մանշ 00037 37,7 00037 38
Բրավոնա Տիրենյան ծով 00037 37 00037 37
Լիան Լա Մանշ 00037 37 00037 37
Սի Լա Մանշ 00037 37 00037 37
Էտել Ատլանտյան օվկիանոս 00035 35 00035 35
Լ'Աբեր Վրակ Լա Մանշ 00034 34 00034 34
Տրավո Տիրենյան ծով 00033 33 00033 33
Լե Լա Մանշ 00033 33 00033 33
Օրտոլո Միջերկրական ծով 00031 31,9 00031 31,9
Լ'Աբեր Բենուա Լա Մանշ 00031 31 00031 31
Ֆյումալտո Տիրենյան ծով 00031 31 00031 31
Լեզ Միջերկրական ծով 00030 30 00030 30
Սեր Լա Մանշ 00030 30 00030 30
Իզեր Հյուսիսային ծով 00078 78 00028 28
Բեվինկո Տիրենյան ծով 00028 28 00028 28
Պայոն [3] Միջերկրական ծով 00028 28 00028 28
Բիդասոա[4] Բիսկայան ծոց 00066 66 00028 28
Կան Միջերկրական ծով 00028 28 00028 28
Դիվետ Լա Մանշ 00028 28 00028 28
Բելոն Ատլանտյան օվկիանոս 00026 26 00026 26
Բուդիգո Ատլանտյան օվկիանոս 00026 26 00026 26
Կիյիմադեկ Լա Մանշ 00026 26 00026 26
Տար Լա Մանշ 00025 25 00025 25
Լ'Աբեր Իլդյու Կելտիկ ծով 00024 24 00024 24
Դյուրդան Լա Մանշ 00024 24 00024 24
Մորլե Լա Մանշ 00024 24 00024 24
Պորտո Միջերկրական ծով 00024 24 00024 24
Ֆիկարելա Միջերկրական ծով 00024 24 00024 24
Օստրիկոնի Միջերկրական ծով 00023 23 00023 23
Ֆանգո Միջերկրական ծով 00023 23 00023 23
Սլակ Լա Մանշ 00022 22 00022 22
Վիմրյո Լա Մանշ 00022 22 00022 22
Լաիտալ Ատլանտյան օվկիանոս 00017 17 00017 17
Մորո Ատլանտյան օվկիանոս 00017 17 00017 17
Պենֆել Բիսկայի ծովածոց 00016 16 00016 16
Բրագ Միջերկրական ծով 00015 15 00015 15
Ուխաբիա Բիսկայան ծոց 00015 15 00015 15
Վալմոն Լա Մանշ 00014 14 00014 14
Դեն Լա Մանշ 00013 13 00013 13
Ունչին Բիսկայան ծոց 00011 11 00011 11
Արկ Լա Մանշ 00006 6 00006 6
Վյոլ Լա Մանշ 00001 1,195 00001 1,195

Ծանոթագրություններ[խմբագրել | խմբագրել կոդը]

  1. В список включены только реки, впадающие непосредственно в море или океан, то есть не являющиеся притоками других рек. Это следствие того, что во французском языке для их обозначения употребляются разные слова. Это - список fleuves.
  2. 2,0 2,1 Длина реки не включает 75-километровый Ժիրոնդ.
  3. [палон] на окситанском.
  4. [бидазоа] на баскском.