Քիմիական տարրերի ցանկ

Վիքիպեդիայից՝ ազատ հանրագիտարանից

Ցուցակ[խմբագրել]

Ատոմային համար Նշան Անուն Խումբ Պարբերություն Ատոմային զանգվածը Խտությունը գ/սմ3 Հալման ջերմաստիճան (Կ) Շոգեգոյացման ջերմաստիճան(Կ) Տեսակարար ջերմունակություն (Ջ/գ.Կ)
1 H Ջրածին 1 1 1.008 0.00008988 14.01 20.28 14.304
2 He Հելիում 18 1 4.002602(2) 0.0001785 0.95 4.22 5.193
3 Li Լիթիում 1 2 6.94 0.534 453.69 1560 3.582
4 Be Բերիլիում 2 2 9.012182(3) 1.85 1560 2742 1.825
5 B Բոր 13 2 10.81 2.34 2349 4200 1.026
6 C Ածխածին 14 2 12.011 2.267 3800 4300 0.709
7 N Ազոտ 15 2 14.007 0.0012506 63.15 77.36 1.04
8 O Թթվածին 16 2 15.999 0.001429 54.36 90.20 0.918
9 F Ֆտոր 17 2 18.9984032(5) 0.001696 53.53 85.03 0.824
10 Ne Նեոն 18 2 20.1797(6) 0.0008999 24.56 27.07 1.03
11 Na Նատրիում 1 3 22.98976928(2) 0.971 370.87 1156 1.228
12 Mg Մագնեզիում 2 3 24.305 1.738 923 1363 1.023
13 Al Ալյումին 13 3 26.9815386(8) 2.698 933.47 2792 0.897
14 Si Սիլիցիում 14 3 28.085 2.3296 1687 3538 0.705
15 P Ֆոսֆոր 15 3 30.973762(2) 1.82 317.30 550 0.769
16 S Ծծումբ 16 3 32.06 2.067 388.36 717.87 0.71
17 Cl Քլոր 17 3 35.45 0.003214 171.6 239.11 0.479
18 Ar Արգոն 18 3 39.948(1) 0.0017837 83.80 87.30 0.52
19 K Կալիում 1 4 39.0983(1) 0.862 336.53 1032 0.757
20 Ca Կալցիում 2 4 40.078(4) 1.54 1115 1757 0.647
21 Sc Սկանդիում 3 4 44.955912(6) 2.989 1814 3109 0.568
22 Ti Տիտան 4 4 47.867(1) 4.54 1941 3560 0.523
23 V Վանադիում 5 4 50.9415(1) 6.11 2183 3680 0.489
24 Cr Քրոմ 6 4 51.9961(6) 7.15 2180 2944 0.449
25 Mn Մանգան 7 4 54.938045(5) 7.44 1519 2334 0.479
26 Fe Երկաթ 8 4 55.845(2) 7.874 1811 3134 0.449
27 Co Կոբալտ 9 4 58.933195(5) 8.86 1768 3200 0.421
28 Ni Նիկել 10 4 58.6934(4) 8.912 1728 3186 0.444
29 Cu Պղինձ 11 4 63.546(3) 8.96 1357.77 2835 0.385
30 Zn Ցինկ 12 4 65.38(2) 7.134 692.88 1180 0.388
31 Ga Գալիում 13 4 69.723(1) 5.907 302.9146 2477 0.371
32 Ge Գերմանիում 14 4 72.630(8) 5.323 1211.40 3106 0.32
33 As Մկնդեղ 15 4 74.92160(2) 5.776 1090 887 0.329
34 Se Սելեն 16 4 78.96(3) 4.809 453 958 0.321
35 Br Բրոմ 17 4 79.904 3.122 265.8 332.0 0.474
36 Kr Կրիպտոն 18 4 83.798(2) 0.003733 115.79 119.93 0.248
37 Rb Ռուբիդիում 1 5 85.4678(3) 1.532 312.46 961 0.363
38 Sr Ստրոնցիում 2 5 87.62(1) 2.64 1050 1655 0.301
39 Y Իտրիում 3 5 88.90585(2) 4.469 1799 3609 0.298
40 Zr Ցիրկոնիում 4 5 91.224(2) 6.506 2128 4682 0.278
41 Nb Նիոբիում 5 5 92.90638(2) 8.57 2750 5017 0.265
42 Mo Մոլիբդեն 6 5 95.96(2) 10.22 2896 4912 0.251
43 Tc Տեխնեցիում 7 5 98 11.5 2430 4538
44 Ru Ռութենիում 8 5 101.07(2) 12.37 2607 4423 0.238
45 Rh Ռոդիում 9 5 102.90550(2) 12.41 2237 3968 0.243
46 Pd Պալադիում 10 5 106.42(1) 12.02 1828.05 3236 0.244
47 Ag Արծաթ 11 5 107.8682(2) 10.501 1234.93 2435 0.235
48 Cd Կադմիում 12 5 112.411(8) 8.69 594.22 1040 0.232
49 In Ինդիում 13 5 114.818(1) 7.31 429.75 2345 0.233
50 Sn Անագ 14 5 118.710(7) 7.287 505.08 2875 0.228
51 Sb Ծարիր 15 5 121.760(1) 6.685 903.78 1860 0.207
52 Te Տելուր 16 5 127.60(3) 6.232 722.66 1261 0.202
53 I Յոդ 17 5 126.90447(3) 4.93 386.85 457.4 0.214
