Ֆինլանդիայի Համաշխարհային ժառանգության օբյեկտների ցանկ

Վիքիպեդիայից՝ ազատ հանրագիտարանից
Jump to navigation Jump to search
Welterbe.svg

Ֆինլանդիայում ՅՈՒՆԵՍԿՕ-ի համաշխարհային ժառանգության մեջ ընդգրկված է 7 անուն (2014 թվականի տվյալներ) օբյեկտ, որը կազմում է համաշխարհային ընդհանուր ժառանգության 0,6 %-ը (2015 թվականի տվյալներով՝ 1079 օբյեկտ)։ Оբյեկտներից 6-ը ընդգրկված են մշակութային ցանկի մեջ, իսկ 1-ը՝ բնության ցանկի մեջ։ Ընդ որում, դրանցից որոշները ճանաչվել են մարդկային հանճարի գլուխգործոց։ Բացի այդ, 2014 թվականի տվյալներով՝ Ֆինլանդիայի տարածքում գտնվող 6 օբյեկտ գտնվում են համաշխարհային ժառանգության ցանկում ընդգրկվող թեկնածուների շարքում[1]։ Ֆինլանդիայի Հանրապետությունը 1987 թվականի մարտի 4-ին վավերացրել է մշակութային և բնության համաշխարհային հուշարձանների պաշտպանության մասին կոնվենցիան[2]։ Ֆինլանդիայի տարածքում գտնվող օբյեկտներից առաջին երկուսը գրացվել են 1991 թվականին՝ ՅՈՒՆԵՍԿՕ-ի համաշխարհային ժառանգության կոմիտեսի 15-րդ նստաշրջանում։

Ցանկ[խմբագրել | խմբագրել կոդը]

# Պատկեր Անվանում Տեղագրություն Ստեղծման տարեթիվ Ցանկի մտցման տարի Չափանիշ
1 Vanharauma3.jpg Ռաում քաղաքի հին թաղամաս
(ֆին.՝ Vanha Rauma)
Քաղաք՝ Ռաում
Երկրամաս՝ Սատակունտա
1442 1991 582 iv, v
2 Kuninkaanportti of Suomenlinna Fortress.jpg Սուոմենլիննա ամրոց
(ֆին.՝ Suomenlinna merilinnoitus)
Քաղաք՝ Հելսինկի
Երկրամաս՝ Ուսիմաա
17461770 1991 583 iv
3 Petajavesi Old Church.jpg Պետյայյավեսիի հին եկեղեցի
(ֆին.՝ Petäjäveden vanha kirkko)
Քաղաք՝ Պետյայյավես
Երկրամաս՝ Կեսկի Սուոմի
17631764 1994 584 iv
4 Verla.JPG Վերլայի փայտավերամշակման գործարան
(ֆին.՝ Verlan puuhiomo ja pahvitehdas)
Ամենամոտ քաղաք՝ Կաուվոլա
Երկրամաս՝ Կյումենլաակսո
1872 1996 751 iv
5 Sammallahdenmäki 10.JPG Սամմալահդենմյարկի բրոնզեդարյան հուղարկավորության համալիր
(ֆին.՝ Sammallahdenmäen pronssikautinen röykkiöalue)
Ամենամոտ քաղաք՝ Ռաում
Երկրամաս՝ Սատակունտա
մ․թ․ա․ 3-րդ հազարամյակ 1999 579 iii, iv
6 Alatornion kirkko.jpg «Ստրուվե» գեոդեզիական կամար
(ֆին.՝ Struven ketju)
(6 пунктов)
Երկրամաս՝ Լապլանդիա, Կեսկի Սուոմի, Իտյա Ուսիմաա
(Նորվեգիայի, Շվեդիայի, Ռուսաստանի Դաշնության, Էստոնիայի, Լատվիայի, Լիտվայի, Բելառուսի, Մոլդովայի և Ուկրաինայի հետ համատեղ)
19-րդ դար 2005 1187 ii, iv, vi
7 Höga Kusten, Gulf Rödviken near Ullånger, Sweden.jpg Կվարկեն նեղուց և Բարձր ափ ծովեզր
(ֆին.՝ Merenkurkun saaristo)
Բոտնիկի ծոց
Երկրամաս՝ Պոհյանմաա
(Շվեդիայի հետ համատեղ)
2000, 2006 898 viii

Օբյեկտների աշխարհագրական տեղագրություն[խմբագրել | խմբագրել կոդը]

Ֆինլանդիայի Համաշխարհային ժառանգության օբյեկտների ցանկը գտնվում է Ֆինլանդիաում
Հին Ռաում
Հին Ռաում
Սուոմենլիննա
Սուոմենլիննա
Հին եկեղեցի
Հին եկեղեցի
Վարլա
Վարլա
Ֆինլանդիայի Համաշխարհային ժառանգության օբյեկտների ցանկ
Ֆինլանդիայի Համաշխարհային ժառանգության օբյեկտների ցանկ
Ֆինլանդիայի Համաշխարհային ժառանգության օբյեկտների ցանկ
Ֆինլանդիայի Համաշխարհային ժառանգության օբյեկտների ցանկ
Ֆինլանդիայի Համաշխարհային ժառանգության օբյեկտների ցանկ
Կվարկեն
Կվարկեն
Ֆինլանդիայում ՅՈՒՆԵՍԿՕ-ի Համաշխարհային ժառանգության օբյեկտներ

Ծանոթագրություններ[խմբագրել | խմբագրել կոդը]

  1. «Tentative» (անգլերեն)։ UՅՈՒՆԵՍԿՕ-ի Համաշխարհային ժառանգություն։ Վերցված է դեկտեմբերի 2, 2010 
  2. «The States Parties - Finland»։ unesco.org։ Վերցված է 2 декабря 2010 

Արտաքին հղումներ[խմբագրել | խմբագրել կոդը]