Jump to content

Ֆուտբոլի աշխարհի առաջնություններում օգտագործված գնդակների ցանկ

Վիքիպեդիայից՝ ազատ հանրագիտարանից

Այս աղյուսակում ներկայացված է Ֆուտբոլի աշխարհի առաջնություններում օգտագործված գնդակների ցանկը՝ լուսանկարներով և նկարագրությամբ։ 1970 թվականից բոլոր գնդակները թողարկել Է սպորտային հագուստ և պարագաներ արտադրող Ադիդաս ընկերությունը։

Տարեթիվ Երկիր Գնդակների անվանումներ Արտադրություն Լուսանկար
1930 Արգենտինա Արգենտինա Tiento անհայտ
1930 Ուրուգվայ Ուրուգվայ Model T անհայտ
1934[1] Իտալիա Իտալիա Federale 102 ECAS
1938[2] Ֆրանսիա Ֆրանսիա Allen Allen
1950[3] Բրազիլիա Բրազիլիա Duplo T Superball
1954[4] Շվեյցարիա Շվեյցարիա Swiss World Champion Kost Sport
1958[5][6] Շվեդիա Շվեդիա Top Star Sydsvenska Läder och Remfabriken
1962 Չիլի Չիլի Crack Zamora P.
1966[7] Անգլիա Անգլիա Challenger 4-Star Slazenger
1970[8] Մեքսիկա Մեքսիկա Adidas Telstar Adidas
1974 Գերմանիայի Ֆեդերատիվ Հանրապետություն Գերմանիայի ֆեդերատիվ հանրապետություն Adidas Telstar Durlast Adidas
1978 Արգենտինա Արգենտինա Adidas Tango Adidas
1982 Իսպանիա Իսպանիա Adidas Tango España Adidas
1986 Մեքսիկա Մեքսիկա Adidas Azteca Adidas
1990 Իտալիա Իտալիա Adidas Etrusco Único Adidas
1994[9] Ամերիկայի Միացյալ Նահանգներ Ամերիկայի Միացյալ Նահանգներ Questra Adidas
1998 Ֆրանսիա Ֆրանսիա Tricolore Adidas
2002[10] Հարավային Կորեա Հարավային Կորեա

Ճապոնիա

Fevernova Adidas
2006[11] Գերմանիա Գերմանիա Teamgeist Adidas
2010[12] Հարավաֆրիկյան Հանրապետություն Հարավաֆրիկյան Հանրապետություն Jobulani Adidas
2014 Բրազիլիա Բրազիլիա Brazuca Adidas
2018 Ռուսաստան Ռուսաստան Telstar 18 Adidas
2022 Կատար Կատար ? ?

Ծանոթագրություններ[խմբագրել | խմբագրել կոդը]

  1. Matteo, Renato. «"Federale 102". 1934 Italia World Cup Ball» (Spanish). balones-oficiales.com. Արխիվացված է օրիգինալից 2013 թ․ մայիսի 22-ին. Վերցված է 2011 թ․ սեպտեմբերի 17-ին.{{cite web}}: CS1 սպաս․ չճանաչված լեզու (link)
  2. «"Allen". 1938 France World Cup Ball» (Spanish and English). balones-oficiales.com. Արխիվացված է օրիգինալից 2012 թ․ ապրիլի 2-ին. Վերցված է 2011 թ․ սեպտեմբերի 17-ին.{{cite web}}: CS1 սպաս․ չճանաչված լեզու (link)
  3. «"Super Duplo T". 1950 Brazil World Cup Official Matchball» (Spanish and English). balones-oficiales.com. Արխիվացված է օրիգինալից 2012 թ․ ապրիլի 2-ին. Վերցված է 2011 թ․ սեպտեմբերի 17-ին.{{cite web}}: CS1 սպաս․ չճանաչված լեզու (link)
  4. «1954 Switzerland World Cup Official Matchball» (Spanish and English). balones-oficiales.com. Արխիվացված է օրիգինալից 2011 թ․ օգոստոսի 19-ին. Վերցված է 2011 թ․ սեպտեմբերի 17-ին.{{cite web}}: CS1 սպաս․ չճանաչված լեզու (link)
  5. Norlin, Arne (2008). «Bollen "Made in Sweden"». 1958: När Folkhemmet Fick Fotbolls-VM (Swedish). Malmo: Ross & Tegner. էջեր 130–6. ISBN 978-91-976144-8-1.{{cite book}}: CS1 սպաս․ չճանաչված լեզու (link)
  6. «Top Star 1958» (Spanish and English). balones-oficiales.com. Արխիվացված է օրիգինալից 2012 թ․ ապրիլի 2-ին. Վերցված է 2011 թ․ սեպտեմբերի 17-ին.{{cite web}}: CS1 սպաս․ չճանաչված լեզու (link)
  7. Matteo, Renato (2010 թ․ հունիսի 11). «"Slazenger Challenge 4-star". 1966 England World Cup Official Matchball». balones-oficiales.com. Արխիվացված է օրիգինալից 2013 թ․ դեկտեմբերի 2-ին. Վերցված է 2011 թ․ սեպտեմբերի 17-ին.
  8. Brown balls are visible in Getty Images photos of matches in the Estadio Nou Camp, León, Guanajuato:
  9. football World – Adidas Questra Արխիվացված 2015-06-15 Wayback Machine (Accessed 9 June 2006)
  10. «69 days to go» (Press release). FIFA. 2015 թ․ մարտի 29. Արխիվացված է օրիգինալից 2018 թ․ հունիսի 12-ին. Վերցված է 2015 թ․ հունիսի 8-ին.
  11. «The History of the Official World Cup Match Balls». SoccerBallWorld.com. 2016 թ․ դեկտեմբերի 29. Արխիվացված է օրիգինալից 2018 թ․ սեպտեմբերի 19-ին. Վերցված է 2020 թ․ հուլիսի 22-ին.
  12. «The adidas JO'BULANI – Official Match Ball for the final of the 2010 FIFA World Cup in South Africa». FIFA. Արխիվացված է օրիգինալից 2014 թ․ սեպտեմբերի 10-ին. Վերցված է 2011 թ․ սեպտեմբերի 17-ին.