Տարածքով ամենամեծ լճերի ցանկ

Վիքիպեդիայից՝ ազատ հանրագիտարանից
Jump to navigation Jump to search

Ցանկում ներառված են 4000 քառակուսի կիլոմետրից ավել մակերես ունեցող երկրային լճերը[1][2][3]: Այն չի ներառում ջրամբարները և ծովալճակները:

Լճերի ցանկ[խմբագրել | խմբագրել կոդը]

գույների նշանակությունը
Աֆրիկա Ասիա Եվրոպա Հյուսիսային Ամերիկա Հարավային Ամերիկա Անտարկտիդա
  Անուն Ափամերձ երկրներ Տարածք Երկարություն Առավելագույն խորություն Ջրի ծավալը Նիշք (նույն սանդղակը բոլոր լճերի համար) Scale outline.png Նշումներ
1 Կասպից ծով* {{{2}}} Ղազախստան
Flag of Russia.svg Ռուսաստան
{{{2}}} Թուրքմենստան
{{{2}}} Ադրբեջան
{{{2}}} Իրան
371,000 կմ2 (143,000 sq mi) 1,199 km (745 mi) 1,025 m (3,363 ft) 78,200 km3 (18,800 cu mi) Caspian outline.png Մեծության պատճառով նրան հաճախ ծով են անվանում[4][5][6][7][8]:
2 Վերին լիճ Flag of Canada.svg Կանադա
ԱՄՆ-ի դրոշը ԱՄՆ
82,100 կմ2 (31,700 sq mi)[9] 616 km (383 mi)[9] 406.3 m (1,333 ft)[9] 12,100 km3 (2,900 cu mi)[9] Superior outline.gif Մեծ Լճերի համակարգի ամենախոշոր լիճը։ Համարվում է աշխարհի ամենամեծ քաղցրահամ լիճը[10] ,[11]:
3 Վիկտորիա {{{2}}} Ուգանդա
{{{2}}} Քենիա
{{{2}}} Տանզանիա
68,870 կմ2 (26,590 sq mi) 322 km (200 mi) 84 m (276 ft) 2,750 km3 (660 cu mi) Victoria outline.gif Տարածքով Աֆրիկայի ամենամեծ լիճը[12]:
4 Հուրոն Flag of Canada.svg Կանադա
ԱՄՆ-ի դրոշը ԱՄՆ
59,600 կմ2 (23,000 sq mi)[9] 332 km (206 mi)[9] 229 m (751 ft)[9] 3,540 km3 (850 cu mi)[9] Huron outline.png Լճի մոտակայքում կան բազմաթիվ կղզիներ, որոնցից ամենախոշորը Մանիտուլին կղզին է՝ աշխարհում ամենախոշոր լճային կղզին[13]:
5 Միչիգան ԱՄՆ-ի դրոշը ԱՄՆ 58,000 կմ2 (22,000 sq mi)[9] 494 km (307 mi)[9] 281 m (922 ft)[9] 4,900 km3 (1,200 cu mi)[9] Michigan outline.gif Հիդրոգրաֆիայիայի տեսանկյունից Միչիգան և Հուրոն լճերը առաջացնում են միասնական համակարգ, սակայն աշխարհագրորեն դրանք ընդունված է համարել երկու առանձին լճեր։
6 Տանգանիկա {{{2}}} Բուրունդի
{{{2}}} Տանզանիա
{{{2}}} Զամբիա
{{{2}}} Կոնգոյի Դեմոկրատական Հանրապետություն
32,600 կմ2 (12,600 sq mi) 676 km (420 mi) 1,470 m (4,820 ft) 18,900 km3 (4,500 cu mi) Tanganyika outline.gif Ամենաերկար քաղցրահամ լիճը աշխարհում[14]:
7 Բայկալ Flag of Russia.svg Ռուսաստան 31,500 կմ2 (12,200 sq mi) 636 km (395 mi) 1,637 m (5,371 ft) 23,600 km3 (5,700 cu mi) Baikal outline.png Բայկալ լիճը պարունակում է հեղուկ վիճակում գտնվող աշխարհի քաղցրահամ ջրերի 20%-ը, որը հավասար է 23615.39 կմ3, և այդ ցուցանիշով Բայկալ լիճն աշխարհում առաջինն է[15]:
