Վեստմինստերի ճարտարապետական քանդակների ցանկ

Վիքիպեդիայից՝ ազատ հանրագիտարանից
Jump to navigation Jump to search
Էրիկ Գիլ, Փրոսփերո և Արիել,1931

Վեստմինստերում կան բազմաթիվ ճարտարապետական կառույցներ՝ անկրկնելի և գեղեցիկ քանդակներով։

Օլդվիչ և Ստրենդ[խմբագրել | խմբագրել կոդը]

Օլդվիչ և Ստրենդ փողոցներում գտնվող քանդակներ

Պատկեր Անվանում / Ի հիշատակ Գտնվելու վայր Ամսաթիվ Քանդակագործ Ճարտարապետ Աղբյուրներ Կոորդինատներ
Թոմաս Մոր Սըրլ և Քարեյ փողոցների անկյուն 1888 Ջորջ Շերին Ջորջ Շերին
Պետրոս II, Սավոյայի կոմս Սավոյ հյուրանոց, Սթրենդ 1904 Ֆրենկ Լին Յակինս [1]
Մարդկային տարիքներ, Զիմբաբվեի դեսպանատուն 429 Ստրենդ (Զիմբաբվեի դեսպանատուն, Լոնդոն) 1907–1908 Յակոբ Էփստեյն
2 պատկերների խումբ Ավստրալիայի դեսպանատուն, Լոնդոն 1915–18 Հարոլդ Փարքեր
Պտղոմեոսը ձիերին տանում է դեպի արև Ավստրալիայի դեսպանատուն, Լոնդոն 1923 Սըր Բեթրամ Մաքեննալ [2]
Էնդրյու Յանգի հուշատախտակ Ստրենդ, Բուշ պալատ 1924 Էրիկ Բրեդբերի [3]
Երկու փղեր Հնդկաստանի դեսպանատուն, Օլդվիչ 1930-ականներ [4]
12 դեկորացիաներ, որոնք ներկայացնում են Հնդկաստանը Հնդկաստանի դեսպանատուն, Լոնդոն, Օլդվիչ 1930-ականներ [5]
Անգլո-ամերիկյան ընկերություն Բուշի պալատ, Օլդվիչ 1924–1925 Մալվինա Հոֆման [6] 51°30′47″ հս․. լ. 0°07′03″ ամ. ե. / 51.51305° հս․. լ. 0.11748° ամ. ե. / 51.51305; -0.11748
Բլյուռեյն Լեոնել Ռոբինս շինություն (Լոնդոնի տնտեսագիտական դպրոց), 2009 Մայքլ Բրաուն [7]

Քովենթ պարտեզ[խմբագրել | խմբագրել կոդը]

Պատկեր Անվանում / Ի հիշատակ Տեսակ Գտնվելու վայր Ամսաթիվ Քանդակագործ Ճարտարապետ Աղբյուրներ Կոորդինատներ
Սըր Օգյուսթ Հարրիս Կիսանդրի ցայտաղբյուրով Արքայական թատրոն, Դրուրի Լեյն 1897 Սըր Թոմաս Բրոք (կիսանդրի) Սիդնի Ռ․Ջ․ Սմիթ [8]
Ի հիշատակ Դեյվիդ Գարրիքի Բրոնզե ցայտաքանդակ 27 Սաութհեմփթոն փողոց 1901 Հենրի Չառլս Ֆեհր Չառլս Ֆիթզրոյ Դոլլ [9]
Շուկայի հուշաամալիր Բրոնզե ցայտաքանդակ Սաութհեմփթոն փողոց 2006 Գլինս Ջոն Օվեն [10]

Ֆիթզրովիա[խմբագրել | խմբագրել կոդը]