54 Xe Քսենոն 18 5 131.293(6) 0.005887 161.4 165.03 0.158
55 Cs Ցեզիում 1 6 132.9054519(2) 1.873 301.59 944 0.242
56 Ba Բարիում 2 6 137.327(7) 3.594 1000 2170 0.204
57 La Լանթան 6 138.90547(7) 6.145 1193 3737 0.195
58 Ce Ցերիում 6 140.116(1) 6.77 1068 3716 0.192
59 Pr Պրազեոդիմ 6 140.90765(2) 6.773 1208 3793 0.193
60 Nd Նեոդիմ 6 144.242(3) 7.007 1297 3347 0.19
61 Pm Պրոմեթիում 6 145 7.26 1315 3273
62 Sm Սամարիում 6 150.36(2) 7.52 1345 2067 0.197
63 Eu Եվրոպիում 6 151.964(1) 5.243 1099 1802 0.182
64 Gd Գադոլինիում 6 157.25(3) 7.895 1585 3546 0.236
65 Tb Տերբիում 6 158.92535(2) 8.229 1629 3503 0.182
66 Dy Դիսպրոզիում 6 162.500(1) 8.55 1680 2840 0.17
67 Ho Հոլմիում 6 164.93032(2) 8.795 1734 2993 0.165
68 Er Էրբիում 6 167.259(3) 9.066 1802 3141 0.168
69 Tm Թուլիում 6 168.93421(2) 9.321 1818 2223 0.16
70 Yb Իտերբիում 6 173.054(5) 6.965 1097 1469 0.155
71 Lu Լուտեցիում 3 6 174.9668(1) 9.84 1925 3675 0.154
72 Hf Հաֆնիում 4 6 178.49(2) 13.31 2506 4876 0.144
73 Ta Տանտալ 5 6 180.94788(2) 16.654 3290 5731 0.14
74 W Վոլֆրամ 6 6 183.84(1) 19.25 3695 5828 0.132
75 Re Ռենիում 7 6 186.207(1) 21.02 3459 5869 0.137
76 Os Օսմիում 8 6 190.23(3) 22.61 3306 5285 0.13
77 Ir Իրիդիում 9 6 192.217(3) 22.56 2719 4701 0.131
78 Pt Պլատին 10 6 195.084(9) 21.46 2041.4 4098 0.133
79 Au Ոսկի 11 6 196.966569(4) 19.282 1337.33 3129 0.129
80 Hg Սնդիկ 12 6 200.592(3) 13.5336 234.43 629.88 0.14
81 Tl Թալիում 13 6 204.38 11.85 577 1746 0.129
82 Pb Կապար 14 6 207.2(1) 11.342 600.61 2022 0.129
83 Bi Բիսմութ 15 6 208.98040(1) 9.807 544.7 1837 0.122
84 Po Պոլոնիում 16 6 209 9.32 527 1235
85 At Աստատ 17 6 210 7 575 610
86 Rn Ռադոն 18 6 222 0.00973 202 211.3 0.094
87 Fr Ֆրանցիում 1 7 223 1.87 300 950
88 Ra Ռադիում 2 7 226 5.5 973 2010 0.094
89 Ac Ակտինիում 7 227 10.07 1323 3471 0.12
90 Th Թորիում 7 232.03806(2) 11.72 2115 5061 0.113
91 Pa Պրոտակտինիում 7 231.03588(2) 15.37 1841 4300
92 U Ուրան 7 238.02891(3) 18.95 1405.3 4404 0.116
93 Np Նեպտունիում 7 237 20.45 917 4273
94 Pu Պլուտոնիում 7 244 19.84 912.5 3501
95 Am Ամերիցիում 7 243 13.69 1449 2880
96 Cm Կյուրիում 7 247 13.51 1613 3383
97 Bk Բերկլիում 7 247 14.79 1259 2900
98 Cf Կալիֆորնիում 7 251 15.1 1173 1743
99 Es Էյնշտեյնիում 7 252 8.84 1133 1269
100 Fm Ֆերմիում 7 257 1125
101 Md Մենդելեվիում 7 258 1100
102 No Նոբելիում 7 259 1100
103 Lr Լոուրենսիում 3 7 262 1900
104 Rf Ռեզերֆորդիում 4 7 267 23.2 2400 5800
105 Db Դուբնիում 5 7 268 29.3
106 Sg Սիբորգիում 6 7 269 35.0
107 Bh Բորիում 7 7 270 37.1
108 Hs Հասիում 8 7 269 40.7
109 Mt Մայտներիում 9 7 278 37.4
110 Ds Դարմշտադտիում 10 7 281 34.8
111 Rg Ռենտգենիում 11 7 281 28.7
112 Cn Կոպեռնիցիում 12 7 285 23.7 357
113 Uut Ունունտրիում 13 7 286 16 700 1400
114 Fl Ֆլերովիում 14 7 289 14 340 420
115 Uup Ունունպենտիում 15 7 288 13.5 700 1400
116 Lv Լիվերմորիում 16 7 293 12.9 708.5 1085
117 Uus Ունունսեպտիում 17 7 294 7.2 673 823
118 Uuo Ունունօկտիում 18 7 294 5.0 258 263
  • Շեղ տառատեսակով տրված են ժամանակավոր անվանումներով քիմիական տարրերը:

Տեն նաև[խմբագրել]

Քիմիական տարրեր