8 Մեծ Արջի լիճ Flag of Canada.svg Կանադա 31,000 կմ2 (12,000 sq mi) 373 km (232 mi) 446 m (1,463 ft) 2,236 km3 (536 cu mi) Great bear outline.gif Կանադայի տարածքում ամենախոշոր լիճը[16]
9 Նյասա {{{2}}} Մալավի
Flag of Mozambique.svg Մոզամբիկ
{{{2}}} Տանզանիա
29,500 կմ2 (11,400 sq mi) 579 km (360 mi) 706 m (2,316 ft) 8,400 km3 (2,000 cu mi) Nyasa outline.gif
10 Ստրուկների մեծ լիճ Flag of Canada.svg Կանադա 27,000 կմ2 (10,000 sq mi) 480 km (300 mi) 614 m (2,014 ft) 1,560 km3 (370 cu mi) Great slave outline.gif Հյուսիսային Ամերիկայի ամենախորը լիճը[17]
11 Էրի Flag of Canada.svg Կանադա
ԱՄՆ-ի դրոշը ԱՄՆ
25,700 կմ2 (9,900 sq mi)[9] 388 km (241 mi)[9] 64 m (210 ft)[9] 489 km3 (117 cu mi)[9] Erie outline.gif
12 Վինիպեգ Flag of Canada.svg Կանադա 24,514 կմ2 (9,465 sq mi) 425 km (264 mi) 36 m (118 ft) 283 km3 (68 cu mi) Winnipeg outline.gif
13 Օնտարիո Flag of Canada.svg Կանադա
ԱՄՆ-ի դրոշը ԱՄՆ
18,960 կմ2 (7,320 sq mi)[9] 311 km (193 mi)[9] 244 m (801 ft)[9] 1,639 km3 (393 cu mi)[9] Ontario outline.gif
14 Լադոգա Flag of Russia.svg Ռուսաստան 18,130 կմ2 (7,000 sq mi) 219 km (136 mi) 230 m (750 ft) 908 km3 (218 cu mi) Ladoga outline.gif Եվրոպայի ամենամեծ լիճը[18]։[19]
15 Բալխաշ* {{{2}}} Ղազախստան 16,400 կմ2 (6,300 sq mi) 605 km (376 mi) 26 m (85 ft) 106 km3 (25 cu mi) Balkhash outline.png
16 Վոստոկ Անտարկտիդա 12,500 կմ2 (4,800 sq mi) 250 km (160 mi) 900–1,000 m (3,000–3,300 ft) 5,400 ± 1,600 km3 (1,300 ± 380 cu mi) Vostok outline.gif Անտարկտիդայի ամենախոշոր լիճը:
17 Օնեգա Flag of Russia.svg Ռուսաստան 9,720 կմ2 (3,750 sq mi) 248 km (154 mi) 120 m (390 ft) 280 km3 (67 cu mi) Onega outline.gif
18 Տիտիկակա {{{2}}} Բոլիվիա
Flag of Peru.svg Պերու
8,372 կմ2 (3,232 sq mi) 177 km (110 mi) 281 m (922 ft) 893 km3 (214 cu mi) Titicaca outline.gif Հանդիսանում է աշխարհի ամենաշատ քաղցրահամ ջրերի պաշար ունեցող լեռնային լիճը[20], Մարակայբո լճից հետո երկրորդն է Հարավային Ամերիկայում իր զբաղեցրած մակերոսով, նաև ամենաբարձրադիր նավագանցության համար պիտանի լիճն է։
19 Նիկարագուա Flag of Nicaragua.svg Նիկարագուա 8,264 կմ2 (3,191 sq mi) 177 km (110 mi) 26 m (85 ft) 108 km3 (26 cu mi) Nicaragua outline.gif Կենտրոնական Աֆրիկայի խոշորագույն լիճը:
20 Աթաբասկա Flag of Canada.svg Կանադա 7,850 կմ2 (3,030 sq mi) 335 km (208 mi) 243 m (797 ft) 204 km3 (49 cu mi) Athabasca outline.png
21 Տայմիր Flag of Russia.svg Ռուսաստան 6,990 կմ2 (2,700 sq mi) 250 km (160 mi) 26 m (85 ft) 12.8 km3 (3.1 cu mi) Taymyr outline.png
22 Ռուդոլֆ* {{{2}}} Եթովպիա
{{{2}}} Քենիա
6,405 կմ2 (2,473 sq mi) 248 km (154 mi) 109 m (358 ft) 204 km3 (49 cu mi) Turkana outline.gif Աշխարհի խոշորագույն անապատային լիճն է և աշխարհի խոշորագույն ալկալային լիճը[21]:
23 Եղնիկի լիճ Flag of Canada.svg Կանադա 6,330 կմ2 (2,440 sq mi) 245 km (152 mi) 337 m (1,106 ft) Reindeer outline.gif
24 Իսիկ Կուլ* {{{2}}} Ղրղզստան 6,200 կմ2 (2,400 sq mi) 182 km (113 mi) 668 m (2,192 ft) 1,738 km3 (417 cu mi) Issyk-kul outline.gif
25 Ուրմիա* {{{2}}} Իրան 6,001 կմ2 (2,317 sq mi) 130 km (81 mi) 16 m (52 ft) Urmia outline.gif
26 Վենեռն {{{2}}} Շվեդիա 5,545 կմ2 (2,141 sq mi) 140 km (87 mi) 106 m (348 ft) 153 km3 (37 cu mi) Vänern outline.gif Եվրոպական Միության խոշորագույն լիճը
27 Վինիպեգոսիս Flag of Canada.svg Կանադա 5,403 կմ2 (2,086 sq mi) 245 km (152 mi) 18 m (59 ft) Winnipegosis outline.gif
28 Ալբերտ {{{2}}} Ուգանդա
{{{2}}} Կոնգոյի Դեմոկրատական Հանրապետություն
5,299 կմ2 (2,046 sq mi) 161 km (100 mi) 58 m (190 ft) 280 km3 (67 cu mi) Albert outline.png
29 Մվերու {{{2}}} Զամբիա
{{{2}}} Կոնգոյի Դեմոկրատական Հանրապետություն
5,120 կմ2 (1,980 sq mi) 131 km (81 mi) 27 m (89 ft) 38 km3 (9.1 cu mi) Mweru outline.png
30 Նեթիլինգ Flag of Canada.svg Կանադա 5,066 կմ2 (1,956 sq mi) 113 km (70 mi) 132 m (433 ft) Nettilling outline.gif
31 Նիպիգոն Flag of Canada.svg Կանադա 4,843 կմ2 (1,870 sq mi) 116 km (72 mi) 165 m (541 ft) Nipigon outline.gif
32 Մանիտոբա Flag of Canada.svg Կանադա 4,706 կմ2 (1,817 sq mi) 225 km (140 mi) 7 m (23 ft) Manitoba outline.gif
33 Մեծ աղի լիճ* ԱՄՆ-ի դրոշը ԱՄՆ 4,662 կմ2 (1,800 sq mi) 121 km (75 mi) 10 m (33 ft) Great salt outline.gif
34 Կուկունոր* {{{2}}} Չինաստան 4,489 կմ2 (1,733 sq mi) (2007) Qinghai outline.png
35 Սայմա Flag of Finland.svg Ֆինլանդիա ≈ 4,400 կմ2 (1,700 sq mi) 82 m (269 ft) 36 km3 (8.6 cu mi) Saimaa outline.gif
36 Անտառների լիճ Flag of Canada.svg Կանադա
ԱՄՆ-ի դրոշը ԱՄՆ
4,350 կմ2 (1,680 sq mi) 110 km (68 mi) 64 m (210 ft) Lake of the Woods outline.gif
37 Խանկա {{{2}}} Չինաստան
Flag of Russia.svg Ռուսաստան
4,190 կմ2 (1,620 sq mi) 90 km (56 mi) 10.6 m (35 ft) Khanka outline.png