Պատկեր Անվանում/ Ի հիշատակ Տեղ Ամսաթիվ Քանդակագործ Ճարտարապետ Աղբյուր
Ատլանտա և Քարաթիդ 82 Մորթիմեր փողոց 1896 Արթուր Բարեսֆորդ Փայթ [11]
Փրոսփերո և Արիել ԲԲՍ-ի շենք 1931 Էրիկ Գիլլ [12]
Արիելը իմաստության և զվարճանքների միջև BBC-ի գրասենյակի շենք 1931 Էրիկ Գիլլ
Արիելը լսում է հրաշալի երաժշտություն BBC-ի գրասենյակի շենք 1931 Էրիկ Գիլլ
Արիելը սուլելը BBC-ի գրասենյակի շենք 1931 Էրիկ Գիլլ
Ջոն Նեշ (ճարտարապետ) Բոլոր հոգիների եկեղեցի, Լենհեմ պալատ 1956 Սեսիլ Թոմաս [13]
Թևավոր պատկեր Ջոն Լուի հանրախանութի դրսի կողմում , Օքսֆորդ փողոց 1963 Բարբարա Հեփվորս
Շնչողը Էգթոն Վինգ, BBC-ի գրասենյակի շենք 2008 Ջումե Փլենսա
Աշխարհ Էգթոն Վինգ, BBC-ի գրասենյակի շենք Մարկ Փիմլոթ

Նայթսբրիջ[խմբագրել | խմբագրել կոդը]

Պատկեր Անվանում/ Ի հիշատակ Տեսակ Տեղ Ամսաթիվ Քանդակագործ Ճարտարապետ Աղբյուր
Եռյակ Քանդակագործական խումբ 1 Նայթսբրիջ Գրին 1958 Ֆրանտա Բելսկի Սթոուն, Թոմս և Փարթներս (1955–57)
Հըրլի և Ռոբերտսոն (2001 վերանորոգում)
[14][15]
Տարվա չորս եղանակներ Ցայտաքանդակներ Հյուրանոցի հարավային ճակատ 1961 Էլիզաբեթ Ֆրինկ Մայքլ Ռոզենհաուեր [16]

Մերիլիբոն[խմբագրել | խմբագրել կոդը]

Պատկեր Անվանում / Ի հիշատակ Տեղ Ամսաթիվ Քանդակագործ Ճարտարապետ Աղբյուր
Մադոննան և երեխան Դինս Մյուզ 1952 Ջեքոբ Էփսթեյն Լուի Օսման [17]
Չարլզ Դիքենսի վահանակ Ֆերգյուսոն պալատ, Մերիլիբոն 1960 Էսքորթ Ջեյմս Քլեք Քլիֆորդ Քուլփին [18]
Ձկնկուլ Ջորջ սթրիթ
Աղջիկ Պլազա, 116–132 Օքսֆորդ սթրիթ 1997 Մայքլ Ռիզելլո [19]
Վեստմինստեր ոլորան Ռիչբորն քորթ, Հարոուբի սթրիթ 2003 Համիշ Բլեք [20]

Մեյֆեյը թաղամասում գտնվող քանդակներ[խմբագրել | խմբագրել կոդը]

Լ․Ֆ․ Ռոսլին «Արվեստ», Նյու Բոնդ Սթրիթ, 1870-71
Ավտսրալիայի դեսպանատուն, Լոնդոն
Լ․Ֆ․ Ռոսլին «Շփում» , Նյու Բոնդ Սթրիթ, 1870-71


6 Բլինգթոնյան այգիներ[խմբագրել | խմբագրել կոդը]

Գոթֆրիդ Լայբնիցի, Ժորժ Կյուվիեի և Կառլ Լիննեյի քանդակների հեղինակը Պատրիկ Մաքդոյելն է, իսկ Ադամ Սմիթի, Ջոն Լոքի և Ֆրենսիս Բեկոնի քանդակներինը՝ Ուիլյամ Սիդը[21]։

Միլլբենկ[խմբագրել | խմբագրել կոդը]