* աղի լիճ:

Այս ցանկը չի ներառում սեզոնային լճերը, ինչպիսիք են Էյր լիճը (առավելագույնը 9500 կմ ²) և Տորենս լիճը (առավելագույնը 5745 կմ ²):

Ամենամեծ տարածք զբաղեցնող լճերն ըստ մայրցամաքների[խմբագրել | խմբագրել կոդը]

Ծանոթագրություններ[խմբագրել | խմբագրել կոդը]

  1. Likens Gene E., ed. (2009)։ «Historical Estimates of Limnicity»։ Encyclopedia of inland waters (1st ed.)։ Amsterdam: Elsevier։ ISBN 0120884623  Table 1: The world's lakes >2000 km2 in area, arranged in decreasing order of lake area. See also Lakes (Formation, Diversity, Distribution)
  2. Marsh William M., Martin M. Kaufman։ Physical geography : great systems and global environments։ Table 16.2: Great lakes of the world by lake type։ Cambridge: Cambridge University Press։ էջ 399։ ISBN 0521764289 
  3. van der Leeden Frits, Troise Fred L., Todd David Keith, eds. (1991)։ The water encyclopedia (2nd ed.)։ Chelsea, Mich.: Lewis։ էջեր 198–200։ ISBN 9780873711203 
  4. «Plume over the Caspian Sea»։ NASA։ Վերցված է 2010-11-29 
  5. «Caspian Sea»։ Britannica։ Վերցված է 2010-11-29 
  6. «Endorheic Lakes»։ United Nations։ Վերցված է 2010-11-29 
  7. DuMont H.J.։ «The Caspian Lake: History, biota, structure, and function»։ American Society of Limnology and Oceanography։ Վերցված է 2010-11-29 
  8. Planet Earth And the New Geoscience (2003:154). Victor Schmidt, William Harbert, University of Pittsburgh
  9. 9,00 9,01 9,02 9,03 9,04 9,05 9,06 9,07 9,08 9,09 9,10 9,11 9,12 9,13 9,14 9,15 9,16 9,17 9,18 9,19 http://www.epa.gov/glnpo/atlas/gl-fact1.html Great Lakes Factsheet No. 1 US Environmental Protection Agency website retrieved September 9, 2012
  10. «Great Lakes: Basic Information: Physical Facts»։ United States Environmental Protection Agency (EPA)։ May 25, 2011։ Արխիվացված օրիգինալից-ից 2012-05-29-ին։ Վերցված է November 9, 2011 
  11. Superior Pursuit: facts about the Greatest Great Lake - Minnesota Sea Grant. University of Minnesota.
  12. «WorldAtlas.com: Lake Victoria»։ Վերցված է 18 November 2015 
  13. «Manitoulin Island website»։ Վերցված է 23 November 2014 
  14. «Lake Tanganyika at Encyclopædia Britannica»։ Վերցված է 23 November 2014 
  15. «Lake Baikal, World's Largest Freshwater Body»։ Վերցված է 23 November 2014 
  16. «Plate 18. Large Lakes»։ Natural Resources Canada։ Վերցված է 12 September 2014 
  17. «WorldAtlas.com: Great Slave Lake»։ Վերցված է 23 November 2014 
  18. Атлас океанов. Термины, понятия, справочные таблицы. — М.: ГУНК МО СССР, 1980. էջեր 140—147.
  19. «Freshwater Ecoregions of the World: Lake Ladoga»։ Վերցված է 23 November 2014 
  20. Озеро Титикака — Полная морская энциклопедия
  21. «Omo Valley in Ethiopia, Lake Turkana»։ Վերցված է 23 November 2014 

Արտաքին հղումներ[խմբագրել | խմբագրել կոդը]

Գրականություն[խմբագրել | խմբագրել կոդը]

  • Largest lakes of the former USSR, Water Quality Assessment of the Former Soviet Union (1998) 0419239200
  • North America: Physical features, The New York Times Guide to Essential Knowledge (2011) 0312643020
  • Frits van der Leeden, Fred L. Troise, David Keith Todd (eds.) The Water Encyclopedia. Second Edition. Chelsea, MI: CRC Press|Lewis Publishers, 1990. pp. 198—200.
  • Малый атлас мира. — М.: Федеральное агентство геодезии и картографии, 1979.