Թեմզա պալատի մուտք
Պատկեր Անվանում / Ի հիշատակ Տեղ Ամսաթիվ Քանդակագործ Աղբյուր
Սուրբ Գևորգի Թեմզա պալատ 1928 Չարլզ Ջագգեր
Բրիտանիայի Թեմզա պալատ 1928 Չարլզ Ջագգեր
Ծովային փոխադրումների Անգլիական քիմիական պալատ 1928 Չարլզ Ջագգեր
Սերմերի Արքայական քիմիական պալատ 1928 Չարլզ Ջագգեր
Քիմիայի Արքայական քիմիական պալատ 1928 Չարլզ Ջագգեր
Շինարարների Արքայական քիմիական պալատ 1928 Չարլզ Ջագգեր

Թրաֆալգարյան հրապարակում և հարևանությամբ գտնվող քանդակներ[խմբագրել | խմբագրել կոդը]

Պատկեր Անվանում / Ի հիշատակ Տեղ Ամսաթիվ Քանդակագործ Ճարտարապետ Աղբյուր
Եվրոպա և Ասիա Լոնդոնի ազգային պատկերասրահ Չարլզ Ռոսսի Ուիլյամ Ուիլկինս
Միներվա Լոնդոնի ազգային պատկերասրահ (արևելյան ճակատ) Ջոն Ֆլեքսման Ուիլյամ Ուիլկինս
Շփում Նորվեգիայի դեսպանատուն 1914 Լուիս Ֆրեդերիկ Ռոսլին Մեթքեյլֆ և Գրեյգ [22]
Փոխադրամիջոց Նորվեգիայի դեսպանատուն 1914 Լուիս Ֆրեդերիկ Ռոսլին Մեթքեյլֆ և Գրեյգ [22]
Արդյունաբերություն Նորվեգիայի դեսպանատուն 1914 Լուիս Ֆրեդերիկ Ռոսլին Մեթքեյլֆ և Գրեյգ [22]
Հաղորդակցություն Նորվեգիայի դեսպանատուն 1914 Լուիս Ֆրեդերիկ Ռոսլին Մեթքեյլֆ և Գրեյգ [22]
Բարդուղիմեոս Դիաշ Հարավ-աֆրիկյան դեսպանատուն, Թրաֆալգարյան հրապարակ 1934 Քոյերթ Սթեյնբերգ Հարբերթ Բեյքը [23]
Թևավոր եղնիկ Հարավ-աֆրիկյան դեսպանատուն, Թրաֆալգարյան հրապարակ 1934 Չարզ Ուիլեր Հարբերթ Բեյքը
Վտանգված տեսակներ 1991 Բարրի Բոլդվին Սիդել Գիբսոն և կազմակերպություններ

Վիկտորիա[խմբագրել | խմբագրել կոդը]

Պատկեր Անվանում / Ի հիշատակ Տեղ Ամսաթիվ Քանդակագործ Ճարտարապետ Աղբյուր
Կապտաբաճկոն բարեգործ տղա Դպրոց,Քեքստոն սթրիթ 1709
Վիկտորիա (Մեծ Բրիտանիայի թագուհի) և Էդուարդ VII Քեքստոն հոլ 1902 [24]
Աննա Պավլովա Վիկտորիա պալատ-թատրոն
Արագության թևեր աշխարի վրա Ազգային աուդիտի գրասենյակ Էրիկ Բռոուդբենթ
Ցերեկ և գիշեր 55 Բրոդվեյ 1929 Ջեքոբ Էփսթեյն Չարլզ Հոլդեն
Նորս վինդ 55 Բրոդվեյ 1928 Հ․Գերարդ Չարլզ Հոլդեն
Նորս վինդ 55 Բրոդվեյ 1928 Էրիկ Գիլ Չարլզ Հոլդեն
Իսթ վինդ 55 Բրոդվեյ 1928 Էրիկ Գիլ Չարլզ Հոլդեն
Ուեսթ վինդ 55 Բրոդվեյ 1928 Ալան Վյոն Չարլզ Հոլդեն
Ուեսթ վինդ 55 Բրոդվեյ 1928 Էրիկ Գիլ Չարլզ Հոլդեն
Ուեսթ վինդ 55 Բրոդվեյ 1928 Էրիկ Օմոնյե Չարլզ Հոլդեն
Ուեսթ վինդ 55 Բրոդվեյ 1928 Սամուել Ռաբինովիչ Չարլզ Հոլդեն
Ուեսթ վինդ 55 Բրոդվեյ 1928 Հենրի Մուր Չարլզ Հոլդեն
Սուրբ Ֆրանսիս 47 Ֆրանսիս սթրիթ 1961 Արթուր Ֆլեյշչման Հ․Ա․ Դարբիշը
Ճեղքում №9 -ից 10 Դին Ֆարար սթրիթ 1983–4 Միշել Մարիոտ Միշել Լայլ [25]
Պլանավորած աճ Ռուվան պալատ, Գրեյքոութ սթրիթ 1986–87 Փիթեր Սրսբի Ռենթոն Հովարդ Վուդ Լեվին [26]
Վտանգված տեսակներ եռավահանակի վրա Սագա պալատ, Ալինգթոն սթրիթ Բերրի Բեդվին Սայդել Գիբսոն [27]

Արտաքին հղումներ[խմբագրել | խմբագրել կոդը]

Ծանոթագրություններ[խմբագրել | խմբագրել կոդը]

  1. Fairmont – Everyone's an original Archived 2011-07-10 at the Wayback Machine. Accessed 22 August 2010
  2. Mackennal, Sir Edgar Bertram (1863–1931) Biographical Entry – Australian Dictionary of National Biography Online Accessed 14 April 2010
  3. Ward-Jackson 2011, էջ. 265
  4. Mee Arthur։ The King's England London: The Classic Guide (2014 ed.)։ Amberley։ էջ 117-8 
  5. Mee Arthur։ The King's England London: The Classic Guide (2014 ed.)։ Amberley։ էջ 118 
  6. The Sculptures of Malvina Hoffman Accessed 14 April 2010
  7. Ward-Jackson 2011, էջ. 122
  8. Ward-Jackson 2011, էջեր. 22–3
  9. Ward-Jackson 2011, էջ. 255
  10. Ward-Jackson 2011, էջ. 256
  11. A&A: 82 Mortimer Street Accessed 2 October 2010
  12. Gill, Eris (1882–1940) Sculptor and Engraver – Your Archives Accessed 19 August 2010
  13. Images of All Souls, London, by John Nash Accessed 19 August 2010
  14. «Franta Belsky»։ The Telegraph։ 7 July 2000։ Վերցված է 30 September 2013 
  15. «One Knightsbridge Green»։ Emporis։ Վերցված է 30 September 2013 
  16. [1] Archived August 3, 2011, at the Wayback Machine.
  17. Ward-Jackson 2011, էջ. 25
  18. Ward-Jackson 2011, էջեր. 153–4
  19. Ward-Jackson 2011, էջ. 166
  20. Ward-Jackson 2011, էջ. 63
  21. Sheppard F. H. W., ed. (1963)։ «The University of London at No. 6 Burlington Gardens»։ Survey of London: volumes 31 and 32: St James Westminster, Part 2։ Institute of Historical Research։ Վերցված է 6 February 2013 
  22. 22,0 22,1 22,2 22,3 «Sculptural Decoration on Norway House by Louis Frederick Roslyn (1878–1934)»։ 9 August 2011։ Արխիվացված է օրիգինալից 20 June 2013-ին։ Վերցված է 12 April 2013 
  23. Ben Weinreb, ed. (2008)։ The London Encyclopaedia (Third ed.)։ էջեր 866–876։ ISBN 978-1-4050-4924-5 
  24. Baker Margaret (2002)։ Discovering London Statues and Monuments։ Osprey Publishing։ էջ 34 
  25. Ward-Jackson 2011, էջ. 39
  26. Ward-Jackson 2011, էջ. 50
  27. «Barry Baldwin — Saga House»։ Վերցված է 22 October 2010